Какво е мнението ви за името Веляна ?

• 8 119
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
Харесва ми името Simple Smile Но веднага се сещам и за Виолина Simple Smile

# 16
  • Бургас
Момичета, какво е мнението ви за името Веляна ?
Отрицателно.

# 17
Момичета, какво е мнението ви за името Веляна ?

Не ми допада.
Веляна ми е като Миляна - измислено.

Последна редакция: нд, 31 дек 2017, 10:34 от miraxi

# 18
Аз не съм го чувала това име...Измислено ми е сякаш..

# 19
А аз наскоро се запознах с една Веляна, около 35-40 годишна. Не бях го срещала, явно е много рядко. Но до преди година и Виолина не бях чувала, след това го срещнах и това име, дори познавам такава жена, пак около 40-те. И с Велина така - познавам от няколко години.

# 20
  • София
На мен лично не ми допада името Веляна, но не ми се струва странно. Важно е на родителите да им допада и детето като порасне също да си го харесва (второто за жалост няма как да предвидим ). Харесва ми възраждането на позабравени имена, макар и не всички позабравени имена да ми допадат като звучене.

# 21
  • на последния етаж
Не ми харесва.

# 22
  • София
Много харесвам името Велина. Сред любимите ми е.
Но Веляна ми стои тромаво и сякаш сгрешено.

# 23
Харесва ми. Звучи ми много могъщо, като Велика, но в същото време и много по-хубаво.
Веляна - повеляваща, повелителка.

# 24
  • там край морето...
Повече харесвам Велина, Вела или Велияна
Веляна звучи - сякаш е изтървана някоя буква - и навява асоциация за вял човек

# 25
  • Варна
Аз не си падам по имена, които могат да бъдат объркани(момичето да си казва името, а другите да не знаят "я" ли е, "иа" ли е.
Същото. Ако някой ми се представи с това име бих се чудила как се изписва.

# 26
Велина е по-добре.

# 27
А на мен Веляна ми навява асоциация със заповед - заповядана, пожелана. Вероятно произлиза от глагола велетн (заповядвам, искам/изисквам).
Пледполагам се е давало на дете, за което родителите са чакали и са се молили дълго. Един вид измолена, изпратена им по волята на бог.

Веляна ми е като Миляна - измислено.

Всъщност някои имена имат две форми - с Е и Я - Милена / Миляна, Невена / Невяна, Румена / Румяна. В старобългарският е имало една гласна, която се е произнасяла като Е или Я в зависимост от региона. Установяването на правила дали да е Е или Я става доста късно, едва през 20-ти век. А въпросната гласна е премахната с правописната реформа през 1947 година (ако не бъркам годината, но там някъде). До тогава се е пишела в думи като хляб, мляко, вяра и т.н. И до ден днешен съществуват диалектни и дублетни форми за такива думи. Предполагам и имена като Биляна и Веляна са имали форми Билена и Велена. При Биляна обаче, категорично се е наложила тази форма като по-благозвучна, Веляна е много рядко, а при останалите Милена / Миляна, Вера / Вяра, Невена / Невяна, Румяна / Румена си съществуват паралелно и двете форми.

Последна редакция: нд, 07 яну 2018, 07:45 от Mama Ru

# 28

Даже е супер предложеното име!  Simple Smile

# 29
Честно казано, почнах да свиквам с името, четейки го при всеки нов отговор в темата. Вече не ми се вижда странно.

Общи условия

Активация на акаунт