Продукти или марки, които никога не купувате

  • 62 299
  • 594
  •   1
Отговори
# 315
  • MI
  • Мнения: 11 890
Fever Ray, точно! А и ограничаване не значи спиране да се яде дадена храна, реално всичко трябва да бъде ограничавано до разумни количества. Храненето трябва да е балансирано, т.е. не е хубаво с нищо да се прекалява, в това число и с въглехидрати, но и с всичко останало. Разбира се, ако не се касае за доказано вредна храна като хидрогенизираните мазнини (с които са наблъскани картофките на МД, а и баничката под блока). Така че не виждам какво й е лошото на домашната баница, стига да не я ядеш прекалено често. Също за хамбургерите от Макдоналдс, ако някой е ял приготвен вкъщи с качествени продукти хамбургер, със сигурност няма да си мечтае точно за тези. Виж, ако баба има прекрасни продукти, но приготвя само яхнии и супи с тях е ясно защо са такива мечтите на внуците й.

# 316
  • София
  • Мнения: 44 543
И аз не купувах нишестени кремчета, обаче малкия умира за тях, особено зимата. Накрая мирясах и чак специална тенджера взех, че в другите загаря.

# 317
  • Мнения: 11 072
1. пишеше, че никога не се купуват вафли и колбаси - което си е нещо съвсем категорично.
Да, вафли и колбаси не купувам никога. Не купувам и маргарин, и полуфабрикати, фиксове, кремчета, пудунги, сокове, сладки. Купувам базови продукти месо, мляко, яйца, плодове, зеленчуци. От тях само свинското е от магазин, останалите са домашни. Заради трихинелозата се страхувам да купувам домашно. С купените продукти приготвям нормална храна. Какво толкова чудно има, че някой не купува никога вафли, колбаси и прочие щуротии?

Ако твоите деца са порастнали и не са с теб в магазина да гледат - не е невъзможно. Както спомена по- напред, твоят син е самостоятелен.
Ама с малки деца в ръцете нз кой ще седне да ти вари доматено пюре по 10 часа., и няма да им купува вредни и боклуци.
Казах само, че сте твърде категорични, което не звучи правдоподобно. И говорих конкретно за семейства с по-малки деца на работещи родители.
Може да има
1. Порастнали деца
2. Семейства с баби по селата, които само се чудят какво бурканче да им спретнат
3. Неработещи и вманиачени в здтавословното хранене.

Извън тия случаи - не виждам как е възможно.
И дори и да се Вари лютеницата-  при стерилизиране - ако е на дърва в казан, там пак се развива Т над 100 градуса, което превишава Т на обикновеното Рафинирано олио.
Тъй че ...

И традиционната ни кухня лесно се вижда каква е- отворете си един стар рецептурник, и да не спорим повече. Мога да ви изпратя  Simple Smile

# 318
  • Мнения: X
Ако твоите деца са порастнали и не са с теб в магазина да гледат - не е невъзможно. Както спомена по- напред, твоят син е самостоятелен.
Ама с малки деца в ръцете нз кой ще седне да ти вари доматено пюре по 10 часа., и няма да им купува вредни и боклуци.
Казах само, че сте твърде категорични, което не звучи правдоподобно. И говорих конкретно за семейства с по-малки деца на работещи родители.
Може да има
1. Порастнали деца
2. Семейства с баби по селата, които само се чудят какво бурканче да им спретнат
3. Неработещи и вманиачени в здтавословното хранене.

Извън тия случаи - не виждам как е възможно.
Освен, че синът ми вече е самостоятелен, споменах и че дъщеря ми е на 12 години. Колкото и да не ти се вярва, дори когато е била съвсем малка, у дома сме се хранили по описания от мен начин. Не е нужно да си неработещ, за да се храниш нормално. Не вманиачено, а нормално. Сега, ако мозъкът на човек не достига да си представи как са възможни съвсем елементарни неща, винаги може да ги обяви за невъзможни.

# 319
  • MI
  • Мнения: 11 890
Ама разбира се, баба само от рецептурник готвеше, прабаба пък 'ептен. Joy То сигурно и шопска салата е типично ястие от традиционната бг кухня. Права бях за Балкантурист...

И откога пюрето се вари цял ден? Хубаво е да имаш базови познания преди да спориш на дадена тема. Всъщност и лютеница не обичам особено, въпреки че обожавам домати. Но поне знам как се прави и знам колко време отнема ежедневното приготвяне на здравословна храна. Явно нвкои потребители само си го фантазират, без да са пробвали на практика. Не е чак толкова уморително и времеемко, горе-долу колкото да отидеш и да се върнеш до дюнерджийницата и/или Кауфланд.

# 320
  • Мнения: X
Здравословната храна е доста простичка, направо елементарна в сравнение с яхнията със запръжка на бабата с "традиционната българска кухня". Обаче, не става само с ядене. Трябва и акъл.

# 321
  • MI
  • Мнения: 11 890
Точно, то наистина е по-бързо да схотвиш, отколкото да отидеш до топлата витрина, да се редиш на опашки и докато се прибереш изстинало.

# 322
  • София
  • Мнения: 18 424
Децата ни са на 4, 11, 16 и 18.
Баби на село нямаме.
Работим за себе си и не сме вманиачени по здравословното хранене, но и държим да не се храним с откровени боклуци.
За другото няма смисъл да повтарям Уиш и Нели.

# 323
  • Мнения: X
Нели, колко да готвя в сезона на салатите? Като добавя сирене, маслини, сурови ядки и варени яйца към салатата и то става не за наяждане, ами направо за наплюскване. Между другото Батето (да е жив и здрав) е дал рецепта за домашна шунка без шунковар и цялата работа се свежда до мариноване на мървката в избрани подправки, стегнато увиване като бонбон в хартия за печене и забравянето ѝ във фурната на 80 градуса (не повече!) между 7 и 12 часа в зависимост от размера на парчето. После следва истинска мъка- вадиш произведението и го чакаш да стегне цяла нощ в хладилника. След това, за награда, режеш и примляскваш.

# 324
  • MI
  • Мнения: 11 890
Знам ли в рецептурника колко време дават за готвене на салатите?  Joy Аз в момента готвя риба, почнах преди 20 мин и направо се утрепах, голяма умора.

# 325
  • Мнения: X
Може в рецептурника да има салата със запръжка. Времеемко ми се вижда.

# 326
  • Мнения: X
Никога не бих дала 500 лева за 50мл. Creed Aventus.
Този аромат и най-вече трайността НЕ му струват толкова.
Ако беше траен,можеше да се замисля и да го подаря.

# 327
  • София
  • Мнения: 2 298
PELLI, нещо си объркала темата.

Голяма дискусия се е развихрила днес, не мога да насмогна да ви изчета.

И колко несъстоятелни неща, с ирония и без ирония, са изписани, направо не мога да повярвам.

А нещата всъщност са много прости:
1. Не купуваме повечето фабрично обработени храни, защото в процеса на обработка се добавят всякакви получени по химичен път добавки - консерванти, оцветители, овкусители, набухватели, трансмазнини и дълъг списък от всякакви е-та. Не виждам кое му е крайното, ако се купуват натурални базови продукти и не се купуват вафли и колбаси. Благодарение на Батето, някой вече го спомена, шунка, луканка, суджук, филе, може да се направи и у дома, само с месо и натурални подправки.
2. Горното е култура на хранене, ако искате го наречете начин на живот, затова и децата се хранят по този начин и не се налага да се влагат луди усилия за ограничаване и контрол. Защо да дебна, като моята 13 годишна тинейджърка дори не поглежда купешки колбаси. Е, под влияние на средата понякога залитат, но изключения от веднъж на 1-2 месеца не променят като цяло начина им на хранене. И малко е било детето, работното време и на двама ни е било над нормалното, последна от градината сме я взимали, никой не ни е помагал, и това не ни е послужило за оправдание да посегнем към промишлено произведени храни с неясно съдържание.
3. Защо трябва да се твърди, че са необходими неистови усилия за приготвяне у дома на натурална храна без химии - мятам продуктите и задушавам, пека, варя, за салати да не говорим какви НЕИСТОВИ усилия са необходими. Някои неща наистина изискват повече време и усилия, но си заслужава. Фантасмагориите с надрасканите тефлонови тави, пластамсовите кутии, приготвянето на храна по 4 кутии наведнъж дори няма да ги коментирам.
4. Нека да се обърнем към базовите продукти. Да, някои са въглехидратни храни, но трябва да се прави разлика между въглехидратите. Не мога да се съглася картофите и ориза да се приравняват към боклуците заради въглехидратите. Крайност е отказването от любимата баница с домашни яйца заради въглехидрати и ИР, наистина е ненужна крайност, освен ако някой от семейството не страда от ИР (инсулинова резистентност). Ако е за превенция, то трябва да се знае, че ИР се получава при ПРЕКАЛЕНА употреба на въглехидрати, и то на рафинирани въглехидрати. В баницата те идват от корите с бяло брашно, можете да ги замените с пълнозърнести кори. Пълнозърнестото брашно съдържа нерафинирани въглехидрати, те се усвояват по съвсем различен начин и не водят до бедите, предизвикани от рафинираните въглехидрати. Но и да се консумира от време на време качествено бяло брашно не пречи, аз например тези дни правих хляб от бяло брашно, което не се е случвало от години, винаги смесвам с пълнозърнесто. Но с бавно втасване и квас, хлябът, макар и бял, е със съвсем различна хранителна стойност от купешкия с мая и всякакви химични набухватели и неясно качество на брашното. Да, меся хляб у дома, и не ме затруднява, защото меси тестомесачката, втасва и се пече без усилия от моя страна. Голяма ирония с меленето на зърно в кафемелачка ... ами мелят си хората у дома (и аз сред тях), защото за тази цел са създадени домашни каменни мелнички за зърно. Но да се върнем към въглехидратите - рафинирани въглехидрати има в белия ориз, заменен с кафяв, нещата стоят по съвсем различен начин. Италианска паста паста със семолина от твърда пшеница не е същото като купешки макарони с брашно от мека пшеница, както се произвеждат в България. Палачинки с пълнозърнесто брашно от лимец не е същото като палачинки от бяло брашно.  За несъстоятелните твърдения за канцерогенни мазнини след термична обработка НелиГ го е обяснила повече от ясно. Има и бавно готвене на ниски температури, там нито мазнините могат да станат канцерогенни, нито продуктите променят много състава си, съответно запазват ценните си съставки. И то изисква големи усилия - да метна овкусени базови продукти вечерта и да спя, докато обяда за следващия ден се приготвя. Или пък сутрин преди излизане за работа да заредя и да ни чака топла и качествена храна за вечеря.
Какви са тези домашни лютеници с китайски доматени пюрета ? Точно с такова народно творчество не бях запозната, признавам. Аз домашна лютеница правя рядко, не сме върли фенове, но става бързо и здравословно. Смилам сушени домати, печени чушки и печени патладжани. Нищо не пържа или извирам, добавям зехтин екстра вържин и естествени подправки, варя 10 минути колкото да се запечатат капачките, температурата на лютеницата и 100 градуса не достига, за да стане зехтина канцерогенен.

И Уиш и Февър Рай ясно обясняват, но явно този спор е безсмислен, Февър е казала какво трябва, за да се разбере.
 

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 00:18 от nati_nat

# 328
  • Мнения: X
Защо да съм объркала,тук само за храна ли се пише?

# 329
  • София
  • Мнения: 2 298
Защо да съм объркала,тук само за храна ли се пише?

До сега - да, намираме се все пак в Кулинария.

Общи условия

Активация на акаунт