Продукти или марки, които никога не купувате

  • 62 348
  • 594
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: X
Duhi puhi, моят списък почти се покрива с твоя, с едно изключение- замразените зеленчуци. Купувам замразени грах и царевица. А ти защо не ги купуваш? Не би ли трябвало да са замразени, когато е разгарът на сезона им, т.е. да са най-добри? Или има нещо специфично, което не знаем?

# 166
  • София
  • Мнения: 44 585
Енергийни напитки! Страшен противник съм и говоря на децата.
И моя списък е като на Духи, с някои изключения.

# 167
  • Мнения: 2 190
Работя в бранша (храни, производство, търговия) и вкъщи се лупуват точно 5 неща на кръст. Като марки Simple Smile
Даже не ми е изкушително да гледам нещо ново има ли или да ми се прииска да пробвам.

Не купуваме вино, ракия, уиски и от сорта - не пием, ама хич с ММ.
Не купуваме маргарин
Ета, които не са с конвенционален произход - щото и за вит ц има Е - на някой не им е ок, аз съм пас.
Кренвирши
Пастет
Създарма
Безалкохолно / газирано или както там му се казва
Имитационни продукти от всички браншове
Частично хидрогенирани палмови мазнини (за някои от останалите си подбирам производителя, ако знам какво точно ползва)
Натриев глутамат и продукти със
Глюкозо-фруктозен сироп
Сукралоза
Ацесулфам К, аспартам, цикламат и от сорта
Готови салати от рода на Кенар, Денито
Цедено кисело мляко в кофичка
Полуфабрикати - от сорта на замразени панирани не знам си какво...
Замразен спанак и зеленчуци като цяло
Чия, просо и амарант
Маги, нестле, монделийз, юниливър...
Пакетирани кексове, баници, сладки

Не знам за друго сещам ли се.


  Simple Smile и мъжа ми е в бранша и не купуваме и ние такива неща.Като ми казва как ги произвеждат и ми става лошо Astonished

# 168
  • Мнения: 12 911
Duhi puhi, моят списък почти се покрива с твоя, с едно изключение- замразените зеленчуци. Купувам замразени грах и царевица. А ти защо не ги купуваш? Не би ли трябвало да са замразени, когато е разгарът на сезона им, т.е. да са най-добри? Или има нещо специфично, което не знаем?
Ами по няколко причини за замразените - никой не ги яде вкъщи Simple Smile Миришело им на фризер не знам какво..
Понякога аз слагам нещо във фризера от лятото - чушки за пълнене / печени чушки / грах
Но индустриалните са леко "понакиснати" за свежест ... и на мен също ми дъхат.

Не съм твърдо против, просто вкъщи никой не ги харесва като цяло.

# 169
  • Мнения: X
Благодаря! Аз мислех, че и на тях им слагат разни гадости и затова не ги купуваш.

# 170
  • Мнения: 7 325
а чия, амарант, просо ... защо?
 глюкозо-фруктозният сироп заради калориите или...? питам защото при нас го има във всичко сладко, а понякога купувам някакви бисквити. В тези в които няма има аспартам и подобни, и май първото е по-малкото зло. Или мисля грешно?

# 171
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
а чия, амарант, просо ... защо?
 глюкозо-фруктозният сироп заради калориите или...? питам защото при нас го има във всичко сладко, а понякога купувам някакви бисквити. В тези в които няма има аспартам и подобни, и май първото е по-малкото зло. Или мисля грешно?

глюкозо-фруктозният сироп вдига рязко кръвната захар.
незнам дали е по-малкото зло... Thinking
и при нас го има навсякъде. гледам да купя някакъв шоколад с висок % како и правя с него сладкиш или бисквити... купешките са пълни и с аромати и подменят истинския вкус на продуктите.

# 172
  • Мнения: 12 911
а чия, амарант, просо ... защо?
 глюкозо-фруктозният сироп заради калориите или...? питам защото при нас го има във всичко сладко, а понякога купувам някакви бисквити. В тези в които няма има аспартам и подобни, и май първото е по-малкото зло. Или мисля грешно?
Чия, амарант, просо - защото не виждам смисъл в подобни продукти, както ММ казва - храна за канарчета. НИе сме месоядни главно, таквиз неща не са нещо, което бих консумирала, не намирам смисъл. Боб и леща ми са достатъчни. Не си падам по модерните нюанси на екзотичните течения.

Ето накратко за ГФС - прочети малко из нета, има много инфо по въпроса..
https://www.youtube.com/watch?v=9a4Z7W5x1pY - например

Глюкозо-фруктозния сироп се произвежда от царевица (тук вече за ГМО също може да се коментира), претърпява ензимна преработка за да увеличи своето фруктозно съдържание, след което се смества с чист царевичен сироп (100%глюкоза).
Фруктозата тук няма нищо общо с истинската фруктоза от плодовете и меда. Глюкозо-фруктозния сироп повишава апетита за сладко и ни кара да ядем и пием още повече. Причината е, че съставките му се усвояват много бързо (бързи въглехидрати, висок гликемичен индекс) и рязко повишават нивата на кръвната захар. За да компенсира, панкреасът произвежда големи количества инсулин, който води до вълчи апетит и напълняване. Фруктозата се метаболизира в черния дроб, който обаче има ограничени способности като всеки орган. При големи количества той се натоварва и уврежда. А излишното количество от подсладителя се превръща в мазнини. Стеатозата (омазняването) на черния дроб затруднява неговата функция.

# 173
  • Мнения: 7 325
Да, чела съм доста информация, въпросът ми е подсладителите които са канцерогенни или въпросната глюкоза-фруктоза е за предпочитане.

# 174
  • Мнения: 12 911
Да, чела съм доста информация, въпросът ми е подсладителите които са канцерогенни или въпросната глюкоза-фруктоза е за предпочитане.
Ако така е поставен въпросът - просто захар.

# 175
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
просо - защото не виждам смисъл в подобни продукти, както ММ казва - храна за канарчета.

просото се е ядяло преди по нашите земи, не е чак толкова екзотично.
сварява се бързо и като оризът може да се ползва за сладки и солени неща.
много е полезно за косата и ноктите, май и за кожата.

пробвай да сложиш заедно с ориз в чушки или сарми  Peace


Да, чела съм доста информация, въпросът ми е подсладителите които са канцерогенни или въпросната глюкоза-фруктоза е за предпочитане.

мисля, че трудно може да се отговори на този въпрос.
аз все пак бих избрала захарта. ГФС го избягвам доколкото мога.

# 176
  • Мнения: 12 911
просо - защото не виждам смисъл в подобни продукти, както ММ казва - храна за канарчета.

просото се е ядяло преди по нашите земи, не е чак толкова екзотично.
сварява се бързо и като оризът може да се ползва за сладки и солени неща.
много е полезно за косата и ноктите, май и за кожата.

пробвай да сложиш заедно с ориз в чушки или сарми  Peace

Пробвала съм. Даже и на децата като бебета пробвах - каши ала бала - никакъв шанс. Та покрай тях и на нас...
Няма да се получи, може на някои да им харесва, но не е нашата храна категорично.
Елдата също. Не мога да го ям това нещо.

На който му харесва да си ги яде Simple Smile

# 177
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Елдата също. Не мога да го ям това нещо.
На който му харесва да си ги яде Simple Smile

о да, това не е ядене за всеки.
мъжът ми също се мръщи на подобна храна за птички  hahaha

# 178
  • Мнения: 7 325
И аз предпочитам захарта. Ядем ограничено количество и за момента Слава Богу нямаме мотив да я изключим, въпросът е че не винаги я има като опция. Явно им идва скъпа на производителите или де да знам и аз какво.
А просо съм ползвала вместо ориз и ми е харесвало доста. Амарант и киноа на салата също. Елда и булгур харсвам, но домашните не щат да го помиришат.
Но явно е според вкуса на всеки.

# 179
  • Мнения: 2 628
Аз се пробвах се да ям чия. Не ми се получи. По предложение на бившата ми треньорка, киноа също. Пак не ми се получи. Ужасно са ми блудкави. Предпочитам лимец и слънчоглед като добавка. Мъжът ми ми се смее: "Х (треньорката) би се гордяла с теб" Grinning

Общи условия

Активация на акаунт