Продукти или марки, които никога не купувате

• 62 290
  • 594
  •   2
Отговори
# 330
То и аз не знам къде се намирам LaughingSmileBell

# 331
  • Пловдив
И аз помислих, че постът за парфюма е объркан. Grinning Grinning
Пели, в "Кулинария" е темата и затова за хранителни продукти става дума.
Иначе аз 500 лева и за литър парфюм няма да дам. Wink

# 332
  • София
Само да кажа, че по - горе говорех за инсулинова реакция, не за инсулинова резистентност Grinning
Копирам стар мой пост от друга тема, за диети и дебеленне, и за вреда от въглехидрати, за да уточня какво имам предвид под ИР ( ако някой се интересува) Сори за отклонението, но говорим за здравословно хранене и покупки , затова

Скрит текст:
Много е просто. Колкото повече въглехидрати тъпчеш,  например сладко, толкова повече стимулираш производството на инсулин. Вярно е,  че инсулинът захранва мускулните клетки и черният дроб , ноооо също така е вярно, че той е причината за отлагането на мазнини и пречи на изгарянето на мазнини. Т.е количеството отделен инсулин е в основата на всичко
Например: хапваш 100 грама захар - паста, торта или бяло брашно - следва шоково производство на инсулин в организма - краен резултат: освен рязко пак да огладнееш друго не може да стане  ooooh! ooooh!
Храните обаче с нисък гликемичен индекс : соя, леща, боб, овесени ядки, пълнозърнести теста , ще се усвояват за часове и ще покачват много бавно кръвната захар, оттам и производството на инсулин.
Но не бива неограничен прием, дори на тези храни с нисък ГИ.

Постоянно високия инсулин пречи на дълголетието и води до състаряване.  ooooh! ooooh!Има организми, които се справят по -лесно с това, при други хора не е така, това вече е инсулинова чувствителност. Но за всички най - общо важи това: Да се опитаме да ползваме положителната страна на инсулина. Confused

# 333
Моля за линк към рецептите за домашни колбаси? Благодаря!

# 334
Анабел, най-добре влез в блога на Батето- Дзверски вкусно. Това е направо енциклопедия за мръвкоядци.

# 335
  • MI
Ох, стига вече с тези въглехидрати и ИР и дабет, че ми писнА. Ако беше вярно това, Италия и Франция щяха да са страните с най-много диабетици на глава от населението с всичката изядена паста, кроасани, хляб и тестени, а реалността е малко по-различна:
https://www.indexmundi.com/facts/indicators/SH.STA.DIAB.ZS/rankings
Ако гледаме данните за затлъстяването, положението е сходно. Много неща оказват влияние, включително с какво ги ядеш тези въглехидрати и какъв тип са. Ако някой си мисли че е все тая дали яде баничка с неясен произход, хляб от супера, паста или качествен хляб е едно и също, много се лъже. За хляба например огромно влияние оказва освен качеството на брашното и маята и начина на втасване. Пастата пък е от твърда пшеница и няма мая. И определено не огладняваш веднага след порция от нея. А и да не говорим, че целия начин на живот и на хранене оказва огромно влияние, много повече отколкото си даваме сметка.

# 336
правих домашен чипс, пекох го във фурната на 250 гр. На вентилатор. Според вас здравословно или е вредно. Питам сериозно.

# 337
Ами, зеленчуци на фурна. Какво да им е вредно?

# 338
  • София
Ако не си прекалила със солта и мазнината, съобразявайки количеството, естествено, че не е вредно. Тялото има нужда от балансирано хранене, което включва и въглехидрати. Печените картофи имат също полезни вещества - йод, витамини (С, Д, В6), желязо, магнезий, калий и др.

# 339
язаради температурата на печене -нали при над 100гр. Олиото става канцерогенно?

# 340
  • София
Зависи с какво олио готвиш. В интернет има много информация за различните видове масла за готвене, за температурната им обработка, полезността/вредността им и т.н.

Ще си позволя да цитирам различни източници (частично и със съкращения):

1)
"Видове мазнини и точките им на горене

Зехтин
●Точка на горене - екстра върджин – 160°C, върджин – 216°C, помас – 238°C, екстра лайт – 242°C;
●Как да използваме - за салатен дресинг.
●Не използвайте при - пържене.

Олио от авокадо
●Точка на горене - 271°C;
●Как да използваме - подходящо е за висока топлинна обработка, тъй като има висока точка на горене; салатен дресинг.

Сусамово олио
●Точка на горене - 175 - 210°C;
●Как да използваме - светлото е подходящо за дълбоко пържене, а тъмното за леко пържене; салатен дресинг.

Слънчогледово олио
●Точка на горене - рафинирано – 227°C, нерафинирано - 107°C;
●Как да използваме: печене, варене - рафинирано; салатен дресинг - нерафинирано.

Олио от гроздови семена
●Точка на горене - 200°C;
●Как да използваме - печене, сотиране, пържене, салатен дресинг;
●Не използвайте при - дълбоко пържене.

Оризово олио
●Точка на горене - 254°C;
●Как да използваме - пържене, сотиране, печене, салатен дресинг.

Орехово олио
●Точка на горене - 204°C;
●Как да използваме - сотиране, пържене на тиган, салатен дресинг.

Фъстъчено олио
●Точка на горене - 232°C;
●Как да използваме - пържене, печене, салатен дресинг.

Кокосово масло
●Точка на горене - 177°C;
●Как да използваме - печене, сотиране;
●Не използвайте при - дълбоко пържене, дресинг.

Краве масло
●Точка на горене - 177°C;
●Как да използваме - леко пържене, печене.

Свинска мас
●Точка на горене - 182°C;
●Как да използваме - пържене, печене."

2)
"Лошите" растителни мазнини в готварството - трансмазнините са вредни за организма, защото повишават нивата на лошия холестерол, могат да запушат кръвоносните съдове и да доведат до сериозни сърдечно-съдови проблеми. Продукти, съдържащи трансмазнини: маргарин, полуготовите супи, тестените изделия, солети, пуканки, чипс, растителна сметана, в повечето  сладкиши, в пържени продукти от вериги за бързо хранене. Зехтинът от вида "екстра върджин" е стабилен до температура 150-190 градуса. Той не е подходящ за готвене, защото над тези стойности съставките му се променят и губи ценните си качества. Всички растителни мазнини с ниска точка на задимяване, образуват лесно трансмазнини. Колкото по-голям е индексът, толкова по-устойчива е мазнината.

"Добрите" растителни мазнини за готвене - тези, които не образуват трансмазнини при термична обработка и имат висока точка на димене. Продуктите, които са устойчиви на висока температура, са: рафиниран  зехтин; фъстъчено олио; нерафинирано олио;  олио от  авокадо; кокосово масло; масло от  макадамия; оризово олио; сусамово олио."

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 15:09 от Fever Ray

# 341
Слънчогледово -съвсем обикновено. На мен зехтинът не ми е вкусен.

# 342
Не, олиото (ако питаш заслънчогледово олио) става канцерогенно при загряване на 220 градуса, т.е. при пържене. Различните масла имат различни температури, при които стават канцерогенни.

# 343
Само да вметна от 5 клас съм на градината и не торим което го прави био.ябълките с червеи и вс останалипродукти са био.
И в лютеницата не слагам олио, изобщо не слагам мазнина въобще, тази година направих проба без мазнина.
Не се хващайте за всяка дума. Ама не съм мързелана. Имам си и био домати. Не правя пюре. Ясно?
Нито ям вафли нито пък прекалявам с баниците но твърдя че съм по-добре от всички софиянки. Спокоен град, спокоен живот. Ако съм искала да си купя вредно нещо нямаше да си ги приготвям сама. А го правя защото съм учила, микробиология и биотехнологии и няма да ходя да купувам сирена с химически добавки. Ако желаете домашно масло, колкото искате скачайте. Но то е най-полезното от маргарини, палмпви и други  масла. И да ви кажа избирайте с каква мазнина да се храните. Трябва животното да е с вътрешна температура колкото човешката за да се разтопи и усвои. Пък вие си яжте вафлите и запушвайте вените. Имате ли представа какъв мазен слой лой се образува от неразградими мазнини по органите, по сърцето? Аз хапвам в малки количества.
Да, скоро ще си имам дете. И дано успея да го науча на моя начин, че и по-добър;)

# 344
Мерси .

Общи условия

Активация на акаунт