Ийт толкова ли е наивен и глупав, че не може да види истината. Толкова много факти му се предоставиха, че Иджлял го лъже и манипулира.
Елмаз се надявам да се очовечи накрая и да започне да уважава братовчедка си Нур.
А братовчедът на Ийт, забравих му името, не знам как може да има такива глупави мъже. Като една жена не те обича, едва ли ще те заобича, каквото и да правиш за нея.
Всеки път, когато и аз си задам този въпрос "Ийт толкова ли е наивен и глупав?", се налага да се подсещам за нещо, което въпреки близостта ни до Турция, у нас не е точно така. А именно - отношението ТАМ към жената-майка.
Поставянето й на пиедестал се възпитава от най-ранна възраст, а респектът към нея гради устойчивостта на семейството.
В случая / а и през целия филм/ - Ийт много добре разбира всичко /почти винаги
/, но не може да застане срещу леля си / тя му е и майка, а също за брат му и сестра му, дала им е семейството, което са изгубили /, не може да застане срещу Иджлял / тя е майка на детето му /... после е и бременна... Въобще бременността носи на жената един "рахат"
.И този респект може да се види през целия филм - освен Ийт, Фърат
на Нур към Иджлял
на Хафизе към Иджлял
по късно - на Джахид, Ийт и Емин към Елмаз.
Затова невъзможността на Назан да забременее / което е може би най-голямата лична драма за една жена / допълнително я категоризира от околните като всячески непригодна, което помага тя да губи на моменти човешкия си образ.
Друг е въпросът, че поставени в тази позиция, някои "носителки на живота" съзнателно използват положението си по начин, нямащ нищо общо с ценностите на майчинството...
Темата е голяма и много може да се говори как тези взаимоотношения виреят в съвременния свят, но е факт, че няма турски филм, в който да не е изведена тази линия и на нас ни се налага приемем това, за да разберем понякога героите.
Не съм с "Черна любов", нямам и намерение да го гледам. Просто днес имах прекрасен повод, празнувахме пълнолетие на внука ми! Видях, че доста сте коментирали, но утре ще пиша, сега не ми се иска да развалям чудесното си настроение, преживявайки отново страданията на Ийт и Нур.
благодаря за този пост.
Много реално обяснение си дала на това как да се разбират героите, чрез тяхната народопсихология.