Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 31

• 99 241
  • 823
  •   1
Отговори
# 240
ММ не ми дава да садя нищо, докато не направим оградата, тази пролет ще я правим, тухлен зид. Въпреки това, освен някои  цветя, тази година съм посадила лук за пера и чесън, обичаме го пресен. Миналата година погрешка отгледах тикви цигулки, дадоха ми семена уж от цветя, а се оказаха тикви. Имам още доста за раздаване. Тази година искам да садя и домати и пипер. Земеделието никак не ми е сред любимите дейности, но не искам да ядем боклуци от магазина.

# 241
Скрит текст:
И нашата ягода ражада от юли до октомври!:hushed: Това чудо само на Бистрица съм го видяла.
За зарзавата - вярно е, без парник не става. И то солиден парник, защото вятъра тука не е шега работа и ни обрули черитата миналата година. И парниците са отвратително скъпи, особено ако искаш нещо солидно.
Първата къщичка, точно до спирката това лято браха, краставици, домати, марули и какво ли не - без парник.
Просто изпитах черна завист всеки път, като минавах от там Smiling Imp
Дама от морето - ние също бяхме решили да не садим, докато не ни направят оградата, обаче ММ не се сдържа и бодна овощките. Заради нея садихме чак юни, не си е работа без поливна с-ма. Трябва си поливна с-ма щото ще се окършите от поливане. И без това плевенето не е малко.
Моля ако някой си е изграждал барбекю - къщичка с фирма да препоръча. Едни приятели ни препоръчаха склад за дърво, ако си я правим сами. Но малко ме е шубе с тия яки трупи, та ми се иска да наемем фирма.
Всички майстори тук са вече пазарени от април до октомври! Едва се примолихме да ни залепят цокъла и пътеките. Решено е - тях ще ги правим с гнайс от Ивайловград. Слагам го в скрит текст с ясната мисъл, че всички ще го прочетат Ill

# 242
Чуби, за цокъл гнайса е идеален (водата се стича по него и не се задържа), но за пътеки - нашите са с с уж ивайловградски гнайс... Не бих повторил, като му дойде времето ще ги сменя с павета - или сиви или от дребните, червеничките.
Според мен, в София гнайса е толкова ивайловградски, колкото боба на пазара е смилянски а компира самоковски и дините от любимец и кайсиите от Силистра... Всички по пазарите, навсякъде са оттам.
Ивайловградският гнайс (дори да намериш истинския) е много здрав материал, НО като всеки гнайс е слоест камък. За атмосферните условия по Витошката яка, хеле пък при вас над 1000 метра, с децетките ежедневни цикли на замръзване и замръзване, постепенно, влагата проникво под най горния слой, замръзва, увеличава обема сии го отлюпва и така слой след слой, в кавитетите влиза прах, кал, колкото и да миеш и само след няколко години красивите пътеки от гнайс се "залесяват" с плевели, които можеш да извадиш или с водоструйка и половин ден старателно пръскане дупчица след дупчица или с раунд ъп...
Разходи се из Бистрица, народът набляга на паветата и речния камък - имам двама приятели горе, до морените, на единия къщата е точно на входа на резервата , до големите морени, реката минава през тях, с двуметровата каменна ограда - той докато не сложи павета по пътеките не миряса...

И още нещо, задължително под завършващата настилка  пуснете бетонена подложка, армирана. Особено върху обратния насип до къщата, вЕрвай ми , сляга  години, не една не две, а отдолу е три вида фракции камънак, не е като да са сипали само земя... Не е ли укрепено, пътеките заминават.... 

# 243
Стефо ако правя щето то е да се разхождам по Бистрица, освен когато Сечковците ни натискат Stuck Out Tongue Winking Eye

За пътеките - нашите са вече излят бетон. На алеята за колите сложихме павета, червени да ни се връзват със стилистиката, но пътеките вече са изляти. Трябва да се облекът ими с камък, или с гранитогрес, или с клинкер.
Поне на мен не ми е известен друг материал, който да става.
Донесоха ни термолющен гранит - изобщо не се връзва със зелената къща, със сиво-зелен цокъл и червен покрив.
Грозен е и е ужасно скъпо.
Съседите са сложили италиански гранитогрес, не пързалящ е, ми не е мръднал 7 години.
Миналото лято залепихме едното стъпало с гнайс, който кариерата се кълне, че е от Ивайловград. За сега е добре.
Сто процента след поне 5-6 години ще си имаме проблеми с него, но в момента това ни е най-бюджетния вариант.
За това ще се пробваме с него.
Нашата надморска е 850 м, не сме по баирите баш.

Само да допълня - за речните камъни съм съгласна. Такива искам да пътеката, която ще води до барбекюто, на село не са мръднали сигурно 100 години.
Но пък да ги лепят по бетена не съм се сетила Confused

Последна редакция: ср, 14 фев 2018, 12:44 от Chuby

# 244
  • Пловдив
Само да допълня - за речните камъни съм съгласна. Такива искам да пътеката, която ще води до барбекюто, на село не са мръднали сигурно 100 години.
Но пък да ги лепят по бетена не съм се сетила Confused
Някои правят чудеса с тези речни камъни. И аз съм им хвърлила око.

# 245
droidd уникална красота са, но няма как да ги понесе джоба ми Sunglasses

# 246
  • Sofia
E, значи веднъж и ние сме извадили късмет с нещо. При нас по двора също е само гнайс, слаган е преди да се нанесем, ако не бъркам 2010. Нищо си му няма.
Аз вече бих го махнала, чисто визуално ми е поомръзнал, но иначе на вид си е непроменен... Не знам на какво се дължи това, просто споделям...

# 247
  • Пловдив
Редовно ви изчитам,но ни тръшна грип и дотолкова ме изтощиха грижите по децата,че все отлагах да коментирам.
Хич не ме радва споделеното за гнайса-харесвам го,особено еднородният сивкав за пътечки.MDS,наистина ли ти си ще промяна?Забелязала съм,че колкото повече се надяваш нещо да те изостави ,за да го подмениш,то те изненадва с дълголетие.
Chuby ,празната дворна част ли е 300кв?Доколкото разбрах искаш да садиш на тротоарното място.Ако са дръвчета, мисля,  има риск да поповдигнат оградата. В Англия масово живите плетове са от лигуструм.Въпреки по-мекия климат ,рядко  запазват листата си през зимата,единсвено ако са   на завет и без минусови температури.Изсъхна ни едно разклонение и вече 3 години зее дупка.Затова  не ги препоръчвам,иначе са куче марка Simple Smile
Колкото до пътечката с тревица между плочките също не те съветвам,защото имаме такава през райграса от къщата до градинската барака.Това чудо вечно джвака след дъжд.Не мога да изтичам по чехли до там,все се измокрям и изкалвам,а тук почвата дори  е глина и пие вода като смок.

# 248
Mds - явно гнайса е обработен с някаква яка химия за импрегнант. Сега точно се ровех по темата ...

Нели права си, нашата почва също е глинеста, за това този вариант отпада. Спряхме се на този

За дърветата - тротоара е два метра / общинска земя!/ ,която ние за момента нахвърляхме с чакъл и си направихме пътеките само от двора и алеята за колите. Всички съседи са си насадили разни дървета и са си го направили сами - по различен начин. Понеже сме една улица, тротоара прелива от черен асфалт, в чакъл, в тротоарни плочки или тревичка оградена с улична настилка - абе екзотика ...Joy
Слагането на уличната настилка + чакълиране + дърветата ще ми глътнат 2К - ама така е ако не искам кал да газя ...
Дърветата трябва да са с права коренова с-ма на метър от оградата. Ще се консултирам с ландшафтната за тях.
Тя ми е поне дългогодишна френдка, хубу е у БГ да си имаш френдове на всякакви нива, кога градиш къща Joy
Лигуструма и аз не го харесвам.
Учудващо е колко много неща могат да се сложат на 300 кв двор, даже на 5 м отстояние от север също боднахме бобец, магданоз и копър + аронии, боровинки, дюля посадихме там ...
Уж малък, пък ...
И друго ме мъчи.
Ние направихме алея за колите - просто не можах да преглътна гараж на първото ниво в къщата.
Обаче трябва да се направи навес, а е в триметровия сервитут и нали се сещате каква борба е...
Изрових тази иновация
https://www.iparking.bg/sgavaem-garaz-gazebox-premium-1.html

Обаче не виждам отзиви, някой да е ползвал такова нещо или поне да има някакво инфо ...
Много ме привлича, като опция.

# 249
  • sofia
Виждала съм подобни навеси и вършат работа. Ако и за подобна конструкция се иска специално разрешение, съм щастлива, че не трябва да правим каквото и да е по двора!
Това някой и да го "докладва", поне са маха лесно и няма да струва 20 бона.

Скрит текст:

# 250
Чуби, ти сериозно ли говориш че може да има някой нормален човек да даде 15 евра за поликарбонат обрамчен с рамка....
И то в район , където градушките през май са норма....
Луда работа, ама то не  е луд който изяжда зелника.
Иначе свжо като идея, но с цената са се оляли...

Понеже показваш пътеки, да ти споделя опит - обикновено пътеката от чакъл талибаните изпълняват като изкопават нивото, където ще минава, трамбоват, и засипват с чакъл. Какъв е резултатът - след година-две, ако поне няколко пъти през лятото чакъла не се облива с Матон или Раунд ъп или друг тотален хербицид, си се хваща трева, плевели и си растат щастливо, избиват си през него. Нашата пътека през градината е с дебелина поне 15 см, не го спира.  
Затова, задължително, след фрезоването на трасето и трамбовката, сложете пясъчна възглавница и най-добре от най-дебелото фолио за басейни (стига да има, а при вас, доколкото чета има наклон), това спира развитието на каквото и да е отдолу-нагоре, а хваналите се върху камъчетата семенца лесно се вадят.  По-евтино е ако се настелят полипропиленови чували, от дебелите, въпросът е да има преграда за треволяка.
Отгоре си се насипва чакъла, завършва с дребна фракция, може шарен , може бял, червен, въпрос на вкус.
Това ми обясняваше човека, който прави поточето  скалните кътове, но вече пътеката от филц беше направена, нямах нерви да вдигам настилката и да ги прави отново, попита ме дали сме сложили отдолу подложка, и като разбра че не сме, ме предупреди, че ще бера ядове със затревяването, излезе абсолютно прав.
И като хинт - под бордюрите ограничаващо пътеката може да ви върви трасето на поливната система, кабела за електромагнитните вентили както и кабела за градинското осветление, всяко едно поотделно иска копане само за себе си, а така си влизат накуп, разбира се ниското (12 в. напрежение за поливната) отделно от 220-те в. за ламБите в отделни пвц трасета задължително по съответния, предвиден за полагане в земя или по влажни места кабел  СВТ(на Елкабел, не китайски)  

# 251
  • София
Май в миналата тема го пусках, но не съм сигурна.
Ние първоначално направихме пътеките с паркоелементи за най-бързо, че нямахме време преди пренасянето. Беше временно решение, колкото да не газим в кал и да не прецакаме тревата.
Скрит текст:
Тази пролет или есен почваме да правим бетонни пътеки по ето този начин. Много е лесен поне по клипчетата. Купихме две форми и предполагам бързо ще стане. Ще купуваме готова смес за бетон с малко химия вътре и ще става бързо:

# 252
  • sofia
Чиана, както е казал Стефан, основата е важна. И при тези е важно да трамбова основата, найлон, чакъл, пясък (за добро изравняване) и чак тогава плочки (или каквото там ще слагате), като ще е хубаво да се запълнят фугите, за да влиза възможно най-малко вода.

# 253
  • София
Фуги няма, основата винаги е важна  Wink

# 254
При нас бетоновите пътеки около къщата ги изляха заедно с грубия строеж + стъпалата навсякъпе по двора.
Само алеята за колите правихме това лято с павета.
Стефан на нас ни е изведен тока за градинското осветление вече, пак още на етап довършителни.
Много благодаря, че сподели как точно се изгражда правилно пътеката, според мен така ще седи най-красиво.
Иначе вятъра си носи непрестанно семена, няма как.

За гаража - не съм виждала прототипа, но в указанията пише, че издържа на градушки.  Трябва да го видя и да помисля, според мен също цената е много висока и то защото е иновация тук.
Още не съм гледала при братята китайци, но според мен там цената ще е в пъти по-ниска и ще оправдане транспорта + митницата.
Не би трябвало да се иска разрешение за това, според мен. Не прилича на никаква постойка Joy

Общи условия

Активация на акаунт