Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 31

• 99 175
  • 823
  •   1
Отговори
# 135
Много често дофинансирането с лични средства се прави точно с потребителски, най-често от друга банка. Ако ги имаш спестени по-добре за теб, естествено Simple Smile.

# 136
  • Пловдив
 Сигурно има и вариант с потребителски, за да участваш с лични средства, но да разчиташ изцяло на потребителски, за да строиш до Акт 14, според мен въобще не е работа...
 Общо взето ние процедирахме като си определихме най-високата вноска , която можем да си позволим  да плащаме за кредита. Така като говорихме  с банките се ориентирахме каква сума могат да ни дадат за тази вноска при максимален срок. Може би не е най-правилния начин, но при нас сработи.

Chuby, с нетърпение чакам да се пренесем... Парите се надявахме да ни стигнат и за обзавеждането, но май няма съвсем да се получи.
А ММ каза, че втори път, къща няма да строи! Grinning

# 137
Puss in boots - нашата драма с банките беше дълга и сложна, аз съм я разказвала не веднъж ...

И аз си отдъхнах когато се появи заветният акт 16, даже пийнахме скъпо шампаско, специално купено за случая Stuck Out Tongue Winking Eye
От преведената ни частична ипотека върху имота ни останаха чисто 75 К и аз си казах - еха, толко много пари, ще се оправим бре ...Хихихихи и наследничката се появи точно тогава разбира се.
И като се почна - бани, санитария, душове, вани, врати, дървено стълбище, спални, кухня, ел уреди, осветителни тела, пердета и какво ли не ...абе лакомите ми очи набързо ги опукаха до дупка.
А имам и двора да озеленявам, да му правим барбекю, беседка, да облицовам пътеките и цокъла, да облицовам оградата с камък, да довърша обзавеждането ....

Така, че пестете парите, че много се харчат Sunglasses
Но едно е вярно - несравним е живота в къща, просто наистина си ставаш Стопанин - истинска радост е, въпреки предварителните родилни мъки. Kissing HeartBlush

Последна редакция: пт, 26 яну 2018, 15:02 от Chuby

# 138
  • Пловдив
ХАаха, и на мен достатъчни ми се видяха нашите пари, ама щото още не знаех колко струва изолацията, мазилки, замазки, баня, плочки.... И то пари няма да останат за обзавеждане! Ама съм казала на ММ, че ако трябва в началото и на надуваем дюшек ще спя, ама ще съм си в къщата! Simple Smile)

# 139
  • Пловдив
Ех..писах.. писах..и постът се затри Worried
Написах сумите за ориентир,на хора на които ще им е полезно.Неведнъж е коментирано,че наличието на мазе,денивелация,разчупен покрив,по-малка квадратура, вида на изолацията, дограмата, и цената на довърчителните материали варират в голям диапазон.
Учудващо ми е,че имам познати ,справили се според мен с много по-нисък бюджет-130 000лв за 180 кв до ключ,с отоплението на пелети,че и 30тина метра плътна ограда ,всичко това с една фирма Rolling Eyes.Теренът е равен с канализация.Къщата е дуетажна с мансрден втори етаж,двускатен покрив с  метални керемиди,обикновенни тухли и  10 см изолация с ЕПС,евтин гранитогрес и ламинат.Посмъртно не мога да вляза в тази цена за себе си,но ето че някои хора успяват.
Започнах да стигам до извода ,че май строежът с фирма до ключ излиза по-евтин,отколкото с бригади и майстори,като се пести от цената на труда  на квадрат за довършителните работи.

# 140
nelina_london нещата с къщата / според мен поне/ стоят така :
Човек започва с една сума, която психически се е подготвил да изхарчи. За едни са 130 К, за други 280 К, за трети 500 К и така.
В рамките на тази сума, той влага това, което смята за важно. Имам съседи, които строиха с итонг и обличаха с каменна вата, други строиха с поротерм, трети с обикновенни тухли, едни правиха басейни, други хасиенди ...Едни влагаха много в изолацията, други в квадратура ...абе хора, всякакви ...На нашата улица сме само нови къщи - една с друга нямат нищо общо. Всяка къща е уникална сама за себе си и безкрайно скъпа на стопаните си.
Според мен разумното е да се види каква сума предварително сме готови да дадем, да си набележим кои са ни най-важните неща - повече бани, или голяма кухня, или повече спални или пък голяма градина.
След което да се помисли, кой е най-ефикасният начин да строил, да изолираме, да се помисли за отоплението, защото е сериозно перо ...
Ние строихме с фирма, до акт 14 бяха добре, обаче с довършителните се изхвърлиха ...в последствие намирайки добри майстори си правя сметката, че можех да си спестя не малко пари. Някои неща правихме сами, за други наемахме майстори. Строежа на една къща е сложен, труден абе направо родилен процес.
Имам съседи с доста средства, които правят големи и дори направо огромни къщи, други по-скромни като нашата, но накрая всеки споделя, че пари все не стигат ...Сложно е.

# 141
  • София
И в старата тема споменах няколко пъти, че сметнахме всичко до стотинка преди да почнем строежа. Разбираме от това, особено ММ. Накрая сметката е +50%, защото всеки ден се случваше следното - "Дай да сложим това, а не онова, нали си е за нас"  Mr. Green

# 142
Чуби, облицовката на цокъла на оградата (60 см)и аз се бях засилил да я правя с камък. Но после видях в Баухаус готови растери 1/0.5 м,  като армировъчната мрежа за замазка, с квадрати 10/10, но от дебелка тел, зелени със специални пластмасови крепежи за вертикална основа на увивни, абе като мини перголи са. Е, по цялата дължина монтирах от тях, и насадих бръшлян отдолу - през 50 см. За две години не мога да смогна да го подрежа, бръшлянът е страшно нещо ако се хване и му хареса мястото - обича да е на сянка, да има север в изложението му... Расте като див а е и вечнозелен, в пъти по-евтино и, поне според мен е по-красиво от облицовка с камък.. Отделно вече по-напред може да си садиш друго - цветя или рози, той стои като фон...

# 143
  • Пловдив
Chuby,напълно споделям твоето становище!
Chiana,мисля,че в над половината случаи с по-големи непредвидени разходи,това е разковничето -"Това е малко по-скъпо,но по-качествено"и ключовата фраза е "за нас".
Моля за мнение относно идеиният проект-малко съм объркана,от кое всъшност имам и от кое нямам нужда.Нещо допълнително над което да помисля?
Първи етаж-антре,баня с тоалетна,хол с трапезария,преходен с кухня(не искам да е общо помещение) стълбище,една спалня,веранда,гараж с работилница(склад),някъде до верандата външна мивка.
Втори етаж-3 спални,едната със собствена баня и дрешник,баня с тоалетна,перално помещение.Без тераси на втория етаж.
Отоплението ще е климатици,помещение не ми трябва.
Имам идея всяка спалня да има дрешник вместо гардероб-някак по-естетическо ми е-виждам,че и малките вършат добра работа.
Уж геодезичната снимка е готова,така че идната седмица,ще разговарям с архитекта,за да стартираме идейният проект.

# 144
Това е едно сладурско линкче за къщите, съветвам ви да го прочетете
http://kashta.mypressonline.com/index.php

Стефан ти си сложил брашлян вместо цокъл ли? ММ обяснява, че той е страшна поразия за къщите, красив е иначе много да.

# 145
  • София
На долния етаж мисля, че само тоалетна е достатъчно, по-добре горните спални да си имат собствени бани. За мен лично спалня на долния етаж е безсмислено, но пък исках балкони към спалните горе. Всеки е с индивидуално мнение, особено за къща Simple Smile

# 146
  • Пловдив
Chiana,ние гледка нямаме,затова се отказахме от терасите.Като остареем,смятаме да сме на долният етаж.От 11 години живея в къща на два етажа и това катерене по стълбите вече ме изморява,но тъй като децата ни са  доста малки,решихме,че докато започнат да ни "въртят колената" ще сме на вторият етаж.
Само преди 5г бях на друго мнение .Май приоритетите непрекъснато се менят.Все още обмислям баните,и това колко време реално ще се ползват от децата.

# 147
Нели можеш ли и на мен да пратиш проекта?
Спалня на долният етаж си е голямо удобство, там да се слагат гостите да не се мотаят по вашия етаж, а и като поостарееш да си лежиш долу. Ние не направихме така / въпреки препоръките на архитекта и сега съжалявам за това/

# 148
Ние имаме по проект спалня на първия етаж за гости, която е непосредствено до тоалетната с баня на първия етаж, така че който и да остане вкъщи би се чувствал удобно. Но просто ние често посрещаме приятели и ще има смисъл, просто човек трябва да си прецени трябва ли му.

# 149

Стефан ти си сложил брашлян вместо цокъл ли? ММ обяснява, че той е страшна поразия за къщите, красив е иначе много да.

Не на къщата, разбира се, на цокъла на оградата. Прав е съпругът ти за поразиите на къщата от лианите,  не само от бръшляна, аз сега се боря с една глициния, която ако не режа редовно стига до билото на покрива... 8 м на година може да расте, ако не го виждам, нямаше да повярвам...

Общи условия

Активация на акаунт