Отговори
# 330
След 8ми месец пробвах да слагам на гърне (вече нямаше проблем с акането, но така, да видя дали няма да ни се получи)... госпАди, какъв ужас е това, пищене, мрънкане, не иска да седи, тръгва така гол... ако се опитам да го задържа някак, се разревава горко.
На всеки 2 седмици го пробвам да седне на гърнето и винаги е трагично, не знам как ще го уча на гърне въобще, след месец става на 1 г. Сигурно ще сме от варианта на 3г с пелена...
Бона,
Не се притеснявай, децата са различни!
Като се чувства готово, ще свикне много бързо. Аз имам приятелки с деца, които до година и нещо не искаха да чуят за гърне и после изведнъж, за месец и малко, махнаха изцяло пампито през деня.  Simple Smile

# 331
И при моята госпожица се задълбочава проблема с акането. Мислех, че е от чая за колики, а пък всички ми казват, че е от капките/запичането/ Паузите са от по 1 ден, дано не стават и повече дните.
От вчера спрях капките. Дано й помогне. Виждам как се напълва, почервенява. Много кофти  Sad
Ще видя как ще е положението, обаче, с коликите, без капки... Пълно щастие няма..

Иначе аз съм от тези, които говорят в мн. ч/признавам си/. Незнам защо го правя. Така ми идва, така говоря. Не винаги, но..  Sunglasses

# 332
Be_special, признат грях не е грях Grinning

# 333
  • София
След 8ми месец пробвах да слагам на гърне (вече нямаше проблем с акането, но така, да видя дали няма да ни се получи)... госпАди, какъв ужас е това, пищене, мрънкане, не иска да седи, тръгва така гол... ако се опитам да го задържа някак, се разревава горко.
На всеки 2 седмици го пробвам да седне на гърнето и винаги е трагично, не знам как ще го уча на гърне въобще, след месец става на 1 г. Сигурно ще сме от варианта на 3г с пелена...
Всеки път го държа на памперса не на гърне и всеки път пишка там а след месец прави 1 г

# 334
И моята малка девойка /на кърма/ имаше един критичен период със запек, пробвах чайчето на Блевит, аз ядох разхлабващи храни, какво ли не пробвах, но май трябваше да си мине времето и така. Най-като че ли ефект имаше от смяната на Био Гая-та с Био Баланс Бейби - прахчета са. Ааа, сетих се, че се запичаше от Еспумизан, а с Лефакс такъв проблем нямаше - въпреки, че са на една база двете.
За гърнето - не иска и не иска, мрънка и се гъне, само и само да стане от там. Кака ѝ започнах да слагам като започна да седи сама стабилно - ок. 7-8-ми месец и много бързао разбра за какво иде реч, сравнително бързо махнах памперса. Сега обаче - тцъ, греда. Ми каквото-такова, приех, че са различни децата и избягвам да ги сравнявам и да имам очаквания от едното спрямо другото.
Имам обаче друг проблем - дребка /на годинка без няколко дни е/ почти не иска да яде зеленчукови пюрета. Хапва добре на закуска - елда/кус-кус, овесени и други ядки.../, но като дойде обяд и ми става лошо - само като види лъжицата, настава ад. известен успех постигам с купешки пюрета / принципно не съм им фен, но се принудих да пробвам/. Пробвах и да овкусявам леко - уж да наподобяват купешките - няма и няма. Различни неща готвя. в различни съдчета ѝ ги предлагам, дори и в буркан от пюре - не, почти винаги хвърлям. А само ако усети месо като вкус - тотално отказва. Не знам какво да правя - някакви съвети? Иначе плодове си хапва, разни мъфини и баничкоподобни неща - също. Захранена е първо със зеленчуци - уточнявам, защото съм чела, че подобни проблеми може да са следствие от захранване със сладки вкусове. Но пак казвам - закуската - винаги с масло и серене - хапва си я без проблем. Единствено се успокоявам, че все още си суче доста, видимо си е бухтичка, не е като да е недохранена, ама все пак ми е важно и какво яде, не ми се вижда ОК да няма нормален обяд....
Идеи?
Оппс, и още нещо - за каква възраст според вас е това колеленце и някой има ли преки впечатления от него?: /не мога да покажа директно снимката/:
https://www.hippoland.net/ocie-ride-on-rozov-child-first-bike-och0007964

# 335
Рали, това, което ми хрумва е, може да правиш "солени" мъфини, в които да  скриеш морков/сладък картоф/тиква/тиквичка/броколи/праз... каквото се сетиш. Или банички със зеленчуков пълнеж също... не знам дали като го усети няма да откаже, но може да се пробва. Елда щом яде, тя има доста силен мирис/вкус, заедно с елдата може да пробваш да комбинираш някакви зеленчуци също. Но това за зеленчуците... за месото не се сещам как може да се маскира.Peace

# 336
Здравейте Simple Smile,
Относно проблема с акането, да споделя нещо, което, за съжаление, аз научих по трудния начин. Както съм споделяла в темата, дребен го оперираха от анален абсцес, когато нямаше още и 2 месеца. Такъв ужас изживях, че сигурно ще ми остане емоционална травма за цял живот. Но, мисълта ми е друга. Никой от лекарите не можа да ми отговори какво точно го е причинило. Обичайния отговор беше- ''Ми то често се случва при бебета..''. Та седнах сама да чета, защото, естествено, обвинявам себе си за случката. Не знам как да сложа точно цитат, за това ще перифразирам. Понеже ние също минахме през колики, запек, свещички, пък клизмички, пък термометър, и какво ли не, оказва се, че всякакви интервенции в тази област не са препоръчителни. В общи линии пишеше, че напъването при запека, или пък поставянето на свещички или термометър може да раздразни аналните жлези, да ги възпали и да доведе до възпалителни процеси. Даже и най-лекото одраскване в тази област е предпоставка за навлизането на бактерии и възпаление. Не си позволявам да давам акъл на никого как да си гледа детето, но ако можете да решите проблема по друг начин- сиропче, чайте или нещо подобно, по- добре пробвайте така.

# 337
Рали, колелото пише, че е за над три години.

# 338
Здравейте, бебка е на 5 месаца и малко, доки казва да започвам захранване със зеленчуци Sad Не е ли рано? Кога започнахте вие?
Сега сме на АМ 5-6 пъти на ден по 150мл. но не му се радва толкова вече а и за последния месец е качила 400гр. , а иначе качваме по 600гр. Имаме 2 зъба и аааадски активно дете е.
Доки казва, че и за кюфтета е готова Simple Smile

# 339
Валя,
Аз не мисля, че е толкова рано. Почнах да захранвам бебето като беше на 5 месеца и 20 дни, но първите седмица - две си бяха чист провал, та реално около 6тия месец се случи.
Но ти се води от детето. Ако проявява интерес към вашата храна или усещаш, че АМ- то не стига, пробвай лека- полека да захраниш. Моят съвет е да почнеш с тиква, лесно се приема от децата и първите 4- 5 дни да даваш само нея. Лично аз захранвах бавно и внимателно и сега (на 1,2 е дъщеря ми) проблеми с яденето нямаме. Яде всичко и слава на Бога, засега няма алергии. Само днес за пръв път в живота си отказа закуска и аз много се притесних, но видях, че пробива кътник, даже едното крайче се е показало, та го отдадох на това.
Успех със захранването и дано бебто не е злоядо! Simple Smile

# 340
Здравейте, бебка е на 5 месаца и малко, доки казва да започвам захранване със зеленчуци Sad Не е ли рано? Кога започнахте вие?
...
1 седмица преди да навърши 6 м, преди това беше на кърма. Започнах с много малко, като идеята ми беше да опитва, ако му се услади, да хапва, ако не иска, да продължи само на мляко. Но той прояви добър апетит към зеленчуците, така че бързо вдигнахме дозите. По детето се водѝ (писали сме едновременно с Likeadream), ако проявява интерес към вашата храна, нека пробва по мъничко (не точно това, което ядете вие, но интересът е признак, че е готова да опитва). Ако ти се струва рано, изчакай, няма първенство по захранване. Не разбирам защо педиатрите винаги гледат лекичко да пришпорят нещата.
Когато синът ми навърши 5м ми казаха - давай, захранвай, аз исках да изчакам малко повече, така че преди да навърши 6 си избрах 1во число на месеца (август) и започнах.

# 341
Сега сме на АМ 5-6 пъти на ден по 150мл. но не му се радва толкова вече а и за последния месец е качила 400гр. , а иначе качваме по 600гр. Имаме 2 зъба и аааадски активно дете е.
Ние сме на 5 месеца и 9 дни, започнахме преди една седмица , яде картофи и моркови вече , още нямаме зъби.

# 342
Забравих да добавя, че е добре да търсиш информация от други източници, повечето педиатри по мои наблюдения са с твърде остаряла информация и адски пришпорват. Моята такива ценни съвети ми даваше ( само пример - кисело мляко на 6 месеца), че аз спрях да я слушам изцяло относно захранването и си действах както си знам. А другото фрапиращо беше, че ми обясняваше на 9 месеца да яде филийки с кашкавал. Аз тогава не бях въвела ни млечни, ни глутен. Grinning

# 343
  • София
А как ще дъвче само с 2зъба ,моя син е със 6

# 344
Аз си мислех да започна с тиква като стане малкия на 4.5 месеца, изцяло на АМ е и смятам, че не е много рано. Или е ?

Общи условия

Активация на акаунт