Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Колко трябва да ми плати работодателят за месец април при минимални осигуровки?
Как се изчислява болничният при бременност и раждане?
Кой осигурява по време на отпуск по майчинство и какво се случва с осигурителните ми права, ако прекратя трудовия си договор с компанията?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Колко трябва да ми плати работодателят за месец април при минимални осигуровки?
-
Как се изчислява болничният при бременност и раждане?
Болничният при бременност и раждане се изчислява като 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или осигурителен доход, определен за предходните шест месеца. Тази сума не може да бъде по-малка от минималната дневна работна заплата, установена за страната. Ако е за два пълни месеца, трябва да вземете по 160 лева на месец, така че общо 320 лева. Ако е за част от месеца, се изчислява пропорционално на работните дни в болничния. Болничният при бременност и раждане се изчислява въз основа на 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение, определено върху осигурителния доход за последните 6 месеца преди излизане в болнични, но не по-малко от минималната работна заплата за страната. Тези суми се изплащат от НОИ на работодателя, който ги превежда на осигуреното лице.
-
Кой осигурява по време на отпуск по майчинство и какво се случва с осигурителните ми права, ако прекратя трудовия си договор с компанията?
По време на отпуск по майчинство държавата осигурява чрез работодателя ви, който превежда 3,9% от 160 лв. здравноосигурителна вноска. Ако прекратите трудовия си договор, вашите осигурителни права зависят от това дали се регистрирате в бюрото по труда за търсене на работа и за колко време все още сте осигурени.
-
Кога трябва да получа обезщетението си за раждане преди термина?
-
Какво да правя, ако не ми бъде изплатен болничният?