Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-22

• 86 215
  • 734
  •   1
Отговори
# 600
Josellyn, не е точно така. В детскоградинска и ранноучилищна възраст ти си вързан за това дете, в смисъл, че трябва да си постоянен шофьор, в тоя ред на мисли ако избереш далечен квартал не ти мърдат часове висене в задръствания  до градината, до рабоатта, обратно итн. Хубаво е да имаш избор с близки детски заведения. В гимназиална възраст вече детето може да пътува и само (макар че аз пак не бих си пуснала детето с някой селски автобус, но това е друга тема)

# 601
..

Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 12:32 от drago_2008

# 602
На мен още нещо ми прави впечатление - цялото търсене е ориентирано къде е детската градина / училището / гимназията на детето. Нима това дете ще е 100 години там? Нали след само 2-3 години локацията ще се смени коренно, или всички детски градини / училища и гимназии са скупчени на едно място, та има перфектна локация за достигането им откакто детето е на 2 та чак до 18. Или може би и университетът трябва да е наблизо? Simple Smile

Сега, знам, че сме в майчинския форум и разбира се, детето е на първо място, но представете си това дете утре реши, че не иска да учи в Бастилията, ами в техникума Киров Simple Smile Аз по-скоро бих заложила на локация с добри транспортни връзки (но не пред входа ми!) отколкото близостта на нещо преходно като детска градина. Или ще трябва да сменям жилището през няколко години, за да съм в района на което училище избере детето.

И аз преди няколко страници обясних на Пролетен дъждец, че има локации като долен Лозенец, откъдето почти всички добри училища във всички степени са достъпни пеш в рамките на половин час младежко ходене. А, между другото, също и няколко университета Simple Smile А тези, които не са, като АК например, са лесно достъпни с метро. Чудно ми е как не разбирате, че е така, а продължавате да питате. Не говоря кой и как може да си позволи това място, а че има такава перфектна локация и колкото и да не ви се вярва (явно), това си остава факт.

За детската градина пък е съвсем желателно да е наблизо, както и началния курс, освен ако не е частно с осигурен транспорт. 

Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 11:26 от Анонимен

# 603
  • София
Охоооо важна е локацията спрямо детската  градина и училището и още как. По- важна ми е от университета.
Смятам като иде в университет , да си ходи сама до него и сама да се връща. И сама да го избере. Grinning
Едната, после и малката. Така съм го намислила Stuck Out Tongue Winking Eye
Бяхме в квартал без ясли и д градини наоколо. Ужас, Имало градина , ама оттатък булеварда, който се води друга община, и аз нямам  никакъв шанс за тази д градина, с ясла пък съвсем. Години тормозих бабата и плащах бавачка.
Сега нови 200 ста.
За 1ви клас, се почна едно райониране, едни адреси , едни карти на Сф ( главата да ти се запали)
Водя сутрин пеш в студа ( там няма къде да се спре изобщо). Много ми е важно да е близо, и у-щето да е добро !!!
Ще я водя 4 години сигурно ( а тя може би до 8 ми клас ще бъде в това у-ще)
След 3 години почвам да водя и сестра й пак така.... лошо ми става от сега Disappointed Relieved
Та дайте да сметнем ... има няма  от 2012 година до  2025 година ще ми е важно градина и училище да са ми близо - аз ще ги водя, после до 2029 та може малката още да учи до 8ми клас в същото у-ще щото е добро .
Ми не е малко да ви кажа.  Stuck Out Tongue Winking Eye

# 604
Аз не мога да разбера нещо друго по отношение на детските градини. Добре, това може да е водещо при избор на жилище, както и основно училище. Но, каква е гаранцията, че в наличните детски градини в квартала ще има място за вашето дете? А и дали тези градини са добри /във всяко отношение - като база, персонал/, дали са малки или големи групите? Това как ще разберете предварително? От форума? Някой пише, че е доволен от ......, но вие знаете ли какви са изискванията на този "някой", отговарят ли на вашите критерии?

Имам позната, разведене /беше ми наемателка/, която живееше в Дружба /в апартамент с майка си/. Е, заради детето, преди училищна възраст, се премести в "Стрелбище" под наем - първо при мен, в разширена гарсониера, а като поотрасна детето се премести на 500 м. в малко по-голямо жилище, също под наем. Сега "детето" вече е на 17 г., но през всичките тези години учеше и учи в квартала. Вярно, че познатата ми е със свободна професия, която предполага по-голяма възможност и мобилност за избор на местоположението на работата й, но, ако изключим това, явно водещата причина при нея е била наличието на добра учебна база в района, в който живее.

С това, разбира се не искам да кажа, че най-добрите градини и училища са в южните квартали, а по комплексите - не.

# 605
Охоооо важна е локацията спрямо детската  градина и училището и още как....
За 1ви клас, се почна едно райониране, едни адреси , едни карти на Сф ( главата да ти се запали)
Водя сутрин пеш в студа ( там няма къде да се спре изобщо). Много ми е важно да е близо, и у-щето да е добро !!!
...
Та дайте да сметнем ... има няма  от 2012 година до  2025 година ще ми е важно градина и училище да са ми близо - аз ще ги водя, после до 2029 та може малката още да учи до 8ми клас в същото у-ще щото е добро .
Ми не е малко да ви кажа.  Stuck Out Tongue Winking Eye

Именно Simple Smile В малките класове е много важно хем да е близо, хем да е добро. А добрите са вече по райони по постоянен адрес. А още по-добре е и в средния курс да е лесно пътуването.

jfjallen, нищо чудно не виждам в поведението на наемателката ти. Явно е припознала значението на доброто училище и необходимостта да имаш адрес в неговия район. А как разбираш дали са добри - ами с проучване, как иначе. Както за всеки от аспектите на локацията - как разбираш дали има наоколо добри магазини или добър транспорт? Ходиш, питаш, разглеждаш. А за местата, да, в добрите трудно се намират места, но това се преодолява, ако имаш простоянен адрес в района - това ти дава най-голям шанс да бъде взето детето.  

В тази връзка ми прави впечатление, че масово все още в София родителите не си дават сметка за този аспект, когато избират жилище. Свикнали са на старата система без райониране, не отчитат този аспект, а когато дойде време за записване в детска градина или 1 клас, настава едно тръшкане "ама защо, ама как?!" и едно търчане за фалшиви бележки за адрес или месторабота. То добре, че си решил да си жертваш 2 часа на ден в път от Дружба до центъра да си караш детето, ама се оказва, че никой не те пита, просто не може. А е далеч по-просто да се съобрази и този аспект при покупката.

Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 12:02 от Анонимен

# 606
Като се замисля защо не кажете кои са добрите училища и къде се намират, та да улесним всички активистки в бг мама и да не купуват в други квартали Grinning

# 607
Като се замисля защо не кажете кои са добрите училища и къде се намират, та да улесним всички активистки в бг мама и да не купуват в други квартали Grinning

е ти не разбра ли ЛоУзенец Wink

# 608
Че те добрите училища се знаят от всички софиянци, какво да ги изброяваме Simple Smile А иначе - всеки си има право да живее и да си запише детето на училище където намери за добре.

# 609
За мен в малките класове никога не е стояла на дневен ред опцията ДУ освен Шилер. За гимназия вече работата е съвсем друга. В детска градина приеха детето в съседен квартал. Иначе имаме две или три в квартала.
Ако обаче исках ДУ, щях със сигурност да търся жилище в района му, тъй като нямат училищни бусове и водене и вземане щеше да е много трудно. Цитираните от Попеа обаче не ме привличат, а само Шилер, което пък е на майната си в Младост Crazy
Моля да не се коментира за и против дадено училище или частни/държавни. Хората са различни и имат различни критерии.

# 610
живея близо до много добро училище и детска градина, сутрин доста малка част от родителите водят децата си пеш, повечето  са с коли. Как са вкарали детето там, дали по болест, дали с адрес по квартира, дали с рушвет, не ме интересува. Имаше и репортажи дори за директорките колко били корумпирани, но никой не го вълнува. Фактът е, че повечето деца в градината и училището не са от околните улички.  Затова да избираш жилище по този показател ми се струва като руска рулетка.   

# 611
Мда, няма голяма гаранция, че някой с рушвет няма да те измести, ако не си в микрорайона на училището. Или пък наредбата няма да се промени и пак детето да изпадне, ако не е в микрорайона. От друга страна, микрорайонът може да не е толкова привлекателен, ако не е тих. Да не говорим, че хората, тръгвайки да търсят жилище, вече работят някъде и ако не смятат да сменят работата, се съобразяват и с нея. Тоест прави се компромис от много фактори, а не просто само училището, в което ше ходи детето след 7г.

# 612
живея близо до много добро училище и детска градина, сутрин доста малка част от родителите водят децата си пеш, повечето  са с коли. Как са вкарали детето там, дали по болест, дали с адрес по квартира, дали с рушвет, не ме интересува. Имаше и репортажи дори за директорките колко били корумпирани, но никой не го вълнува. Фактът е, че повечето деца в градината и училището не са от околните улички.  Затова да избираш жилище по този показател ми се струва като руска рулетка.  

Не мога да съдя за всички училища и директори, но около нас не познавам квартално дете, което да не е взето в близкото много добро училище. А дали има и от други места с рушвети, не знам, може и да има. Така или иначе, районирането е от 1-2 години и с всяка измината година това ще става все по-трудно с рушвети, според мен. И мисля, че все по-важно ще става да избираш И по това.
Мда, няма голяма гаранция, че някой с рушвет няма да те измести, ако не си в микрорайона на училището. Или пък наредбата няма да се промени и пак детето да изпадне, ако не е в микрорайона. От друга страна, микрорайонът може да не е толкова привлекателен, ако не е тих. Да не говорим, че хората, тръгвайки да търсят жилище, вече работят някъде и ако не смятат да сменят работата, се съобразяват и с нея. Тоест прави се компромис от много фактори, а не просто само училището, в което ше ходи детето след 7г.

Ако живееш в микрорайона и не те вземат, имаш всички шансове да вдигнеш такъв шум, че да ги принудиш. Ако обаче не живееш, тогава разчиташ на не съвсем легални методи. Не мисля, че наредбата ще се промени в такава посока, просто това е начинът в целия ЕС, че и в Канада е така - скъпо жилище в добър район = добро училище,  и ние твърдо вървим натам. И да, комплексно е, но този фактор, поне според мен, е с много голяма тежест.

А си права, че за частно срещу държавно няма смисъл да обсъждаме тук.

Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 12:42 от Анонимен

# 613
живея близо до много добро училище и детска градина, сутрин доста малка част от родителите водят децата си пеш, повечето  са с коли. Как са вкарали детето там, дали по болест, дали с адрес по квартира, дали с рушвет, не ме интересува. Имаше и репортажи дори за директорките колко били корумпирани, но никой не го вълнува. Фактът е, че повечето деца в градината и училището не са от околните улички.  Затова да избираш жилище по този показател ми се струва като руска рулетка.  

Не мога да съдя за всички училища и директори, но около нас не познавам квартално дете, което да не е взето в близкото много добро училище. А дали има и от други места с рушвети, не знам, може и да има. Така или иначе, районирането е от 1-2 години и с всяка измината година това ще става все по-трудно с рушвети, според мен. И мисля, че все по-важно ще става да избираш И по това.

Ако живееш в микрорайона и не те вземат, имаш всички шансове да вдигнеш такъв шум, че да ги принудиш. Ако обаче не живееш, тогава разчиташ на не съвсем легални методи. Не мисля, че наредбата ще се промени в такава посока, просто това е начинът в целия ЕС, че и в Канада е така - скъпо жилище в добър район = добро училище,  и ние твърдо вървим натам. И да, комплексно е, но този фактор, поне според мен, е с много голяма тежест.

А си права, че за частно срещу държавно няма смисъл да обсъждаме тук.

Кандидатстването е по постоянен адрес, винаги мога да намеря жилище под наем за 2-3 месеца и да сменя личната карта. Или да помоля някой приятел от района да ме запише на неговия адрес, не е нужно да си купувам жилище. Т.е. дали си собственик, наемател няма значение.

# 614

Кандидатстването е по постоянен адрес, винаги мога да намеря жилище под наем за 2-3 месеца и да сменя личната карта. Или да помоля някой приятел от района да ме запише на неговия адрес, не е нужно да си купувам жилище. Т.е. дали си собственик, наемател няма значение.

Не си съвсем наясно. В жилище под наем не може да имаш постоянен адрес, защото за него искат нот. акт на твое име или нотариална декларация от собственика, че е съгласен да те запише в неговия имот по пост. адрес. Едва ли наемодател ще ти даде такова, свързано е с много разправии за него (казвам го от личен опит на наемодател),  а и приятел се съмнявам да ти даде. Може евентуално родител, баба, дядо или много близък роднина. При наем имаш само настоящ адрес на мястото, а това дава по-малко точки от постоянен на същото място, тоест, собственик винаги е с предимство пред наемател при кандидатстването. И приятел да те запише, пак ще е настоящ адрес и си след тези с постоянен в района. Постоянен и настоящ в района носи 43 т. а само настоящ в района - 30 т., а настоящ в цяла София - 29 т, т.е разликата е минимална дали си по настоящ в района или не си, след като постоянният ти не е в района.

http://bnr.bg/post/100800685/okonchatelen-variant-na-sistemata-z … arvi-klas-v-sofia
"Най-много точки ще носи настоящият адрес, когато той съвпада с постоянния и е в границите на училище от същата територия."

Освен другото, вече има значение и колко време го имаш, т.е критерий за уседналост.

Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 15:33 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт