Фентъзи и фантастика - Тема 13 - Номинации

• 53 405
  • 747
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Ами да, те не малко от книгите никак не са точно детско-юношеска литература, децата не ги разбират и не ги и оценяват. Намразват книгата и предмета Wink

# 421
"Мъртви души" беше една от малкото книги, от изучаваните в гимназията, които наистина ми харесаха. И все се каня някой ден да си я препрочита.
Пишех хубави теми, все ме караха да ги чета пред класа и по олимпиадите добре се класирах, но с абсолютно нежелание. По простата причина, че малко от  книгите, включени в програмата, наистина ме трогваха. Еле пък с поезията хич не се разбирахме. Та за мен е по-добре Хари Потър прочетен с желание и обсъден с желание, отколкото непрочетени сериозни книги и зазубрени фрази от чужди анализи.
И да не е съвсем оф, завършвам "Станция единайсет". Не е типичната фантастика, но страшно много ми хареса. Интересно е написана, различни гледни точки, връщания назад във времето.

# 422
Детската литература и на мен ми харесваше, но от един момент нататък и то все още в малките класове, започнахме да учим само тежки произведения.
Не се сещам за фантастики и фентъзита от учебната програма, освен ако не броим митологията, "Хамлет" и "Фауст" за фентъзи...Може би "Ян Бибиян" - там има солидни фантастични елементи))
Наистина, защо ли не се учи сериозно никаква фантастика в училище - да включат нещо класическо - примерно "Война на световете" - или ги е страх, че мисълта за извънземно нашествие ще увреди младите умове? Wink

# 423
  • София
Моят е 6 клас, за сега само с Под игото е ударил на камък. Но той извън училище чете прилично, та малко ми е все едно какво учат точно, спец фентъзи и фантастика ще си навакса извън часовете, сигурна съм.

# 424
Аз сънувах кошмари, че турците нападат, когато четох за първи път "Под игото"...Сега да не се обиди някой...

# 425
В Хари Потър има доста слоеве, в последните книги се засягат въпроси, които са трудни за разбиране от деца. Чак за задължителна литература.. може би за СИП по-скоро.

# 426
  • В полите на Пирин планина
Според мен "Под игото" е твърде тежка книга за малки деца - в пети клас. Иначе главата, която се изучава "Радини вълнения" е хубава, но езикът е доста архаичен и затруднява децата.

# 427
  • София
Те бяха 2-3 глави, не ги хареса тях и твърдо отказа да чете цялата книга. Не го виня на този етап, а и в момента те правят само преразкази и след като не е свързано с разсъждения, не го и карах, като почнат да правят теми и анализи - тогава ще му се наложи да го чете, няма как.
Ама някак последните страници никак не са по темата Simple Smile

# 428
"Игрите на глада" може да се изучава в горните класове - има морални дилеми и препратки към исторически събития.

# 429
  • DE
Помня, че когато изучавахме "Под игото" не можех да я понасям. След години я прочетох и ми хареса.
"Игрите..." опитах няколко пъти, но така и не ме грабна. Твърде брутална ми се стори като за юноши.  Филма не ме впечатли и гледах само 1 част и по малко от другите  Grinning Типична американска пропаганда с подобаващия им морал. Не харесвам и прехвалената многострадална"  Геновева" в главната роля която почти през цялото време е с една и съща физиономия.
"Дивергенти" ми хареса, а екранизацията дори не успях и една част да изгледам. По неподходящ подбор на актьори не бях срещала ooooh!

# 430
Дивергенти бива, мога да гледам Тео Джеймс почти непрекъснато, почти колкото Крис Хемсуърт Laughing
Даже като сюжет за тийн филм бива Simple Smile

# 431
  • DE
Тео бива, но основния ми проблем явно е с женските образи Crazy

# 432
аз си мисля, че като фантастика  и сега дават в учебниците "Приказка без край", но правят грешка че я дават в твърде долни класове, а тя е тежка книга съсс сериозен стил.  Екранизациите й не са добри, набляга се твъред много на първата част, която е по приказна, а като цяло книгата има твърде много социален елемент и излъчва важни послания.

# 433
  • София
След 6 клас я дават, не е рано, но това е книга, която аз лично така и не харесах...никога, скоро я споменавахме в  детската тема за книги и масово е нхаресвана и от децата и от родителите Simple Smile Та не знам - може нещо по приятно да включат със сигурност.
Виж след 9 клас имат Библията да четат  Simple Smile
Преди година-две разглеждах препоръчителна литература за  щатските училища и гимназии - голям изобор, много книги - всякакви, повечето прекрасни.

# 434
Приказка без край започнах да чета на 7-годишната си дъщеря. Не помня да сме учили в училище. А иначе всичко задължително и незадължително четях наред. В учебника по руски(не помня от кой клас - в гимназията) имаше първата глава на Майстора и Маргарита и оттам се заинтригувах да прочета цялата книга.
Иначе се замислих кои фантастики биха били подходящи за изучаване в училище. Жанрът не е за всеки май Simple Smile

Сега с голям интерес чакам списъка за ваканцията за първи клас Smile

Общи условия

Активация на акаунт