Пристрастяване към захарта

• 31 916
  • 373
  •   1
Отговори
# 225
Въпрос на вкус е. Аз не харесвам вкуса на рожков, но който го харесва, мисля че може да го ползва като заместител на какаото. С натрошени какаови зърна много харесвам шоколада. Но аз не обичам много сладко, а съм маниачка точно на горчиво-шоколадовия вкус.

# 226
Още не съм направила шоколада със стевия - ще остане за почивните дни.

Аз харесвам и стевия, и подсладители. Като се сложи точното количество не намирам разлика във вкуса.
Има много хора, които твърдят, че им е изкуствено, ами да си слагат захар, няма проблем...Grin
Все ще е по-здравословно от буркана с Нутела.

Намерих брашно от рожков, харесвам вкуса му, ще пробвам и с него.

# 227
В "Билла" на диетичния щанд има доста неща със стевия, вместо със захар – шоколади, бисквити, вафли, даже и халва.

# 228
Има много хора, които твърдят, че им е изкуствено, ами да си слагат захар, няма проблем...Grin
Все ще е по-здравословно от буркана с Нутела.
Обожавам аромата на Dark Muscovado. Мисля, че с такава захар ще стане много вкусно. И да, няма да е кой знае какво прегрешение.

# 229
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
стевията трябва да се пречисти, за да се махнат горчивите вещества.
ако не е пречистена добре и горчи.

аз съм свикнала на вкуса й, защото я консумираме над 10г., но се е случвало да идват майстори с нас и като им занесах кафе панически си извадиха техния подсладител и казаха: никаква стевия  Shocked

рожков и аз не харесвам, особено в по-голямо количество предизвиква позивни за връщане не само при мен, а и при детето. слагам по съвсем малко в горещо какао или сладкиш, но не бих го сложила в мазнина, защото ще му се подчертае вкуса. Peace

Стевията просто не подклажда  като захарта - някак изкуствено ми е. Но не е сладко като със захар.

много ясно.
1. стевията задейства други рецептори на езика.
2. няма калории и тялото не отделя серотонин, т.е. не те "награждава" и го няма ефектът, който предизвиква яденето на сладко с висока калорийна плътност, която се награждава от тялото с екстра порция серотонин. Wink

# 230
  • SF
Въпрос на вкус е. Аз не харесвам вкуса на рожков, но който го харесва, мисля че може да го ползва като заместител на какаото. С натрошени какаови зърна много харесвам шоколада. Но аз не обичам много сладко, а съм маниачка точно на горчиво-шоколадовия вкус.

Не знам какво е рожков и понеже и стевия не съм опитвала, знам, че е въпрос на вкус, но моля те, дай някаква рецепта за твоя шоколад.
С "малко стевия" и "повече стевия" не става работата.
Не искам първият ми сблъсък със стевията да бъде фатален за нашето привличане. Simple Smile Трябва да направя нещо, което да ми хареса. Не само парите, а и пътят до Женския пазар не си струва, ако забъркам някоя глупост.
За да го оформя в правилно блокче, реших да го изсипя в пластмасова кутия и разбира се хартия за готвене в нея - какво ще кажеш? Става ли така?

# 231
На едно бурканче от 300 мл какаово масло, слагам 10-на супени лъжици пълномаслено какао. Пробвай с половин доза какао, защото аз обичам брутално какаови неща, но на много хора им идва прекалено горчиво. Слагам 5 таблетки стевия, разтворени в 1 лъжичка вода. Така се получава вкус, близък до този на шоколад с 80% какао. Ако обичаш по-сладко, добавяй по още 1-2 таблетки и опитвай, докато ти хареса. Слагам и 100 грама натрошени в блендера какаови зърна, но това е пак за любители на брутално горчив шоколад. Ако не си такъв, пропусни ги. Но можеш да поръсиш отгоре с ядки или стафиди, сушени боровинки, малини и всякакви сушени плодове на парченца. Може да изсипеш сместта в пластмасова кутия, покрита с хартия за печене, докато стегне, но имай предвид, че кутията трябва да е доста голяма, защото се получава смес, достатъчна за 20 стандартни шоколада. Най-добре ползвай по-големичка тава. И да знаеш, че какаовото масло се топи много бавно, дори в гореща вода, но стяга за минути. Последния път реших да поръся шоколада със солени белени печени фъстъци, но докато ги пусна в чопъра, шоколада стегна.

# 232
Записвам се и аз в темата и ще следя с интерес  Smiley
Аз също съм пристрастена шокохоличка, пробвала какво ли не. Пазарувам веднъж седмично по списък и сладко не се купува. Не държа нищо на склад вкъщи. Но силния навик да отскоча до магазина за един шоколад или торта все надделява, колкото и да се опитвам да се боря с него. Става ми като фикс идея обикновено следобедно време и колкото и да се опитвам да се самонавивам, накрая се предавам. Имам мотивация, но като ме удари липсата и нямам достатъчно воля да се контролирам.

Като цяло гледам да се храня здравословно - салати, пържолки, яйца, без хляб. Интересното е, че не всичко сладко ме изкушава. Нямам желание за вафли или бисквити, не ми се ядат и плодове, фурми, мед. Просто нищо не може да замени един купешки шоколад или тортичка от сладкарницата. И ако беше един и от време на време, ок, проблема е, че е почти всеки ден и дори по два, което разбирам колко нездравословно е.

Знам, че това е просто навик в ума, с който трябва да се преборя и много се колебаех дали изобщо да пиша, защото прочетох как реагираха повечето хора на авторката на темата - че само иска да се оплаква и всъщност нищо не иска да промени. Реших обаче да пиша, защото предполагам има и други момичета като мен. Истина е, че захарта вреди на телата ни, но често нуждата от нея идва от душата. Аз лично усещам, че се опитвам да запълня една празнина с шоколада. Той е бърза и лесно достъпна радост (за жалост твърде краткотрайна). Понякога да се насилиш и с воля да успееш да не ядеш сладко за известно време, може вместо да ти помогне, да отключи съпротивителните сили. Често пристрастяването към сладкото не е просто физическо и ако не потърсиш в дълбочина, няма как да решиш истинския проблем, той все ще избие на някъде.

Извинявам се за дългия пост, исках просто да отворя темата за емоционалната страна при пристрастяването към захарта. Не е нужно при всеки да я има, но ще се радвам тези, които ме разбират да споделят как се справят с това.

# 233
Аз също само шоколад обичам, какао тоест, и не виждам, какъв е проблемът да си правиш домашен. Мързи ме да правя, но ако ме хване настроение, разбърквам кокосово масло с млени ядки и пълномаслено какао. Даже не слагам захар и пак ме кефи.  Даже си мисля да пробвам и с какаово масло  Simple Smile
А за по-лесно си варя какао в мляко и готово.

# 234
Дара, и аз мислех, че е емоционална зависимостта ми, но като започнах да се храня високомазнинно-нисковъглехидратно, желанието ми за сладко почти изчезна. Все още умирам за шоколад, но за горчив шоколад, не за сладък.

# 235
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
при МЦ трудно контролирам сладкото. Blush
иначе и аз ям шоки с над 80% какао...

също като ям чесън и след това, ако не хапна парче шоколад и ми става зле. без значение дали е със захар или без, шоколад трябва да е. Crazy

# 236
  • Mediterraneo
Аз също ограничавам ВХ, хляб не ям, шоколадите напоследък не ме блазнят, но не мога да откажа плодовете! Особено в момента е наводнено от брутално вкусни и сладки мандарини, страхотно сочни и ароматни портокали, та не мога! После идват ягоди, череши, нектарини, дини, пъпеши... Как?!

# 237
О, изобщо не мисля да отказвам плодовете. Намирам го за прекалено. А аз самата съм с инсулинова резистентност. Но без да ограничавам плодовете, свалих 20 кила чиста сланина и се приведох в доволно кльощав вид, а и показателите ми са съвсем ОК.

# 238
Стига,деее,завиждаме!
Справила си се блестящо и ти се полагат някои волности.

# 239
Аз вчера като разбрах, че отново е неизбежно и ще си купя шоколад, реших поне да си взема черен, вместо млечен, макар че не го харесвам. Прочетох тук в темата, че това може да ме залъже и дори да не го изям целия. Ами изядох го без особено удоволствие, но не спрях да си мисля за съседния на рафтчето линд с лешници и стафиди, и в крайна сметка отидох и си го купих и него днес Relaxed Забърквала съм си всякакви домашни шоколадоподобни, какови зърна също имам, но не помагат.

Сякаш когато му отделя време и си го сготвя с по-здравословни съставки, десерта някакси губи част от предназначението си в емоционален смисъл. В ежедневието ми като се съберат едно след друго неща, които не само не ми носят особено удовлетворение, но и ме натоварват и стресират, сякаш имам нуждата да се откъсна от всичко и всички за миг и да си доставя малко радост. С купешки шоколад, това става импулсивно и носи някакъв вид утеха. Надявам се, че някоя от вас ще ме разбере, защото май прозвуча малко психо, по принцип съм си нормален човек Smile Но сякаш в този смисъл захарта е моето малко греховно бягство.

Общи условия

Активация на акаунт