Продукти или марки, които никога не купувате

• 62 306
  • 594
  •   1
Отговори
# 300
Кои захарни изделия купуваш , които не съдържат рафинирана захар, бяло брашно и хидрогенизирани мазнини? Защото доколкото схващам това е, което основно ви притеснява във вафлите?
Аз доста етикети съм гледала, не съм открила магическият продукт Simple Smile

Магическия продукт, скъпа е да напрегнеш д-то, да видиш в нета или в тетрадката някое засукано десертче, бисквити, сладки по-диетични и да си ги апретнеш у вас. Ама всички мързеланки отиват в магазина. Нито веднъж в купешки сладкиши и сладки не усетих вкус. Затова и не вземам. Имам енергията и хъса, както и кулинарна страница да си ги правя, дори и качвам после как се е получило.
Свинско, само от проверен източник, някой който коли и продава, а и да ми покаже на бял лист че месото не е заразено.
Апропо не си купувам баници. При нас все още ги правят с олио.

# 301
  • MI
Е то затовааз толкова се качи процентът на деца с диабет, сърдечно-съдови проблеми и наднормено тегло. Статистиката го казва, не аз. Ако всички се хранеха здравословно, сигурно нямаше дада е толкова зле положението.

И не, трансмазнини никога не купувам и ям. В т.ч. вафли. Дори вкусът им е противен, не знам точно пък за тях какво сте се хванали. Кола, лимонада и т.н. също, като купим за гости накрая хвърляме и спряхме. Неща с дълъг списък с подобрители - също.

# 302
  • София
( Откакто любимата ни домашна баница с домашни яйца изпадна в графа боклуци, заради въглехидратите и ИР.... оттогава всичко по отношение на храненето приемам ,  с намигване Wink )

Хммм, не видях някой да пише подобно нещо. Домашна баница с домашни яйца, домашно масло, домашно мляко и без маргарини, сухо мляко и т.н., е нещо прекрасно, защото знаеш съдържанието и начина на приготвяне. Има разлика от небето до земята между споменатите многократно купешки вафли и домашни бонбони, приготвени по следната рецепта, например: 2 чаени чаши мюсли, една чаена чаша сушени кайсии, 1/4 чаена чаша мед, 60 г краве масло, 3/4 чаена чаша кокосови стърготини. И от въглехидрати (купешки чипс, например) до въглехидрати (печени на фурна картофи - има вариант на приготвяне, при който става прекрасен печен чипс, но без да плуват в мазнина, сол, Е-та на килограм и какво ли не още).
Пък дори и не от здравословната гледна точка, която много хора подценяват. От финансова също е по-разумно. Прост пример с чипса или кренвиршите. Вкъщи сме 6 човека - 6 пакета чипс с неясно съдържание е минимум 24-25 лв. Кренвиршите не знам колко излизат като цена, но поне 10-тина кренвирша ще са ни необходими за едно хранене. На цена от максимум 2 лв. (с подправките) правя цяла тава полезен печен картофен чипс. С един килограм свинско месо и зеленчуци мога да направя поне 2 различни ястия и да ядем между 2 и 4 пъти.

Последна редакция: вт, 10 юли 2018, 12:17 от Fever Ray

# 303
И не, трансмазнини никога не купувам и ям. В т.ч. вафли. Дори вкусът им е противен, не знам точно пък за тях какво сте се хванали.

Пристрастяващи са. Неслучайно стана въпрос, че днес и вафлите не са това, което бяха. Нямам спомен като деца да сме омитали по кутия вафли наведнъж, нищо че това беше единственото лакомство, за което никога не е имало дефицит. Сега се купуват и консумират с кутии и колкото повече ядеш, толкова повече ти се отваря апетитът.
Същото е и с кока-колата, и с почти всяка промишлено произведена храна. Въпросът е човек да осъзнае своята пристрастеност и да потърси начини за нейното преодоляване. Ако иска, де, иначе оправдания - колкото щеш.

# 304
  • MI
Да, наистина, като бяхме деца и аз не помня да сме ядяли толкова вафли и подобни, а не са ги крили родителите ни. Но пък като не си свикнал да ядеш тези храни тип боклук, не са ти и вкусни. Като със солта - ако си наложиш един месец да слагаш съвсем малко, после ти е неприятно като е прекалено солено нещо...

# 305
  • София
Дъщеря ми си пазарува почти сама. В смисъл, в къщи много рядко яде, харчи си джобните за храна. Вафли и кроасани не си купува. Виж, чипс, понякога. Останалото - дюнери и пици. Обаче тренира яко и е слабичка даже.

# 306
  • Nice
Не знам защо на някои не им се вярва, че наистина е възможно да не се консумират определени храни и напитки. Което не значи, че животът ми е 100% здравословен.
Но например не мога да си спомня кога за последно съм пила безалкохолно или сок от кутия. От години си карам на вода или някой и друг фреш.
Купувала съм за гости, а ако остане накрая директно хвърлям.
Няма как да съм консумирала без да знам.
Така е и с кремвиршите- не купувам. А и пак няма как да са скрити в друг продукт и да консумирам без да искам.
Ето две неща които мога твърдо да кажа, че никога не купувам и не консумирам.

С колбасите признавам, че ми се случва да взема, но тук нямат общо с българските, не са бъкани с подправки и има такива на които съставът им е просто месо. Скъпички са и не мога да си ги позволявам често.
Които е ял качествени испански и италиански месца знае, че разликата с българските луканки и шпекови салами е до Луната.

# 307
Не искам да ми се сърдите и да връщате разни обиди.
Аз съм решила да ям био и здравословни храни защото имам възможност и пълни градини с био продукти. Като имам деца ще им пюрорам, меля, бъркам кашички и изобщо храни в къщи. Не одобрявам висенето в фейса за сметка на бурканчета пълни с химия и нишесте, с етикет месо и зеленчуци!

И аз съм живяла над 1,5 г в големия град. Как не видях веднъж там близо до училището и детската градина където живеех някоя майка да направи сандвич или нещо вкусно и да го пакетира, било то и в два три хартиени плика?
Защото вс майки се отказват след някоккодневно мрънкане че другите си купували....

Защото виждам как всички извеждат децата, цъкат на телефоните и пушат.
А моята майка ме е научила от трудния ни живот в който нямаше много избор и живяхме без баща. Всяка сутрин или вечер тя готвеше поне две неща и десерт ако имале възможност.
Сутринта двете мадами получавахме прилежно запечатано в пликчета и хартии обяда си. В торба от плат. И не съм се срамувала.
Беше ми супер. Дори сега още го прилагам, особено на мястото където работя за да вземеш обяд трябва да изкараш 25 лв. Защото е курорт. селище.
Какво ще ви коства събота и неделя вместо (някои, не казвам всички, които са домакини не ги обвинявам) да седите в профила, да пушите, да киснете пред пейките да се приберете. Да речем почивка 40 м. След това преобличане, да сготвите манджа, подходящо и привличащо нещо за детенце и да му го сложите в кутия? Осъзнавам че не всички сега и тук ще ме подкрепят и вярно...в Софето нямате евтини храни да си приготвите домашна лимонада, нектар, сироп от бъз, лютеници и зимнина.
Ама поне веднъж да пробвате въпреки че пред блока няма отредената стойка за тенджера.  Когато живеех в Сф ходихме при кандидат свеки(на бившия приятел майката) в Левски и си правехме буркани, всичко що е родила природата в двора му. Хем мързеливата свеки беше доволна, хвм аз че не цапах апартамента.

!Твърдя и ще продължавам да твърдя че само родителите са отговорни за бъдещето, възпитанието, навиците по храна и т.н. на децата.
Аз няма да купувам сладки храни на малки деца. В нашия град има една майка дето до 10 г възраст детето и не беше видяла що е дъвка и бонбон, зъбите са му идеални, без кариеси. Но и възпитанието бе строго, ама резултата е налице. Полезни навици доби детето.
Не става въпрос да е веган.
Ето примврно сестра ми е главен журналист и се прибира късно, но зета готви и понякога помага в чистенето. Но и тя готви вечер.
И мъжете трябва да ги накараме да ни помагат в домакинската работа.Wink😀
С удоволствие ще ви дам рецепти на баща ми, изтъкнат производител целогодишно на мъжко пране. Има и за салам, и за филе Елена, луканки, създърми, и др.

Още един личен пример. Едно осиновено дете на мои познати.
Глезеха го даваха му мн пари и сега е толкова зле че чак не ги поглежда.

От майката зависи колко пари ще дава на децата си! Ако му дава над 15 лв според мен това дете ще си позволи да нахрани някое куче с домашната храна и да яде само чипсове и глупости, а после защо в къщи идва гладен като вълк, или обратното, задоволен и да не погледне никога вече домашната.
Децата са като чист лист попивателна хартия или като гъбки. Ако ги залеете с положително мислене, добро обучение и възпитание стават добри и възпитани с малки изключения. Ако се нагледат на терор, боища, много игри с убийства, да станат агресивни е много вероятно. Съшото е и с храната.
Аз съм изкарала университета си и двете магистратури с 5лв максимум плюс голяма кутия храна. Гордея се че майка ме научи да пестя.
Вместо да харча аз си спестявах за дрешки, мебвли и сега го правя...за да ми се сбъдват мечтаните проекти за апартамента.
Поздрави!

Последна редакция: вт, 10 юли 2018, 13:33 от Blagoslovena

# 308
Просто крайни твърдения по темата хранене, в България и в 21 век, са леко съмнителни.
Самата истина, но аз в оследните страници не прочетох нито едно крайно твърдение в посока, че някой се храни само и единствено ултра полезно. Ти би ли посочила такова твърдение? Може и да съм пропуснала. Или отговорът, че не купувам колбаси и вафли се счита за крайно твърдение?

# 309
1. пишеше, че никога не се купуват вафли и колбаси - което си е нещо съвсем категорично.
2. момичето, което пише по-нагоре за здравословно приготвяне на домашна лютеница - не искам да се смея, нищо че се опита да ми се подиграеш: Ама - домашната лютеница, ако е традиционната рецепта, която всички знаем - включва олио/пържено/, сол, и  пюре.

1. пюрето от магазина е твърде често китайско, което значи - че е токсично.
2. пържената, дори - термично обработената мазнина - е канцерогенна. Което абсолютно веднага прави домашната лютеница нездравословна храна. Нищо, че вътре може да си сложил еко-меко-био-продукти.

И - кой ти е казал, че българската ГОТВЕНА храна - е здравословна?! Изобщо хич даже не е.
* тя съдържа термично обработени мазнини, които са мега-ултра вредни
* сол е големи количества
* бяло рафинирано брашно.
* тук ако се намесят и феновете на разделното хранене - значи, съвсем ти отиде концепцията за изхранване на младежта.
* дори термично обработеното месо съдържа карцерогени, поради причина, че съдържа термично обработени мазнини.
* за ползите или вредите от млечните продукти - не ща да споря с вас, всеки си има възгледи. Аз съм на мнение, че от всички неща - обезсолената извара е единствената най-щадяща организма. И затова гледам да купувам такава. Ама се случва и сирене, и кашкавал да взема. /Да не се отклонявам/

Кариесите не винаги са в резултат на не-ядене на сладки неща. Може, и най-вероятно е - че причината е в гените/наследствена/.

Ти сега така говориш, ама като се сдобиеш с дете за отглеждане - което ти пожелавам от все сърце - друга песен ще подхванеш. Щото и аз на теория мислех едно, ама практиката говори друго.

# 310
За съжаление, сладкото е само една от многото причина за поява на кариес. И все пак е най-масовата.

# 311
  • MI
домашната лютеница, ако е традиционната рецепта, която всички знаем - включва  пюре.

пържената, дори - термично обработената мазнина - е канцерогенна.

термично обработени мазнини, които са мега-ултра вредни

* бяло рафинирано брашно.
Толкова митове и легенди в един пост рядко се срещат. Dizzy Face Откога в ТРАДИЦИОННАТА кухня се ползва пюре? Ми тя прабаба ми само пюре от магазина ще да е купувала. Също толкова е имала достъп до рафинирано бяло брашно ежедневно. Май тук някой бърка балкантурситката с традиционна кухня. А за пюрето съм наистина изумена, никога не съм виждала някой да блъска готово пюре в домашна лютеница.

Пържената мазнина е канцерогенна САМО ако се премине точката на димене. За термичнообработените мазнини пък е съвсем смешно. Joy То във форума битува и мит, че зехтин екстравърджин е са-мо-за-са-ла-ти и я си го сготвил, я си умрял. Така че хич не се и учудвам вече.

А пък за включването на разделно, безглутеново или безвъглехидратно хранене като супер здравословни да не говорим. Ако имаш специфичен проблем може и да е подходящата за теб диета, в противен случай със сигурност не е най-добрата алтернатива. А вафлите и колбасите според никоя диета не са задължителна храна, така че не виждам какво точно странно има. Все едно да се чудиш защо някой не яде пуканки или пържени скакалци.

# 312
  • София
Просто крайните мнения са леко смешни, в условия на все по - некачествена храна.
Ако седне човек да направи разбор и да помисли малко, ще види че няма как да избягаш от вредното.
Това е. За жалост. Био не е равно на супер полезно. Дадоха ми го от село - не е равно на супер чисто и 100% хубаво. Контролирам какво яде детето на 100 %- едва ли е вярно !
Домашната баница с домашни яйца и всичко домашно = въглехидратна храна = добре е да се ограничава  ( ето съвсем нагледен пример за масова заблуда) Затова го пиша. Не за да се заяждам. Румка е дала добри примери.

Бих се съгласила за безвредната храна , на баба на село, която с къртовски труд сама си отглежда всичко от - до.  И не ползва/ избягва препарати
Колко са такива незнам? Аз познавам само една Thinking Блъска жената по цял ден, храни си децата... внуците й  мечтаят за МакДоналдс и ако им падне омитат по едно меню Grinning

# 313
  • София
Само няколко бързи вметки имам:
1. за домашна лютеница не е задължително олиото да е пържено (може да се обработи чрез "задушаване") и не е задължително да се ползва купешко пюре, когато се сложат пресни продукти; в традиционната рецепта никъде не се споменава за пържене, а за варене и купешко пюре по времето на прабабите ми е нямало, а аз знам рецептата от тях;
2. солта сама по себе си не е вредна за организма, а е жизнено необходима в умерени количества;
3. кое точно се разбира под "българска готвена храна" е въпрос на вкусове и разбиране;
4. обезсолената извара от магазина обикновено се обезсолява по химичен път и е отпаден продукт след производството на други (солени) млечни продукти; съвсем елементарно е да си направиш домашна извара, без да използваш изобщо сол или да добавиш след приготвянето й само за овкусяване; тогава наистина ще имаш здравословен продукт;
5. продължавам да не разбирам защо се смята за невъзможно човек да живее без вафли и колбаси (при толкова по-полезни алтернативи);
Залитането нито в една крайност не е полезно - нито за физиката, нито за психиката. Орторексията неслучайно е определена като хранително разстройство.

nelig + 1!

Yangdze, защо е необходимо да се залита в крайности и да се поставя или-или. От вредното в градска среда не можеш да избягаш. Означава ли това умишлено да си вредиш? Особено знаейки съдържанието на определени продукти и начина им на приготвяне. Био обикновено означава заблуда с някакъв етикет. Контролът над всяко едно нещо е загуба на време и има обратен ефект. Не е необходим контрол, а приучаване към определена култура на хранене. Тогава няма да ограничиш всички въглехидрати, например, защото ще знаеш кои ще ти навредят и кои не. А това с МакДоналдса е странна мечта. Децата ни са опитвали и не им харесва. Малкият е опитвал веднъж на един детски рожден ден и после повръща цяла нощ. Вече не иска дори да чуе за такива бургери, а домашни бургери приготвяме у дома и ги яде.

# 314
1. пишеше, че никога не се купуват вафли и колбаси - което си е нещо съвсем категорично.
Да, вафли и колбаси не купувам никога. Не купувам и маргарин, и полуфабрикати, фиксове, кремчета, пудунги, сокове, сладки. Купувам базови продукти месо, мляко, яйца, плодове, зеленчуци. От тях само свинското е от магазин, останалите са домашни. Заради трихинелозата се страхувам да купувам домашно. С купените продукти приготвям нормална храна. Какво толкова чудно има, че някой не купува никога вафли, колбаси и прочие щуротии?

Общи условия

Активация на акаунт