Голямата тема за малките масла - 19

• 97 244
  • 747
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Nellie B, не може ли да се използва като консервант етерично масло от чаено дърво или други подобни.

За мен до голяма степен се обезмисля приготвянето на домашен крем при положение, че трябва да затопля съставките до 70 гр, за да разстопя емулатора и да смеся и разбъркам, а после и консервант да добавя.

Аз се пробвах веднъж - прежалих едно масло да го стопля в него разстопих емулатора, изчаках да изстине малко и чак тогава добавих водно разтворимите, без затопляне и бърках с миксерче за фрапе. Получи се доста твърд крем.  Предполагам съм прекаралила с пропорцията на емулатора. А и си мисля че той ми действа комедонно.

За това реших да смесвам съставките на водна и маслена основа непосредствено преди нанасяне.

Аз пък се чудя между масло от шипка и масло от облепиха, заради техния  анти-ейдж ефект.  Кожата ми е смесена към мазна, дехидратирана, с доста големи пори, без акне. Кое от двете е по подходящо.

А как хидратирате кожата?

# 541
  • София

Бисквитка, в два от серумите, глицерина е на второ място в състава след водата, в третия на трето, а на другите два - няма състав. Доколкото знам, в качествената козметика другите активни съставки трябва да са преди него , като % съдържание да не е повече от 2-5%, защото води до обратен ефект. при влажност на въздуха под 65%, глицеринът изсмуква водата от най-дълбоките клетъчни слоеве на кожата,  вместо да черпи влага от въздуха. По този начин глицеринът прави кожата още по-суха и ускорява процеса на стареенето й. Истината е, че е относително евтина съставка, която се използва като пълнеж в козметиката.

# 542
Аз пък се чудя между масло от шипка и масло от облепиха, заради техния  анти-ейдж ефект.  Кожата ми е смесена към мазна, дехидратирана, с доста големи пори, без акне. Кое от двете е по подходящо.

Масло от облепиха не съм ползвала и не мога да споделя мнение, но шипково - да. Доволна съм, изравнява тена, регенерира.
За хидратиране - вечер пръскам с термална вода лицето си преди мазането с маслата (сега ползвам маслен крем от шипка, карите и жожоба), също така ползвам сутрин крем с хиалуронова киселина, който не е мое производство. Мисля обаче да си купя серум от хиалуронова киселина, който да нанасям вечер преди маслата, а кремът да остане сутрин. Масла сутрин не мога да ползвам, оставят ми мазен филм и с грима, не е ОК положението.
Масло от марула също мисля да ползвам като антиейдж и е по - леко за топлите месеци. Ползвала съм го като добавка в арганово масло за нанасяне на тялото и малко си оставих за проба върху лицето. Добре попива.
P.S. Термалната вода при редовна употреба свива порите. Аз имам на носа. Не мога да кажа, че изобщо ги няма, даже не знам дали има възможност да изчезнат напълно, но по - малко се замърсяват и не се разширяват толкова видимо.

# 543
  • Велико Търново
Много ти благодаря, pkrassimira  bouquet  ще си карам само с чистите масла тогава.

# 544
Nellie B, не може ли да се използва като консервант етерично масло от чаено дърво или други подобни.

За мен до голяма степен се обезмисля приготвянето на домашен крем при положение, че трябва да затопля съставките до 70 гр, за да разстопя емулатора и да смеся и разбъркам, а после и консервант да добавя.

Аз се пробвах веднъж - прежалих едно масло да го стопля в него разстопих емулатора, изчаках да изстине малко и чак тогава добавих водно разтворимите, без затопляне и бърках с миксерче за фрапе. Получи се доста твърд крем.  Предполагам съм прекаралила с пропорцията на емулатора. А и си мисля че той ми действа комедонно.

За това реших да смесвам съставките на водна и маслена основа непосредствено преди нанасяне.

Аз пък се чудя между масло от шипка и масло от облепиха, заради техния  анти-ейдж ефект.  Кожата ми е смесена към мазна, дехидратирана, с доста големи пори, без акне. Кое от двете е по подходящо.

Загрявантето до 70С не винаги оказва негативно влияние върху маслага. Не всички от тях са термо-чувствителни. Шипковото обаче е, затова то се добавя в емулсията след като температурата спадне.

Не се обезсмисля изобщо, защото консерванта ни е пропагандиран като зло, но всъщност той предпазва нашето здраве. Стига да е добре подбран (има много натурални консерванти на пазара) той няма да навреди.
Съмнявам се емулгатора да има комедогенно действие върху кожата, по-скоро според мен е било някое от маслата. И все пак - кожи всякакви, всичко е възможно.

Маслото от шипка е много подходящо за анти-ейдж. Облепиха също е добър вариянт. Маслото от пореч на мен много ми допада - то също има анти-ейдж ефект. Трябва да пробвате различни масла, да прецените кое действа на Вашата кожа най-добре. Аз например не понасям кокосово масло, а има много хора доволни от него. И маслото от памуково семе е със среден комедогенен индекс, а на мен ми действа много добре и изобщо не запушва.

За хидратация на лицето - зависи каква Ви е кожата. Маслото от жожоба почти винаги е добър избор. Липидния му профил е подходящ за всеки тип кожа.

* Сутрин изглежца ми се спи още - чак сега виждам, че сте писали каква Ви е кожата. Маслото от шипка е много леко и бързо попива, така че е подходящо за Вас. Облепихата (ако е истински екстракт от облепиха, а не маслен извлек) е много подходящо за лятото, тъй като освен всичко друго хубаво има и UV защита Simple Smile

Последна редакция: ср, 14 мар 2018, 07:46 от Nellie B

# 545

Бисквитка, в два от серумите, глицерина е на второ място в състава след водата, в третия на трето, а на другите два - няма състав. Доколкото знам, в качествената козметика другите активни съставки трябва да са преди него , като % съдържание да не е повече от 2-5%, защото води до обратен ефект. при влажност на въздуха под 65%, глицеринът изсмуква водата от най-дълбоките клетъчни слоеве на кожата,  вместо да черпи влага от въздуха. По този начин глицеринът прави кожата още по-суха и ускорява процеса на стареенето й. Истината е, че е относително евтина съставка, която се използва като пълнеж в козметиката.

Вероятно съдържанието на глицерин в анти-ейдж серума с витамин Ц не е повече от 5%, тъй като преди него е изписан Витамин Ц. Той се влага в козметиката обикновенно в концентрация до 5% тъй като в по-големи дози може да предизвика зачервяване и негативни реакции от кожата. Екстракта от Ацерола е до 5% след като е изписан след глицерина.

Излиза, че серума е 24лв за 11-15% активни съставки; гумата, консерванта и емолиента са около 3% и накрая остават около 82% вода. Grin

# 546
Моля, не публикувате последователни постове. Имате възможност да редактирате предишния до 24 след пускането му. Последователните постове са забранени във форума и ще бъдат изтривани.

# 547
  • In transit

...Облепихата (ако е истински екстракт от облепиха, а не маслен извлек) е много подходящо за лятото, тъй като освен всичко друго хубаво има и UV защита Simple Smile
А как се разбира дали едно масло е истински екстракт или маслен извлек не само при облепихата?
Иначе аз имам масло от облепиха, силно оранжево на цвят, но засега го ползвам само за коса.

# 548

...Облепихата (ако е истински екстракт от облепиха, а не маслен извлек) е много подходящо за лятото, тъй като освен всичко друго хубаво има и UV защита Simple Smile
А как се разбира дали едно масло е истински екстракт или маслен извлек не само при облепихата?
Иначе аз имам масло от облепиха, силно оранжево на цвят, но засега го ползвам само за коса.

Когато маслото е чисто, а не екстракт то бива изписано с латинското си название Hippophae Rhamnoides - за облепиха, след което следва най-често Fruit/Seed Oil - което посочва от коя част на растението е екстракцията.
Когато е маслен извлека трябва да е посочено кое е базовото масло, в което е направен извлека и съответно растението което се извлича.
Облепихата "пуска" цвят и в мацерациите, така че при нея цвета не е показателен дали е извлек или чисто масло. Но пък отличителният цвят често е знак за доброто качество на маслото.

# 549
  • In transit
Нели, благодаря за разяснението! Моето е такова:

на опаковката пише Състав: Маслен извлек от цветовете на ракитник. Съмнява ме да е някакво супер качество, защото струваше 4лв., ама знае ли човек. Simple Smile

# 550
Нели, благодаря за разяснението! Моето е такова:

на опаковката пише Състав: Маслен извлек от цветовете на ракитник. Съмнява ме да е някакво супер качество, защото струваше 4лв., ама знае ли човек. Simple Smile

Маслените извлеци със сигурност са по-ниско качество от чистата екстракция, но все пак, ако базовото масло е добро и извлека е направен качествено, то "добрите" химични съставки от дадено растение могат да се извлекат много успешно.
Марката на твоето масло не ми е известна и не мога да изразя мнение, но ако на теб ти харесва и кожата ти се чувства добре след употребата му - то може само да се радваш, че цената му е толкова ниска Smile

# 551
в зоя-та са пуснали наливни масла, искам да попитам какво мислите защото се колебая от къде да поръчам ?

# 552
в зоя-та са пуснали наливни масла, искам да попитам какво мислите защото се колебая от къде да поръчам ?
Аз съм много доволна. Поръчвала съм няколко вида и са хубави - рициново, шипково и арганово.

# 553
-slanchevka, благодаря! Но ми се иска от България да поръчам, нямам опит в поръчването на добавки от чуждестранни сайтове и не ми се занимава.

Каза,че искаш да е от БГ и все пак при тази цена,реших да ти го пусна!
https://www.iherb.com/pr/Solgar-Full-Spectrum-Omega-Wild-Alaskan … 20-Softgels/23562

# 554
  • София
Някой ползвал ли е масло от какай (кахай)?
Чета много хубави неща за него и се чудя дали да пробвам.
Аз го ползвам, ако питаш за cacay. Много е хубаво. Слагам го вечер, сутрин кожата е много мека.  Peace
Моето не мирише на нищо може да се каже.
Май ще се навия да го пробвам.
Има го в един бълграски сайт и тъкмо имат промоция с подарък масло от жожоба та ще се възползвам.

Общи условия

Активация на акаунт