Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 31

• 99 240
  • 823
  •   1
Отговори
# 225
Очевидно градинарската тема е полезна за всички Hug Но ще си пишем в скрит текст все пак - да знаете, скрит ли е ,за градините е Kissing Heart
Скрит текст:
За бамбук пък никога не ми беше хрумвало, но на Стефо много ми харесва как се е хванала тая пущина, вчера споделих с ММ - изпадна в потрес от тая идея. Според него бръшляна с времето рушал стената, а при нас е подпорна ...Но за бамбук честно не бях си и помисляла, че тук може да го бъде.
Снимка от миналата зима преди да сложим металните пана на ажурната част към улицата .

Аз обаче ще бодна два бамбука това лято да пробвам

# 226
Скрит текст:
Бамбукът е като троскот. Бързо се разраства. Коренищата му са ужасни, и в ширина, и в дълбочина. Задушава всичко, така че си помислете.  Имахме. Вече нямаме.Smile

Последна редакция: вт, 13 фев 2018, 11:42 от luna

# 227
Скрит текст:
Оф, сломена съм просто!
Даже ландшафната не може да измисли к`во да се бодне там - посадихме люляк, малак е още, но ще порастне.
ММ посади по оградата и малини тази зима, ще взема да и пусна едни рози да ми миряса главата ....
Обаче ще бодна два бамбука точно в ъгъла - сега там е розмариновият храст. Розмарина е баш за наше село, нищо не му влияе, расте като бесен, мирише великолепно и точно до бъдещето барбекю ни идва, да го мятаме върху мръвката Sunglasses
ОБАЧЕ - за да не засенчавм барбекюто с капаци, искам като седнат гостите да си пият ракията да не се смущават ако примерно някой мине по улицата, коли като минават и така ...Требе да се помисли.
Благодаря на всички за споделения опит Hug

# 228
Чуби, за смяна ти е ландшафтната, ако не може да измисли.... Колкото до люляка - от опит - като е малък добре, но след две-три години ще ти бяга нависоко, а не можеш да го режеш защото цъфти в края, режеш ли не цъфти - тогава за какво ти е. Но всеки си знае. Ако ще е люляк, поне вземи бодлея - пеперуден храст, пак е люляк но цъфти цяло лято и да го скъсяващ, отдолу има нови клонки и не стои гол...
Колкото до опасенията на съпруга - има основания, ако стената е с хоросан и тухли. А тази е подпорна, бетонена и да я съсипят коренчетата на растението, с които се държи, няма да е това столетие. А и затова се слага въпросната  мрежа (оттам започнахме) на 5 см от самата стена.
Но пак-въпрос на избор.
И нещо от строителния форум на Имоти интересно точно по темата: http://forum.imoti.net/read.php?17,141571,page=1

# 229
Изобщо не съм съгласна, че люлякът расте само нагоре. Имам бял люляк (а така да не го искам, аз харесвам лилавия), вече е цяло дърво, но непрекъснато пуска нови издънки отстрани и не мога да се отърва от тях, а толкова трудно се режат. Всяка пролет ги разчиствам  и след няколко месеца пак има. За бамбука не знам, но бръшлянът наистина е в състояние да събори стена, стъблата му стават дебели като въжета. Ние си посадихме до входната врата от двете страни на пътеката две борчета, сортът им се нарича конифери, мисля, че нещо такова би ви свършило работа, защото не растат настрани, а само нагоре. Не растат много бързо, нашите ги взехме малки, но гледам, продават се и по-големи.

# 230
  • sofia
Люлякът е напаст, малко по-малка от бръшляна, но почти сравнима.

Ако ви трябва само лятото да се крие от улицата, съседите срещу нас имат едно пълзящо, което лятото полудява, шума, шума, есента му окапват листата и клоните му изсъхват. Пролетта пак тръгва с пълна сила. Подкастря се.
гугъл го откри веднага Дива лоза се казвало.

Съседите до нас насадиха бръшлян, който пълзи по зида на оградата. Ние направихме тази ограда изцяло за наша сметка, само и само да не ги гледаме. Тази пролет съм решила да го пръскам с някакви отрови, нямам достъп до корените, дано се справя с тази напаст. Така се е впило в оградата, че не е истина.

# 231
О, сменихме я таз ландшафтна - тука наехме едни озеленители, но те ще правят само поливната и новото заснемане.
Още не съм видяла офертата им, та не знам нашите ли са ...
Друга фирма парника, трета фирма барбекюто и чешмата, четвърта - навеса ...
Като ги гледам тия по Fine Living как отиват и оправят един двор от-до - кръв ми капе от сърцето ...къде такива по нашенско ...
Умирам за люляк, обожавам го. Нашият също е бял. И лилав обичам, такъв си боднахме на север.
Дърветата ги насадихме бебета, но много бавно дърпат - едва, едва ...

Веси и аз за таз дива лоза се зачетох - не прави ли много боклук есента? Иска ми се нещо вечнозелено да е.
Отпред догодина трябва да сложим и две дървета - иска ми се брези да са, ММ се пъне за липа.
Изобщо тоя двор много сложна работа излиза.
Пък още не е почнат ...
Като ви гледам / особено Стефан/ поне едно пет години си иска да стане файн ливинг Joy

# 232
  • sofia
То есента всичко прави боклук Sweat Smile
Мъжът ми само плодни дървета сади, поне да има файда от това дърво.
Аз с двор нямам нерви да се занимавам. Правя го по принуда. Ни с китки, ни с нищо не ми се занимава....ей така на плочки да е всичко и отстрани малко малко магданоз и някоя друга подправка (за предпочитане многогодишна)
...но само аз съм на тоз акъл.

# 233
А аз, като не ям магданоз, че и ММ отучих. Мечтая си за тия от Файн ливинг, да дойдат да ми оправят двора...

# 234
Ние имаме къща, за да имаме двор Joy
Всичко изядохме, което се роди това лято, а копъра стана божествен Heart
Потънах в темата Градинарството - моето хоби като Титаник в ледовете ...мноогу сложно бре Rolling Eyes

Тука баш баровците плащат на разни фирми за озеленяване да идват и да се морят по дворовете им, дремят им бусовете по улицата лятото, но не е за нас таз работа - щом сме селяне че садиме Sunglasses
Под звуците на Дилмано Дилберо докато съседа си маневрира яхтата да я пъхне в гаража Joy

# 235
  • sofia
Нищо сложно няма. Хващаш някоя баба съседка да ти обясни лук, марули, чесън, кога как и какво. Майка ми ми даде някакъв лук с нон-стоп зелени пера. Береш на воля до първия сняг. Само трябва да се разрежда, като се сгъсти.
Ако имаш мерак и домати и краставици можеш да "боднеш". Черитата раждат най-много и най-не са капризни. Ама си трябва поливане.
То пък копъра и той един бурен, никне където не го сееш Satisfied

Китките и другите декоративни са "друга бира".

Аз съм селско чедо изкарало летата при бабите и си ги знам нещата.....бях удивена, че една приятелка се затрудняваше да разпознае разни растения (боб, картофи, краставици) по листата. Вярно, че бяха млади още, ама аз си мислех че това всеки го знае.

# 236
  • Пловдив
Ние имаме къща, за да имаме двор Joy
щом сме селяне че садиме Sunglasses
Под звуците на Дилмано Дилберо докато съседа си маневрира яхтата да я пъхне в гаража Joy
Hands Clap
Скрит текст:
И аз така мисля, но още сме на много ранен етап / продължаваме да чакаме проекта/ Но си копах двата реда лозе и си направихме супер винце. И макар че сме далеч от нанасяне и подредба на двора, гледам си тук там за вдъхновение и нахъсване.

# 237
  • sofia
Ако обичате зелен боб - много лесно се гледа. Има висок (на притки), има и нисък, само поливане и бране. От 10-15 корена ще има и да раздаваш. Грах също може да пробвате.

Иначе, да е жива и здрава свеки, че се грижи за градината. Теорията я владея перфектно Sweat Smile

# 238
Скрит текст:
Тука вали на парцали, с детето в къщи сме се свряли, за това и съм се заспамила:joy:

Това е точно типа пътека, който искам да свързва къщата с барбекю зоната.

Подобно барбекю, с чешма и зона за яли, пили и се веселили искам да изградим

Дворът е около 300 кв целият - в дъното ще има парник около 40 кв, с зеленчукови насаждения / това лято садихме боб, марули, репи, лук, чесън, ягоди, домати и краставици. И брюкселско зеле, но не стана.../ половината ще е със зелечуци, искам да има жив плет, който ще отделя зоната с барбекюто, цветята и детският кът.
Търсихме фирма, която ще направи цялостен проект и ще го изпълни - нъцки ...До тук имаме общо 4 фирми, които ще изграждат отделните елементи.
Не знам вие как сте разграфили вашите дворове, но аз нищо по-умно не измислих ....Disappointed Relieved

# 239
Скрит текст:
На Бистрица ягодите ги бера август, тук зарзават се сади в парници и така се гледа най-добре. Аз умувам да правя жив плет с лавровишна. Това е вечно зелено, а не като лигуструм да оредява през зимата. За по-нисък плет си мисля за хортензии, цъфтят цяло лято и става много красиво. Да е живот и здраве- ще бодна и една глициния, но още не мога да измисля къде, защото трябва хем да е на слънце, хем корените да не изровят нещо, хем да се не килне дувара. За бързо растящо дърво ми хвалят пауловния. Виждала съм я цъфнала- много е хубава.

Общи условия

Активация на акаунт