Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 31

• 98 714
  • 823
  •   1
Отговори
# 540
  • Бургас
А при нас денивелация, вода и други аргументи се сдобих с мазе, което не исках. Сега все още и ние мъдрим проекта. Имаме си вече шахта за мръсна и друга за чиста вода. Това е е готовото на терена.

# 541
  • густо майна Филибето
А на мен ми се искаше мазенце, дори и стаичка. Но финансите попречиха, а и имах страх от високите води.  Съседите копаха пролетта, и се налагаше отводнителната помпа постоянно да им работи.
За височината се замислих . Когато е нямало добри изолационни материали, е било важно водата да не стига до тухлите, и при дъжд и при сняг. Особено пък до пода, който е бил гредоред. Освен това е било по-топло, заради мазето отдолу. Гредореда нищо не изолира.

На село всички къщи бяха с жилищен етаж метър- метър и половина над терена, отдолу мазе с прозорци точно над терена, което някои ползваха лятото за жилище. Дядо ми беше направил банята до къщата, на по-високо ниво, и връзката беше топла, с две стъпала надолу. После пригоди и един навес за лятно жилище, от него с дървена стълба се качвахме на площадката на банята и от там - горе, в същинското жилище. Бяхме единствени в селото с вътрешна баня и вътрешна стълба , и аз много се гордеех с това Simple Smile А дядо, като завърших техникума,обичаше да се шегува, че аз мога да начертая много къщи, но не мога да построя нито една. А той си ги строи без проекти Simple Smile

Последна редакция: нд, 08 юли 2018, 11:05 от Ljuboznatelna

# 542
  • au bout du monde
Проектът ни вече е готов, но се замислям острова дали да го оставим празен или да сложим чешмата там.🙄 Започвам да се опасявам, че много ще пръска и мокри, ако е там.

# 543
Аз не исках да имаме мазе, а като разбрах и цената, съвсем се отказах. Simple Smile Но пък исках голямо помещение на тавана, което след време да превърнем в лофт.

Нашата къща също е леко вдигната, но не толкова колкото архитектите бяха предложили, мъжът ми не позволи и земя да насипваме в двора (за да не унищожим хубавата почва Simple Smile), въпреки че сме под нивото на улицата. Не даде и бетон да бием за пътеки (пак земята да пазим Simple Smile) и сега редим бетонни павета (без да ги циментираме) за площадка пред входната врата и пред прозорците.

Нашата мивка ще е на острова, но там планираме да сложим гранитен плот, който да е по-широк от стандартното, за да не пръска.

# 544
  • Пловдив
Значи ,за да имам само едно стъпало на 50см повдигане на къщата ми трябва насип около нея.То хубаво ,ама какво ще се получи ако само част от двора е повдигнат,дащото 1200 кв(вадя квадратурата на основата)ще ни дойдат в повече за повдигане.

# 545
  • густо майна Филибето
Където едно, там и три Simple Smile Според мен не си струва да се насипва.
Насипът наистина разваля почвата, защото не знаеш какво ти носят. Обикновено е изкопна пръст, където няма хумус, и никакви полезни бактерии. Растенията после много страдат. Знам го от опит. Борим си с хлороза и бедна почва, много гъбични заболявания. Имам наблюдения как растат едни и същи растения при мен, как в непипнат двор. Растат два пъти по-добре и са по-здрави. Но го разбрах по трудния начин.
И ние нямаме бетон из двора. Пътеки с тревна фуга или павета. Недостатъкът е, че във фугите на паветата никнат плевели и е голяма борба.

# 546
Ние купихме геотекстил да положим под паветата, за да не растат плевели, ама сега почвам да се чудя мъжът ми дали се сети да го ползва Simple Smile

# 547
  • Пловдив
И на мен ми се въртяха същите мисли за мивка на острова,но аз съм една такава творческа,хаотична натура и цапам сериозно....Но е много удобно на основният работен плот да ти е мивката.За кратък период съм го пробвала .
Любознателна,изключително е полезен опита ти.Ще ти изпратя на лични предложението на архитекта.

Незнам доколко сте подробни с проектантите си,но мисля,че моят с радост ще се отърве от мен Simple Smile
3 пъти ми прави визуализации и все дребни неща зачеквам.

Тук,в Англия имаме площадка с  каменни плочи.Фугирано е,но фугите се напукват и отчупват и редовно излизат плевели.ММ пръска не много често.Май по-често пръска райграса с някакъв селективен хербицид,който мори само плевелите-глухарчета,детелини.

Последна редакция: пн, 09 юли 2018, 02:46 от nelina_london

# 548
Ние в момента сме на вълна ограда и се чудим какво да правим. Трябва да е плътна и висока. Отначало искаше да я прави сам, аз взех да го разубеждавам, че ще се убие от работа. Ходихме вчера да гледаме едни огради от бетонни пана, някой има ли опит с тях? ММ нещо се дърпа - много тънки били - около 4,5-5 см, изглеждали му бошлаф работа, иначе изхлеждат много красиви, обаче ако искаме и монтаж, чак за септември щяло да стане. Звъня на друг майстор - за зидана ограда, той каза евентуално за август. Та сега се чудим кое е по-добре. Моля ако някой има от тези огради с релефни бетонни пана, да сподели.

# 549
  • густо майна Филибето
Ние купихме геотекстил да положим под паветата, за да не растат плевели, ама сега почвам да се чудя мъжът ми дали се сети да го ползва Simple Smile
Ние сложихме найлон и го надупчихме тук там, стори ми се по-ефективно заради троскота. Той успява да излезе от геотекстила. Троскот и поветица не излезе (те са от най-трудните за унищожаване), но другите плевели се насяват във фугите с пясък. Понеже моята градина е като джунгла,а и общо вида на двора е по-селски, първоначално треволяците не дразнят толкова. Но ако ги оставя, за две години ще покрият паветата Simple Smile
 Тази година обаче освен че малко скубах, ги напръсках с хербицид, мисля, че ще трябва да повторя по някое време. Не ми се щеше да пръскам, защото съм чела разни страшни неща за хербицидите, но се успокоявам, че е по пътеките, а не в цветята или зеленчука.
Обаче ходя тази година у съседите да кося и поддържам двора, там има много голяма площадка от бетонни павета, много плътно наредени, и въпреки това във фугите започна да никне трева от няколко години. И понеже никой не се занимаваше с нея, тя си цъфти и се сее на воля. В спретнат равен двор е много грозна гледка, дори да е малка тревата.
Човека дори беше стигнал до там да иска да ги маха, но това е много скъпо начинание. После реши, че иска да изчисти и издълбае фугите, за да ги циментират. Аз с тая пипкава операция не се наемам, само пръсках два пъти и чистих с една електрическа телена четка, която той си купи. Отнема два-три  пъти повече време от косене.Това павенце 20/10 трябва да се мине от всички страни, а и половината бяха наредени шахматно, не можеш да хванеш линията и да караш само напред. И после трябва и да се измете.
Тази година ще пръскам повече, надявам се следващата да няма толкова плевели, като няма какво толкова да се сее. Само каквото долети през оградата. Но да го имате предвид при решението за настилката на двора.

Дама от морето, кое го притеснява точно при дебелината? На мен ми изглежда достатъчна. Десет сантиметра вече си е един панел Simple Smile Тук виждам едни съседи са си сложили , вече няколко години, не личи да има повреди по нея. Дават им 50г живот, с 10 години гаранция (чета в интернет).

Последна редакция: пн, 09 юли 2018, 15:15 от Ljuboznatelna

# 550
Любознателна, и аз не знам вече кое го притеснява. Понеже смяташе да зида с бетонни блокчета или тухли четворки, с тях разбира се, зидът ще стане по-дебел. Притеснява го най-вече височината, защото с тези пана оградата може да бъде най-много два метра, ако изберем нещо с извивка отгоре - 2,15-2,20. На мен това ми се струва напълно достатъчно, но на него все му се вижда ниско. Понеже живеем точно срещу игрището на училището и топката често прескача в нашия двор. Ако сме вкъщи, викат докато не излезем да им я дадем. Ако ни няма, просто прескачат оградата, въпреки че имаме голямо куче, което е пуснато свободно из двора. И не играят само учениците, вечер и почивните дни се събират и големи, предимно цигани от близката махала и се притеснява, че пак ще прескачат. А понеже сме на две улици, съответно това оскъпява двойно. Надявам се 5-6000 лв да стигнат. И се ядосвам, че половината му отпуска ще отиде с тази ограда, аз исках да отидем някъде да си починем, а сега не мога да си направя плановете. И аз четох в интернет, и на живо ги видях, много ми харесаха, но нещо не мога да го убедя.

# 551
  • густо майна Филибето
Много неприятно Confused Но тя законово си е с тази височина. Освен да опънете и мрежа отгоре. Но няма гаранция, че някой няма да ритне топката достатъчно високо, за да влезе.

# 552
  • Перник
Един познат, който живее близо до игрище освен, че направи плътна ограда над 2 м., е и залепил на нея предупреждения, че ако топка влезе в двора, ще бъде нарязана, да внимават футболистите. На мен ми се струва малко крайно, но аз и плътни огради не харесвам, така че не съм критерий Wink
Хич не искам и бетон надлъж и нашир - чакълените пътеки, които направихме като временно решение ме устройват, с малки подобрения като истински бордюри вместо дъски и найлон/геотекстил срещу плевели, бих си ги оставила за постоянно.
Щастливи сте вие с равните терени. Ние с големите денивелации се мъчим. Мазе и аз не исках, ама поради терена и желанието на мъжа ми имаме - 30 кв.м. Няма мъж, който да е влязъл в къщата и да не се е възхитил Grinning
За подпочвените води съм писала. Дренажът излезе ок. 7000 лв. Но сега спокойно си съзерцаваме пороите.

# 553
  • Бургас
SvetlaK какъв дренаж сте правили за такава цена? На нас ни казаха за някаква добавка в бетона, малко по-скъпичко било, ама колко не знам още.

# 554
  • Перник
SvetlaK какъв дренаж сте правили за такава цена? На нас ни казаха за някаква добавка в бетона, малко по-скъпичко било, ама колко не знам още.

Дренажни тръби минават около цялата къща и отвеждат водата в кладенец, който се намира на по-ниско ниво от къщата. В един момент обаче, след като всичко това беше готово, се оказа, че след 2 дни дъжд водата започва да се връща по тръбата и осъмнахме с 30 см. вода в мазето. Това наложи да се направи преливник на кладенеца и ново копаене, за да се изведе тази тръба. Най-общо - това правихме.

Общи условия

Активация на акаунт