1 ЮНИ - ПРОТЕСТ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА!

• 64 648
  • 1 653
  •   1
Отговори
# 405
Аз пак да питам, кога ще е готов крайният вариант на писмото? За да знам за кога да насрочим варненска среща.

# 406
  • Düsseldorf
Пак здравейте!
Радвам се, че не умря идеята, макар да нямам време да изчета всичко.
Има ли вече написан текст за призив, който да принтнем и да разлепим по райони където живеем? Ако да - давайте, аз се ангажирам за Захарна фабрика.

# 407
Аз пак да питам, кога ще е готов крайният вариант на писмото? За да знам за кога да насрочим варненска среща.

Надяваме се днес до някое време по нощите. Както е писала Мишленце по-горе има някои неща за доуточняване.

Мюриель, защо не направите и вие протест във Варна? Мамите от Пловдив започнаха с организацията.

# 408
  • Бургас
Не изчетох цялата тема и незнам дали има някой от Бургас? Ако не да взема да събера и аз познати или да се организираме и ние?

# 409
За надомната работа:

Незнам точно как трябва да се формулира, но съм сигурна, че държавата може да помогне с надомната работа. По-напред бях писала каква точно ми е идеята - държавата да се срещне с представители на бизнеса и да сключи договори с тях - или за изработване на тяхна продукция, или за изкупуване на продукция. И държавна институция да предлага на майките надомна работа, за да бъде сигурно заплащането. Защото в момента има някакво предлагане на такава работа, но в общи линии, или не можеш да си вземеш парите, или трябва да си купуваш някакви оферти в началото, или пък заплащането е смешно и всичко е без никаква гаранция, без договори.
Вариант е също да се изработват продукти/извършват услуги на държавни/общински фирми.
Да се направи интернет страница, откъдето желаещите да проверяват за надомна работа;
Да се стимулират бизнесорганизациите и частните фирми да дават надомна работа - например чрез спестяване на осигуровки - ако работата се извършва от жени в майчинство (у дома), работодателите да не плащат осигуровки (така ще спестят доста разходи)
Да се направи списък с възможните продукти/услуги, които биха могли да бъдат предмет на надомната работа

Ще потърся още малко информация и ще пиша пак

# 410
От този сайт http://homeworking.hit.bg/ извадих малко информация за надомната работа:

Различните форми на надомна работа могат да включват:

1. Производствени дейности: лепене на пощенски пликове, изработка на чантички за подаръци, производство на стикери, пакетиране, рутинно сглобяване и др.
2. Занаятчийски дейности: бродиране, плетене, шиене, тъкане на килими, плетене на кошници и др.
3. Персонални услуги: пране, козметични и фризьорски услуги, поправка на обувки, шиене и др.
4. Секретарски дейности: текстонабиране, обработка и анализ на данни, , телемаркетинг и др.
5. Професионални дейности, извършвани от: консултанти, правни съветници, компютърни програмисти, инженери, проектанти, архитекти и др.

Работниците получават поръчките си от посредник, подизпълнител или работодател и работят според инструкциите. Обикновено те получават заплащане за брой произведена продукция (на парче)

През 1996 година Международната организация на труда, прие под натиска на различни международни организации Конвенцията за надомната работа. Тя има характер на международен договор и обхваща зависимите надомни работници, наречени надомници. С нея се регламентират правата на надомниците, присъщи на всички останали работници, и се установяват стандарти за минимална работна заплата и нормални условия на работа, включително здравна и трудова безопасност. Една от целите й е подобряването на статистиката за надомниците (чл. 6 от Конвенцията).

В България законово регламентиране на положението на надомните работници все още не е постигнато, макар че Конвенцията за надомната работа е ратифицирана през 2000 г. В действащите нормативни документи за надомна работа става дума в няколко случая:

1. Кодекс на труда - чл. 163, 164, 165 и 312. В него се регламентира правото на майки с деца до 6 години да работят надомно при основния или друг работодател.

2. Наредба за трудоустрояване - чл. 12, алинея 3. Регламентира се, че "при надомна работа трудовите норми за цехови условия на труда могат да се прилагат с коригиращ коефициент К до 1,2 върху нормата за време или К до 0,8 върху нормите за изработка."

3. Инструкция № 3 за планиране, отчитане и заплащане на труда на работниците-надомници от 1975 г., преработена през 1980 г. Чл. 2, ал. 1 от инструкцията гласи: "Работници-надомници могат да бъдат предимно домакини, пенсионери, учащи се, инвалиди, жени-майки, граждани, гледащи стари и тежкоболни членове на семейството, сезонни работници и други подобни." Регламентират се правата и задълженията на надомниците и възложителите, както и начините за статистическото отчитане на тези работници, като се открие нов шифър за "работници-надомници".

В първите два случая се третират само отделни прояви на надомната заетост (майки с деца и инвалиди), а в третия, макар и обхватът да е пълен, проблемът е друг - документът е доста остарял във времето и се нуждае от актуализиране в съответствие с промените в икономиката на България, настъпили след 1989 година.

За да се направи това е нужно да се обединят усилията на неправителствените организации, синдикатите, академичната общност и държавната администрация за изготвяне и приемане на наредба за прилагане на Конвенцията за надомната работа, а впоследствие и за разработване на проектозакон за надомния труд, който да бъде приет от Народното събрание.

# 411
Още няма окончателен вариант, утре до 10.30 сутринта трябва да сме измислили текста, за да го пусна на `Зачатие` и да получим отговор до утре вечерта. Значи в събота и неделя действаме всички по подписката и после я пращате в София, Инето каза, че ще даде адрес на който да пратите подписите.

Току-що говорих с една приятелка, коята работи в Централна поща, каза че 24 часа са необходими за пристигане на писмото, каза че обикновено на обяд идва пощата по клоновете и после се разпределя. Така че най-късно в понеделник трябва да се изпратят писмата с подписките от провинцията, за да ги имаме до вторник вечерта, сряда да се сортират и подготвят и в четвъртък да сме напълно готови.

Писмата трябва да бъдат препоръчани, вярно, струва 2-3 лева, може и по-малко, но пък е гарантирано получаването им.

Премаман, формулирай го по някакъв начин като точка от листа с искания, защото нямам време и за това, нека всеки даде своя принос  bouquet но го направи днес, за да има време да се дискутира до утре, ако някой има нещо против. Wink

Трябва да се вземе решение кога да връчваме исканията и с цялата подписка или само с част от подписката?

Хубаво е в понеделник да се връчат исканията с някаква част от подписите, както на политиците, така и на медиите, за да го отразят и да дойдат повече майки на протеста. А подписката можем да продължим да я подписваме и по време на протеста или пък цялата да я дадем като приключи протеста? как смятате?

Клео, чакам да се включиш с уточненията по точка 1, сигурно си затънала до уши в сметки, с теб сме Peace

Утре в 11 отиваме с Инето да подадем молбата до Бойко Борисов, така че връщане назад няма Peace Надявам се всички да дойдете, вече виждам, че и по другите градове се задействаха майките, което ме радва много  bouquet Успех на всички!

# 412
Инето каза, че ще даде адрес на който да пратите подписите.
......
Хубаво е в понеделник да се връчат исканията с някаква част от подписите, както на политиците, така и на медиите, за да го отразят и да дойдат повече майки на протеста. А подписката можем да продължим да я подписваме и по време на протеста или пък цялата да я дадем като приключи протеста? как смятате?

1. Адрес за изпращане на подписките:
Ина Игнатова
гр. София - 1124
ул. "Н. В. Гогол" №9

2. Може в понеделник да изпратим по e-mail текста на отвореното писмо до всички медии (лесно ще намерим координатите), а връчването+всички подписки - на 01.06.

# 413
Инето каза, че ще даде адрес на който да пратите подписите.
......

1. Адрес за изпращане на подписките:
Ина Игнатова
гр. София - 1124
ул. "Н. В. Гогол" №9

2. Може в понеделник да изпратим по e-mail текста на отвореното писмо до всички медии (лесно ще намерим координатите), а връчването+всички подписки - на 01.06.

Ине, не може медиите да имат писмото по-рано от министрите newsm78 Първо трябва на министрите и тогава на медиите. Представи си премиера научава за писмото от медиите Whistling Аз на негово място бих била възмутена и бих била настроена против протеста без дори да знам за каво става въпрос bowuu

# 414
Не изчетох цялата тема и незнам дали има някой от Бургас? Ако не да взема да събера и аз познати или да се организираме и ние?

От Бургас засега няма никой, дерзай, Сесана  bouquet

# 415
  • на кой му пука, майна

Писмата трябва да бъдат препоръчани, вярно, струва 2-3 лева, може и по-малко, но пък е гарантирано получаването им.

1лв.20ст. е препоръчано писмо  Grinning

# 416
Ине, не може медиите да имат писмото по-рано от министрите newsm78 Първо трябва на министрите и тогава на медиите. Представи си премиера научава за писмото от медиите Whistling Аз на негово място бих била възмутена и бих била настроена против протеста без дори да знам за каво става въпрос bowuu

Ок, а ако писмото до медиите е относно протеста? В смисъл, че ще се проведе на ... от ... и на ... ще се връчи отворено писмо и подписка.

Т.е., искам да кажа, че е много по-добре писмото да се връчи по време/в края на протеста, заедно с всички събрани подписи и естествено, медиите да са осведомени предварително, за да има отзвук и повече присъстващи.

И още, ние дискутираме всичко така да се каже "на висок глас" и не само в този форум. Едва ли все още информацията не е стигнала и до тях.

# 417
За надомната - ще го формулирам и ще го пусна

За медиите - след като имаме резрешението на кмета за събитието, ще им изпратим покани да дойдат на място и да го отразят. Хубаво е да имаме отвореното писмо разпечатано в 20-30 екземпляра, за да се дава на медиите на място, а пък тези които не дойдат - ще го получат по мейл след събитието. Съгласна съм, че не може медиите да го получат преди премиера, министъра и депутатите. Могат да присъстват на връчването и след това да получат копие. А за да отразят предварително - ще им пуснем 3-4 изречения само. Ако знаят всичко - няма да си направят труда да се разкарват дотам. Имайте впредвид обаче, че и те си планират времето, така че трябва да побързаме.

Подписката според мен трябва да се пусне веднага, защото е хубаво да имаме максимален брой подписи. Нека утре всички желаещи разпечатат писмото и започнат да събират подписи - трябва да имаме поне 1000. След като мине събитието, незнам дали ще има смисъл да се събират още подписи.

# 418
В закона пише, че 24 часа преди протеста трябва да се връчи писмото, значи заедно с подписката. В 9 в сряда не знам дали ще има няка йпо работните места, така че във вторник следобяда трябва да се даде писмото и да се пусне и по медиите. НАЙ-КЪСНО!

Така че ако можете още в неделя да пуснете писмата с подписките, да ги имаме в понеделник и във вторник да оформим всичко и да ги занесем, ще бъде супер. Така и медиите ще имат време да отразят нещата.

Значи, утре до 10.30 сутринта трябва да сме съгласували всичко, след това пращам текста на `Зачатие` и отивам в столично кметство с Инето да внасяме писмото, до вечерта чакам отговор от `Зачатие` и веднага пускам готовия текст, събота и неделя събираме подписи, в неделя ги пращате и в понеделник комплектоваме всичко, вторник пускаме писмата и в сряда медиите отразяват, четвъртък вече всичко трябва да е свършено и само да отидем да си отстояваме исканията.

Ако майките от другите градове се организират и те с протест или шествие - супер, така ще покажем добра организация и мисля, че ще станат страхотни репортажи Peace И ще ни отделят повече телевизионно време Peace

Обаче, ако пускате молби при районните кметове, да знаете, че искат 5 дни предварително да се пусне молбата, в извънредни спешни случаи до 2 дни. Така че действайте!

Инче, по принцип си права, но питах майките - юристки и ми пейстнаха извадка от закона, там пише ,че преди протест трябва да се подадат исканията до 24 часа преди протеста.

Не знам, според мен е редно да пуснем писмата до министрите и медиите едновременно - във вторник. В сряда медиите ще имат достатъчно време да отразят новината.

Не върви министрите да научават за протеста от новините или от форумите. Първо на тях, после на всички останали, така смятам аз.

Според мен трябва да се изчислят още веднъж нещата и да се напишат коректни цифри, Клео това прави в момента, смята! Освен това ако искаме подкрепата на `зачатие` ще трябва първо тяхното съгласие и тогава да действаме. Така мисля, аз.

Друго, в подписката каво да бъде включено?

Трите имена и град и подпис? Дали е достатъчно?

# 419
  • на кой му пука, майна
НЯКОЙ ЩЕ ОБЯСНИ ЛИ КАК ТРЯБВА ДА ИЗГЛЕЖДА ПОДПИСКАТА ?

Трите имена, град и подпис ли ?

Общи условия

Активация на акаунт