1 ЮНИ - ПРОТЕСТ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА!

• 65 184
  • 1 653
  •   1
Отговори
# 1 410
jullianna , с кои ще си утре  newsm78
Пожелавам ви успех  Laughing
Я сега някой да ми отговори , Мишленце може би , за каква покана в парламента става въпрос  #Crazy
Прочетох  в друга тема и ми стана любопитно , че не съм чула за това , Мишленце го беше споменала в "Проблемно забременяване"

# 1 411
  • До хладилника, който обичам
Джулс, не подхождай негативно "Веднъж за винаги да спрат да ни лъжат, че няма пари - всички знаем, че не е така". Това е лош подход, почти със сигурност обречен на провал, и създава негативно усещане за цялата идея.

# 1 412
  • София
Джулс, не подхождай негативно "Веднъж за винаги да спрат да ни лъжат, че няма пари - всички знаем, че не е така". Това е лош подход, почти със сигурност обречен на провал, и създава негативно усещане за цялата идея.

Бу това го написах само като заглавие за това какво ми се върти в главата. Искам да дам няколко примера от които ясно личи, че пари има и че отиват за абсолютно безмислени неща. Радвам се, че имам коректив обаче  Hug Ти имаш опит вече с камерите и изказа пред тях, моля те дай ми някои насоки  Praynig

# 1 413
jullianna-аз ще ти препратя на ЛС това, което БУ ми беше пратила.
Аз искам нещо да добавя-да се стимулират по някакъв начин работодателите да наемат МАЙКИ С ДЕЦА.  А не да затриват СВ-то в кошчето още само като видят "дете" или. недай си Боже, деца.
Понякога майка с дете/деца може да бъде много по-добър професионалист и много по-отговорна на работното си място от неомъжена и без деца-тук нищо лично не влагам, просто коментар. Hug

# 1 414
  • Sofia
Семейното подоходно облагане е подигравка в момента. Тези 800лв( за 2 деца) (за 1 са смешните 360лв) ти се приспадат от облагаемия доход, не от данъците! На практика месечно "печелиш" 6-8лв за 1 дете в зависимост колко ти е заплатата.

# 1 415

Освен, че е лош подход, не можеш да го подкрепиш с доказателства и излиза, че просто нападаш управляващите.

Правилният подход:

1. с 2 думи (писано е по-горе) Предложението на Хр. Христова = има средства
2. Ние не сме специалисти, ние сме родители, майки и знаем какво ни струва отглеждането на децата. Държавата е тази, която трябва да осигури спокойното и щастливо детство и достойното им бъдеще.

Нещо такова.

# 1 416
Семейното подоходно облагане е подигравка в момента. Тези 800лв( за 2 деца) (за 1 са смешните 360лв) ти се приспадат от облагаемия доход, не от данъците! На практика месечно "печелиш" 6-8лв за 1 дете в зависимост колко ти е заплатата.

Именно, говорим за истинско семейно подоходно облагане, както в САЩ и други държави, където данъчните облекчения всъщност са в размер, достатъчен за поемане разходите по отглеждане на детето.

# 1 417
  • на кой му пука, майна
В колко часа в неделя ще е предаването по 7дни ? Джул и Жедна ли ще участват ?

# 1 418
Надявам се някой да каже поканата към министър Масларова и Адемов да поживеят в провинцията с "приличните" 160 лв Laughing

Не видях някой да коментира мнението ми, че сегашната система е добра и работеща и иска доизкусуряване и доработване, а не заменяне с нова - това значи ли, че сте съгласни? Защото според мен това е силен аргумент.

Ето примерен вид на Отвореното писмо, което е добре да се даде на водещи/опоненти предварително:

О Т В О Р Е Н О   П И С М О

ОТ НАСТОЯЩИТЕ И БЪДЕЩИ БЪЛГАРСКИ МАЙКИ

1. Увеличаване  на обезщетението за отглеждане на дете както следва:
1.1. В общия случай:
- за първата година на майчинството - 80 % от брутния осигурителен доход на двамата родители  за шестте месеца, предхождащи раждането, разделен на 2, но минимум 250 лв;
- за втората година - 60 % от брутния осигурителен семеен доход за шестте месеца, предхождащи раждането, разделен на 2, но минимум 180 лв;

1.2. За самотни майки, при изработване на ясни критерии за разграничаване на живеещите на семейни начала от самотните майки:
 - за първата година 100 % от дохода за шестте месеца, предхождащи раждането, но минимум 300 лв.
 - за втората година 80 % от дохода за шестте месеца, предхождащи раждането , но минимум 250 лв. 

1.3. За студентките редовно обучение – допълнителна стипендия за майчинство от 50 лв.

1.4.При раждане на  близнаци, тризнаци и т.н. - обезщетението, предвидено по-горе, умножено по броя на едновременно родените деца;

2. Увеличаване на детските надбавки -  по 50 лв. за всички деца, независимо от доходите на родителите.

3. Разширяване на семейното подоходно облагане.

4. Изготвяне и приемане на наредба за прилагане на Конвенцията за надомната работа, ратифицирана през 2000 г., а впоследствие и разработване на проектозакон за надомния труд, който да бъде приет от Народното събрание, както и на програми за стимулиране на надомната работа.

5. Увеличаване броя на детските градини и ясли, които са крайно недостатъчни.

6. Увеличаване броя на детските площадки, градини и паркове и предотвратяване на  превръщането на малкото останали такива в паркинги, бензиностанции и т.н.

Настояваме  сумите за обезщетенията, помощите и детските надбавки да бъдат ежегодно индексирани съобразно инфлацията, подобно на доходите на държавните служители и пенсионерите.

Така с удебелен шрифт и курсив повече хващат окото основните точки.
Успех, момичета!

# 1 419
Не видях някой да коментира мнението ми, че сегашната система е добра и работеща и иска доизкусуряване и доработване, а не заменяне с нова - това значи ли, че сте съгласни? Защото според мен това е силен аргумент.

Аз не съм съгласна. Не писах досега, защото е дълго за обяснение.
Че системата е работеща - факт, но че не е добра - още по-голям факт!
А дали е необходимо да се замени изцяло с нова или да се допълни и измени, е друг въпрос и няма значение. И в двата случая, Държава ще трябва да отдели ресурс за осъществяването на промените.

# 1 420
  • на кой му пука, майна

Аз не съм съгласна. Не писах досега, защото е дълго за обяснение.
Че системата е работеща - факт, но че не е добра - още по-голям факт!
А дали е необходимо да се замени изцяло с нова или да се допълни и измени, е друг въпрос и няма значение. И в двата случая, Държава ще трябва да отдели ресурс за осъществяването на промените.

Бу искаше да каже за 2-те години платено и едната неплатено, че това е добра система.
Аз подкрепям  Peace

# 1 421
Аз действително мисля, че като замисъл (и по-малко като изпълнение) системата е добра и функционираща. И със сигурност е по-добра дори в този си вид от системите на други ЕС държави, иска доизкусуряване (което се и прави в момента с общи усилия). За ресурсите няма какво да се коментира, то е очевадно Simple Smile

Други аргументи, за които си мислех последните няколко дена (предоставени тук за оборване, коментар и ползване):

-   относно загубата на квалификация по време на майчинство:
Няма нужда някой да се ‘грижи’ за квалификацията на майките. Ако човек наистина обича професията си, определено има достъпни начини да поддържа професионалното си ниво и да се грижи да не изостава от последните тенденции в професията си, докато стои в къщи. Дори по някаква причина да не направи това, то в рамките на няколко седмици след завръщане на работното място може да се навакса пропуснатото. Но нищо, нищо не може да замени тези първи, толкова важни години от живота на децата ни, когато присъствието на майката е толкова нужно и важно за пълноценното развитие и щастието както на детето, така и на майката.

-   относно системата на отпуск по майчинство в момента:Няма спор, че системата в момента е добра и действаща, макар да има някои поправими недостатъци и отстраними грешки. 2 години платено майчинство, 1 неплатено, обезщетение за гледане на малко дете, детски надбавки (подобно на Германия, Австрия и Чехия, членки на ЕС) – вижда се с просто око, че системата функционира добре. Няма смисъл да се заменя нещо, което работи, и работи добре, с нещо ново, неизвестно и много вероятно по-лошо. Вече видяхме до какво доведоха здравната и поземлената реформа – когато бяха заменени добре действащи от дълги години системи, макар и с някои недостатъци, с нещо ново, заимствано от чужда ни култура и функциониращо по-зле.

-   относно предложението за бавачки от рисковия контингент на трудовите борси срещу 160 лв.
(проектозаконът на Масларова и Адемов):
Би било добре, ако срещу това твърде скромно заплащане можеше да се намери добра, квалифицирана детегледачка (усмивка, ако не и див, истеричен хилеж). За съжаление, това съвсем не е така. Майките търсят с месеци подходяща жена с добри рекомендации, на която да поверят детето си, като заплатата й обикновено започва от 200-250 лв. (+ екстри като транспорт и осигурена храна, което е допълнителен разход). Несериозно е да се мисли, че майка с охота би поверила детето си на непозната чужда жена, от рисковия контингент, както г-н Адемов сам посочи, да се грижи за малкото й дете, и да разчита на нея да гледа повереното й дете за толкова малко пари. В най-добрия случай, за да наеме добра детегледачка, на майката ще й се наложи да извади от джоба си поне още толкова пари, за да може да наеме подходяща бавачка. Изискването жената да е квалифицирана (и все пак – безработна) означава тя да е детска учителка или медицинска сестра, а такива кадри рядко се намират на борсите на труда, отделен въпрос, че надали биха приели нелеката работа да гледат чуждо дете на 8-часов работен ден само срещу 160 лв.
Тази идея очевидно е насочена основно към безработните по трудовите борси, което е чудесно, но никак не стимулира младите семейства, дори на практика поради условията си ги изключва от подпомагането си.

-   относно бабите-детегледачки:

Хубаво би било човек да може спокойно да повери детето си на грижите на близък човек, роднина, каквито са бабите на детето. За съжаление ‘породата’ баби, на които родителите да оставят детето си и да го приберат, когато стане време за градина или дори за първи учебен ден, отдавна не съществува. Днешните баби, притиснати от нуждата, също като младите семейства, в по-голямата си част работят, и е несъстоятелно да се мисли, че ще оставят работата си, за да гледат дете, разчитайки на една пенсия (защото според законопроекта на Масларова и Адемов само безработни получават 160-то лева, но не и ако са бабите, били те и безработни). В днешно време младите семейства най-често живеят самостоятелно, нерядко в друг град, далеч от баби и дядовци, и разчитат основно на себе си за отглеждане на децата. Затова би било много по-добре да се увеличи обезщетението за отглеждане на малко дете, като позволи на майката сама да гледа детето си през първите, толкова важни и незаменими години, вместо да се налага да разчита на други хора.

-   относно насърчаване на майките за ранно завръщане на работното място:
(ако стане дума за това, сори, че намесвам кърменето, но мисля, че си е основателен довод) Една адекватна политика, насочена към майките, които по една или друга причина са принудени да се завърнат на работното си място, преди да е изтекъл срокът на платения отпуск за гледане на малко дете би трябвало да включва насърчаване на кърменето. Много майки кърмят по-дълго от 6-7 месеца, и биха желали да продължат да го правят и след завръщане на работа. Според чл.166, ал.1 от КТ до 8-месечна възраст майката има право на намалено работно време с 2 часа за кърмене, след този срок – на 1 час дневно без горна граница. За съжаление, малко частни работодатели са съгласни служителката им да работи с намалено работно време (повечето работодатели дори не знаят за тези законови положения). Добре би било да се намерят начини те да бъдат насърчени да правят това, както и да осигуряват подходящо място за изцеждане с адекватни условия за съхраняване на изцедената кърма, както и да се следи стриктно за пропуски и нарушения на правата на жените според КТ (т.е. да има места с необходимата хигиена, течаща вода и хладилник + време за жената да се изцежда). Според всеки лекар (тук ще замоля некърмещите да зажумят и да стиснат зъби) кърмените деца като цяло боледуват по-рядко и по-леко, което по подразбиране означава по-малко отсъствия на майката от работното й място и по-редки посещения при личния лекар (полза за здравната система).

-   за какво стигат 18 лв. детски надбавки:
С тези 18 лв. в най-добрият случай на детето може да се купят две блузки. Панталон – другия месец.

# 1 422
Бу искаше да каже за 2-те години платено и едната неплатено, че това е добра система.
Аз подкрепям  Peace

Именно това исках да кажа. 2+1 години, даването на някакво обезщетение за гледане на малко дете и детски надбавки тук-там. Това са плюсове, според мен.

# 1 423
Бу, Донибони, съгласна съм с аргументите ви, НО отново твърдо съм на мнение, че това е НЕдобре работеща система.

Защото именно цитираните "някакво" обезщетение и "тук-там" детски принуждават майките да не се възползват от "добрата" система и да се връщат предсрочно на работа (още след 4-тия - 6-тия месец от раждането), полагайки кански усилия и изхабявайки себе си, за да отглеждат децата си.

Последна редакция: нд, 04 юни 2006, 02:14 от Ineto

# 1 424
  • Pernik
относно насърчаване на майките за ранно завръщане на работното място:[/b]
(ако стане дума за това, сори, че намесвам кърменето, но мисля, че си е основателен довод) Една адекватна политика, насочена към майките, които по една или друга причина са принудени да се завърнат на работното си място, преди да е изтекъл срокът на платения отпуск за гледане на малко дете би трябвало да включва насърчаване на кърменето.
ама защо сори!!! като спреш да кърмиш и се върнеш на работа парите които изкарваш отиват за адаптирано мляко !!!
и ако още някой повдигне темата за количките, то кажете им че в повечето случаи има предаване на колички от майка на майка (моето дете е трето което се отглежда с тази количка и четвъртото вече е на път) или пък се сабират баби и дядовци и копуват с общи усилия количката  (която не се сменя всяка година както колите на депутатите) #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт