С какво ви дразнят свекървите- 90

• 60 759
  • 801
  •   1
Отговори
# 75
  • при късмета
Не знам как го направи този генерален извод за жените, но аз описаните от теб не познавам (тези, които първо и единствено гледат кесията) и никога не съм познавала. Така, че изключенията от твоите изводи, май правило ще се окажат.
И къде съм написала, че изобщо е свързано само за хора без доходи и то конкретно жени?
И в едно семейство, дори да има уговорка финансите да са отделно ми е чудно как ще зарежеш детето да се оправя със собствени финанси и как изобщо такива хора гледат деца. Сигурно си събират касовите бележки и смятат на края на месеца до стотинка кой какво трябва да даде. То излиза, че и първоначално няма кой да даде каквото и да е, и единия и другия ще си кажат "той/тя да го купи, пък аз после като сметнем ще дам". Така нищо за това дете няма да се купи. А храната как я смятат? На грамове, които е изяло ли?

# 76
Човек без лични финанси е роб, а не човек, всеки трябва да разполага с парите от труда си, както намери за добре, а ако на половинката не ѝ харесва - довиждане. Все жени искат финансите да са общи, защото те най-добре знаят накъде да ги насочат и все гледат да хванат момъка за кесията от ден първи. Толкова ли нямате личен доход, за който да се грижите и да си разпределяте, че ви е зор да се грижите и за мъжовите пари?
В казуса изобщо не иде реч за това....
Ако мъжа ти напълно еднолично реши да дарява всеки месец половината си заплата на маминка, ти о.к. ли би била с това негово решение?
И няма да имаш нищо против?И не би искала да го обсъдите поне?И би приела радушно и безмълвно подобно решение?

Аз не бих.И когато става дума за изтичане на сериозна сума всеки месец от общите семейни пари, бих желала това да става със съгласието на двамата, без значение от чий джоб и в какво направление изтичат парите.
Все пак не става дума да си купя един лак или мъжа ми-нова вратовръзка....

# 77
  • София
Човек без лични финанси е роб, а не човек, всеки трябва да разполага с парите от труда си, както намери за добре, а ако на половинката не ѝ харесва - довиждане. Все жени искат финансите да са общи, защото те най-добре знаят накъде да ги насочат и все гледат да хванат момъка за кесията от ден първи. Толкова ли нямате личен доход, за който да се грижите и да си разпределяте, че ви е зор да се грижите и за мъжовите пари?
Този аршин важи ли и за свекърите?

# 78
Понякога и мъже държат финансите не просто да са общи. Бившият ми приятел, който стоя без работа година и половина, (понеже сме много велики и никоя работа не е достойна за нас и на финала трябваше да се намеси майка му, за да започне на минимална заплата), щеше да се разделя с мен и се сърдеше, защото съм искала да си купя апартамент (защото няма да завися от него). Щяла съм да внасям много малко пари в семейния бюджет (за него ВСИЧКИ пари, които вадех, трябваше да влизат в къща, която ми е напълно чужда) - а пичът говореше за семеен бюджет и в същото време натъртваше как не виждал общо бъдеще.

# 79
  • София

Още повече , че не уважава приоритетите на сина си , които са се променили.

Всъщност, не! Плановете на сина ѝ не са се променили- това, че се е сгодил, не е променило вече взетото решение да се спаси къщата, като се ремонтира, а не да се руши и да се даде срещу обезщетение на инвеститор. Авторката сама написа, че ако не е момчето, това я чака къщата, което е в ущърб.............пак на момчето, но и нея самата, щом се е дръпнала от самоучастието за собствено жилище!?

И точно нейният план се е объркал , но тя не отстъпва от него, няма гъвкав подход да направи компромис. То е ясно ,че трябва да се довърши този ремонт. Ясно е , че ще избутат младото семейство в порутения апартамент и вече ще им е все едно те ще го ремонтират ли , какво ще правят. Нали тяхната кошница се е напълнила.

Момчето е здраво, право и не е под запрещение- това е И неговия план, кой успешно изпълнява и е на финала, за какъв компромис иде реч, не разбирам- да спрат нарочно накрая ремонта, за да не се преместят в апартамента? Това е мерак на авторката, който дори не смее да спомене пред момчето, защото е наясно, че ще бъде курвенски номер, нищо повече.

Съжалявам , че нещо вече от предната тема изпуснах , то не сподели ли авторката , че жилищата са придобивани НЕ от свекърите , а явно от бабата и дядото. И , мисля , че имаше някой жив от тях. Та да се хваща останалия пряк собственик , поне да си дари частта на внука. Не че това устройва авторката , тя пак остава без нищо. Но поне ще има как момчето да участва за кредит , като ипотекира собствена част от недвижим имот.

Бабата живее с майка му, баща му и сестра му в апартамента. Наблъскани като сардели 3 поколения.
Друго си мисля- защо толкова се напъвате да има някакъв келепир за авторката, без тя да има нищо общо с тези имоти?
Вие приписахте ли нещо на кандидат-зетьовете или кандидат- снахите си? newsm78

Вярно , че по времето на свекърите бяха тежки времена. Но да не придобиеш нищо цял живот , а и сестрата не  е финансово добре , това говори за особена форма на паразитизъм и несериозност. Защото и бъдещата свекърва " с чужда пита помен прави " в случая.
Поне са могли да напарвят ремонт на къщата- лека полека, по малко. Но те са изоставили всичко. Не са си напънали задниците цял живот нито да придобият нещо свое , нито да се погрижат за поддръжката на наследствата. Горкото момче !

Апартаментът не  е мой, нито на кандидат- снахата, та си мисля, че него са придобили.
Колкото до къщата- нямаме идея дали са ремонтирали, но елементарната логика е, че ако не пипаш нищо в една къща 20-30 години, после не може да се настаниш да живееш в нея , докато правиш ремонт.
Та, не знам защо се обвиняват хората- грозно е, колкото са могли, изгледали са децата си, изучили са ги, не бъдещата снаха им е помагала през тежките години, нито някой от нас им е пращал пари.

# 80
  • София

Oт такива мнения започвам да разбирам защо някои бягат от брака като дявол от тамян, явно някои жени смятат, че брак= пълно обсебване и край на всякакви еднолични решения. Не мога да си представя за всяко нещо да питам мъжа си и да сядаме да обсъждаме, то няма да е живот, а тегоба. Даже смятам, че такива честички сядания на разговор и правене на уговорки, измъкване на обещания и т.н., много бързо съсипват връзката, защото така не се живее, на човек трябва да му е леко, а ако за всичко трябва да сяда и да обсъжда с жена си или мъжа си, този половин ще почне да тежи като воденичен камък. На мен поне би ми тежало. Толкова ли не можете да приемете, че човекът има свободна воля и след като се обвърже и да го оставите да диша и да прави, каквото му харесва? По-скоро ако не ви харесва как живее, не се жените, а не да напъвате за сватба и после да сядате да обсъждате неговото поведение и вашите очаквания, все едно е лош ученик пред директорката, ако съм мъж и с мен се държат така, пишаката ще ми омекне завинаги към тази Гризелда, която пък ще започне да пуска теми теми "той не ме желае, защо ли охладня".
+100! bouquet

Цитат на:  Amour*
В казуса изобщо не иде реч за това....
Ако мъжа ти напълно еднолично реши да дарява всеки месец половината си заплата на маминка, ти о.к. ли би била с това негово решение?
И няма да имаш нищо против?И не би искала да го обсъдите поне?И би приела радушно и безмълвно подобно решение?

В казуса, наистина не иде реч за това!
Нито имаме семеен мъж, нито имаме еднолично решение да дарява половината си заплата на маминка, но болката ти я разбирам- като свикнеш все да ти дават, развиваш параноята, че а се отклони стотинка, а си останала гладна и жадна. Mr. Green

Последна редакция: вт, 09 яну 2018, 12:02 от absurT

# 81
Смятам, че мъжът , тръгнал да се жени, може само да прецени на кого колко да дава. 
Но разбира се. И точно по тази причина, жените трябва добре да си отварят очите и да си опичат акъла с какъв мъж се събират.

# 82
Моят мъж по този повод има една много добра приказка: Значи, ако трябва да се вземе решение за цветът на пердетата, аз не съм квалифициран,  жената го взима това решение, без да се съветва с мен. По същия начин не е нужно аз да я питам, когато избирам дизелова или бензинова кола. Но ако трябва да се купуват мебели или да се ходи на почивка, това се обсъжда. Идеята е, че има решения, които се взимат еднолично от единия и такива, които си трябват беседа. Simple as that.

# 83
Моят мъж по този повод има една много добра приказка: Значи, ако трябва да се вземе решение за цветът на пердетата, аз не съм квалифициран,  жената го взима това решение, без да се съветва с мен. По същия начин не е нужно аз да я питам, когато избирам дизелова или бензинова кола. Но ако трябва да се купуват мебели или да се ходи на почивка, това се обсъжда. Идеята е, че има решения, които се взимат еднолично от единия и такива, които си трябват беседа. Simple as that.
Точно!
И когато една солидна част от семейните финанси ще изтича към родата на мъжа (в случая), е напълно в реда на нещата, дори задължително, това решение да се вземе и от ДВАМАТА.

# 84
Съгласна съм с мнението на г-жа Вейдър.
И как всички се правят на неразбрали и четат като дявола евангелието. А тия пък дето защитават личните пари и кой какво да прави с тях интересно дали за децата си биха искали същия сценарий. Или тогава е друго.
Как пък все са майки с момчета тия дето защитават че мъжете не трябва да искат и да дават отчет.

# 85
Съгласна съм с мнението на г-жа Вейдър.
И как всички се правят на неразбрали и четат като дявола евангелието. А тия пък дето защитават личните пари и кой какво да прави с тях интересно дали за децата си биха искали същия сценарий. Или тогава е друго.
Как пък все са майки с момчета тия дето защитават че мъжете не трябва да искат и да дават отчет.
Аа, не са всичките такива.....    Simple Smile
Аз имам двама сина.И винаги съм била "ЗАД" идеята, че всичко в семейството е общо.И пари, и решения, и дом, и деца, и работа, и т.н.
Когато се събереш с някого, няма вече "мое" и "твое",а става "наше".И тази практика работи повече от перфектно вече 30 години...
От много прочетени теми тук, съм останала с впечатление, че не могат ли двама души да мислят като за "наше", а и след брака продължават да се делят на "мое" и "твое", обикновено не остават заедно.Този начин на мислене рефлектира върху всеки аспект от живота им и ги разделя.

# 86
Този аршин важи ли и за свекърите?

Не ме интересуват свекърите, това е моето лично разбиране и въобще мъж, който си е взел хгляба в ръцете, но не може да се оправя със собствените си пари, та трябва майка му да му казва за какво да ги харчи и има достъп до сметката му за по-лесно управление, изобщо не бих харесала, аз обичам възрастните хора да се държат като такива, а не като мекотели, на които някой трябва да им казва какво да правят, в случая за какво да си дадат парите. Ако авторката има някакъв проблем, то не е със свекървата, а с това, че мъжът ѝ няма собствено мнение и лесно се съгласява на всичко, та е предпоставка две жени, които много обичат да казват, все да се дърпат, а той на всички ще казва "добре" и ще вдига безпомощно ръце.
пп: общи финанси и общ бюджет не изключват и личните пари. Това, че сме семейство, разбира се означава, че имаме общи разходи, понякога даже и общи приходи, но пък и всеки си има лични средства, с които разполага без да пита другия "може ли".

Последна редакция: вт, 09 яну 2018, 12:24 от Янeчeк

# 87
  • София
В случая, който бистрим, не виждам такова нещо.

Авторката обясни- решението за ремонтите е взето отдавна, а се е чакало момчето да си стъпи на краката, за да може да отдели пари- напълно съзнателно е всичко и не защото мама му е казала, а защото така са планували.

При това, след изпълнението на плана, момчето се сдобива с отделно и самостоятелно жилище, а родителите, бабата и сестра му пак са заедно- в къщата.

Никой няма представа какво са говорили и решили в семейството за разпределението на собствеността- знае се само, че младото семейство ще се настани в самостоятелно жилище.
От там нататък, всичко си решават двамата, като разбира се, заветното пълномощно ще бъде оттеглено и ще се издаде ново- на съпругата.
Само че, кандидат булката няма търпение да встъпи в правата си и страда, че докато подпише, част от парите на момъка ще отидат при " чуждите хора".

# 88
Абсурд, колкото и пъти да го повториш няма да стане вярно. Ама нищо де, ти си го повтаряй регулярно, пък току виж някой ти се върже.

# 89
и въобще мъж, който си е взел хгляба в ръцете, но не може да се оправя със собствените си пари, та трябва майка му да му казва за какво да ги харчи и има достъп до сметката му за по-лесно управление, изобщо не бих харесала, аз обичам възрастните хора да се държат като такива, а не като мекотели, на които някой трябва да им казва какво да правят, в случая за какво да си дадат парите.
С това съм много съгласна.

Когато мъжа реши да заведе годеницата си на почивка, но мама тропне с краче, че няма той да си харчи парите за това сега, мъжествеността му сигурно скача до небето.

Момчето не се сдобива с нищо накрая. Жилището е самостоятелно, ама не е негово. И е въпрос на много вероятности дали някога изобщо ще стане.

Общи условия

Активация на акаунт