GoT 31 - Always keep your foes confused

• 68 913
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
well-kown - Санса има контрол над Кулата над Арин, там има огромни запаси от зърно. Ще стигнат за дотраките.*  ако не стигнат ще се приложи простата схема, която Мелисандра предлагаше на Джон за диваците,- вкарай всички в битка, ще оцелеят половината и ще  имаш по-малко гърла за хранене.
 Тирион винаги  в амбициите си се е сравнявал с Тивин - Тивин го изпрати да замества Ръката, Тирион се представяше за Ръка на  Джофри,  посел Джора го водеше на смърт, а  в крайна сметка стана Ръка на Дани. амбициите му са да си  остане Ръка и да си върне Кастърли - любимото наследство. ДА, той иска Дани да просперира, но само защото и той ще просперира чрез нея. Не е по-различен в това отношение от Тивин, който е имал стимул да подпомага Ерис. Тирион е полезен, защото има стимул да е полезен, а не от добро желание. Тук вероятно ще има конфликт между него и Джон, който може да окаже или по-голямо влияние върху Дани или да влезе в конфликт с нея (заради това че е Тарг или заради Санса)
*Дани може да докара ресурси и от Планински Рай - много плодородна страна. ИМа много вино и овошки.

И последно  - към всички тук - нека не говорим за Джендри като "младия Баратеон" той не е узаконен и няма правото да ползва това име. Последният млад Баратеон беше Томен.  В книгата имаме Едрик Буря - неговият герой е смесен в този на Джендри в сериала -който е признат от Станис, но това да си признат не  значи че си законен. И Джон Сняг е признат от Нед Старк за копеле, а не е законен. Само Кралят на ЖТ може да узаконява копелета.

# 556
Че Денерис кой с кой до сега е женела, с цел политика не разбрах? Пълен тъпизъм ми звучи това, което бръщолевите. Съжалявам, не успях да употребя друга дума. И какво печели Денерис от брака на Тирион със Санса? С какво това ще намали Таргериенската кръв на Джон? То по-скоро Джон за Церсей да ожени.

# 557
аделинда, може да ти звучи "тъпизъм", но по този начин Денерис ще държи Джон "на каишка", сестра му ще е женена за нейната Ръка. Нека си спомним началото на сагата - Кейтлин Тъли е "пожертвана" за да се изгради съюз Арин- Старк-Тъли-Баратеон.
Преди това по подобен начин са пожертвана Лияна Старк и Лиза Арин с цел създаване на съюза.

Денерис до скоро не  участваше в борбата за ЖТ, политиката й във Валирия няма нищо общо с тази, която ще се принуди да следва тук - във Вестерос.

Ако пожертват Санас ще укрепят Съюза - Таргариен- Ланистър - Старк -Долината (чрез Санса) .
Джон не може да се ожени за Церсей  първо заради огромната омраза- второ защо си нямат доверие. ОСвен това Джон вече се е заклел в лоялност на Дани, нормално е тук да се търсят допълнително бракове по тази ос, които да ангажират неговото васалство.
В книгите когато Роб тръгна на война мислеха да женят Санса или за Мандърли  към Карстарк , за да укрепят васалите на Роб към него, после Фрей я поиска за  някой от синовете си, щом си я върнат - като част от сделката (по-точно поиска  брак на Роб със своя дъщеря и брак на дъщеря на  Старк със Свой син , щом върнат дъщериете на Старк, но всички подразбираха Санса, защото бе по-голяма).
Джон сега е васал на Дани, нормално е Дани да поиска да укрепи васалството си чрез брака - или трябва той да се ожени за Дани или Санса, за нейн  високопоставен подчинен.
В книгите Станис също искаше да контролира Севера, като омъжи Аря за свой подчинен и го настани в ЗХ.

Смисълът на средновековието са политическите бракове. Или жениш сестра си/дъщеря си за някой  могъщ съюзник (Мирцела - Тристан, марджери - Ренли, Марджери - Джофри, Марджери - Томен) или жениш дъщеря си/сестра си за високопоставен васал, който може да ти даде ресурси или влияние, а най-добре и двете.
 Изключенията са Таргите - те си имат дракони и си се женят помежду си, защото не им пука за правилата на околните. Дори там обаче има изключения.

Някой коментираше, че Тирион не бил харесвал на Санса. Нека да попитам - Кой хареса на Санса дотук? Джофри който се отнасяше грубо с нея? Лорас,, който е би- сексуален, беше двойка с Ренли и накрая се държеше студен със Санса? може би Рамзи за когото се ожени? В онова време жените не са се женели по предпочитания - чудесен пример са сестрите Тъли - ако случиш на мъж чудесно. Ако не - жалко. Освен това Тирион няма да се държи грубо със Санса, алтернативите за все по-лоши.

Последна редакция: нд, 15 юли 2018, 14:50 от Джон Сняг

# 558
Тирион няма нищо и е един слуга, не и роднина на Дани. Джон и е роднина к се предполага, че са влюбени, заклел и се е във вярност. Един Таргериен ще се ожени за друг таргериен. Какви Санси, какви 5 лв. Защо да не омъжи Аря или Бран? Пълни тъпоумици са това дори повече няма да ги коментирам.

# 559
  • София
Wanda - самият Тирион другите Ланистър не го осъзнават като Ланистър (изключвам Джайм), едно че за тях той е копеле, второ че е социален аутсайдер, държи да подчертава своята различност.

Не каза ли леля му, че той е най-много Ланистър от всички?

# 560
Джон Сноу,

Наричам Джендри - малкия Баратеон - съвсем условно. А и понеже етикетът във филма и книгите не ме задължава  - аз съм зрител.

Планински рай вече се държи от Церсей. От там аванта няма да дойде.
Дали Санса ще отвори запасите на Кулата, си зависи от нея. Когато и ако стане ясно, че Джон Сноу е Таргериан - много неща ще се променят.
Северът може да се отдръпне от него. Денерис ще преоцени положението си с оглед на новите разкрития. Не мисля, че тя ще е в позиция да казва на Санса за кого да се омъжи.
От нейната реакция зависи много, защото тя владее верността на дотраките и неопетнените. Дали ще отстъпи благородно? Не знам - като се има предвид, че цялата и досегашна мотивация и всичките и действия се основават на идеята, че ЖП е неин по право.
В подобни случаи Мартин елегантно елиминира един или повече персонажи, за да няма твърде много усложнения.  Laughing

Докато нашите хора се окопитят, ББ ще настъпват, защото магията на Вала е разрушена и няма да има какво да ги спре.

Ще се наложи да се обединят. Преди да решат кой какъв наследник е и кой за кого ще се жени. В това отношение съм съгласна с Аделина.

Дано не се пролива кръв около наследство, водачество и пр. Би било жалко.

Церсей има някаква уговорка с Тирион. Каза на Джейми, че е най-глупавият Ланистър. Което беше необичайно - предвид отношението и към Тирион.

Много ми харесва темата. На всички -  bouquet

Последна редакция: нд, 15 юли 2018, 15:54 от well-known

# 561
Аря никога не би дала да я омъжат - тя е като Лияна - може да избяга, а и да я омъжат няма да се занимава с политика.  Бран по-може да го го омъжат, но откъде да му намери благородна невеста, за която да е сигурна Дани, че ще й лоялна? ключовата дума тука е лоялност.

Навремето съпругите на близките на краля благородници са ставали задължително придворни дами на кралицата. Те са били един вид повереници, заложници за доброто поведение на съпрузите и братята си, особено ако имат и деца.

Нека да си спомним за режима на шогуните Токугава - даймиьо прекарват 6 месеца в престолния град, замествани от големия си син в имението. После те си отиват в имението а в столицата отиват 6 месеца техните близки. Така постоянно има залог за доброто държане на даймиьо.
В ЕВропа не е било по-различно

Скрит текст:
Кралицата никога няма да те пусне. Никога. Ти си твърде ценна като заложница
Скрит текст:
Предпочитам да изляза срещу мечовете, колкото и да са, вместо да седя безпомощна и да се преструвам, че се радвам на компанията на това ято подплашени кокошки.

— Вие лично ги поканихте тук, ваша милост.

— Какво да се прави. От една кралица се очакват определени неща. Ще се очакват и от теб, ако изобщо някой ден се омъжиш за Джофри. Затова се учи отсега. — Кралицата огледа мълчаливо съпругите, дъщерите и майките, запълнили пейките по масите. — Сами по себе си тези кокошки са нищо, но по една или друга причина важни са петлите им, а някои може да оцелеят след тази битка. Така че мой дълг е да дам закрилата си на жените им. Ако това нещастно джудже брат ми успее по някакъв начин да надделее, те ще се върнат при мъжете и бащите си и ще разправят колко смела съм била, как храбростта ми ги е вдъхновявала и е повдигала духа им, как нито за миг не съм се усъмнила в победата.

сблъсък на крале

Тивин също е бил слуга, а е разчитал да ожени дъщеря си за наследника на  ЖТ.  Тирион искаше от Дани за верността да му върне Скалата на Кастърли.  Тя все ще трябва да сложи управител на Скалата, Тирион е подходящ. АЛтернативите са Варис, Мелисандра или Джон. В този смисъл той не е безимотен, а отделно е и Ръка, не е прост слуга. има някои доста известни ръце като Бриндън КГ или Тивин.
Леля му каза, че той най-много прилича на Тивин,  но допълнението е, че като казала това на Тивин това той не й е проговорил шест месеца. ОСвен това лелята на Тирион  имат наполовина за Ланистър-Наполовина за Фрей.  Тивин, Кеван, Лансел, Церсей , Джофри са на мнение че Тирион не е истинска част от семейството. Томен  подписа документите за процеса срещу него и слушаше лъжите срещу него. Само Джайм подкрепя Тирион.

# 562
Джон Сноу,

Наричам Джендри - малкия Баратеон - съвсем условно. А и понеже етикетът във филма и книгите не ме задължава  - аз съм зрител.

Планински рай вече се държи от Церсей. От там аванта няма да дойде.
Дали Санса ще отвори запасите на Кулата, си зависи от нея. Когато и ако стане ясно, че Джон Сноу е Таргериан - много неща ще се променят.
Северът може да се отдръпне от него. Денерис ще преоцени положението си с оглед на новите разкрития. Не мисля, че тя ще е в позиция да казва на Санса за кого да се омъжи.
От нейната реакция зависи много, защото тя владее верността на дотраките и неопетнените. Дали ще отстъпи благородно? Не знам - като се има предвид, че цялата и досегашна мотивация и всичките и действия се основават на идеята, че ЖП е неин по право.
В подобни случаи Мартин елегантно елиминира един или повече персонажи, за да няма твърде много усложнения.  Laughing

Докато нашите хора се окопитят, ББ ще настъпват, защото магията на Вала е разрушена и няма да има какво да ги спре.

Ще се наложи да се обединят. Преди да решат кой какъв наследник е и кой за кого ще се жени. В това отношение съм съгласна с Аделина.

Дано не се пролива кръв около наследство, водачество и пр. Би било жалко.

Церсей има някаква уговорка с Тирион. Каза на Джейми, че е най-глупавият Ланистър. Което беше необичайно - предвид отношението и към Тирион.

Много ми харесва темата. На всички -  bouquet

well-known - Според мен, Северът няма да се отръпне от Джон, по две причини - първо няма алтернатива. АЛтернативите са Дани, Церсей, КнН. Санса сама не може да удържи Севера срещу всички останали, така че не е алтернатива. Джон и Санса имат 10 000 души общо, половината да са нейни хора - поне 2000 са диваци, а като сложим СТражи и т.н. голяма част няма да я подкрепят без Джон дори само защото е жена.
Второ - Джон не се самоосъзнава като Тарг, а като Старк, той все пак е възпитаван от Старки. В този смисъл не можем да очакваме генерална промяна на северняците към него, дори може да решат че той има по-голямо право на претенции като син на Регар и Лияна.
Санса дали ще отвори Кулата зависи от нея, но няма логика да не я отворя.  Ако  не я отвори за хората на Джон и съюзниците му (Дани) ще трябва да се бие на три фронат - с Дани, с Церсей с Краля на Нощтта. Може да се заключи в Кулата, но  Кулата вече е превземана с Дракон, а отделно може да замръзне, така че няма смисъл.
Дали Дани ще постъпва благородно? не сме сигурни. Да речем във Валирия тя не убиваше заложници, но щом пристигна във Вестерос уби двамата Тарли. Дани пораства, променя се, участва в борбата за трона, методите й стават по"мръснишки". В началото не искаше да използва дракона за назидание, после ги използва за назидание и накрая - в битка. Дани се променя - факт.

Скрит текст:
Знам, че е прекарала детството си в изгнание, бедна, преживяваща с блянове и планове, бягаща от един град в друг, винаги наплашена, никога в безопасност, без приятели, ако не смятаме един брат, който според всички описания бил почти съвсем побъркан… брат, който продаде девствеността й на дотраките срещу обещание за армия. Знам, че някъде там в тревите се излюпили драконите й, както и тя самата. Знам, че е горда. Как не? Дотраките презират слабостта. Ако Денерис беше слаба, щеше да е загинала с Визерис. Знам, че е свирепа. Ащапор, Юнкай и Мийрийн са достатъчно доказателство за това. Преминала е степите и червената пустиня, преживяла е покушения, заговори и зли магии. Прежалила е брат, съпруг и син, стъпкала е на прах градовете на робовладелците под нежните си стъпалца в сандалки.
Тирион, Танц с Дракони - за Дани

Така както го виждам аз се очертават три коалиции

1Дани, Тирион, Ваис драконите, дотраките, Джон, Санса, Бран, Давос - евентуално и Джайм, но не е сигурно
2. Церсей,  Юрон, Кибърн, Планинат, ЖБ, Златната дружина, васалите на Церсей и ако остане с нея- Джайм
3. КнН и Другите

КнН  - войска 1 дракон и 100 000 зомбита
Леден дракон
Стохилядна армия

Церсей – армия около 30 000 (40 000) души,  драконов огън
12,500 Ланистъри
8000 златни плаща
10 000 наемника от ЗЛатната Дружина
Неизвестен брой васали (в началото Тирелите са 60 000, после Тарли се отцепват, накрая голямата част от Тарли са избити от Дани. условно приемам че Церсей има поне 10 000 души васали)
1000 Гърнета с  драконов огън.

войската на Дани  18 500 души и 2 дракона
два огнедишащи дракона
а дотраките – в с  Дрого бяха 40 000 души,  после хала се разпадна , сега Дани води
10 000 дотраки
Неопетнените  - 8500 души

Джон и Санса –  армия  -10 000 душr

10 000 души
(2000 диваци, 5000 души кавалерия от Долината, останалото са кланове и васали – преди всичко тежка пехота, тук-таме кавалерия)

Последна редакция: нд, 15 юли 2018, 17:11 от Джон Сняг

# 563
Денерис никога не е искала да убива брат си, дори смяташе ме ще се омъжи за него по таргериенски. Защо Джон изведнъж да и стане враг, в нейните очи като разкрие произхода му? Тирион не и е никакъв, че с него да си обезпечава позициите. Севера знае, че Джон е при Денерис да търси съюзник, защо да се отрече от него, като разберат, че е Таргериен? Той е и Таргериен и Старк. Най-много да не иска да е крал на севера, а на ЖТ с Денерис. Не вярвам и да е жив накрая, че да има дебат по въпроса. Цересей има злато от ЖБ, която може и да спре да я подкрепя. Наемната войска, на която разчита, лесно може да смени знамето, така и там не и давам много шансове. До сега е най-оцеляващия играч, но загуби и трите си деца. В тоя ред на мисли и тя не е вездесъща.
Тирион може би и каза, че Денерис не може да има деца, така че няма кой да има претенции за трона. Уж ще ги подкрепи, когато КН падне, плана сигурно е да я убият, което с това че и Джон е Таргериен се променя.

# 564
Според мен ще промени и то много.
Какъв иначе ще бъде смисъла изобщо от така чаканото разкритие,ако няма реакция от Денерис и/или северните лордове.

# 565
Ами аз чакам реакция от лордовете, които подкрепят Церсей в добрия смисъл и от Церсей в лошия. Особено ако е бременна от Джон, според мен няма какво да ги скара.

# 566
АДелинда,  прощавай, но ти не отчиташ развитието на героите. Дани когато искаше да се жени за брат си беше съвсем малка, нямаше армия, нямаше мечти, имаше си само Визерис и той и беше  целият свят. ДНес Денерис вярва че е уникална - Незизгорима и последен Таргариен. освен това има дракони и огомна армия от Неопетнени и дотраки зад гърба си. Това води и огромно самочувствие.

Желязната Банка спонсорира робската тъговия, а Дани я разтури - няма да отидат на нейна страна, а с КнН няма как да преговарят. Ще останат на страната на Церсей. в КНигата минаха на страната на Станис, но той пое дълговете на Робърт.  Съмнявам, че Дани ще се ангажира с дълговете на Робърт, Джофри, Томен и Станис, т.е. няма как да й отпуснат кредит
ЕДна бременна жена спокойно могат да я тресат хормоните. Ако тя има дете от Джон, самият Джон политически става не дотам ценен за Дани, защото може да контролира Севера чрез детето му. ОСвен това въобще не сме сигурни че ще се оженят - не, и ако Джон обяви претенцията си или ако го убият.

# 567
Джони, ти нищо не каза, да омъжат Бран..той сам си каза, че вече не е Бран и почти не си се спомня като такъв.

# 568
Lino, напротив казах - принципно могат и Бран да омъжат, но му трябва благородна невеста, която да е вярна на Дани. Не виждам откъде ще я намерят? Със Санса е по-лесно тя си има готов съпруг - Ръка и вероятен лорд на Скалата. Освен това съвсем не е сигурно дали Бран може да има деца, той е сакат, подвижността му ще е проблем в секса.
Омъжването/Оженването не го схващам като самоцел, а като възможност за изковаване или заздравяне на съюзи.
П.С. Сър Давос Държеливия също може да бъде потенциален кандидат-жених, но и при него стои въпроса за коя да го оженят.

Последна редакция: нд, 15 юли 2018, 19:09 от Джон Сняг

# 569
Бран вече не е от този свят, защо въобще го броиш?
Санса няма да се събере с Тирион.

Общи условия

Активация на акаунт