Пъпна херния по време на бременност

• 411
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте, в момента съм с трета бременност в 5-ти месец вече и  някъде около първото примесечие установих топче около пъпа. При последната консултация с АГ го споделих и тя беше категорична за пъпна херния, след което и личната потвърди, като каза и че в процес на напредване на бременността ще се увеличава. Въпросът ми е, дали има мама със сходна ситуация и какво следва? Личната каза операция, но след раждането, но ме притеснява по време на бременността има ли проблем и проблем ли е нормално раждане примерно или ще трябва секцио ( предишните ми две раждания са нормални.)?

# 1
  • София
Моята херния се образува през втората ми бременност. Понякога усещах остра пареща болка в областта на пъпа. Никой не можа да ми каже какво е, докато не си проучих сама в интернет и установих, че е пъпна херния. След раждането не ми е създавала особени проблеми, въпреки това отидох на преглед при хирург, вече се бях възстановила напълно. Той ми каза, че не е голяма и ако не напълнявам илу забременявам, мога и така да си живея.
Е, забременях с трето, хернията се увеличи още, и все пак не съм имала проблеми. Три нормални раждания. Лекарката тогава каза, че през бременността и раждането няма опасност, защото матката се е увеличила и е "покрила" хернията,т.е. дори и да се разрастне, няма опасност от прищипване.
И все пак всичко е индивидуално, аз към момента си спортувам активно, не ме боли, но има топче и може би ще я оперирам в някой подходящ момент.
Успех и лека бременност и раждане!

# 2
Много благодаря 🤗
Моята херния се образува през втората ми бременност. Понякога усещах остра пареща болка в областта на пъпа. Никой не можа да ми каже какво е, докато не си проучих сама в интернет и установих, че е пъпна херния. След раждането не ми е създавала особени проблеми, въпреки това отидох на преглед при хирург, вече се бях възстановила напълно. Той ми каза, че не е голяма и ако не напълнявам илу забременявам, мога и така да си живея.
Е, забременях с трето, хернията се увеличи още, и все пак не съм имала проблеми. Три нормални раждания. Лекарката тогава каза, че през бременността и раждането няма опасност, защото матката се е увеличила и е "покрила" хернията,т.е. дори и да се разрастне, няма опасност от прищипване.
И все пак всичко е индивидуално, аз към момента си спортувам активно, не ме боли, но има топче и може би ще я оперирам в някой подходящ момент.
Успех и лека бременност и раждане!

# 3
И аз имах пъпна херния , която установих след първата бременност . По време на нея не съм имала проблеми , само топченце се виждаше , но дори не ме притесняваше . След раждането го бях забравила и то ме “подсети” за себе си , когато дъщеря ми беше на 2 . Създаваше ми доста дискомфорт и болка , и с доктора решихме , че е време да се махне . Явно около хернията имаше вече и възпаление , защото от пъпа започна да изтича нещо като гной . Ако не беше започнала такава реакция , вероятно нямаше да се подложа на операция , но организма си показва .

Пожелавам ви лека бременност и докато не ви притеснява , не я мислите , може и изобщо да не настъпи такъв момент ! Simple Smile

# 4
Следя ви с интерес защото голямото ми дете момиче е с пъпна херния установена около годинка на частен преглед за друго ...срамота за нейна лл...веднага я смених...както и да е....Засега не сме я оперирали казаха ми последно 5-7г.да качи кг ...но като ви чета имам надежда че може и  да роди с тази херниябез проблем...ще го мислим

# 5
И аз имам пъпна херния установена още, когато бях малка. Препоръката на коремните хирурзи тогава беше да пристъпя към операция чак след като съм приключила с бременностите. Сега съм бременна и усещам дискомфорт в зоната на пъпа само при подготвите контракции, но в интерес на истината кое къде е в момента не се знае и този дискомфорт може въобще да не е от хернията.

Следя ви с интерес защото голямото ми дете момиче е с пъпна херния установена около годинка на частен преглед за друго ...срамота за нейна лл...веднага я смених...както и да е....Засега не сме я оперирали казаха ми последно 5-7г.да качи кг ...но като ви чета имам надежда че може и  да роди с тази херниябез проблем...ще го мислим

Общи условия

Активация на акаунт