Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 31

• 98 721
  • 823
  •   1
Отговори
# 525
  • Пловдив
Има раздвижване в темата! Heart

При нас малко се стопираха нещата с изолацията заради дъждовете. Майсторите казаха, че се минава два пъти шпакловка преди мазилката. Както е видно от снимката, скоро ще си имаме и комшии...
Скрит текст:

В момента ММ изолира тавана. Слага каменна вата, а после и стъклена. Сега е в чуденка дали вата се слага в мокрите помещения, преди да сложи окачените тавани? Някой запознат?

Скрит текст:
,

А това са малко снимки от баните:
Скрит текст:
,
Скрит текст:
,,

# 526
  • густо майна Филибето
Много ми харесват баните! Браво, много сте напреднали!
Нашата къща е само дърво и вата, бих коментирала, но не разбрах съвсем въпроса. По принцип и над ватата и под нея има специална мембрана. Целта е да не се качва парата нагоре, а влагата от конденза да се изведе навън. Така ватата остава суха и запазва изолационните си качества, а дървото не гние.

# 527
  • Пловдив
Puss in boots,страхотно изглежда отвътре!Много ми харесват плочките имитиращи малки квадратни мозайки.
За ватата също не мога да помогна,но каква е идеята на каменната вата?Може би негоримата и роля,защото масово се ползва митералната вата като добър и по-евтин вариант.

При нас нов момент-за да ни издадат визата с гараж,лепнат за съседите и ние трябвало да направим заверено разрешение на съседите.Това,моля ви се го снесоха от общината.В понеделник ще си поговоря пак с тях.Това не съм го съзряла в ЗУТ.

# 528
  • Пловдив
Puss in boots,страхотно изглежда отвътре!Много ми харесват плочките имитиращи малки квадратни мозайки.
За ватата също не мога да помогна,но каква е идеята на каменната вата?Може би негоримата и роля,защото масово се ползва митералната вата като добър и по-евтин вариант.

При нас нов момент-за да ни издадат визата с гараж,лепнат за съседите и ние трябвало да направим заверено разрешение на съседите.Това,моля ви се го снесоха от общината.В понеделник ще си поговоря пак с тях.Това не съм го съзряла в ЗУТ.
Това със ЗУТ ми е пълна каша. Попитайте някой вещ по въпроса, защото на мен на места ми звучи противоречиво.

Скрит текст:
Чл.21
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Постройките на допълващото застрояване могат да се застрояват свързано на вътрешните имотни граници.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) Свързано ниско застрояване се допуска при наличие на нотариално заверено писмено съгласие на собствениците на съседните урегулирани поземлени имоти, в които се установява свързаното застрояване.
Чл. 134.
(6) (Предишна ал. 5, изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Когато при прилагане на действащи подробни устройствени планове се променят само разположението и конфигурацията на предвидените сгради, в т.ч. при пристрояване и надстрояване на съществуващи сгради, без да се променят начинът и характерът на застрояването и правилата и нормативите за съответната устройствена зона, не е необходимо да се изменят тези планове. В тези случаи конкретното застрояване се определя с виза по чл. 140.
(7) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2015 г.) По реда на ал. 6 може да се промени начинът на застрояване само между два урегулирани поземлени имота за ниско застрояване при спазване на останалите изисквания и при наличие на нотариално заверено писмено съгласие на собствениците на двата имота. В този случай не е необходимо визата за проектиране да се съобщава на заинтересуваните лица. Допуснатото застрояване се отразява служебно в действащия подробен устройствен план.

# 529
  • Пловдив
Всъщност съседите имат вече някаква стопанска постройка там,датираща от миналия век.Предполагам незаконна,въпреки че фигурира на кадастралната карта,но изискванията преди 40тина години са били други.
Утре ще внесат яснота от общината.

# 530
  • Пловдив
 nelina_london, Комшиите, които започнаха да строят до нас, ще правят гараж залепен за нашата ограда. Подписвахме нотариално заверено съгласие.

А ватата я слагаме за изолация на тавана.

Ljuboznatelna, на тавана, на сухите помещения не е слагал такава мембрана. Ще му кажа, за мокрите помещения да потърси и да вземе, преди да сложи ватата. Благодаря!

# 531
  • Пловдив
Puss in boots,ясно,че е за изолация,но се чудя защо каменна вместо минерална.Чисто ценово.
Колкото до моят казус...и ние имаме заверено съгласие от съседите,но видиш ли и ние трябвало да направим ново съгласие,за да разрешим на тях пък, без те да имат намерения.От общината така решили..Или това е стъпка от общината за узаконяване на съседската стопанска постройка Anguished

# 532
  • Пловдив
Puss in boots,ясно,че е за изолация,но се чудя защо каменна вместо минерална.Чисто ценово.
Колкото до моят казус...и ние имаме заверено съгласие от съседите,но видиш ли и ние трябвало да направим ново съгласие,за да разрешим на тях пък, без те да имат намерения.От общината така решили..Или това е стъпка от общината за узаконяване на съседската стопанска постройка Anguished

Честно да си кажа, не знам защо е избрал тази вата. Над нея ще има и стъклена. Като чета, и каменната и стъклената, някъде я водят минерална.

# 533
...... Сега е в чуденка дали вата се слага в мокрите помещения, преди да сложи окачените тавани? Някой запознат?
.....
Защо да не се слага? Слага се само отдолу е добре да сложите пароизолация, може и прост найлон за да пречи на парите да навлизат във ватата, защото ватата е хидроскопична и поема влага, след временапоената с влага вата влошава изолационните си качества.

# 534
Ние сме с по 90 квадрата на етаж, 2 етажа, без мазе, с голям просторен таван. Къщата е на кръст - отпред антрето и тераса отгоре, отзад баните на двата етажа. Само с по 2 стаи на етаж, симетрично, голямо пространство за коридор по средата и стълба. Стаите са по 32 квадрата май, банята на долния етаж е 20 (за голяма вана и голяма баня си мечтаех аз, жертвахме мокрото помещение). Има голям вграден гардероб в коридора. Вградени гардероби ще има и в спалните на горния етаж. Искахме да има по-малко стаи, повече въздух и светлина, имаме много прозорци, включително и при входната врата и отгоре, над нея, където цялото пространство е прозорец, около 4 метра, отварящи се към терасата стъклени врати. Даже стълбата ще я прави мъжът ми, не е от бетон, ще е от стомана и дърво, за да може и там да прониква светлина и да си е пространство за живеене. Трябва да намеря снимки как започнахме и докъде я докарахме, надявам се до месец да се нанесем, с направен само първи етаж. Започнахме да строим преди 8 години.

# 535
  • густо майна Филибето
Много интересно звучи! Ще чакам с нетърпение!

# 536
  • Пловдив
Искахме да има по-малко стаи, повече въздух и светлина, имаме много прозорци, включително и при входната врата и отгоре, над нея, където цялото пространство е прозорец, около 4 метра, отварящи се към терасата стъклени врати. ..........................Започнахме да строим преди 8 години.
Радвам се, че сте на финалната права, защото ние сега ще стартираме и това 8 години при Вас, допълнително ме стресна.
Би ли споделила на каква дограма се спряхте, че и при нас ще има много големи прозорци и врата към верандата към двора. Ще очаквам снимките с нетърпение.

# 537
Не мога да намеря нито една снимка на готовата къща, ето я на проект. Сложихме 4 крила, като двете в средата се отварят като портал. Аз исках да се отварят всички, на хармоника, но мъжът ми и фирмата с дограмата ме убедиха, че няма да може да се уплътни добре и ще губим много топлина. От вътрешната страна има площадка за 2 стола и масичка. До нея се стига по пътеката, която минава до едната спалня. Другото е въздух Simple Smile

Аз също не очаквах да се проточи толкова. Даже само първия етаж ще смогнем да направим засега. Оградата още не сме почвали. Къщата е с изолация, но без мазилка.

# 538
  • Пловдив
bflmpмного красива изглежда!И много любопитно също.Ще се надявам  на бъдещи снимки.Похвално за дългите усилия и търпение през този некратък период!

Винаги съм мислила,че когато проектирам бъдещата къща ще е измислено всичко до най-малкият детайл.Но ето,че няма да минем без компромиси..все нещо се жертва в името на бюджета.
Измъчих архитекта с моите прозоречни драми.Увеличам прогресивно квадратурата им и се готвя психически за 20те хиляди,които ще ми костват.
Запитване към "строителките" с равни терени : Повдигнахте ли кота  нула и сложихте ли стъпала?
Уж сме с равен терен,но улицата в единият си край е по-висока с 30см .Така излиза,че за да се предпазим от бъдещи наводнения трябва да вдигнем нивото с поне 50см.

# 539
  • густо майна Филибето
Ние имаме насипани близо 40см над терена, и опасността от наводнения е нищожна (имайки предвид и мястото).
 Първоначално исках да сме наравно със земята, както в навеса, който пригодихме за къща. Много е удобно да отвориш вратата и да стъпиш на земята. По проект беше 20см, но майсторите ги направиха близо 40, след кратко убеждаване на ММ и пренебрегване на моето желание. По-добре било, що - не знам. Сега гледката навън е по-добра , отколкото ако бяхме равни, и натрупания сняг не ни запречва вратата. Също и не пръска толкова като вали, както на равното. Но можеше, с изолацията и замазката -  с две височини на стъпалото да минем. А сега са три. Ако имаше възможност за голяма козирка над вратата, най-добре щеше да си е без стъпала.
Конструкторът пък беше казал, че е най-добре поне половин метър , до един. Но и той не ми каза кое му е добрето. Така го правели повечето. Изобщо - много странна аргументация за височината..

Общи условия

Активация на акаунт