Трапеза за Нова година

  • 82 238
  • 319
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 42 440
При нас новогодишното меню не е съобразено с традиции, за разлика от Коледното. Единственото традиционно нещо, е баница с късмети. Иначе има мезета, сирена, ядки, някакво месо... Обичайните неща, които се ядат на празник. Евентуално торта...
Баницата е сладка; бях изненадана да разбера, че много хора не слагат захар в баницата с яйца и сирене (а я ръсят отгоре, все едно е мекица).

# 91
  • Мнения: 1 852
Ние си правим най-различни мини сандвичи с пушена сьомга, шунка, меки сирена, авокадо, варени яйца и подправки, плюс салата и за десерт торта Шварцвалд. Хем всички участват в приготвянето и си комбинираме кой както иска, хем си имаме по всяко време под ръка нещо вкусно.

# 92
  • Мнения: 6 157
При нас новогодишното меню не е съобразено с традиции, за разлика от Коледното. Единственото традиционно нещо, е баница с късмети. Иначе има мезета, сирена, ядки, някакво месо... Обичайните неща, които се ядат на празник. Евентуално торта...
Баницата е сладка; бях изненадана да разбера, че много хора не слагат захар в баницата с яйца и сирене (а я ръсят отгоре, все едно е мекица).
аз пък сега се учудвам, че баницата със сирене е и със захар, наистина за пръв път го чувам, а това пък да се ръси отгоре Rolling Eyes звучи много гадно. Нашата си е стандартна, само със сирене, като ще направим и с тиква.

# 93
  • Мнения: 10 725
Къде се ръси със захар баницата със сирене? И аз не съм чувала. Според мен е въпрос на вкус и препдочитания, отколкото някакво правило.

# 94
  • Мнения: 42 440
В нета има много рецепти за сладка баница с яйца и сирене - явно много хора си правят. Съгласна съм, че тази, която е поръсена само отгоре, не е вкусна. На едно място, където бях на гости, ми поднесоха баница с насипана отстрани захар, за да си топя - също не става.
Тиквена ядем на Бъдни вечер Simple Smile

# 95
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 333
Баницата е сладка; бях изненадана да разбера, че много хора не слагат захар в баницата с яйца и сирене (а я ръсят отгоре, все едно е мекица).
е, не е и баш така. мекицата пък няма сирене вътре.   Laughing
но пък варианти за сладка баница има много. и преди всичко е въпрос на вкус дали да се направи сладка баницата. някой слагат захарта вътре в корите, а други в/у корите. има и сиропирана баница която не  е никак лоша. говоря за баници със съставка сирене.
аз лично знам, че повечето хора поръсват баницата със захар, а не я слагат вътре в корите. ръсят я преди да влезе във фурната, а не след като е готова както е при мекиците (още една разлика).

# 96
  • Мнения: 42 440
Така е, освен това има варианти наложена или вита (аз лично предпочитам вита, но близките ми май харесват повече наложената). Захарта я слагаме вътре, заедно с плънката.  А тази поръсената, която споменах, определено беше поръсена след изпичането - отгоре е просто една скучна бяла захар, а не леко карамелизирана, което щеше да стане, ако е била в печката.

# 97
  • Sofia
  • Мнения: 29 343
Вкусове всякакви... и аз не съм яла баница със сирене и захар...Една позната пък на макароните на фурна слага и сирене Thinking

# 98
  • Мнения: 42 440
И ние така - общо взето, същото, като баницата, но вместо кори, има макарони. Но не обичам особено много паста, така че не сме правили скоро Simple Smile

# 99
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 13 178
Добруджанска млечна баница-това е сладката баница.Но без сирене.Аз слагам и малко захар в млякото.
https://recepti.gotvach.bg/r-35997-%D0%94%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%8 … D0%B8%D1%86%D0%B0
Правила съм я за закуска.

# 100
  • Мнения: 10 725
Аз не разбрах тая баница със захар някаква връзка ли има с нова година или просто се спомена? Защото то сладки баници да искаш - и с локум, баклава, тиквеник, но са по желание.

# 101
  • Мнения: 42 440
Ми за Нова година е. С новогодишни късмети вътре.

# 102
  • Мнения: 10 725
Ясно. Според мен явно е от някой край на Бг тази традиция. Аз за първи път чувам за такова нещо. Някаква символика ли да има тази захар?

# 103
  • Мнения: 42 440
Не, просто така я правят. И двамата ми родители са от Северозападна България.

# 104
  • Мнения: 2 321
И на мен ми се струва нещо характерно за Северозападна България. Бабата на ММ, която беше от този край, я правеше със захар (отгоре обаче). На мен не ми допада много, но признавам, че комбинацията от сладко и солено разяжда повече.

Общи условия

Активация на акаунт