Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-22

• 86 172
  • 734
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Това със смяната на адреса ще остане в миналото ( или поне така обещаха от Столична Община) Защото миналата година настана страшен вой и се сменяха адреси на поразия. Нямаше значение под наем или не, стига да намериш добра душа, да те запише за 2 месеца на адреса си ( собственик с нотариален акт)  и хоп, кандидатстваха.  Party
Обещаха да променят и да има повече точки за тези които живеят по отдавна там, ама не знам да са обявили критериите тази година. тези в линка са така , ама са за миналата година. Истината е да се направи най накрая пустата електронна система за прием, поне да видиш колко деца са на опашките, ама дълга и широка да не разводнявам....

# 616
В София специално постоянният адрес е с най-голяма тежест. Това със смяната на адреси носи по-малко точки (защото по-лесно се сменя настоящ адрес, за постоянен е много по-трудно), но все пак носи и се комбинира с точки и от другаде (например месторабота или дете в същото училище), и така дава шанс за записване. Но ако имаш постоянен адрес в района, който винаги имаш, ако си собственик на имот там, приемът ти на практика е гарантиран.

Приеха за уседналостта:
https://www.dnes.bg/obrazovanie/2017/07/31/3-g-s-postoianen-adre … -1-vi-klas.348885
3 г. с постоянен адрес – най-голяма тежест за 1-ви клас

Както казах, в цяла Европа е така - хората се нагърбват с безумни ипотеки само заради района, където има добри училища. И при нас стана така.

Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 15:51 от Анонимен

# 617
  • София
Нищо не е гарантирано и с постоянен адрес, поне миналата година не беше. Осъмнаха куп хора с 43 точки живеещи от години срещу "елитни" държавни училища , и бяха извън списъците. За хубавите училища миналата година, приема за 1ви клас, се водеше битка сред деца с 53 точки ( някои от тези деца останаха под линията на приетите). 53 точки миналата година означаваше ( 43 точки за постоянен+ настоящ адрес адрес + 10т. местработа на един родител в тесния район на училището - не в район Триадица да речем , а в тесния - начертани улиците )
Та от тези с 53 точки в някои у-ща бяха мерили с линия кой адрес е по - близо и бяха приели да речем  25 деца и 15 деца с по - далечни адреси останаха под линия. Thinking
Затова сега напъна беше да има уседналост 3 години да речем, а не в последния момент да е сменен адреса.
Но и това не знам какво ще регулира, напъна ще бъде по другите критерии, имаше много фалшификации , аз лично знам за купища около мен..... ужас.. дори такива които се изкараха многодетни , а не бяха многодетни.... до там се стигна...

Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 16:15 от Yangdze

# 618
Я ми кажете, хипотетично, ако сега съм в Младост или Дружба, имам регистрация, но след няколко години ми паднат пари или невероятна сделка и мога да се преместя я в Изток, я в Центъра, дали да я изпусна, броейки колко точки ще ми трябват за детска градина?

Шега.

Една приятелка, с постоянен адрес, собствено жилище, така и не успя да си запише детето в градината до тях. Уж отговаря на всички критерии, кварталът е от добре уредените, уж имаше места за кварталните деца, ама - не успя. Чак след разправии по общината успя. После се оказа проблем с училището. Засега  го е решила кардинално, като го прати при бабата и дядото, които живеят в областен град далеч от София. Казва, че всички са доволни - на детето се отразява добре, там няма проблем с прибирането и записването в много добро училище, че и извънкласните занимания са им в пъти по-евтини.

# 619
Само дето детето не живее при родителите си.....

# 620
В нашия район децата на комшии от микро-района бяха приети в доброто квартално и не съм чула за проблеми. Не казвам, че никъде е нямало извращения, но познавайки първо нашите журналя и техните възможности да отразяват реално събитията, а също и нивото на достоверност на писания в анонимни форуми (имаше тема в бг-мама с големи писъци), не съм склонна да дам голям кредит на доверие на разказите за неприети деца от улицата срещу училището. Истината е, че постоянен адрес се сменя много трудно, ако не си собственик или наследник (тоест там да са родителите ти) и е много голям плюс за записване в желано училище. Пък който иска да вярва, който не иска - да не вярва.

Не виждам голям смисъл да си пратиш детето да учи в провинцията, освен че за него ще се грижи баба му и така ще бъдеш облекчен откъм грижа, тоест, ще си ергенуваш. Който както.

Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 18:15 от Анонимен

# 621
А как става изваждането на карта за зелена зона, ако живееш на квартира там?

# 622
Ако е лична кола - не може. Искат нотариален акт, както и адресът в зоната да е вписан в талона на колата. Ако колата е служебна -  трябва бележка от работодателя, че колата се използва за лични цели от лицето, което живее еди къде си. В този случай може и да се извади.

# 623
А как става изваждането на карта за зелена зона, ако живееш на квартира там?

С договора за наем. В сайта на софиятрафик си го пише.

Скрит текст:
За Ваше улеснение публикуваме информация относно най-често задаваните въпроси:

Кои лица имат право на локално платено паркиране:

физически лица, които управляват ППС и са собственици на жилищни имоти;
физически лица, които управляват ППС и са наематели на жилищни имоти;
физически лица, които управляват ППС и са които са членове на домакинството на собствениците или наемателите на жилищни имоти.
На какви условия трябва да отговаряте, за да получите право на локално платено паркиране:

жилищният имот да попада в зона за почасово платено паркиране;
имотът да е обособен като жилищен и да се използва за жилищни нужди;
лицето да е с постоянен адрес, идентичен с адреса на имота;
да управляват автомобил по силата на собственост или друго правно основание;
при условие, че управляват автомобил по силата на правно основание, различно от правно основание собственост, да са вписани в свидетелството за регистрация на автомобила в сектор С.3;
постоянният адрес на собственика или ползвателя на ППС да е идентичен с адреса, вписан в свидетелството за регистрация на ППС в сектори С 2.3 или С.3.
Необходимите документи за кандидатстване за получаване на винетен стикер, удостоверяващ право на локално платено паркиране се представят в ОРИГИНАЛ:

заявление по образец -  ТУК;
лична карта - за справка;
регистрационен талон на автомобила;
нотариален акт или друг документ, удостоверяващ собствеността на жилищния имот или договор за наем – за справка;
лицата, които управляват ППС по силата на право различно от правото на собственост представят документ, удостоверяващ валидно правно основание за ползване на автомобила;
документ, удостоверяващ собственост или съсобственост, в случай, че не сте вписан в документа, удостоверяващ собствеността на имота - удостоверение за  наследници, удостоверение за сключен граждански брак или др.;
декларация по образец за членство на домакинство по смисъла  на § 1, т. 2 от ДР на ДОПК, в случай че не сте собственик или наемател - ТУК.

# 624
Да, с договор за наем може, но само ако наемодателят ти е разрешил (тоест е дошъл с теб в общината със своя нот.акт и се е подписал или ти е дал нот. заверено разрешение по образец) да се регистрираш като постоянен адрес в наеманото жилище. Аз не познавам наемодател да го е направил това. Като си излезе наемателят, иди го гони да се отпише...

На какви условия трябва да отговаряте, за да получите право на локално платено паркиране:

жилищният имот да попада в зона за почасово платено паркиране;
имотът да е обособен като жилищен и да се използва за жилищни нужди;
лицето да е с постоянен адрес, идентичен с адреса на имота;

https://www.sofiatraffic.bg/bg/parking/lokalno-plateno-parkirane-na-pps/p/1

Тоест, на практика не може.

Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 18:41 от Анонимен

# 625
Poppea, поне в три мнения написа колко трудно се сменя постоянен адрес, ами не е така. Просто трябва собственик на имот да се съгласи да те запише, двамата да отделите по 5 минути и да отидете в общината. Лично аз съм го правила за услуга на приятели, самата аз съм се регистрирала в чуждо жилище и никога съм нямала никакъв проблем с това. https://pravatami.bg/952
Това, че ти конкретно си твърде против да регистрираш наемателите на адреса си с постоянен адрес, не значи че всички са така.
И за зелената зона не си права. Имам апартамент в Лозенец и една кола. Приятелка работи в района и не може да паркира. Регистрирам я на моя адрес ( 5мин. време) и си сменя л.к. с новия адрес (дори общината й е същата, понеже си живее в кв. Витоша). Срещу 200 лв. на година може да вземе винетка за зелената зона. И трети човек мога да регистрирам, той ще плаща 300 за неговата.

# 626
Е, то това е някаква бай ганьовска схема, не е нормалното положение.

# 627
Е, то това е някаква бай ганьовска схема, не е нормалното положение.
Не знам кое ти се струва Бай Ганьовско, процедурата по смяна на адрес е кратка и лесна (за собственика). Когато приятел ми каже, че има нужда от помощ, аз да вирна глава и да кажа “сакън, не може, плащай 450 лв. на МЕСЕЦ за общинско паркомясто или вади 20 к евро за гараж” не е ли Бай Ганьовско?

# 628
Аз лично не виждам нищо бай ганьовско да откажеш на външни хора да се регистрират във вас.

# 629
А като се регистрираш на постоянен адрес, трябва да се смени и личната карта нали?
Стана ми интересно за паркирането в зелена зона, тъй като приятелка живееше там на квартира и се премести в Св. Троица, тъй като ваденето на карта за паркиране било почти невъзможно. Тя и не искаше да си сменя личната карта, но аз не вярвах, че е толкова сложно.

Общи условия

Активация на акаунт