Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 46

• 49 447
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
  • Варна
Въпрос - в случая на месата, термична обработка, освен обичайното готвене, какво друго представлява? Примерно пица може ли да се яде? Повечето пици имат шунка и други меса, които все пак минават някаква термична обработка бидейки част от плънката, но тя достатъчна ли е за да убие листерията?
Спокойно, достатъчна е Hug

dhaini,
мерене на кръвно веднъж месечно с какво точно ще ти помогне? Ако смяташ, че има проблем редно е да го мериш поне по 2 пъти на ден, т.е. да го следиш редовно, а не да чакаш консултацията. Лично на мен никога не са ми мерили кръвно на ЖК, но и никога не ми е било проблемно.

# 646
Една пица няма да ви убие. Ако се лиша от всичко то трябва да не ям.

Последна редакция: ср, 31 яну 2018, 10:56 от ARIA*

# 647
Само да допълня - листерията може да бъде открита и във водата. Това означава, че и зеленчуци, които са поливани с тази вода, биват заразявани с бактерията (домати, дини, пъпеши и пр.). Накратко - опасността дебне отвсякъде. Не можем да се предпазим от абсолютно всичко, не живеем в стерилна среда. Трябва да има разумни мерки - храната да е преминала термина обработка (печене, варене, но не алангле за месото), за плодовете и зеленчуците да се измиват старателно преди консумация в сурово състояние. Сирената да са произведени от пастьоризирано мляко. Рибата да е  от вид с ниско ниво на живак.

# 648
Въпрос - в случая на месата, термична обработка, освен обичайното готвене, какво друго представлява? Примерно пица може ли да се яде? Повечето пици имат шунка и други меса, които все пак минават някаква термична обработка бидейки част от плънката, но тя достатъчна ли е за да убие листерията?

dhaini,
мерене на кръвно веднъж месечно с какво точно ще ти помогне? Ако смяташ, че има проблем редно е да го мериш поне по 2 пъти на ден, т.е. да го следиш редовно, а не да чакаш консултацията. Лично на мен никога не са ми мерили кръвно на ЖК, но и никога не ми е било проблемно.

Нямам представа дали има проблем или не, не съм лекар и самолекуването и самопостовянето на диагнози е най-грешното нещо специално в този период. Именно затова очаквам от хората, които се предполага да се грижат за това, да го правят.

# 649
  • Варна
Да си следиш кръвното не е самопоставяне на диагнози. Все едно да не си мериш температурата сама, а да чакаш лекарят да ти я измери.

# 650

dhaini,

Нямам представа дали има проблем или не, не съм лекар и самолекуването и самопостовянето на диагнози е най-грешното нещо специално в този период. Именно затова очаквам от хората, които се предполага да се грижат за това, да го правят.
На мен не ми го мерят всеки път, понякога пропускат. Аз си го следя, но не се вманиачавам - един - два пъти седмично.

# 651

dhaini,

Кръвното е доста нестабилно и затова наистина, ако усещаш че нещо не е както трябва, ако имаш признаци на високо или ниско, най-добре на момента да го мериш. Мен преди ми го мериха на всяка консултация, но пак се получи един грандиозен скок, както си бях в къщи, от горещините.

# 652
Да си следиш кръвното не е самопоставяне на диагнози. Все едно да не си мериш температурата сама, а да чакаш лекарят да ти я измери.

Въпросът не е в това дали жената сама си го следи, а че АГ-тата са абсолютно длъжни да мерят кръвно на всяка една консултация. То аз мога да си го меря и всеки път да излиза ''нормално'' на личния ми апарат, а всъщност да е супер завишено, например. Или обратното.

# 653
Първо не се знае кой как и най-вече дали правилно си мери кръвното в домашни условия. И второ - високо и ниско са относителни понятия. Ако аз цял живот съм с 90 на 60, за всеки това е ниско, но за мен е нормално. И в този случай ако не се знае и тръгне изкуствено да се вдига, ще се получи обратният ефект.

# 654
  • Варна
Много ясно. Аз също съм с ниско. Но мерене веднъж месечно е просто несериозно, точно защото кръвното варира изключително много. Ако имаш някакви неразположения мериш на момента и ако не е наред - отиваш да ти го измерят с професионалния апарат, ако толкоз държиш и да ти изпишат терапия. Не чакаш да дойде денят за консултация.

# 655

Въпросът не е в това дали жената сама си го следи, а че АГ-тата са абсолютно длъжни да мерят кръвно на всяка една консултация. То аз мога да си го меря и всеки път да излиза ''нормално'' на личния ми апарат, а всъщност да е супер завишено, например. Или обратното.
Ако апаратът не е точен или човекът не може да измерва правилно, това е друго. Но при правилно боравене дали в лекарския кабинет, или у дома ще го измериш, е едно и също. Ако знаеш какви са били параметрите на кръвното ти налягане преди бременността и след като си бременна, всяко отклонение е извън норма.
Аз следя и теглото си, макар да нямам проблеми и с него.

# 656
  • Варна
Точно така е и според мен. Коментарът ми беше във връзка с постове, твърдящи, че не можеш да имаш доверие на показания, измерени вкъщи.

# 657
Дишай, дишай Joy

# 658
На мен ми го мерят в ЖК, но си го меря и аз. Нормалното ми е 90/60, сега обаче не пада под 120/80, което за мен е направо високо. 😒

# 659
Бърз въпрос за цената на биохимичния скрининг в к-ка Щерев в днешно време да знаете каква е?

Общи условия

Активация на акаунт