Второкласници 2017/2018 - тема 9

• 79 107
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
То и на гугъл Омурташкото/Омуртагско / кукувичка/ северняшко хоро не му е баш познато Trollface
Едно право да ги научат като за начало пак ще е добре.

# 676
То и на гугъл Омурташкото/Омуртагско / кукувичка/ северняшко хоро не му е баш познато Trollface
Едно право да ги научат като за начало пак ще е добре.
Joy

# 677
При нас няма хора. Момчетата играят футбол, момичетата - честно казано не знам. Едно време, до 4-ти клас имахме страхотен учител по физическо, такива яки щафетни игри ни организираше.. После дойде тази с гредата, козата и скок от място и....

# 678
При нас няма хора. Момчетата играят футбол, момичетата - честно казано не знам. Едно време, до 4-ти клас имахме страхотен учител по физическо, такива яки щафетни игри ни организираше.. После дойде тази с гредата, козата и скок от място и....

И уби всичко детско с нормативи.

Доста хора съм друсала в Северна България, но и аз не знаех за това Омуртагско. Simple Smile

# 679
1.3. „Кукувичка“
     Хорото е известно още като Омуртагско хоро. Музикалният размер е 2/4 и се играе на едноименната хороводна песен. Мелодията е в две части – първа, която е бавна (на песента), и втора – по-бърза (на музикалния съпровод).

Скрит текст:
     Кукувичка

1. Кукувичка кукува
     в Янкината градинка. /2/
     Кукувичка кукува,
     кукува още хортува. /2/

2.Чуваш ли, Янке, чуваш ли,
     кукувичка кукува. /2/
     Кукувичка кукува,
     кукува още хортува. /2/

Описание на движенията
     Първа част – бавна – 32 такта
     Движение 1. – Ход вдясно и набиване. Изпълнява се на „ Кукувичка кукува “/ (1-4 такт). 1 – стъпка с десния крак вдясно, обтягане на ръцете напред горе и люлеене до назад долу, кръстосана стъпка с левия крак зад десния, люлеене на ръцете напред надолу. 2 – повтаря се същото. 3 – стъпка с десния крак вдясно с обръщане на тялото напред вдясно, свиване на ръцете и набиване с левия крак до десния с приклякване. 4 – набиване с левия крак на място.
     Движение 2. – Ход вляво и набиване . Изпълнява се на „ в Янкината градинка“ (5–8 такт). Изпълнението е противоравно на движение 1.
     От 9 до 16 такт се повтарят движенията от 1 до 8.
     Движение 3. – Ход напред с чукче и свивка. Изпълнява се на „ кукувичка кукува“ (16–20 такт). 1 – стъпка с десен и с ляв крак, 2 – стъпка с десен крак напред, чукче с десния и свиване на левия. 3 – стъпка с левия и десен крак напред. 4 – стъпка с левия крак напред, чукче с левия и свивка с десния крак
     Движение 4. – Ход назад с чукче и свивка. Изпълнява се на „ кукува, още хортува “.

Последователност
     1. Най-напред се изучава движение 1 само с краката, в бавен темп, с броене.
     2. Изиграване на движение 1 и съчетаването му с движение 2.
     3. Изиграване на движения 3 и 4.
     4. Движения на краката в бавен темп на цялото хоро.
     5. Движения на краката и ръцете на цялото хоро.
     6. Игра с музика в кръг.

Общи методически указания
     1. Трудност при овладяването на хорото е съчетаването на движенията на краката и ръцете. Затова не трябва да се избързва с изучаването на движенията на ръцете, преди да са усвоени тези с краката.
     2. Началното разучаване да се организира в редичен строй или разпръснат, без залавяне на ръцете.

# 680
Tези 2 хора ги чувам за първи път Simple Smile
За сметка на това моето знае 3 хора от тази година. Имат час по народни танци. Отделен - специално хора учат. Твърдо за съм.

Иначе Хоуп - това че учителката е кофти...не значи че физическото е тъпо Simple Smile

За мен това са важни неща за развитие на креативността на всяко дете. А в повечето училища не ги броят за нищо. Може би проблема е в това ,че началните учители водят  и тези предмети. При нас всяко едно нещо се води от специалист. По изобразително последният проект беше картина на платно с маслени бои. Моя не може да рисува , но госпожата е подпомогнала всяко дете. И с 10% участие на госпожата и 90% на детето имаме у дома фантастично платно. Дадох го за рамкиране и с кеф ще си го сложим на стената.

# 681
Hope for Two,
така е. Направо завидях за вашите преподаватели, обаче, съгласи се, е изключение. Масовата практика е като при нас.
Колкото до насърчаването - от всяко дърво, свирка не става. На щерката и трябваше две години и всички съученици да се изредят с "пееш ужасно фалшиво" , за да спре да извисява глас по музика. Сега пее тихо там и силно у дома. Никакво насърчаване да престане не върши работа. Вие срещу луната и това е. 😃

# 682
  • Sofia
Аз имам активно момче и физкултурата не съм я мислила много. Единственото, което разбрах е, че често ги наказва за лоша дисциплина и последният път ги е карал да тичат толкова много, че синът ми каза- щях да припадна и повърна. А е дете, което ходи на футбол, лека атлетика и лечебна гимнастика, има няма 30 кг., не се спира и определено няма проблеми с физическите натоварвания.

# 683
Здравейте! Изгледах един урок за трети клас за Цар Симеон Велики в сайта уча.се  и съм много разочарова. Много бързо говорят, много малко снимки в някакви си 5 минути.  Само схеми с с по едно две дати, имена. Никак интересен не ми се стори. Уроците по история в предаването Фермата бяха доста по завладяващи. Гледах по 2 минути и по други теми, но всички са по 5 минути. Ще се отказвам от абонамент май. Бях се на вила заради разказвателните предмети, но ....
Някой с опит би ли споделил мнение? Може да съм си създала грешна представа.

# 684
Поне що се отнася за уроците им във втори клас петминутките са напълно достатъчни. В учебниците на малките нещата се преподават вкратце.

# 685
praschinka,
И аз мисля, че е достатъчно, но моето дете има нужда от зрителна опора, затова взехме енциклопедията за България на Златното пате. Кутия тип класьор с 12 книжки А4 вътре. Много картинки , повече текст, отколкото в учебника и детето много ги хареса.
Отделно смятам наесен да правя мисловни карти. Нещо като досегашните проекти по ОС. Девойката така започна най-добре.

# 686
# 687
# 688
  • София
Имаме я от каката и я препоръчвам с две ръце. Написана е много достъпно и интересно.

# 689
Здравейте, някоя подходяща книжка за лятната ваканция за занимания по изучаваните предмети в училище може ли да кажете?

Общи условия

Активация на акаунт