Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 31

• 99 823
  • 823
  •   1
Отговори
# 480
  • Пловдив
Ехаа ,когараче в чизми,голяма къща!И простор има наоколо.Мансардата етаж ли е или складово помещение?

# 481
  • Пловдив
 Голяма се получи, да - 200 кв РЗП. Simple Smile Най-горе се образува едно голямо помещение, което може да се ползва. Има и баня и тоалетна. А в най-ниската част ще е склад. А иначе съм влезла в двора на комшиите, за да снимам. За съжаление много се застрои..

# 482
  • Пловдив
Днес получих базов проект от архитекта,върху който да мисля.
Ами..какво да кажа...тръгнахме с нагласата за 200кв РЗП.После решихме,че гаража ще е отделно.И тук квадрат,там квадрат..накрая стана 250кв.м,отделно двоен гараж и веранда.
От 2 часа съзерцавам проекта и невиждам какво мога да посвия.Макс едни 10кв. и то само от вторият етаж,което ми се вижда безмислено.Ще спестя само 10кв плоча и съответно ламинат.

# 483
Здравейте,

От известно време следя темата и научих много полезни неща, свързани с намерението да строим къща  в София.

В тази връзка имам следния въпрос: Дали заявлението до Басейнова дирекция, за намерението ни да се водоснабдяваме  чрез кладенец, е достатъчно при подаване на документите за разрешение за строеж?

Ще съм много благодарна  ако някой от Вас,  който се е сблъсквал с този проблем, ми отговори!

# 484
  • Пловдив
Днес получих базов проект от архитекта,върху който да мисля.
Ами..какво да кажа...тръгнахме с нагласата за 200кв РЗП.После решихме,че гаража ще е отделно.И тук квадрат,там квадрат..накрая стана 250кв.м,отделно двоен гараж и веранда.
От 2 часа съзерцавам проекта и невиждам какво мога да посвия.Макс едни 10кв. и то само от вторият етаж,което ми се вижда безмислено.Ще спестя само 10кв плоча и съответно ламинат.

Много познато! Simple Smile Ние започнахме от идея за къща на един етаж, около стотина кв.м. РЗП. После станаха два и на края се обособи и подпокривното пространство и финализирахме на 200 кв.
 Много добре оглеадйте проекта, големината и размерите на стаите, защото аз, сега намирам кусури в размерите, но вече е късно.

# 485
  • густо майна Филибето
nelina_london, усмихна ме Simple Smile
Преди да разбера, че имам ограничения за квадратурата, постоянно добавях квадрати. После настана голямото мислене кое как да намаля. Всичко ми е идеално в момента, единственото, за което страдам, е че нямам мазе. Не че и така не става. И да си призная, никога не мога за ошетам напълно.
Хол - 45кв.м. , три спални 11-12кв.м. плюс една неизползваема. Засега само едната баня е използваема, плюс една тоалетна навън. Но има голям двор с лятна кухня и разни складови помещения. Даже ми идва множко за стопанисване.

# 486
  • София
При нас е 200 кв. РЗП, плюс таванско помещение, което ще може все пак да се ползва и сега като гледам строежа ми се струва направо малко. Чак се чудя не сбъркахме ли, а в началото исках по около 70 кв. на етаж.

Скрит текст:

# 487
  • густо майна Филибето
На груб строеж винаги изглежда по-малко. В действителност изобщо не е така.

# 488
  • Бургас
Ох, като ви чета и се успокоявам, че не съм единствена. Ние също в момента проекта го мъдрим.

# 489
  • В свой си свят :))))
Аз още не съм стигнала до проекта, още не можем да оправим документите по земята, но не спирам да гледам типови проекти и да се опитвам да се ориентирам всъщност какво искам. От няколко дни насам сънувам как обзавеждаме къщата Satisfied като си помисля колко хляб имаме още да изядем докато стигнем до там.... Но най-голямата ми мъка с тези проекти е, че ми е много трудно да си представя квадратурите....и реално колко ни е нужно и необходимо.

# 490
  • Пловдив
Puss in boots,би ли споделила къде са неточностите?
Имам навика да премислям много,но съм убедена ,че няма да стане перфектно.
Любознателна,ограниченията помагат.Често мечтаната и полезната квадратура се различават чуствително.
И аз имам заплануван външен кът за готвене Simple Smile
Chaplet,нещо се размазват обозначенията на скиците и не мога да се ориентирам.Особено за онова помещение до стълбите с врата отвън.Но ето ,вие сте направили 5 спални на 200кв.А ние на 250кв 4 спални,а големината на хола и кухнята ни са еднакви.
И потвърждавам,че помещенията на тухла малеят визуално.
Жабка,ако живееш в апартамент си измери помещенията и прецени какво не ти достига.Мисля,така най-лесно ще достигнеш до извод.

Като премисля какво искам да променя по проекта и го отбележа ще го покажа.Мисля спалните ми са по-големи от 14 до 20 кв.Точно от там мога да смаля.Досега съм обитавала все такива с размер около 14-15 кв..та се чудя да ги пестя ли тези 10тина квадрата..?
Децата ми са малки и вероятно като ги удари пубертета няма да излизат от стаите си Simple Smile

# 491
  • София
Chaplet,нещо се размазват обозначенията на скиците и не мога да се ориентирам.Особено за онова помещение до стълбите с врата отвън.Но ето ,вие сте направили 5 спални на 200кв.А ние на 250кв 4 спални,а големината на хола и кухнята ни са еднакви.
И потвърждавам,че помещенията на тухла малеят визуално.
Това помещение ни е котелното и по тази причина е със самостоятелен вход.
Аз лично не държа спалните да са много големи, особено като всяка ще си е за индивидуално ползване от децата, мисля че са достатъчни тези квадратури, но и моите деца още са малки Simple Smile
Но много държах на килер, винаги ми е липсвало едно такова помещение до кухнята, та с него не направих компромис Simple Smile

# 492
  • густо майна Филибето
По линия на необходимата квадратура не могат да се дават съвети, защото всеки е свикнал или мечтае за различни неща. Битието на семейството подсказва.
Аз влизам в спалнята само да спя, тоест будното ми време в нея е много кратко. Затова не държа да е просторна. Важното е да има място за дрехите, кош за пране и дъска за гладене, примерно. Тийна наистина не излиза изобщо от стаята, но си е закован за стола пред монитора. Значи - място за  голямо бюро , другото е без значение Simple Smile
В банята искам всичко да ми е на една ръка разстояние, не искам баня без тоалетна вътре, или тоалетна без мивка. Четири квадрата баня са ми повече от достатъчно. Да се стопля бързо. Там също прекарвам много малка част от живота си Simple Smile
Масата за нашето семейство е важна, затова е 80/190, а това изисква повече място. Много държах на просторна кухня, да не се блъскаме с някой, ако е решил да навести хладилника, а аз правя нещо наоколо.
Държах и на широк коридор, защото ми беше писнало като тръгнем да излизаме вкупом (е, тогава бяхме 5 човека), да се изчакваме за да се обуем. Затова коридора ми е 160см широк Simple Smile
Имам нужда от много килери, защото ММ освен че е майстор по всичко, е истински Плюшкин. Не само че пази всичко, иска да има всичко, ами има и по няколко бройки от всяка вещ. Всякакви работещи и неработещи вещи, инструменти, материали и т.н. Затова от всяка баня отхапах по едно парче за вграден гардероб/шкаф.
Не на последно място ми беше важно да ми е по възможностите отоплението и охлаждането.

# 493
  • Пловдив
Любознателна,имаме много сходни приоритети.Също държа на ширината на коридора.Свекърва ми живее в къща и само като прекрача антрето усещам простора и разликата с апартамента.
Моята особена дилема е,защото първият ни етаж не може да избяга от определена квадратура.Тераси на вторият етаж не желая.И голямото чудене идва от там дали да свия трите южни спални и да правя покрив над първия етаж на мястото на свитият метър...

# 494
  • густо майна Филибето
Аз бих използвала тераса единствено за простиране, но нямам поради някакви мои си причини. Принципно, повече от една тераса в къща, ми се струва разхищение на площ.
 Имахме уговорка с ММ да ползвам за простиране навеса, но той много бързо го запълни с трошките си , затова, за негов ужас, зимата разпъвам сушилника пред камината Smiling Imp
Иначе мечтата ми е едно въже през поляната, и бели чаршафи, веещи се от вятъра Joy
Доволна съм, че побрах стълбището в клетка 2/2,20м, и то се получи доста прилично. От това по-оптимално няма накъде. Под едната му половина е ел таблото, пералнята, бойлер, а като го завършим напълно някой ден, може би там ще са кофи, легени и стирки. Даже прахосмукачка. Ама да не се размечтавам много отрано Joy

Метър покрив изобщо не си струва.
П.С. освен това конструкторът най-вероятно ще ти сложи под стената на втория етаж греда. Ако е по-умен, ще я сложи обърната, нагоре,за да не я виждаш на долния етаж, но няма гаранция колко е умен Simple Smile

Последна редакция: чт, 21 юни 2018, 11:53 от Ljuboznatelna

Общи условия

Активация на акаунт