Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 31

• 99 179
  • 823
  •   1
Отговори
# 150
На село имаме бръшлян около беседката, свекърът го подрязва от време на време, но е станал с едни дебели стъбла - като въжета, имам чувството, че някой ден ще събори беседката.
Знам една къща без тераси, честно казано, прилича ми на трафопост, грозна ми е. Относно спалнята на първия етаж, аз сега съжалявам, че не направихме такава. Няма да ви е излишна, особено децата като станат тийнейджъри. Нашите спални са 4, всичките са на втория етаж, четвъртата мислим да я направим втори хол, за да може децата като си идват, да си имат лично пространство да се събират с приятели.

# 151
  • Пловдив
[quote

Знам една къща без тераси, честно казано, прилича ми на трафопост, грозна ми е.
[/quote]
Знам,че представата ми за естетика е извратена в очите на всички в Бг,за добро или лошо Англия ни  остави траен отпечатък относно,манталитет,култура,визия,дори и възпитание на децата.Тук не съм срещала къща с тераса и ми харесва..Виж на море или балкан си е престъпление без такава Simple Smile

# 152
Стефан за оградата се съгласих, това наистина едобра идея Sunglasses

Нели ние когато проектирахме къщата и аз не исках балкон, викам си - цял двор, за какво са ми балкони.
Тогава арх ме пита - къде ще си простираш прането? Викам - имам си сушилня за тая работа и така ...
Добре обаче като започнахме проекта точно над входната врата трябваше да има козирка и аз реших, че естетически е по красиво да има балкон и направихме.
Много съм доволна от това си решение. Ползва се активно, имам си китки там - красиво е лятото като се пуснат каскадните цветя, ползвам го и за простиране лятото, не всичко става за сушилнята ...
Не се отказвайте от поне един балкон - наистина е по-красиво, а и върши работа.

# 153
  • Пловдив
Фасадата и входа на къщата са от север-бих казала най-ужасното място за балкон.Всички съседи ,които имат такива са ги остъклили .Тези над входната врата и на мен са ми най-красиви.И цветята ....
Ще простирам лятото по Бай-Ганьовски на двора като досега.Пералното помещение ще е  по-голямо и ще има място за сушилка . Ще помисля още . До понеделник имам време за размисъл.

# 154
Нели защо фасадата е на север?
При нас /според повечето/ най-хубавата гледка е на север към София и Стара планина.
Извадиха ми душата да обърнем къщата натам, но аз бях твърда - към Плана планина, Витоша и Люлин планина
Така или иначе гледките са ни най-големия плюс тук.

# 155
Ние сложихме един балкон към нашата спалня (хем има и гледка), да има, да може да излезем там сутрин, понякога да проснеш нещо. Повече няма смисъл, цял живот съм на къща с доста тераси и не се ползват. Проектирали сме голяма веранда, тя е и покрита, така че нея ще я ползваме за седене навън, но не се отказах от една тераса.

# 156
Една приятелка тук са си направили уникален чардак, виждала съм и на други къщи тук ...Изцяло дървен, доста пари им излезе, но е уникален. От май до септември не го напускат, споделя че това и е най-любимото нещо в къщата.
Аз бях планирала веранда тип американска отворена към градината, като ми я оферира строителя се отказах.
Сега като започнем живот и здраве двора, ще се направи беседка за стануване.
Трябват си такива неща, трудно се прибираш после вътре - това лято редовно пиехме бяло винце на съседските чардаци, трудно ни беше да си отидем в къщи / понякога с количката и след полунощ се прибирахме докато наследничката блаженно спеше в нея/ Joy
Не случайно са ги правили старите българи - човек се чувства там някак си по-близо до звездите Blush
Пак се размечтах за веранда Heart Eyes

# 157
  • Пловдив
Chuby,улицата е от север(това разбирам под фасада) и цялата къща ще е ориентирана на юг-това е важно за постигане на ниски параметри за енергийна ефективност.На север ще са само бани и дрешници.Може би е редно да уточня,че гоним двойно по-ниски стойности от стандартно ново строителство.
Колкото до верандата-да,по удобна е от терасата ,поради факта,че в повечето случаи е на едно ниво с кухнята и е лесно да сервираш и отсервирваш.
Като отделим плочата на гаража и верандата със стъпка(фибран) няма да се явява термомост.
Чардакът е нещо прекрасно,ако отговаря стилово,но мен силно ме притесняват видимите дървени части,дори и импрегнирани.Големите амплитуди и най-вече заслугата на летен слънчо налагат  честата му  поддръжка.  Затова съм се отказала от декинг и дървена ограда,макар тук да съм свикнала с тяхната визия и чуството на комфорт на естествен материал.
Но вие всички имате убийствени гледки и хич не тайничко ви завиждам Stuck Out Tongue Winking Eye

# 158
  • София
За външно приложение (скъпо е доста) на практика може да изкара в пъти повече от дървото, се използват декинг на основата на пластмасата - нещо такова  http://decking-bg.eu/product.php/%D0%94%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BD-WPC-Deckplast-SD-138x20/149
Иначе ние си предпочитаме дървото, барбекюто го направихме изцяло от дърво - ще се лакира веднъж на 2-3 години, дано изкара 20-30  Grinning
Скрит текст:
За бръшляна ми хареса идеята, ще го  насадя на закрепена скара зад туите да скрием стените  Peace

# 159
Идеята за нашата веранда е това:
Скрит текст:

Не обръщайте внимание на цветовете, това беше на работна фаза, просто е вкаран някакъв цвят, но сега не ми се търси друго изображение, а реално не сме и решили как да е "оцветена" къщата.

# 160
.....
Иначе ние си предпочитаме дървото, барбекюто го направихме изцяло от дърво - ще се лакира веднъж на 2-3 години, дано изкара 20-30  Grinning
...
Подобно смятам да правя и аз, виждам, че не сте му правили площадка отдолу, как закрепихте носещите греди в почвата ?  Аз си мисля пролетта да лея бетон за да почвам навеса за барбекюто, затова и питам как съе го направи, евентуално може да сменя концепцията. Иначе дървото ако се намаже с немско масло знам, че издържа много дори и без освежаване.

# 161
  • София
На стъпки - общо 9 стъпки 40/40/40 горе долу, 3 носещи греди през 1.5 метра  Simple Smile

Хубаво е дървото да е поне 10см над почвата или над площадка, за да не "пие" вода, независимо дали отгоре е покрито или не

# 162
На стъпки - общо 9 стъпки 40/40/40 горе долу, 3 носещи греди през 1.5 метра  Simple Smile

Хубаво е дървото да е поне 10см над почвата или над площадка, за да не "пие" вода, независимо дали отгоре е покрито или не
Ако не е проблем можеш ли да снимаш отдолу под скарата как изглежда, и какви са размерите на скарата ?

# 163
  • София
Излъгала съм за стъпките   Blush
15 броя са - три греди успоредни през метър и половина. На всяка греда има по 5 стъпки през 1.5 метра. Стъпките са са 40/40/40 от бетон и армировъчна мрежа, като е захванато едно носещо желязо 25-30мм и върху него е носещата метална греда
Скрит текст:

Гредата откъм стената е анкерирана и за самата стена

# 164
  • Sofia
nelina това, което аз бих добавила, е дрешник до входната врата. Ние сме четирима и не мога да си представя, къде бих разпределила всичките обувки, чанти, аксесоари и връхни дрехи, ако го нямахме. При нас са 8.5 кв. м.  и започва леко да теснее. За терасите те подкрепям, и ние сме без. Важно е обаче да се обмислят добре отваряемите част на прозорците, заради толкова баналното и досадно (но неизбежно) почистване на прозорци. Аз тук имам пропуски...
Баните не бих ги намяляла под три при описанното разпределение. И в тези за ежедневно ползване бих предвидила място за две мивки.
Другото, което отчитам като пропуск при нас, е покрите веранда. Нещо подобно на показаното от Мъ℘♥Мяɣ. Миналата година от април до късна есен бяхме все на двора и много ни липсваше. Временно решение беше една от тези градински беседки, която се повреди непоправимо при бурята през август.
Обмисляме го вече толкова време и ще трябва да се прежалим  вече, но когато е заложено по проект е по-лесно.  Сега се чудим как да го наприм, без да изглежда като придатък някакъв.
 Да онагледя:

Общи условия

Активация на акаунт