Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 31

• 99 143
  • 823
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
За височината и ширината на стъпалата ще питам ММ довечера, той е наясно. Съседът не ги спази тези изисквания и сега стълбищата му са доста стръмни. Ако аз сега започвах да строя, щях задължително да искам килер и дрешник. Но нашият проект е правен през далечната 2001 г и с много неща не бях наясно тогава. Успех!

Ще съм благодарна да споделиш какво е казал мъжът ти по темата. Simple Smile Ето какво горе долу съм намислила аз:

https://---shortener8712-mWQ1Ob
https://---shortener8712-bUocww

# 91
  • София
Увеличете с още метър дължината на къщата, за да увеличите големината на стаите. Всички да са под 10м2 е доооооста малко.
Стълбището ми се вижда много малко, че и тясно (ако разчитам правилно е 60см чисто широчина), но без размера трудно се ориентирам  Peace

# 92
А мен ми направи впечатление ,че всеки прозорец е различен. Чисто от естетическа гледна точка на фасадата, прозорците трябва да са еднакви и един над друг , или поне тези един над друг да са еднакви. И да стаите са малки, и предполагам тази квадратура не е светлата в тях, така ще ще са още по-малки. Ако нямате някакви ограничение от плътност на застрояване и отстояния , я пуснете малко по-голяма.

# 93
Увеличете с още метър дължината на къщата, за да увеличите големината на стаите. Всички да са под 10м2 е доооооста малко.
Стълбището ми се вижда много малко, че и тясно (ако разчитам правилно е 60см чисто широчина), но без размера трудно се ориентирам  Peace

Подкрепям!  Освен за стаите и стълбището, следва да предвидите шахтите за вертикалните щрангове за вентилация и тръби, няма ги на проектчето, а там са поне 20 см нужни, ако е картон, а по-добре 30 за да е тънкия итонг. Това бойлерче в горната баня за какво по-напред  ще стигне, освен ако не предвиждате газов котел, където
 БГВ-то е проточно, но и така да е, не виждам къде ще застане този котел...
Просто ще ви трябва техническо помещение, както и дрешник или гардеробно или склад, както искате го наречете.
Не цедете квадратите, не сте в гарсиониера. Да построиш къща със стаи по 9 квадрата на мен ми идва леко миниатюрно, но всеки си знае.... Минимум по метър дръпнете стените във всяка посока, да не кажа 2 поне в едната ос, за да се диша.
На камината комина излиза в центъра на помещението на 2-я етаж.... Ако има камина. А е добре да има, все пак къща е... 

# 94
То не само бойлерче , ами отопление трябва да се мисли, и съответно място и за това трябва. При нас гаража е по същият начин , залепен до къщата с тераса - Барбекю отгоре. Съвет пуснете си голям гараж, нашият е 35 квадрата и вече ни малее , а къщата е на груб строеж. Като сложиш, бойлер, котел за пелети , и място за съхранението им, инструменти и мъжки джунджурии, ски, мотор и място за кола не остана. На този размер на бани , ти трябва мокро помещение , за пералня и сушилня , евентуално под стълбите може да се вкара.

# 95
  • Варна
За стълбището признавам, чудя се. Широко е 70 см и все пак горе има само спални. Мисля, че е ок. Притеснява ме по-скоро размера на стъпалата - 20 см високи и 25 см дълбоки.

Ами аз си падам малко минималист. Харесвам максимално малките и прости, изчистени неща. Прозорците са само ориентировъчно нахвърлени, ще се подравнят размерите. Не желая по-големи помещения и това да отпусна по метър - два от всяка страна няма да го правя. Тези квадратури на стаите ме устройват идеално. Не са по-малки от колкото в апартаментите, в които съм живяла досега. Иначе ми е полезна всяка една гледна точка. Simple Smile 

Вертикалните щрангове ще са плътно към северната стена. Няма да слагам душ кабини, в проекта присъстват само за да си представям горе долу колко място ще имам да се завъртам, като се къпя. Така че все ще остане място за тях. А теоретично те могат ли да са леко вкопани в стената или не? Бойлерчето ще е примерно 100 л и реално ще обслужва само една мивка в кухнята и една баня. Смисъл двете бани няма да се ползват едновременно.

Дрешници и килери категорично отказвам да правя. Не понасям да складирам вещи и всеки месец изхвърлям чували с непотребни неща. Направо се задушавам. По един гардероб в стая ми стига. Евентуално мога да вградя някакъв шкаф под стълбите и да сложа някакви рафтове в гаража. Казвате, че това е къща, не гарсониера, но на мен лично квадратурите, които един апартамент предлага, са ми напълно достатъчни и комфортни. Не искам къща заради повечето простор, а заради дворчето и по-голямата самостоятелност.

Коминът на камината излиза точно пред вратата на спалнята на втория етаж, която е в ляво долната. Смисъл до стената, а за да не е баш пред вратата, може да се дръпне по към прозорците. Все едно на първия етаж комина да се пада малко по към прозорците а не директно над камината. Не знам дали ме разбрахте. А може самата камина да я изместя цялата по към прозорците. Ще го мисля.

Пералнята ще е в кухненския кът. 

Отоплението не съм го измислила още, не съм много наясно, но примерно си представям камина с водна риза. За нея не ми е нужно котелно, а само самата камина и от нея плъзват тръби до всяка стая и с по едно радиаторче, нали?  А ако избера нещо друго с котел, то котелът нужно ли е да бъде непосредствено до основното отоплително тяло, или примерно може да се вкара в гаража и тръбите да минават под коридора или спалнята?

# 96
За мен е прекалено тясно, баните направо са миниатюрни, аз също съм на мнение, че да правиш къща, а да се гъчкате е безсмислено. Колко кв. каза, че е имотът?
Но това реално не е финален проект де (все пак предполагам е идеен, за да има какво да покажете като изисквания на проектантите, нали?) - не е толкова просто, има стандарти, проектантите съобразяват много неща. Комините къде да минават, колко да са като квадратура помещенията примерно за котелни. Момичетата ти казах и други неща, трябва да се уеднакват прозорците, да се спазят височини...
За какво отопление сте мислили?

# 97
70см. за ширина на стълбище е недостатъчно. Представи си как се пренася диван например, по стълбището, до втория етаж.

# 98
  • Пловдив

По нашите проучвания сухото строителство не излиза по-евтино от монолита, но е по-бързо и можеш да се нанесеш веднага, няма съхнене като при монолита три години.

Chuby, направо се стреснах. Кое точно трябва да съхне 3 години и значи ли това, че цели три години, няма да може да се живее?

# 99
  • Варна
Благодаря за всички мнения. Всичко е още идея. Още не съм купила парцел даже. Проектът със сигурно ще търпи промени.

Ами дивана... на части, разглобен, и с търпение. Grinning Оф, объркала съм. 80 см съм го начертала стълбището. Колкото е широка една стандартна врата за стая. Във входа на блока е 110 см и ми се вижда дооста широко, все пак се ползва от 25 апартамента постоянно, а аз веднъж да си кача мебелите, после ще ми се наложи чак след години. През останалото време - само колкото да мине човек. Даже двама могат да се разминат на 80 см.

Както казах - всичко е в минималистичен стил. Grinning

# 100
  • sofia
По това стълбище 70 см как ще вкарвате мебели? Или през прозорците ще се справите? Тясно стълбище, тясна площадка, завърти обемисто тяло, което влачиш нагоре.....
Правете широки врати, стълбища, порти и портали.
Нормална за обитаване стая е поне 3х4 м.
Обмисли къде се хвърлят дрехите за пране, самото пране, простиране (сушилня) и разнасяне на дрехи по етажите.
Пералня в кухнята е безумие. При апартаментите е така, ама от зор, не защото е най-удобно.

# 101
Вертикалните щрангове на северна стена плътно,  във Варненската зима искат добра изолация и задължително рециркулация и постоянно живеене или изпразване на системата зимата за да не рискувате да замръзне.
С бойлер 100 литра два етажа - в долната баня няма да се изкъпете нормално. Само от топлозагуба докато стигне водата долу ще е студена първите 5 минути от общо 20-те в които ще имате топла вода ако бойлерчето е 100 л и е на 50 градуса.... Решимо е с трифазен ток и проточен бойлер, той е и по-малък, но ще Ви трябва добра мощност от електроснабдяване - поне 15 кВ, защото напоследък са циции и дават по 7-9.
Водна риза към камина без разширителен съд , помпа и т.н. няма как да постигнете. Нямате място предвидено, може да се направи  в гаража, съответно важи казаното в предишния пост за гаража....
Гараж с тераса на покрива на мен ми се вижда безмислено. Имате двор, защоще си събирате водата отгоре... Тя рано или късно ще протече иска се добра хидроизолация, дилатационни фуги на тая дължина, с две думи - разходите са сериозни за добра и надеждна защита, помислете трябва ли ви наистина..

# 102
Аха, разбрахме ти само си мечтаеш. Щом няма парцел ,каквото и да си мечтаеш е само мечта. Парцелът решава основно ,каква ще е къщата.Аз мечтаех за едноетажна къща. Да ама не. Няма и 500кв. парцел,с  голяма денивелация и плътност на застрояване 20% , доведоха до странни и интересни решения.  Двуетажна къща с вкопан гараж до нея , където трябва да е отстоянието до оградата на съседа и барбекю отгоре .

# 103
  • Варна
Вертикалните щрангове на северна стена плътно,  във Варненската зима искат добра изолация и задължително рециркулация и постоянно живеене или изпразване на системата зимата за да не рискувате да замръзне.
С бойлер 100 литра два етажа - в долната баня няма да се изкъпете нормално. Само от топлозагуба докато стигне водата долу ще е студена първите 5 минути от общо 20-те в които ще имате топла вода ако бойлерчето е 100 л и е на 50 градуса.... Решимо е с трифазен ток и проточен бойлер, той е и по-малък, но ще Ви трябва добра мощност от електроснабдяване - поне 15 кВ, защото напоследък са циции и дават по 7-9.
Водна риза към камина без разширителен съд , помпа и т.н. няма как да постигнете. Нямате място предвидено, може да се направи  в гаража, съответно важи казаното в предишния пост за гаража....
Гараж с тераса на покрива на мен ми се вижда безмислено. Имате двор, защоще си събирате водата отгоре... Тя рано или късно ще протече иска се добра хидроизолация, дилатационни фуги на тая дължина, с две думи - разходите са сериозни за добра и надеждна защита, помислете трябва ли ви наистина..

Къщата ще се ползва целогодишно, няма да замръзнат тръбите. А изолация ще помисля за възможно най-хубава. В апартамента ми в момента топлата вода  от бойлера за да стигне до мивката в кухнята минава през 5 метра тръби и пътува минута - минута и половина.  А в проектът банята на втория етаж се пада точно над кухнята и тръбите ще са с дължина колкото един етаж - 2,5 метра, освен това пътят на водата ще е просто от горе надолу, а не хоризонтален, както сега. Това предполагам също ще забърза процеса. Проточни бойлери не искам.

Терасата я искам, за да си простирам на нея, на двора ще има кучета и няма как там. Ще има добра хидроизолация, лек наклон на плочата сигурно, за да не се задържа вода....

alayne, какво значи само мечтая? Няколко пъти написах, че проектът е само идеен и нищо не е окончателно. Няма да се обяснявам повече. Приемам всякакви критики и предложения, над които да разсъждавам. За мен това начинание освен мечта, е и цел, която смятам да постигна в следващите 3 - 4 години. Знам какво искам и ще търся парцел около 500 кв.м. който да позволява подобно разпределение. Даже от тази гледна точка имам предимство, защото не съм обвързана с някой наследствен триъгълен парцел с 20 градуса наклон, който да се чудя какво да го правя.

Последна редакция: ср, 24 яну 2018, 12:30 от Didi168

# 104
Не знам дали за тук е въпросът ми,но да попитам - освен бетон има ли друг начин да се оправи гредоред?

Общи условия

Активация на акаунт