Отговори
# 615
  • Somewhere in Spacetime
И аз мисля, че са синоними.

# 616
  • София
Не съм търсила етимологията на щерка, но според мен идва от "дъ-щерка" и с времето е съкратено.

# 617
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
старото е щерка/керка/керкя.
по-скоро е удължено на дъщеря, но не знам кога и по каква логика.
в този смисъл може би наистина са сродни думи, но с корен -щер-, не -ще-.
ще ми е много интересно да науча повече, ако някой знае.
Simple Smile

# 618
Щерка знам, че е разговорна форма на дъщеря и са синоними, а не сродни думи.
W, ако учителката даде някакво обяснение, би ли го написала. Бих поровила, но по-късно ще мога. И на мен ми стана интересно. Формата "дъще" няма -щер-, това ми хрумна в момента. newsm78

# 619
  • пак там
На старобългарски се пише "дъщи" (нямам клавиатура, а не ми се търси оригиналното изписване), "дъщере" е в родителен падеж (старобългарският език е синтетичен, с падежи). Оттам и дъщеря. Щерка е сродна дума, отпаднало е "дъ-" поради трудно изговаряне.

# 620
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
На старобългарски се пише "дъщи" (нямам клавиатура, а не ми се търси оригиналното изписване), "дъщере" е в родителен падеж (старобългарският език е синтетичен, с падежи). Оттам и дъщеря. Щерка е сродна дума, отпаднало е "дъ-" поради трудно изговаряне.

намерих това. интересно е Simple Smile

излиза, че е с гръцки произход (не знам гръцки, но така някак би трябвало да звучат буквите в лявата колонка).
Simple Smile

# 621
Щерка знам, че е разговорна форма на дъщеря и са синоними, а не сродни думи.
W, ако учителката даде някакво обяснение, би ли го написала. Бих поровила, но по-късно ще мога. И на мен ми стана интересно. Формата "дъще" няма -щер-, това ми хрумна в момента. newsm78
Едва ли учителката ще даде обяснение. Това беше тест и ще има отметнато вярно или грешно. Младежът отметна и двата отговора-синоним и сродна дума,което ще бъде санкционирано.

# 622
"θυγατέρα", се чете  (thygatéra) на новогръцки. На гръцки няма буква "щ".

# 623
# 624
  • София
Това, че са синоними, не изключва да са и сродни думи, според мен.

# 625
Да. Почти всички източници, които си посочила ги бях изчела. Но ми беше интересно дали от едната дума се е получила другата през годините, както по-горе предполагат няколко съфорумки.
Докато съм писала, грейпфрут е публикувала. Съгласна съм с нея.

# 626
  • Somewhere in Spacetime
Сродните думи не са ли думи, които имат общ корен и близко значение?
В случая дъщеря и щерка означават едно и също. Едната дума е книжовна, а другата - разговорна.
Мисля, че има и други подобни думи. В момента не се сещам, но като сетя, ще напиша.

# 627
  • Варна
Сродните думи имат общ корен, но далеч нямат близко значение.
Общият им корен по някакъв начин ги свързва, но значенията са различни.

# 628
Е, не винаги. На първо четене се сещам за красив и прекрасен-хем синоними, хем сродни думи.

# 629
  • пак там
Така е, Добри. Думата "дъщеря", ако се замислиш, има доста близки по изговор аналози в различните езици - къде дотър, доттур, къде дахтар, къде дъщер, къде дочь (дочери в род. падеж) . В българския език тя произлиза от старобългарски, предположително в него - от санскрит. Такъв е принципът на родство на основните "семейни" думи - баща, майка, брат. Това, разбира се, са само теории, по които едно време се увличах, докато учех старобългарски във филологиите.

Старобългарският език, този, който го водят в чуждите литератури като старославянски, е силно падежен език. И думите в падеж се различават именно по наставките и окончанията.

П.п. Махнах това с падежите - не било падежи, ама чукча писатель...

Общи условия

Активация на акаунт