Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-23

• 81 361
  • 741
  •   1
Отговори
# 360
Привет!
Следя ви от известно време и искам да псоделя учудването си от продажбата на зелено към този комплекс: https://royalgarden.bg/ , цените са 1000 евра за кв метър. Множко ми се виждат за Пловдив, но почти всичко е разпродадено.
Харесваме много района и засега из околностите оглеждаме.

# 361
  • София
Миналя април гледахме в Plovdiv City Park, бяха по 940-980 евро м/у акт 14 и акт 15. И бяха останали само леко куци тристайни и четиристайни с 60-80 кв тераси (на същата цена). И изповядванена данъчна, пари на ръка в офиса на строителя и т.н. Е при тези така примамливи предложения се отказахме Simple Smile Иначе мястото и намен ми харесва.

# 362
  • Най-красивата страна
Предлагат ми на доста изгодна цена апартамент във Варна.
Кварталът е в широк център.Обаче блокът е стар панел,на 5 етажа и без асансьор.Апартаментът е на последен 5 етаж.Но пък покрива е ремонтиран наскоро и собствениците имат документи от фирма и гаранцията е 10години.
Има 4 отделни големи стаи,килер,две тераси и е след ремонт -паркет,ламинат,сменени инсталации,сменена дограма,баня и тоалетна изцяло обновени.
Входът се поддържа-сменена дограма,боядисано,чисто.
Притеснява ме това,че е панел и няма асансьор,но пък много ми харесва разположението и големината на стаите и цената разбира се.
Вие какво мислите?

# 363
Ние се отказахме от жилище без асансьор. Оставяйки настрани това, че сега сме с малко дете, като остарее, също ще е трудно, да не говорим за счупен крак, примерно. Имах случай на жена с диабет с отрязан крак - ами, нищо че бяха на трети етаж, но в сграда без асансьор, оттогава не беше излизала от дома си. В сегашното ни жилище са правили някаква врътка, за да се издействат такъв (строено е късните 80-те), защото е на 4 етажа.

# 364
Аз също за малко харесах апартамент в Бриз /Варна/, тухла от 2002ра, на етаж 5, с прекрасна гледка към морето...и без асансьор. Е мерси, сега пак си се качвам до 5ти етаж пеш, но защото така искам, асансьор си има. Ама след 10-15 години, когато коленете започнат да болят кво правим?

# 365
  • София
Без асансьор,  твърдо не. Поради 100 причини... Направо няма смисъл да се изброява..

# 366
Прочетох някои стари теми  http://old.bg-mamma.com/?topic=905484, които заслужават внимание. Коментарите на Бачкатор са особено полезни. Признавам, че на ЕПК не обръщах внимание. Имоти, строени преди 60 г, нямат противоземетръсна шайба дори.
Подигравателни постове, от рода, имаш ли пари, нямаш ли, ма колко, слагам в графа смехотворни.
Препоръчвам да се види историята на имота преди сделка. Ако е закупен, като силно подценен имот, козметично лустросан, и продаващ се на двойна цена, да ви светне лампата, че има нещо нередовно.

# 367
дора, шайбите са в зависимост от вида конструкция, така че не са задължителни, зависи Има норми за проектиране за устойчивост на земетръс според различните видове конструкции:

http://parkove.bg/upload-files/files/normativna%20baza/naredba_2 … trusni_raioni.pdf
Ето ти видовете и коефициента на реагиране - както виждаш, скелетно-гредова с тухлени стени е  със същия коефициент като скетелно-безгредова с шайби.

....
Система от стени, несвързани с греди:
- скелетно-безгредови конструкции със стоманобетонни
шайби и скелетно-гредови конструкции с тухлен пълнеж,
участващ в поемането на сеизмичните сили;
....

Освен другото, реакцията на сградите при земетърс много зависи от вида земетресение, а не само от силата - посока, продължителност, наслагване/резонанс на вълните и т.н. Наука си е.   

Като цяло, не мисля, че това е от значение, по-важно е какъв е бетонът и има ли проектираното коичество арматура в шайбата

# 368
дора, шайбите са в зависимост от вида конструкция, така че не са задължителни, зависи Има норми за проектиране за устойчивост на земетръс според различните видове конструкции:

http://parkove.bg/upload-files/files/normativna%20baza/naredba_2 … trusni_raioni.pdf
Ето ти видовете и коефициента на реагиране - както виждаш, скелетно-гредова с тухлени стени е  със същия коефициент като скетелно-безгредова с шайби.

....
....

Освен другото, реакцията на сградите при земетърс много зависи от вида земетресение, а не само от силата - посока, продължителност, наслагване/резонанс на вълните и т.н. Наука си е.   

Като цяло, не мисля, че това е от значение, по-важно е какъв е бетонът и има ли проектираното коичество арматура в шайбата

Пак до бетона стигнахме. И има ли проектирано количество в шайбата, ако има шайба изобщо. Законът за шайбите е от 60 г Mr. Green

# 369
Без асансьор,  твърдо не.
Аз пък не съм толкова категорична. Много си зависи и от етажа. ММ 20 години е живял на 5 ет. без асансьор, не е умрял. Сега също сме харесали апартамент в сграда без асансьор, но на по-нисък етаж и това, че липсва такъв за мен не е предпоставка да се откажа от хубав имот.

# 370
Мира, вие на какъв етап сте? Само си харесахте апартамент ли? Стоп-капаро оставихте ли? Питам, защото се чудя не ви ли е страх, че някой може да ви изпревари Simple Smile Аз като се познавам, ако бях на ваше място, сън нямаше да ме лови Joy

# 371
Без асансьор,  твърдо не.
Аз пък не съм толкова категорична. Много си зависи и от етажа. ММ 20 години е живял на 5 ет. без асансьор, не е умрял. Сега също сме харесали апартамент в сграда без асансьор, но на по-нисък етаж и това, че липсва такъв за мен не е предпоставка да се откажа от хубав имот.
Вместо да гледаш асансьорите, вземи се поинтересувай от строежа на самата сграда. Кога, как, с какви материали, по каква технология.

# 372

Ето ти видовете и коефициента на реагиране - както виждаш, скелетно-гредова с тухлени стени е  със същия коефициент като скетелно-безгредова с шайби.

....
....

Пак до бетона стигнахме. И има ли проектирано количество в шайбата, ако има шайба изобщо. Законът за шайбите е от 60 г Mr. Green

Не, от 80 е Simple Smile И не е задължително да има шайба, зависи от конструкцията, нали затова ти цитирах нормите. И без шайба може да има същата устойчивост като с шайба, зависи каква е конструкцията.

А аз ти говоря за новото строителство в момента, особено в периода 1990-2002, защото масово се предпочита безгредово с шайби, а какво има в шайбите, само строителя знае Wink - бетон лошо качество, по-малко арматура в него и т.н. Искам да кажа, че само това дали има или няма шайба нищо не значи. Има изисквания на етап проектиране, има изисквания на етап изпълнение, а с отслабения надзор до преди 2007 мисля, че много от проектираното може и да не е изпълнено.  

Старото тухлено е масово скелетно-гредова с тухлен пълнеж, което е със същия коефициент като новото безгредово с шайба - говоря като проект. Кое как е изпълнено, е отделен въпрос, ама аз лично бих заложила на старото тухлено по отношение спазване на проекта Wink

Последна редакция: нд, 28 яну 2018, 21:03 от Анонимен

# 373
Вени, каква е цената, ако не е тайна?

# 374
Мерси, Попея, за разяснението. Законът за шайбите от 60 е след земетръса във Вранча. От 80, може да е друг. Ставаше въпрос за имот от 31, заради който се зарових да чета. Мисля темата за много полезна, с информацията която предлага. Обсъждането на потребители, съдържанието на портфейлите им, или умствения им багаж, е неуместно.

Общи условия

Активация на акаунт