Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са симптомите на Хашимото и кои тестове са необходими за диагностициране на състоянието?
Как се наблюдават пациентите с Хашимото и какви са консултативните прегледи?
Какви са препоръките за диета и начин на живот при Хашимото?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са симптомите на Хашимото и кои тестове са необходими за диагностициране на състоянието?
Хашимото е автоимунно заболяване, което засяга щитовидната жлеза. Симптомите могат да включват умора, световъртеж, шум в ушите, затруднена концентрация, подуване около врата, трудно преглъщане, увеличена щитовидна жлеза и повишена чувствителност към студ. За диагностициране на заболяването се провеждат тестове като TSH, FT3 и FT4 заедно с Anti-TPO и Anti-Tg антитела. Ехография също може да бъде извършена от ендокринолог за оценка на щитовидната жлеза.
-
Как се наблюдават пациентите с Хашимото и какви са консултативните прегледи?
Пациентите, страдащи от Хашимото, се наблюдават от ендокринолог в продължение на десет години. Консултативните прегледи се провеждат три пъти годишно, включвайки общ клиничен статус с насоченост към сърдечно-съдовата система, нервната система, храносмилателната система и очния статус. Освен това се извършват изследвания на хормоните fT4 и TSH и нивата на кръвната захар веднъж годишно. Кардиологичните консултации и консултациите със специалист по очни болести се провеждат на всеки две години.
-
Какви са препоръките за диета и начин на живот при Хашимото?
При Хашимото се препоръчва избягване на храни като глутен, соев протеин, йод и йодирани продукти. Освен това трябва да ограничите приема на кафе, черен чай, кока кола, шоколад, ядки и колбаси. Грижата за себе си е от съществено значение; опитайте се да избягвате стрес, да спите достатъчно, да увеличите физическата активност и да обмислите йога. Освен това поддържайте балансирана и дългосрочна диета.
-
Как взаимодейства тироксинът с други лекарства?
-
Какви хранителни вещества и добавки са подходящи за пациенти с Хашимото?

Откриха ми хашимото ноември миналата година. Направих си изследвания профилактично, без някакви оплаквания и тази диагноза много ме изненада. TSH беше 3,30 и понеже правим опити за бебе доктора каза, че трябва да го смъкнем с л-тироксин 0,25.
Вие как мислите? Все още нямам много опит и ми е трудно да преценя.
Съмнявам се никак да не си се повлияла от дозата. Или пък означава, че ти е ниска.. Но най-добре заедно с тсх си пусни фт4 и фт3.
В интерес на истината пиех еутирокс 25 мг по време на втората бременност и бях пушка! После реших, че лекарството ми спира кърмата и прекратих! Сам човек каквото си направи е приказката...
Просто е нормално в началото на бременността повишената нужда на организма от щитовидни хормони да завиши нивото на ТСХ. Няма смисъл да пускаш всеки ден изследвания. Изчакай поне седмица на новата доза. Щом фт4 не е твърде ниско, нямаш основания за притеснение. Успокой се. Пожелавам ти лека бременност!