Математически турнири 5-12 клас

• 182 995
  • 698
  •   1
Отговори
# 105
  • По света и У нас
Дидева, съгласно т.17 от Регламента на ПМС за 5-8 клас:
"17. Учениците, класирани на първо, второ или трето място на националния кръг на
олимпиадите и състезанията, включени в раздел II на Програмата с мерки за закрила на деца
с изявени дарби за съответната календарна година, придобиват право на стипендия при
спазване на изискванията на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на
деца с изявени дарби."
Затова както изглежда стипендиите важат и при по-малката възраст ...

gerka - това е само една от разликите между регламента на ПМС за ІV и този на V-VІІІ клас. В предишният ми пост бях посочила част от разликите, като нямам претенции въобще, че съм била изчерпателна. Това бяха някои от по-съществените разлики, които ми бяха направили впечатление. Написаната информация беше по повод последното мнение на zazu1

# 106
Дидева, съгласно т.17 от Регламента на ПМС за 5-8 клас:
"17. Учениците, класирани на първо, второ или трето място на националния кръг на
олимпиадите и състезанията, включени в раздел II на Програмата с мерки за закрила на деца
с изявени дарби за съответната календарна година, придобиват право на стипендия при
спазване на изискванията на Наредбата
за условията и реда за осъществяване на закрила на
деца с изявени дарби."
Затова както изглежда стипендиите важат и при по-малката възраст ...
Изискванията на Наредбата са 8-12 клас и до 18-годишна възраст, а осми клас са в групата 5-8.
Същото важи примерно и за ЕК.

# 107
  • По света и У нас
Ясно! Моя грешка Flushed

# 108
Тук яко е обсъждано.състезание за 4клас, добре че надникнах... ама... що трябваше отделни теми... сега модератор ще замете ли и премести редицата?!?!...

Та добре,че надникнах,щото четох четох из нета и реших,че от тази г просто няма да има ПМС за 4ти клас, явно попадайки на общия регламент. Сега разбирам,че ще го има. И доколкото се ориентирам пак ще следим РУО-сайта за Сф, нали така?! Идва много натоварено откъм състезания,но да знам,все пак.

# 109
Едва ли ще замете или премести. По-скоро ще обясни защо мястото на дискусията е точно в тази тема. Simple Smile

# 110
Детето го обработили да ходи на ЕК, след ланшните изпълнения казах, че пари не давам... Мамо, то е безплатно!
Вярно ли е? Били сменени и броя задачи, щяло да има две с разписване????
За всички класове ли е вече? Варна са обявили форма за записване 1-4 клас, за 5 не намирам инфо

# 111
  • По света и У нас
Съгласно регламента на ЕК:
"Учениците от I до XII клас участват в двата кръга без такса правоучастие ...."

"Форматът на областния кръг е 26 задачи, първите 24 от които са тестови – всяка с пет избираеми отговора, от които само един е верният, и 2 задачи с номера 25 и 26 с кратък свободен отговор."

# 112
  • Sofiq
Сложих информация в "малката" тема за ПМС-и по специално регламента. Коментарите за стипендии не виждам да касаят 4 клас, по-скоро са си за тази тема.

# 113
Ясно, организира се от МОН и затова на страницата на сдружението го няма новия регламент. Интересно развитие на нещата...

# 114
Тук яко е обсъждано.състезание за 4клас, добре че надникнах... ама... що трябваше отделни теми... сега модератор ще замете ли и премести редицата?!?!...

Не, няма да местя мнения. Нормално е темите да се застъпват от време на време.
Темите бяха разделени поради желанието на ГОЛЯМ БРОЙ потребители /в продължение на години/.
Аз съм модератор и съм длъжна да се съобразя с тях дотолкова, доколкото не се нарушават правилата на форума.
Другата тема си върви и се обсъждат същите неща, каквито и преди разделянето. Тази разбираемо върви по-бавно. За сега не виждам проблем от разделянето, но ако се появи такъв, винаги можем да се върнем към първоначалния вариант.

Последна редакция: чт, 01 мар 2018, 08:37 от Фран Ческа

# 115
  • Sofiq
Има състезания, които са за 4-8 клас, примерно и засягат И двете групи, но като че ли повече "голямата", отколкото "малката" с оглед на това, че засягат само един клас от малката(четвърти), а не 4 поредни класа в голямата (5,6,7,8)-такъв пример е ПМС. Имаше затова и неяснота при създаването на групите дали да има делене на група за ПУК,1-3 клас и група за 4-8...Но според мен, сега е оптималният вариант, понеже хем малките групи, виждат по някой и друг пост за предстоящото за 4 клас, хем и "голямата група" среща запитвания за състезания, които все пак са им в списъка, а не въпроси като дали е позволено да се пише  с молив и броене на фигури.
 Да, и сега в малката група се мрънка за обширното обсъждане на НОМ примерно, но като цяло нещата вървят добре там. Текущата група пък, противно на очакванията , че "ще замре" , си върви съвсем културно и информативно и е много полезна.Hands Clap

# 116
Неочаквано за мен, моята взела, че изкарала вътрешноучилищните контролни и се класирала за ПМС. Още по-неочаквано - иска да отиде. Погледнах минали теми (само 5 намерих), за да се ориантирам в стила на задачите. Не искам да я пускам неподготвена, а тези 5 теми, които ги има в нета са крайно недостатъчни за подготовка. Моля за препоръка на подходящ сборник с трудни задачи.

# 117
Мария, детето ти учи в СМГ и се е класирало за участие /макар че като отпаднаха квотите не виждам какъв е смисъла от тези вътрешни квалификации/ и се предполага, че самото у-ще ще е заинтересовано да поддготви децата. В същото време ти се притесняваш за подготовката й. Не разбирам. Не е ли товва ангажимент на профилираното у-ще? Идеята детето да кандидатства в ПМГ е свързана именно с очакванията, че там ще се занимава под ръководството на учители с това което му се отдава най-добре. Сега все се оплаква колко е скучна училищната математика, защото не учат нищо ново. А да упражнява неща които знае го отегчава. Оказа се, че си взимат нови уроци децата, но някак покрай състезанията преждевременно съм го занимавала с невзети неща и съответно по начин различаващ се от начина по който се преподава. В тази връзка винаги съм смятала, че ако го приемат в МГ подготовката му ще премине изцяло в ръцете на учителите и аз ще имам само подкрепяща функция. Притеснението ти, че не разполагаш с материали звучи така сякаш детето няма да получи материали и подготовка в училище. Защо се чувстваш така по отношение на училището което е смятано за най-доброто сред МГ?

# 118
  • София
Този сборник е хубав, но не знам дали не е изчерпан: http://www.regalia6.com/books/regalia_files/mathematics/mat_sus_ol_1-4.htm

# 119
Няма такова нещо!
Вътрешноучилищни квоти в СМГ винаги е имало, има и сега. Випускът е от над 180 деца само в смг. Няма как всички да отидат. Правят се контроли и се отсяват мисля 25 (може и да бъркам бройката), което си е над 16-те за София, каквато беше квотата по първия регламент. Борихме се да отпаднат квотите, но на срещата с МОН се разбрахме за разумна бройка участници. Толкова по това защо има вътрешноучилищни контроли.
Притеснявам се дали ще се справи, защото голяма част от децата освен в смг се готвят и на допълнителни места за състезателна математика. Моята го кара само на училищна подготовка, която е меко казано прекрасна! Това, че аз искам и допълнително да се упражнява, не значи, че имам забележки към обучението й. Просто преценявам, че има нужда да решава още задачи тип ПМС. Помолих за препоръка за сборник, не виждам какво лошо има и извън училище да се упражнява. Притеснявам се и аз, защо не? Защо да трябва СМГ да се притеснява за нейното представяне? Защо и аз да не се вълнувам? Защо да не искам да се справи? Не искам да ми отговаряте.

Общи условия

Активация на акаунт