Второкласници 2017/2018 - тема 9

• 79 109
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
Аз съм била физкултурник на училището ми (сериозен спорт стои зад това нещо) и съм против оценяването в този вид с неадекватното отношение на тези учители към личността на децата и доста често с вербална грубост.  В годините съм се нагледала на подобно отношение и няма изящна физика, която да е постигната с малоумно отношение към каквото и да било.
Уважение към предметите - да. Отношение към конските капаци на тесните физкултурни рамки - никакво. Сигурна съм, че детето ми, което плува страшно бързо и правилно в стиловете, което играе много приличен тенис, вкарва кошове, има силно екипен подход към останалите деца, никога не се отказва от спортно предизвикателство, ако по някаква причина спре да харесва спорта, ще бъде освободено от часовете по физическо, което на училищно ниво е точно едни нормативи. Децата не са пълнички, защото училището предлага терен за бъдещи спортни звезди, а защото спортът е аут от училищния живот.
Музиката, изобразителното изкуство, т. нар. технологии и предприемачество са много повече от вярно пеене, от фотографско рисуване и умението да бродираш. Ако има несериозно отношение към тези 4 предмета, то ще трябва да има друга форма на обратна връзка с детето и родителите. Не в цифрите е топлата вода.     

# 661
Ами сега,
На същото мнение съм.
Моята девойка е родена в края на декември, най-малка по възраст. В добавка е наследила моя ръст - най-ниска е в класа.
Ходи на плуване, плува като змей. Отделно на балет и хип-хоп - 6 часа седмично. По атлетичност трудно някой я конкурира в класа, толкова е изваяна и мускулеста, обаче....пустата народна топка....😣 При условие, че има деца с по глава и половина над нея, как да стане?! И се ужасява да не я изперат с топката. Другите нормативи не знам как са, но и там се иска ръст /на скоковете/ . Обречена кауза. Детето ми мрази физическото. Направо го ненавижда!
Аз още помня, как в пети клас имах отлични по всичко И четворка по физическо, заради тъпата коза, която така и не скочих. Нищо, че бях също атлетично дете.

# 662
Ооооо, Хоуп дай отзиви за балета и танците. Къде ходите, при кого и т.н. И всеки друг с подобен опит ще е от полза.

За нормативи няма да говорим. Абсурдно е. Какво като не можеш да скочиш толкова колкото е по норматив? Голям праз. Детето е 21 кг. Плува уникално, тича постоянно, първа е на двора, с колелото и ролерите не се спира в парка. Но не я кефи да играе на народна топка и толкова.

# 663
 Аз съм на същото мнение. За физическото - освен ,че е малко като брой часове, то и никой не полага усилия да подготви децата за въпросните нормативи. Още от мое време(завършила съм същото училище, в което учи сега синът ми) виждахме медицинска топка само в дните за нормативи. Бягането, скачането -същата работа. Обикновено ни се даваше топка (баскетболна или волейболна) и да се оправяме през следващите 40 мин.
 Синът ми започна да наваксва сериозно във футбола,играе все повече в мачовете на отбора,  но кълбото напред е все още мираж.
 По същия начин и на мен на времето изобразителното изкуство и музиката ми сваляха успеха, защото нямам талант нито да пея , нито да рисувам. Още изтръпвам като си спомням какъв ужас беше да ме вдигне музикалната , за да пея пред целия клас, а половината се подсмихват на звуците, които произвеждах. Close 
 В никакъв случай не трябва да се подценяват предметите, но нека поне се прави адекватно оценяване на деца без изявен талант , но пък влагащи желание и старание .

# 664
Според мен пък , специално изискванията за 2 клас са по силите на всяко дете. Слабо, ниско , родено в началото или края на година или даже с наднормено тегло.
Такива нормативи като тичане за време или скачане на 2,10 няма никъде заложени за 2 клас.
Трябва да умеят: Изпълнява основни технически действия с топка: подаване и
ловене с две ръце на височина на гърдите, водене с една ръка,
нанасяне на удар в подвижни и спортно-подготвителни игри,
обвързани с отборните спортове - футбол и хандбал.
Изпълнява самостоятелно, поотделно и в съчетание
общоразвиващи, строеви и гимнастически упражнения.
Изпълнява народен танц “Кулско хоро” и „Омуртарско хоро”.

и някакви такива общи неща. Които за мен са също толкова важни колкото и математиката. Но по подразбиране това са забавни предмети и на тях автоматично децата трябва да имат 6. Кому е нужно това бележкарство. Ами не познаваш произведенията по музика - защо да му пишат 6 на детето. Тези оценки обикновено са важни за родителите.

# 665
  • София
Здравейте,може и да сте го обсъждали,но сигурно съм го пропуснала. Втори клас пак ли завършват като първи с една обща оценка или имат отделни оценки по предметите в удостоверението?

# 666
  • около Варна
Ще имат оценка по всеки предмет.

# 667
Bliss,
писах на лични. 🙂

Hope for Two,
И тези нормативи като как се очаква да се покрият? Дай да видим, какво се случва през годината .  
Госпожата дава топка и нарежда да играят Народна топка. Както вече уточнихме, има всякакъв калибър деца.  Едрите удрят силно. Дали няма връзка с годините и ръстта, а? Едно 40кг дете, 135 - 140см, като удари с топка моята въшка, знаеш ли какво се случва? Никой не ги следи, колко силно удрят и децата, разбира се, се стараят максимално. Уцелят ли моето, никой не го спасява, защото е неефективна в тази игра. Следствие това детето ми изкарва часа на пейката. Супер! Така ще се подготви идеално за нормативите! На госпожата и е все тая. Дала им е топка, да се оправят. Никога не е учила никого на каквото и да било. Тя е портиер, пъдар при.разпри и топкораздавач. Толкоз. И нямало значение възрастта и ръстта, викаш. Не знам, дали има, но детето ми мрази физическото, защото търка пейката. Само дето няма норматив за това.....

# 668
“Кулско хоро” и „Омуртарско хоро”

WTF?
Слава Богу, че при нас няма такива простотии.

# 669
Я,това за оценките по всички предмети съм го пропуснала.

# 670
Според мен пък , специално изискванията за 2 клас са по силите на всяко дете....
нанасяне на удар в подвижни и спортно-подготвителни игри,
обвързани с отборните спортове - футбол и хандбал.
...
Изпълнява народен танц “Кулско хоро” и „Омуртарско хоро”.
...
Ей сега вече ме разби! Моята девойка топка в движение с крак може да поведе и отбие, все пак единия й батко е футболистче и като беше малка я тренираше... но виж за хандбала е сложна работата! А след като батковците в един и същи ден сложиха шини на пръсти на ръцете, единия с тежко изкълчване, другия с две счупвания в стави на фалангите... след волейбол в училище...  не ще да посегне към по-тежка топка! Сега се забавлява с дриблиране и подаване от ръка в ръка с тупване на баскетболна топка, обучавана от съученик, но народната топка и за нея е драма, както и за мен. Тя също е в края на годината, но е доооста висока. Обича фигурното пързаляне, кара и ролкови кънки с пируети отскоци и т.н. но нищо силово, бързо и т.н.
А за “Кулско хоро” и „Омуртарско хоро” думи нямам! Аз владея доста хора, включително разни "къдрави" тракийски, децата ми също, нооооо тези двете не съм ги и чула!

Последна редакция: вт, 22 май 2018, 15:32 от peneva_a

# 671
  • София
За първи път чувам за нормативи по физическо. При нас такива неща няма. За сметка на това всички и момичета и момчета играят непрекъснато спортни игри, включително и футбол. Последно моята донесе някаква грамота от турнира по футбол между вторите класове. Играли са всички и момичета и момчета като са ги сменяли на 5-10 мин.
Играят топка над въже (волейбол), баскетбол, тенис на маса. Но никога не съм я чула да говори за някакви нормативи.
Иначе танци си имат като отделен час.

# 672
“Кулско хоро” и „Омуртарско хоро”

WTF?
Слава Богу, че при нас няма такива простотии.
😉
Пенева,
И за теб - кулско хоро. До 5 клас няма да го научат, освен ако не са хореографска паралелка...Моето може и да вдене, танцувала е ирландски танц. 😁
https://youtu.be/sA8IzOa8EZo

# 673
 На мен ми допада идеята с хората,но със сигурност  не са ги изучавали през годината. Не са ми познати и ги потърсих в търсачката. Струват ми се труднички .

# 674
И на мен не са ми познати тези хора специално.

Общи условия

Активация на акаунт