1 ЮНИ - ПРОТЕСТ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА!

• 64 841
  • 1 653
  •   1
Отговори
# 210
... Знаете ли, че във Франция майчинските били 4000Е, а еднократната помощ 900Е?

Еднократната не знам колко е, мога да проверя, ако има значение, но майчинството е 650 евро за срок от 1 година.
Еднократната със сигурност е 900Е, а майчинството е 90% от работната заплата на която си се осигурявал за последните 3 месеца. Като минималната работна заплата е 900 Е. Малко не съм разбрала, но не е 650 Е.

# 211
  • на кой му пука, майна
Мишленце  newsm10 newsm10 newsm10

# 212
 Peace

Ще се опитам малко да пипна исканията ни, чисто правописно и редакторски Laughing Дано не се обидите, но нека има добър вид и да е оформено както трябва Peace

На мен лично повече ми допадна идеята с по една шише и вътре със жълти стотинки и да дрънкаме пред Парламента!

Радвам се, че идеята ми ви е харесала

# 213
  • ... някъде преди лудницата ... до църквата!
С всичко съм съгласна, само
.....
2. Да се ограничат помощите за неосигурените майки, при раждане на повече от 2 деца.
......
Мисля, че трябва да се редактира така:
Да се ограничат помощите за неосигурените майки, при повече от две раждания.

Така майките, които при второ раждане имат близнаци, тризнаци и т.н., няма да са ощетени!

# 214

ДО
Г-ЖА ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА,
МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НА ВНИМАНИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ
ОТ ЧЕТИРИДЕСЕТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

О Т В О Р Е Н О   П И С М О
ОТ "ДВИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ" ,
София, тук трябва да има адрес и телефон,
ОТ НАСТОЯЩИТЕ И БЪДЕЩИТЕ МАЙКИ НА БЪЛГАРИЯ

София, дата .........

Уважаема госпожо Масларова,

Ние, настоящите и бъдещите майки на България, изразяваме несъгласието си с наскоро обявеното намерение за промяна на социалната политика на правителството по отношение на жените, които излизат в отпуск за отглеждане на дете.

Считаме, че сегашното майчинство от 160 лв. е крайно недостатъчно на фона ежедневно поскъпващия живот в страната. Освен това считаме, че отпускането на детски надбавки въз основа на семейния доход е дискриминационно и недемократично.

Споделяме напълно усилията на правителството за насърчаване на раждаемостта в Република България и преодоляване на демографския срив.  Категорични сме, че това може да се постигне чрез:

1. Увеличаване  на обезщетението за отглеждане на дете както следва:

1.1. За първата година на майчинството - 80 % от семейния доход преди раждането, разделен на 2, но минимум 250 лв;
1.2. За втората година - 50 % от семейния доход преди раждането, разделен на 2, но минимум 200 лв;
1.3. За неосигурените майки- минимална работна заплата за двете години на платеното майчинство;
1.4. За самотни майки - 100 % от дохода преди раждането или минимум 300 лв.,  като се изработят ясни критерии за разграничаване на живеещите на семейни начала от самотните майки;
1.5. За студентките - минимална работна заплата плюс стипендия за майчинство от 50лв.;
1.6. При раждане на  близнаци, тризнаци и т.н. - обезщетението, предвидено по-горе, умножено по броя на едновременно родените деца;

2. Увеличаване на детските надбавки -  30 лв. за всички деца, независимо от доходите на родителите.

3. Въвеждане на семейно подоходно облагане.

4. Улесняване  процедурата по осиновяване.

5. Изработване на адекватна здравна стратегия за лечение на безплодието и за различните асистирани репродуктивни методи.  

6. Увеличаване броя на детските градини и ясли, които са крайно недостатъчни.

7. Да се направят повече детски площадки, градини и паркове и да спре превръщането на малкото останали такива в паркинги, бензиностанции и т.н.

Следват подписи /подписка/

Мисля, че ограничаването на помощите за трето, четвърто и т.н. раждане е доста дискриминационно, както е сега за детските надбавки, затова не съм го включила. Има жени, не само циганки, които предпочитат да са майки, а не служителки, лично аз познавам няколко такива българки

Иска ми се да направя и някакво финално изречение или две, ама малчо ми се събуди. После ще вляза пак, а дотогава и вие помагайте  bouquet

# 215
Чудесно , koala

Допада ми по ранния час на протеста , девет сутринта най-късно . С удоволствие бих закъсняла за работа  Wink
С удоволствие бих си родила и още едно дете , ако майчинството не е толкова смешна сума и ако взимах детски . Детето ми е вече на две години , а аз не съм взела нито лев детски ... тез голеееееми пари  Close
Трябва да изкарам от архива някое шише и да ощетя касичката на детето с малко стотинки  Party

Момичета , а нещо за еднократната помощ предвидено ли е ?

# 216
  • на кой му пука, майна
koala, браво !

Имам едно питане, 30лв детски надбавки според вас достатъчни ли са ? Дайте да не ги жалим толкова в парламента ! Да искаме поне 50лв.  Rolling Eyes, които пак за нищо няма да стигат, но все пак...

Някой има ли инфо колко са детските надбавки в европейските страни ?

# 217
Еднократната със сигурност е 900Е, а майчинството е 90% от работната заплата на която си се осигурявал за последните 3 месеца. Като минималната работна заплата е 900 Е. Малко не съм разбрала, но не е 650 Е.

Възможно е, аз лично не съм запозната, затова и не мога да споря, написах само какво ми каза зълва ми, която е омъжена и живее във Франция.

# 218
koala,  браво! smile3501 Текстът е страхотен!

# 219
Ето и финалните изречения

ДО
Г-ЖА ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА,
МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НА ВНИМАНИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ
ОТ ЧЕТИРИДЕСЕТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

О Т В О Р Е Н О   П И С М О
ОТ "ДВИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ" ,
София, тук трябва да има адрес и телефон,
ОТ НАСТОЯЩИТЕ И БЪДЕЩИТЕ МАЙКИ НА БЪЛГАРИЯ

София, дата .........

Уважаема госпожо Масларова,

Ние, настоящите и бъдещите майки на България, изразяваме несъгласието си с наскоро обявеното намерение за промяна на социалната политика на правителството по отношение на жените, които излизат в отпуск за отглеждане на дете.

Считаме, че сегашното майчинство от 160 лв. е крайно недостатъчно на фона ежедневно поскъпващия живот в страната. Освен това считаме, че отпускането на детски надбавки въз основа на семейния доход е дискриминационно и недемократично.

Споделяме напълно усилията на правителството за насърчаване на раждаемостта в Република България и преодоляване на демографския срив.  Категорични сме, че това може да се постигне чрез:

1. Увеличаване  на обезщетението за отглеждане на дете както следва:

1.1. За първата година на майчинството - 80 % от семейния доход преди раждането, разделен на 2, но минимум 250 лв;
1.2. За втората година - 50 % от семейния доход преди раждането, разделен на 2, но минимум 200 лв;
1.3. За неосигурените майки- минимална работна заплата за двете години на платеното майчинство;
1.4. За самотни майки - 100 % от дохода преди раждането или минимум 300 лв.,  като се изработят ясни критерии за разграничаване на живеещите на семейни начала от самотните майки;
1.5. За студентките - минимална работна заплата плюс стипендия за майчинство от 50лв.;
1.6. При раждане на  близнаци, тризнаци и т.н. - обезщетението, предвидено по-горе, умножено по броя на едновременно родените деца;

2. Увеличаване на детските надбавки -  30 лв. за всички деца, независимо от доходите на родителите.

3. Въвеждане на семейно подоходно облагане.

4. Улесняване  процедурата по осиновяване.

5. Изработване на адекватна здравна стратегия за лечение на безплодието и за различните асистирани репродуктивни методи.  

6. Увеличаване броя на детските градини и ясли, които са крайно недостатъчни.

7. Да се направят повече детски площадки, градини и паркове и да спре превръщането на малкото останали такива в паркинги, бензиностанции и т.н.

Настояваме  сумите за обезщетение по майчинство и детските надбавки да бъдат ежегодно индексирани съобразно инфлацията, така както се прави с доходите на държавните служители и пенсионерите.

Госпожо министър, господа депутати,

вярваме, че вашата основна мисия е добруването и спокойното бъдеще на хората в страната ни. Децата на България са утрешните й граждани. Нека животът им бъде достоен!

Следват подписи /подписка/

Момичета, още нещо - мисля, че е добре да каним за протеста не само майки, а и баби, дядовци, татковци и т. н. Нали всички те са съпричастни!

И друго - иска ми се по някакъв начин и ние от провинцията да се включим в протеста. Областните управи са държавните наместници по места. Мислите ли, че ще е добре на 1 юни и ние да протестираме пред съответните областни управи? Би станало нещо като национален протест.

И трето - да уведомим ли медиите? Аз се наемам за най-големия вестник в Пловдив /там имам връзки, ха-ха-ха/

Последно - ако Бойко Борисов не разреши, или по някакъв начин не успеете да вземете разрешение, пак го направете протеста - едва ли някой ще ви спре да се разхождате пред площад "Народно събрание" с колички и без Laughing

# 220
 Хубаво сте написали исканията, ама има неща за които не сте помислили.
 Майчинството да е 80% или 50% от сем.доход, но дохода за какъв период?Аз слушах Масларова и тя каза, че ще се гледа евентуално дохода за 5г, или 3 г, вие какво мислите по тови въпрос?

# 221
Жи, и аз се замислих за този въпрос, като правех текста

Може би за една година назад ще е добре?  newsm78На същата база в момента изчисляват и дохода за детските надбавки

# 222
Цитат
Детски за всички деца до 18 год.-30лв.да не си надскачаме сенките
  Майчинство за осигурените МИНИМУМ-250лв
  Майчинство за неосигурените- 180лв.
  Майчинство за самотни майки-300-350лв.
Е това много ми хареса  Party

# 223
Ако се организираме за Пловдив ще дойда пред общината(или кьдето кажете)с количката.

И изобщо цялата идея е много смислена.Кьде мога и аз да ударя един подпис на подписката .А и много добре сте формулирали исканията.

# 224
Сладурани кажете часа(9 или 10часа) и аз и бебо сме там.
koala браво на теб, текстът е страхотен!
Ако някая от вас има желание да напише текст ще го принтирам в много бройки и ще го разлепя където мога.

Общи условия

Активация на акаунт