Отговори
# 540
  • Мнения: 3 202
Мис, а кухнята няма ли пробна седмица? В Бургас има някакъв пробен период, както и кухня за алергични деца, в които менюта не слагат прясно мляко и глутен преди годинка.
Освен това на менюто за седмицата си пише всяко ядене какво съдържа точно.
Мисълта ми е, че можете да пробвате в началото смесено - някои неща да ги яде, тези, които сметнеш, да не й ги даваш и да заместваш с пюрета. Ако всичко тръгне нормално може да преминете постепенно само на кухня.
Ако ти е облекчение кухнята и детето не е алергично, не се натоварвай излишно да готвиш. Но не пречи първата седмица- две да подходиш с подозрение, така да се каже, да наблюдаваш детето и да гледаш съдържанието.
По принцип алергията по-рядко се проявява веднага, тя се появява постепенно. Затова бих посъветвала да си въведеш ти прясното мляко постепенно като даваш по малко поне 3 последователни дни, а не да разчиташ на кухнята. Сигурна съм, че при вас всичко ще е наред, но за твое успокоение си го спази.

# 541
  • Мнения: 1 569
За дете над годинка какъв е проблема с брашното? И за нас си когато готвя, понякога сгъстявам с 1-2 лъжици препечено брашно. Дали ще яде храна с малко брашно, или с добавено фиде, или ще дам парченце хляб към супичката, не виждам голяма разлика.
Аз записах детето на частна кухня, избрах меню само супа и основно. Харесва ми как готвят, не слагат сол, понякога ми иде аз да й изям нещата Grinning В менютата за под годинка използват АМ, а яйца не слагат никъде. За мен е голямо удобство, през деня съм сама с детето и е изключено да я оставя за час да речем и да готвя.
Аз самата не намирам време да ям, докато не я приспя наобяд.

# 542
  • Мнения: 3 241
Категорично съм против храненето на деца под година да става от детска кухня, все тая каква е. Щом детето не е захранено с различните млека или яйца, за какво кухня може да става въпрос.
За протокола искам да отбележа, че моята госпожица ревеше от манджите на така прехвалената държавна кухня. Смених 100 вида кухни за по 1 седмица, тя просто отказваше да яде каквото и да е, беше период. Сега готвя аз и няма разправии. Не яде много като количество, но пък за качеството гарантирам.

# 543
  • Мнения: 19 486
Аз съм по същия начин, няма как да я оставя, освен на бабите, но като трябва да се готви и за нас и то излиза, че това ще си правя само. Недоумявам защо слагат яйца. На мен педито ми каза до годинката белтък никакъв. Ами то всичко кажи речи е или с мляко или със застройка. Ако избера да давам само тези без, ще е реално само едно ядене, и не всеки път ще взимам. А тук ни я карат по къщите и не става така, не е удобно, няма как да им казвам кое искам, кое не.
Този, който трябваше днес да мине да му платя за утре и да му дам бурканчета, свирна пред в къщи и дори не ме изчака да сляза. Нямаше на кой да оставя веднага детето  и се позабавих малко и той си тръгнал. Така се ядосах, сега трябва пак да го издирвам, защото той кара кухнята по места и е една разправия...
Вариант е наистина постепенно да давам. Днес изяде цялото кремче, и толкова й се услади,че то как да не й дам.
Вече не знам кой да слушам наистина. Аз щото много бавно и подозрително действам със всичко въведено до тук, май много го мисля...

# 544
  • Мнения: 20 563
И аз не съм привърженик на кухните. На държавните доверие нямам поради простата причина, че продуктите се доставят след проведена обществена поръчка, в която винаги цената носи голяма тежест. И дотам с качеството. А и времето до и от кухнята, плюс опашката е достатъчно за всяка бебешка манджа. Е, без готвенето, но така или иначе не бая, докато се готви. Вкъщи не готвя и за нас със застройки и брашно, така че ми отпадат и частните, така като чета.

# 545
  • Мнения: 344
Ползвала съм частна кухня, сега сме на държавна. В частната сгъстяваха с брашно (бяло, царевично, оризово). В нашата държавна няма брашно за сгъстяване, до 1 годинка не слагат сол, а захарта е в минимално количество, защото на мен десертите изобщо не са ми сладки. Белтък и прясно мляко има в яденетата за след 1 година, след навършване дават още малко толеранс за захранване. Всеки ден на един лист има съставките във всяко едно от яденетата и може да си прецениш дали да даваш някое от тях или не. Дъщеря ми, изключая първия път, но мисля, че беше заради зъбите, не е отказала нищо от кухнята. Ако остане нещо, го дояждам аз и мога да кажа, че готвят много вкусно. Не бива да се слагат всички кухни под общ знаменател, защото и от държавна до държавна има разлика. За много майки, включително за мен, това е едно улеснение, освен това за дъщеря ми осигурява разнообразно хранене, тъй като у дома не сме много по манджите, предпочитаме нещо по-набързо. Също така не бива да се пренебрегва и финансовия елемент - държавната спестява доста пари, а особено втората година са си нужни. Та, аз за мен съм решила, че това е най-удачния вариант и докато имам възможност ще се възползвам.

# 546
  • София
  • Мнения: 3 148
Аз съм си доволна от държавната кухня.
Мис, от къде си? В София се готви отделно на децата от 10 м до годинка и е без прясно мляко и белтък. След годината вече се слага прясно мляко и яйце.
Относно солта и захарта - те са в толкова малки количества, че не може да се усети.

# 547
  • Мнения: 19 486
В провинцията,близко до София. С прясно мляко е питах. Ни знам защо. Много ме съмнява и мен качеството. И изобщо във всичко се съмнявам. Така и като ви чета,още повече се чудя.

# 548
  • София
  • Мнения: 3 148
Не знам при вас как е, но в София качеството е много по-високо от частните кухни. Не знам защо много хора си мислят, че като напазаруват от супера и си го сготвят вкъщи, е високо качество. За качество може да се говори, ако си намирате продуктите домашни, иначе е едно и също.

# 549
  • Мнения: 20 563
Аз лично имам дълбоки съмнения, че сиренето от 5 лв/килото за държавни кухни е същото като това от 10+ лв./кг. в супермаркета, но честно казано не ми се влиза в спорове. Да не говорим, че и от продукт до продукт в рамките на един обект има разлики. От една марка пиле ако излизат 2 пръста пяна при варене, при друга ще
е минимална или никаква. Достатъчно наблюдения имам над обществени поръчки, за да съм предубедена и да предполагам от кой вид ще доставят, като са им извили ръцете с цена.

# 550
  • София
  • Мнения: 3 148
А сиренцето от 10 лева да не би да има вкус на домашно качествено сирене? Все боклуци са, спокойно.

# 551
  • Мнения: 20 563
Ще те изненадам, но сиренето, което купувам, има и вид, и вкус на сирене. Освен това не го купувам от супермаркети, защото не навсякъде го има. И може да са все боклуци, ама има боклуци и по-големи боклуци. Като цяло основните продукти рядко купувам от веригите, но темата не е от къде си пазарувам.

# 552
  • София
  • Мнения: 3 148
Еее, ти такава реклама им направи, че ще е грехота да не кажеш от къде са. Можеш да го направиш в скрит текст, ще ми е интересно да ги пробвам, когато готвя за малката като няма кухня. И за месото можеш да споделиш

# 553
  • Мнения: 20 563
Cruella, писах ти лично, но не очаквай извънземни био, еко продукти, че и на тях вяра нямам.

# 554
  • София
  • Мнения: 860
А това за варенето на пилето и пяната какво е точно? Последния път взех на Джиев и нямаше никаква пяна, дажеми направи впечатление. Иначе пиле вземам веднъж месечно, всички са ми подозрителни...

Общи условия

Активация на акаунт