Тема за бързи въпроси и отговори - Всичко за нашите деца - Училищен блиц

• 87 143
  • 742
  •   1
Отговори
# 420
Пийни една студена вода и се успокой.
Нито твърдя, че съм навътре, нито твърдя, че новата двустепенна система е по-добра от старата.
Просто ми стана интересно как, хем не си запозната с нещо, хем го наричаш глупост.
И не, няма да ти смеля информацията. Ще се наложи да си я набавиш сама.

# 421
  • София
Не разбра ли, че при мен плитки номера от сорта "пий една студена вода" или "пий си хапчето" не минават? Ще ги продаваш на друг! Фрази като твоите са израз на безсилие. Какво толкова ми скачаш? Много ли те дразня? Ама, много ли? Wink
С кое да съм запозната? Трябва ли да мириша един екскремент денонощно, за да разбера, че е екскремент?
Не искам да ми смилаш никаква информация - направИ го заради хората, които четат темата, като си толкова в час. На мен ми е все тая - едното ми дете вече завърши, другото ще завърши тази година. Интересът ми е единствено безпристрастен, защото е голяма промяна в образователната система.
Та, служебно ли пишеш тук, партийно поръчение ли изпълняваш?

# 422
  • Русе
   Андариел, много се радвам че пропусна нашата наборна тема. Много щеше да бъде тегаво , някой да ти опява едно е също, ама натрапчиво.
     И аз в първия момент се притеснявах и доста четох и го мислех.Не виждам с какво удостоверение за Първи гимназиален етап е по-различно от завършен 10 клас. Предполагам, че училищата имат интерес да им останат ученици и ще се постараят през тези 3 години да го обяснят на учениците си. Акцентът според мен е на профилирането и на по целенасочена подготовка, което има смисъл. Сега едни учат до 11 клас общообразователни, други с разширено изучаване на езика ги учат до 10 клас.Според мен е по-добре в 11 и 12 клас да си започнат да се подготвят по-целенасочено за там за където са тръгнали. Би следвало да има обаче и вариант за професионално профилиране на тези, които излязат от 10 клас. И предполагам че професионалните училища бързо ще заемат тази ниша или поне би следвало. 

# 423
Въпросът е дискутиран надълго и нашироко в друга тема във форума. Който го интересува, ще намери и ще прочете. Вече сме го смлели, така да се каже. И аз, и Амбър, и доста други участници във форума.
Не знам какъв точно ти е проблемът. Смятам, че съм помогнала на доста хора. Пък ти си повтаряй едно и също за плитките номера, за това колко си проста и останалите клишета, които често използваш.

# 424
Нали не е вярно че оценките от 5, 6 и 7ми клас влизат в бала за кандидатстване след 7ми клас?
Една позната с дете в шести клас твърди, че тка са им казали в училище.

# 425
Нали не е вярно че оценките от 5, 6 и 7ми клас влизат в бала за кандидатстване след 7ми клас?
Една познат с дете в шести клас твърди, че тка са им казали в училище.
Не, не е. Даже във форума е качено копие от писмото с отговора от МОН по запитването, отправено от наша съфорумка. Мисля, че по-късно и интервю с д-р Кастрева беше публикувано. После и репортаж по БНТ имаше някакъв.
Намерих го.
http://bg-mam.ma/p/1007740/36237414

Последна редакция: пн, 16 апр 2018, 22:20 от Анонимен

# 426
  • София
Опа, сега викаме на помощ "и други участници във форума". Сама не можеш ли да се справиш, че ти трябва подкрепление? Тъкмо навреме дойде Амбър, така че не си сама на фронта, спокойно!

От това какво би следвало до това какво ще бъде може да се окаже планина разлика, Амбър. Обичайно като тръгнат да въвеждат нещо го сервират с панделка и парфюмирано, за да го "купи" обществото и да не протестира, родителите започват да си фантазират някакви неща на база оскъдна и напудрена информация, дозирано пусната от отговорните фактори, а после се оказва съвсем друго. Тези жабета ги ручаме периодично.  Или казано с простонародното клише - обещаването не е като даването. Готова съм да се хвана на бас, че нищо от това, което според теб "би трябвало", няма да се получи. Имаш твърде оптимистични очаквания към мотивите на училищата какво щели да направят, за да си задържат учениците. На никого не му дреме за профилирането, нито за учениците, нито за ползите за тях, просто така са им казали - трябва да го направите двустепенно и точка. Най0натрапчиво ти казвам, че нещата няма да станат по-добре, а по-зле, пък ако не позная, аз ще те черпя едно кафе.

# 427
Благодаря, Дидева!

# 428
  • Русе
 Andariel, не ми се спори с теб, защото практиката показва, че е безмислено. Накрая не излизаш нито по-информиран, нито по-убеден. Но пък темата прави рязък завой за да следва декларирането на личните ти убеждения.В случая хич не е напудрено, щот нашият набор се гърчи между две програми със зеещи дупки. Почти никой хал хабер си няма за тези нововъведения. Тук няколко хора чоплим и пишем писма на МОН ,щот не сме сигурни какво сме разбрали и тъй ли е, или инак. Тъй че съм си пропуснала парфюма и панделката.
А ти като се изтропаш ей тъй насред темата, дет всеки е влязъл да попита за информация, и е емоционално обременен ,като професионалист знаеш, че не е редно да излезеш неосведомен, но пък наплашен.

# 429
Списък на издателствата, предоставили линк за достъп за ползване на „електронно четим учебник” на одобрените със заповеди на министъра на образованието и науката  учебници – печатни издания, от I до VII клас включително
„Електронно четим учебник” е електронен продукт, чието съдържание е напълно идентично със съдържанието на одобрения учебник, създаден като печатно издание.
Електронно четими учебници

# 430
Извинявайте ако се намесвам неканена. За съжаление и аз смятам че Андариел е права. Ако знаете в моето непосредствено обкръжение колко хора завършиха “на магия”... пък съм набор 7 нещо и съм учила в престижно ПМГ. То не бяха гаджета. , мисли за бебета, мисли да избягат само едва да завършат... сега след 10-ти клас официално могат да го направят с благословията на държавата

Виждам проблемите и на по-младичките, които сега са на 21-22. При тях даже е още по-разпусната история

Като са мънички децата, до 7-8 клас, е едно
Станат ли 9-10 клас, удари ли ги тотално хормонът, и собствените им родители не могат да ги познаят. Има и изключения, разбира се, но процентът е ужасяващо голям на тези, които се вписват в описанието ми

# 431
И в момента не е проблем да напуснеш училище след завършен десети клас. Образованието е задължително до навършване на 16 години. И сега, и по новите учебни планове, след десети клас не се завършва средно образование.

# 432
Да, така е, но остават с лъжливото чувство, че получават нещо.
 Като полуз-висшето образование, което в крайна сметка приравниха на висше.
Ще получат единствено правот да учат за ... шлосери или нещо друго подобно работническо. За мен тази система обслужва промишлени и индустриални интереси някакви.

# 433
Ще получат правото да да продължат обучението си във втори гимназиален етап на средно образование и на обучение за придобиване на професионална квалификация.
Какво ще се случи на практика, можем да коментираме, когато сегашните осмокласници завършат десети клас. Тогава ще стане ясно каква част от учениците ще продължат във втори гимназиален етап и каква част евентуално ще реши да не продължава образованието си засега.

# 434
  • София
Амбър, никого не карам да спори с мен. Но и едва ли можеш да очакваш, както и Дидива, че ще се съглася с нещо, с което не мога да се съглася, само защото някой друг го е казал. Имам мнение - казва го. На теб или на друг не му харесва - това си е негова работа. Тук е форум и пиша където и каквото искам, при това съм по правилата. Не е личен телефонен разговор, нито затворена група. НаправИ си група - тогава командвай кой да влиза и кой не!  Тук пиша по темата и не е нужно нито аз да се съгласявам с теб, нито ти с мен. Но аз не ти казвам, че се натрапваш примерно, макар да мога да смятам, че се натрапваш. Ти на какво основание си позволяваш да ми пишеш неща, с които очевидно се опитваш да ме обидиш? Дидева и тя същата - като сте толкова по-умни от мен и по-добри и всичко, защо си позволявате такова лошо поведение и опити за обиди към мен? Да взема и аз да започна да ви отвръщам със същото, искате ли? Така че моля, коригирайте си поведението, щом имате претенции да сте по-по-най, особено от мен!

Дидева, спИцЯлно за получаването на нещо - има си вече десетилетия проучвания по въпроса - щом един младеж напусне училище, той рядко, ама изключително рядко се връща, за да си доучи. Дреме му на него за професионалната квалификация, щом е решил да напуска! Западняците отдавна я сърбат тази попара и затова след дъжд качулка са измислили всякакви курсове, курсчета и каквото се сетиш подобия на някакви професионални квалификации, защото виждат, че работата е на зле - напусналите "след първи гимназиален етап с право да продължат професионална квалификация" се превръщат в едина армия от неквалифицирани безработни, които лежат на социалната система и се плодят или пък книминалните прояви се увеличават, защото има проблем с наемането на хора без нищо. И те в момента се връткат и се чудят как да направят това, което ние в момента разбутваме - да задържат младежите в училище и те да получат средно образование.
Няма нужда да чакаме, за да видим, че колата ще се обърне. Ако чакаме да видим, това е незряло поведение, а ако факторите "чакат да видят", значи хич не им дреме или са неспособни да се справят. Обаче те не са неспособни - просто слушкат и папкат.
Ако си родител, значи си фантазираш някакви евентуални ползи. Ако си на работа тук въ форума и работата ти е да защитаваш позицията на мон и на спускаш директивите и линкове, то поне си го кажи, да знаем.

Последна редакция: вт, 17 апр 2018, 08:02 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт