Тема за бързи въпроси и отговори - Всичко за нашите деца - Училищен блиц

• 87 525
  • 742
  •   1
Отговори
# 180
Утре щели да решават за евентуална грипна ваканция в София. Някой има ли инфо?

# 181
Утре щели да решават за евентуална грипна ваканция в София. Някой има ли инфо?
Това излиза в гугъл:
https://www.dnes.bg/stranata/2018/01/25/shte-ima-li-gripna-epide … nieto-utre.366102

# 182
     В седми клас упражнява ли се трансформиращ преразказ на непознат текст по начина, по който се прави
на НВО ?Моето дете е в шести клас и засега такъв преразказ се е давал само за домашно.

Как децата успяват да се справят със запаметяването на текста .Непознати имена, географски понятия понякога?Какви автори се дават на допълнителните уроци/Прави ми впечатление, че през последните 10 г. само веднъж се е паднал чужд автор /

# 183
     В седми клас упражнява ли се трансформиращ преразказ на непознат текст по начина, по който се прави
на НВО ?Моето дете е в шести клас и засега такъв преразказ се е давал само за домашно.

Как децата успяват да се справят със запаметяването на текста .Непознати имена, географски понятия понякога?Какви автори се дават на допълнителните уроци/Прави ми впечатление, че през последните 10 г. само веднъж се е паднал чужд автор /
Понеже и моето дете е в 6 клас, мога да ти кажа аз как процедирам. Всеки уикенд давам по един текст за преразказ. Например, този уикенд ще преразкаже текста от името на неутрален разказвач, а следващия уикенд, пак същия текст, но от името на някой герой. Запаметяването на информацията се тренира. Няма как да се получи отведнъж. Първоначално ѝ разрешавах да гледа текста и да прави подробен план, преди да започне да пише преразказа. Отне ѝ няколко месеца, докато започна да прави тези планове, без да гледа текста. Та, с две думи, трябват ви време и системни тренировки. В училище, по  обективни причини, тези две неща няма как да се осигурят на детето. Следователно, ние го хващаме за вратлето и работим системно с него. Ако не можем лично ние, делегираме.

# 184
Светкавица,
случва се за домашно някой преразказ, но не се набляга.
Някак си децата запомнят текста. Аз не мога (хихи - не си го поставям за цел обаче). Как запомнят - ами случва се да допускат фактологически грешки - не било газови, а петролни лампи, не било кофа, а купичка, и така - санкционират ги.
Вкъщи обикновено си попоглеждат текста.
Реално нямат време за чернови при изпит/ класно. Затова нахвърлят основни факти, план и пишат белова.
Ако детето ти е податливо на упражняване вкъщи - действай като the wishmaster.
the wishmaster, не знам дали всеки текст е подходящ за двата вида дидактическа задача - и от името на герой, и от неутрален разказвач, не че е невъзможно де.

# 185
  • Русе

Четящите деца се справят според мен доста по-лесно с тази задача. Моето дете в шести и седми клас прави и им бяха оценявани сигурно десетки преразкази по изискванията на НВО . Но той не чете и въпреки, че пише доста правилно и рядко допуска правописни грешки, както и с времената в преразказите се справя обикновено без проблем имаше малко точки на преразказа, според ме  точно защото обърква историята. Ако сега го готвех, бих го карала да чете кратки разкази и да си прави планове по тях.

# 186
Lorenca, не всеки става, но голяма част- да. Затова ровя и подбирам.

Amber, моята дъщеря допреди година не четеше нищо освен енциклопедии. От една година насам, слава Богу, се запали по четенето на художествена литература. Наистина, резултатът е видим. И речникът се обогатява и уменията за конструиране на изречения и смислен текст се подобряват.

# 187
  • Русе
И речникът се обогатява и уменията за конструиране на изречения и смислен текст се подобряват.
   То и аз това повтарям, ама да има кой да чуе. И той до скоро по енциклопедиите висеше. Но от година  - нито книги ,нито енциклопедии.

# 188
  • Русе
Мога да потвърдя, че четенето и ученето наизуст много помагат. Дъщеря ми чете много и заради курсовете по драма учи текстове наизуст. Нямаше никакъв проблем на НВО в 7 клас. Надявам се и в 12 да е така. Другото важно е за изпитите за сертификати - слушане с разбиране на доста дълги текстове, които аз забравям докато ги слушам още Flushed

# 189
Благодаря за отговорите!Мислех от лятото да тренираме, но явно трябва по-рано. Не е от податливите, не е от четящите, енциклопедиите си ги препрочита няколко пъти.

А как подбирате текстовете за упражнения- от сборници или каквито и да е разкази?

# 190
Светкавица, аз комбинирам текстове от предишни НВО и текстове, които учат в момента. Например, тези седмици я гърча с текстове от "Под игото". Миналия уикенд беше "Представлението", а този я чакат "Радини вълнения". Така и така го учат в училище, поне да увеличим ползата.

# 191
  • София
Ако тук има родители с предстоящи първолаци - София, може би тази тема ще им е интересна: http://www.bg-mamma.com/?topic=982604.615
Все още има време да се изпрати и коментар на очакваните критерии: https://www.sofia.bg/web/guest/project-system-for-admitting-first-class

# 192
  • София
Грипна ваканция и в София от понеделник
http://dnes.dir.bg/news/sofia-vakantzia-gripna-26817170?nt=4

# 193
  • Русе
Честито, ние я чакаме с нетърпение.

# 194
Супер!
Дойде и моето време да се радвам на ваканции! Grinning

Общи условия

Активация на акаунт