1 ЮНИ - ПРОТЕСТ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА!

• 65 321
  • 1 653
  •   1
Отговори
# 810
ДониБони, предварителният ни текст вече е налице - самото отворено писмо. Тъй като медиите го имат, те ще задават въпроси на същата база. Ние трябва да можем да обясним по-подробно исканията си и да се мотивираме.

Момичета, искате ли да поиграем на въпроси и отговори? Аз ще съм лошият репортер, вие добрите майки.

Въпрос първи:

Исканията ви звучат абсурдно, откъде държавата да намери пари, за да ги удовлетвори?

Парите ще дойдат от удръжката на данъци от заплатата на съпрузите ни !

Така бива ли ?

Не е достатъчно ясно.

Аз бих отговорила най-напред с контравъпрос: Защо мислите, че исканията ни са абсурдни?

Не са абсурдни, а реалистични. Всяка семейство, което гледа дете, знае има ясна представа какви средства са необходими.
Сегашното майчинство от 160 лв. е абсолютно недостатъчно. Със 160 лв. месечно се покриват отчасти нуждите само на бебето. А ако семейството има повече от едно дете? Питате ме откъде държавата да намери пари. Това, разбира се, е въпрос, над който трябва да помисли самата държава. Но трябва да помисли сериозно, ако желае да е държава и след двадесетина години, например. Част от парите държавата има и сега - данъците, които всички ние плащаме. А останалата част би могла да дойде като се ревизират някои суми, отделени за представителни нужди, например...

Ако ви ядосат, тук вкарвате примера с детутатските мерцедеси, парите , които се дават за облекло всяка година на държавните служители - мисля, че според Закона за държавния служител имат право на 150 лв. годишно за представително облекло. Тези пари идват от държавния бюджет

# 811
  • на кой му пука, майна
ДониБони, предварителният ни текст вече е налице - самото отворено писмо. Тъй като медиите го имат, те ще задават въпроси на същата база. Ние трябва да можем да обясним по-подробно исканията си и да се мотивираме.

Момичета, искате ли да поиграем на въпроси и отговори? Аз ще съм лошият репортер, вие добрите майки.

Въпрос първи:

Исканията ви звучат абсурдно, откъде държавата да намери пари, за да ги удовлетвори?

Парите ще дойдат от удръжката на данъци от заплатата на съпрузите ни !

Така бива ли ?

Не е достатъчно ясно.

Аз бих отговорила най-напред с контравъпрос: Защо мислите, че исканията ни са абсурдни?

Не са абсурдни, а реалистични. Всяка семейство, което гледа дете, знае има ясна представа какви средства са необходими.
Сегашното майчинство от 160 лв. е абсолютно недостатъчно. Със 160 лв. месечно се покриват отчасти нуждите само на бебето. А ако семейството има повече от едно дете? Питате ме откъде държавата да намери пари. Това, разбира се, е въпрос, над който трябва да помисли самата държава. Но трябва да помисли сериозно, ако желае да е държава и след двадесетина години, например. Част от парите държавата има и сега - данъците, които всички ние плащаме. А останалата част би могла да дойде като се ревизират някои суми, отделени за представителни нужди, например...

Ако ви ядосат, тук вкарвате примера с детутатските мерцедеси, парите , които се дават за облекло всяка година на държавните служители - мисля, че според Закона за държавния служител имат право на 150 лв. годишно за представително облекло. Тези пари идват от държавния бюджет

Сега като размислих, бих отговорила така:

Мисля, че не е наша работа да мислим откъде биха дошли тези пари, в парламента има назначени хора за тази работа на които им се плаща заплата за това, те най-добре биха отговорили на този въпрос. Нашите искания са за по-добър живот на децата ни, мисля, че 160лв са недостатъчни за покриване нуждите на едно бебе. Мисля също, че държавната хазна трябва да се отвори широко за нашите Слънца, Слънцата на България, а именно децата ни

# 812
  • До хладилника, който обичам
Добре, и какво стана? От медиите ни искат, а никой не се решава? Срамота, Седларов! Като искате нещо, бъдете готови да го защитите, с едни голи искания не става... Пратете батко ви Милен насам Wink

# 813
имам няколко молби Praynig
1)Някоя от вас, която няма да участва на протеста или от Пловдивчанки, че вашия е по-късно, да вземе участие по Инфо радио на 1-ви в 8.15
2)моля  ви тези от вас с по -големи деца, направете ми  примерен бюджет (среден) за дете на 1 , 2 г и да речем за ученик, ТРЯБВАТ МИ ДНЕС

# 814
  • Düsseldorf
От къде ще дойдат парите ли?
И моят приятел снощи ме попита същото. И аз го накарах да сметне върху нашите 2 заплати 3-4 %, които се удържат ежемесечно за майчинство и бременност (не знам точния процент, но понеже се осигурявам сама знам, че миналата година осигуровките за пенсия беше 26%, а за да се покриват болнични, бременност и майчинство си внасях 29, т.е. 3 % разлика. Сега са малко променени, но е пак там някъде).
Та, ако една двойка работи средно 30 години и плаща 12 месеца в годината по тези 3-4 %, знаете ли каква сума се получава?
Над 30 000 лева... (зависи от дохода, разбира се, нашите се считат за високи, и все пак). Т.е. ако средното семейство има по 2 деца - сметнете колко може да си позволи да плати на майките държавата, при това от собствените им пари!

# 815
имам няколко молби Praynig
1)Някоя от вас, която няма да участва на протеста или от Пловдивчанки, че вашия е по-късно, да вземе участие по Инфо радио на 1-ви в 8.15
2)моля  ви тези от вас с по -големи деца, направете ми  примерен бюджет (среден) за дете на 1 , 2 г и да речем за ученик, ТРЯБВАТ МИ ДНЕС

За дете на 1 г.

детска кухня - около 18 лв.
памперси - по 4 на ден, средна цена 35 ст. -4х30х0,35х-
мокри кърпички - 2 пакета
храна отделно от кухнята - 50 лв /съвсем грубо, на око/
дрехи - примерно по 60 лв на сезон
обувки - тези за току-що проходилите започват от 23 лв нагоре
козметика - 15 лв
пари за лекарства - да се предвиди някаква сума и тук

за това се сещам сега, допълвайте

# 816
Допълвам: мляко за над 1г, ако майката не кърми. Аз, т.к. не съм в предходната категория, не знам обаче колко кутии отиват на месец, но цената им е 6-8 лв/кутия.
Играчи - хич да не е, едно 5-10 лв на месец минимум се дават за играчки.

# 817
Допълвам: мляко за над 1г, ако майката не кърми. Аз, т.к. не съм в предходната категория, не знам обаче колко кутии отиват на месец, но цената им е 6-8 лв/кутия.
Играчи - хич да не е, едно 5-10 лв на месец минимум се дават за играчки.

Адаптирано мляко - една кутия седмично х 8 лв

# 818
  • на кой му пука, майна
Дете на 1г.6м

детска кухня-12.50лв
храна отделно от кухнята-50лв /също като Коала/
памперси-2 пакета-54 лв
мокри кърпи-2 пакета-5-6лв.
дрехи-100лв. на сезон, като зимните са доста по-скъпи
обувки-2 чифта-50лв /за един сезон/
козметика-тук не мога да определя за месец, но около 5-6лв
АМ-фризовом-2к-18лв
играчки-10лв

Това е за моя син лични сметки

лекарства-?
ясли-?

# 819
  • Pernik
Милен Цветков каза за 31.05 2 човека
няма да има опозиция

# 820
За ученик 4 клас:
21 дена средно по 50 стотинки за закуска или там каквото си иска 10,50 лв.
Почти всеки месец задължително ни ръсят в у-щето с по 5 - 10 лв.
Храната е ясна, но не знам колко е стола
За дрехи и обувки минимум по 50 лв. на месец. Става страшно като почнат да се заглеждат по модата тогава си отиват по 100 лв. даже
За тетрадки и консумативи пак средно около 20 лв. на месец.
За уроци по английски или някакви други занимания или спорт средно по 50 лв. на месец
и така някъде към 200 лв. струва едно дете в училищна възраст и то не в горните класове. И ако не се купува само необходимото и не се глези много.

Момичета това че медиите искат интервюта е много добре. Искам само да отбележа, че наистина не може на 100 места да сте. Аз съм съгласна да придружа някоя от вас за морална подкрепа, но това да ме снимат е ужас за мен, никак не съм фотогенична и нещо ми бяга външния вид от както съм родила.

# 821
  • Вече в моята си приказка...
Синът ми е на 2 г. и 8 м. сумата, която ни отива за него е горе-долу такава:
незнам да включвам ли детската ясла, че пари за детегледачка нямаме, ама ще си кажа: около 27-28 лв. на месец
обувки - най-евтините са от порядъка на 15-18 лв., за скъпи да не говорим
храни - вече си яде всичко, може би около 100-тина лева, без лакомства и плодовете да включвам. Пълноценното хранене излиза много по-скъпо. Слагам около 100 лв.
Лекаствата - всеки месец почти си отиват пари за лекарства - едно сиропче за алергия излиза някъде около 18 лева, като трябва да се дава най-малко три месеца. Отделно сиропи за кашлица, капки за носле и др. - около 50 лв.
Дрешки - блузки, панталонки, анцузи са в порядъка на 10-15 лв., но пак уточнявам, че става дума за най-евтините дрехи... 50 лв. в най-добрият случай
Козметика и препарати за пране - обикновенно ползвам шампоан, сапун и бебешки прах за пране - около 20 лв. на месец
Играчки, неможе без тях, определено - пак ще сложа около 20 лева, като отново уточнявам, че става дума за най-евтините играчки...

Сумата, която изразходва едно дете на 2 г. е: 285 лв.

# 822
# 823
Сега аз малко да си поиграя на любопитния журналист:

-   Защо решихте да излезете на протест срещу политиката на правителството?
(тук отбележете множественото число, което не е учтива форма – питат вас за общото решение; също така леко подмолното ‘политиката на правителството’, все едно става дума за метеж някакъв срещу властта).

(Отговори от типа ‘Защото мисля, че е нечестно’ не се приемат. Развийте ОЛВ (отговор на литературен въпрос, който не помни 7 кл) в рамките на едно, максимум 2 изречения, които с максимална яснота да предават защо сте тук и за какво се борите.)

-   Смятате ли, че ще постигнете положителен резултат/нещо с този протест?

(Отговорът не бива да е нито ‘Да, ако не ни забележат, ще им се промъкна нощем с мачете в спалнята’, нито ‘Мрън, мрън, поне да ни забележат’. Критериите за отговор – като по-горе.)

-   Мислите ли, че исканията ви са реални?

(Като по-горе. Прилагат се прости цифри и аритметики отн. отглеждане на дете под 2г, но сбито и акуратно.)

-   Какво ще правите, ако правителството не вземе под внимание протеста ви?

(Тук – нито ‘Уаааааа, няма да играя тогава’, нито ‘Взимам детето и се пренасям у тях – те да ме издържат, щом толкоз знаят!’. По горния образец.)

-   Смятате ли, че вашият протест отразява мислите на повечето майки в България?

(‘И сам воинът е воин’ или ‘Не знам, важно е аз какво искам’ не са приемливи)

Общо взето, това са неща, които ще питат при всички положения, малко или повече по подобен начин. Мислете да мислим дружно, да не ни хващат по бели гащи Grinning

# 824
и аз да се включа в темата. нямам представа колко струва издръжката на 1 дете за месец, но моля ви, не оставяйте хората с впечатлението, че искате държавата да плаща цялата издръжка за дете. в крайна сметка, тя не е длъжна да го храни и облича, а да осигури нормални условия за живот - на него и на родителите му.
няма ли да е по-добре да се извъртят някак нещата за тези 160 лв, че са като компенсация за това, че майката не работи, а гледа дете ? а заплатите в БГ са такива, че детегледачка по-голямата част от семействата не могат да си позволят и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт