Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 ян. 2018, 17:44 ч.

Дете и родител с еднакви имена

 • 20 323
 • 129
 •   1
Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 19 311
Брат ми и братовчед ми бяха кръстени на дядо ми. Супер бъркотия се получаваше.
Не ми харесва. Даже и сходни по звучене имена гледах да избягвам.
Всъщност моите деца са кръстени на принципа - да не е на никого от двете семейства.

# 31
 • Мнения: 1 625
В университета имах преподавателка испанка, родом от Севиля. Тя ни разказваше, че в тази част на Испания има традиция синовете да се кръщават на бащите, а дъщерите на майките, а евентуално ако имат повече от две деца - на баби и дядовци. Та и в тяхното семейство бяха спазили традицията - тя се казваше Мерседес като майка си, а брат й - Фернандо като баща си. Имаше и брат и сестра с миксирани имена на двете баби и дядовци. Питахме я дали не стават обърквания сред родата с тази повторяемост на имената, а тя разказваше, че на всяко испанско име има поне две галени имена и съответно ако бащата е с едното, сина - с другото.
Тогава си казвах "странна традиция, добре, че я няма в България", но ето че днес набира все повече популярност и тук. И пак ми се струва по-добре това, отколкото тенденцията да се кръщават деца с някакви безумни имена от сорта на Ганиела, Евайло и т.н.

# 32
 • в малка спретната къщурка
 • Мнения: 934
Всеки сам решава, как да се казва детето му. Не бих повторила моето име, с това на детето ми, нито пък искам младите да се съобразяват с традиция и да повтарят имената на бабите и дядовците. Харесвам българските имена и дадох на дъщеря ми такова. Родена е на дата, която се чества светец, но не се съобразих  с това. Радвам се, че името, с което мен не са ме кръстили, но ми е любимо- съвпадна с това на свекърва ми и се получиха две добрини.
Да, наистина не е името това, което прави човека, но нека е такова, че човек да не се срамува от името си.

# 33
 • Варна
 • Мнения: 853
Приятелят ми се казва Никола Николов Николов, баща му също е Никола Николов. Майка му (на приятеля ми) обикновено нарича сина си Ники, а мъжа си - Николов, или мило, за да няма обърквания. Но понякога и двамата се обръщат и ми става смешно. Grinning Не бих кръстила мое дете на мен или на баща му. Имам прекалено много идеи за имена, а и е достатъчно, че презимето и фамилията на детето ще са еднакви. Също различно име означава още един имен ден в семейството и още един повод за празнуване.

# 34
 • Nice
 • Мнения: 947
Това с трите повтарящи се имена също ми е странно.
Моя съученичка роди преди няколко години момиченце. Бащата се казва Никола Николов и кръстиха детето Никол.
Само, за да се повтарят името, презимето и фамилията аз не бих си кръстила детето с името на бащата.

# 35
 • Мнения: 14
Здравейте мамита!!! Ние с мъжа ми решихме да кръстим вторатаа си дъщеря с моето име.Няма нищо егоистично в това и двамата харесваме самото име кратко и мъничко.Не вярваме на бабешките деветини стараем се да бъдем съвременни родители.Няма сърдити баби и дядовци (не че тяхното мнение ни интересуваше). Аз се гордея и с двете си деца без значение,че едното се казва като мен.

# 36
 • София
 • Мнения: 2 452
Аз не бих кръстила детето си на себе си или на таткото. Също така не бих го кръстила и нанякой от бабите или дядовците. Дъщеря ми носи име, което аз харесвам от много години. Споделих го с таткото и той също го хареса. Освен това име имахме още няколко имена, които и двамата харесваме. Накрая избирахме между 3-4 имена и останаха 2. Точно преди да родя го питах кое име да остане, а той каза да избера аз. Когато родих и акушерката ме попит как ще се казва детето, избрах първото от двете останали имена, което ми изникна в съзнанието щом видях  бебето си.

Не смятам, че е лошо човек да кръсти детето си на себе си или на друг близък роднина. Просто не ми идва отвътре аз да го направя с моето дете.

# 37
 • Мнения: 2 473
Големият ми син носи собственото име на баща си и това за нас беше единствения приемлив вариант.

# 38
 • Мнения: 11 544
Сякаш по- често на бащите се кръщава и много по- рядко на майките. Не знам дали е нарцистично, повечето май го намират за оригинално. На мен ми стои като творческо безсилие. Нещо от рода на споменатото в по- горен пост - все едно други имена не са чували.

# 39
 • Мнения: 2 473
На мен ми стои като творческо безсилие. Нещо от рода на споменатото в по- горен пост - все едно други имена не са чували.

Въпрос на възприятия и мироглед.

# 40
 • Мнения: 6 854
Дъщеря ми е кръстена на баща си - идеята и решението бяха мои.
Първоначално бях избрала друго име с неговата буква, след това ми хрумна да е неговото име в женски вариант, предложих му и той се съгласи.
Така го усещах и смятам, че дъщеря ми носи красиво име, както и баща, празнуват заедно имен ден на голям празник и ми е много мило. Не смятам, че е егоизъм, нарцисизъм и т.н.

Объркване до сега не се е получавало, защото са баща й и дъщеря, а и на галено също изполваме различни имена в мъжки и женски род.

За момче бяхме избрали име с моята буква, без да обръщаме внимание на това, просто ни харесва самото име и предполагам, ако имаме момче един ден ще го кръстим така.

# 41
 • на последния етаж
 • Мнения: 5 363
На мен не ми допада тази нова мода.

# 42
 • Мнения: 128
Аз вярвам в кармата/ съдбата/ баланса в природата и честно казано никога няма да кръстя децата си на роднина, даже  на някой познат. Все си мисля, че ако кръстиш детето си на еди - кой си му приписваш съдбата/ характера на въпросния човек. Разбира се, имам много роднини и познати, достойни за уважение и с добра съдба, но искам децата ми имат свой живот, своя карма Simple Smile Може и да е малко налудничево, но абсолютно не разбирам това безумно кръщаване на баби, дядовци, бащи и т.н., но всеки си има свои доводи и право да си прави каквото иска Simple Smile А също така и от личен опит съм отвратена от тази практика, защото единия ми братовчед израстна без баща, защото като се родил леля ми не искала да го кръсти на бащата на съпруга си и въпросния съпруг се развел с нея, с едномесечно бебе на ръце и така въпросната фамилия прекъснала всякаква връзка с наследника си, заради едното име... пълна идиотщина...

# 43
 • Мнения: 11 154
На мен ми харесва да се повтарят имената в семейството, но не чак еднакви на родител и дете.
Не ми харесва кръщаването с имена от сериали - ужасно просташко, а все още се среща. Не ми харесват и прекалено модерните имена - примерно някой си кръстил детето Рая (негова си работа - нищо против) и в рамките на няколко години се "появяват" още стотици Раи...

# 44
 • Мнения: 12 883
Цитат
примерно някой си кръстил детето Рая (негова си работа - нищо против) и в рамките на няколко години се "появяват" още стотици Раи...

И аз съм на това мнение. Примерно Дария и Никол, Виктория, Александър. Не мога да разбера защо всички деца трябва да се казват така. Затова избягвах тези точно имена съвсем умишлено. Сега е на мода Ема. Аз го харесвам много, но е много популярно напоследък.

Общи условия

Активация на акаунт