За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 73 713
  • 747
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Кулинари, можете ли да ми препоръчате добър зехтин за готвене? А за салата?
Всеки зехтин който е над 10лв/л е добър. У нас повече се харесва гръцкия зехтин, той няма тази малко сладко-горчива жилка както испанския зехтин , въпреки че винаги се е казвало , че по-добър от испански - няма. Но ние не сме свикнали с този леко нагарчащ вкус, въпреки че на мен ми харесва,  затова търсиш гръцки, има във всеки голям супер.

# 601
Аз не понасям зехтин, но един испански от Лидъл в черна тенекиена кутия ми допада много.

# 602
  • София

Antonia An Petrova, нали преди няколко постинга питаше какво е това "heavy cream а аз нямам идея какво е това", кога успя да го пробваш и му сложи 5-те звезди? Иначе, рецептата не звучи лошо. Peace А Butterscotch Chips откъде? newsm78

Двете ще ме уморите... от смях.... Joy Joy

# 603
  • München, Deutschland
Здравейте мами
не съм писала от няколко месеца и докато се огледам вече минали няколко теми ...но аз си знам към кого в случай на нужда да се обърна... моята студентка приключи сесията и се прибира при мама да си почине и да хапне /все на суха храна е /, но сто заръки - прави струвай на протеинова диета съм,  нищо с въглехидрати да не виждам..та сега търся идеи - готвено/печено  месо с какви зеленчуци при положение,  че не трябва да е картофи, не яде лук , сосовете да не съдържат брашно ...давайте идеи

Попринцип гледам да се храним така, с тази разлика, че не ограничаваме мазнините. Съветвам те да попиташ дали е точно протеинова диета (Дюкан) или високомазнинната-нисковъгл, защото има разлика между двете и протеиновата с ограничени мазнини е кофти за бъбреците.

Общо взето ти препоръчвам месо със зеленчуци, както и ти самата си предложила, с млечни и сирена не бива да се прекалява, докато човек е на тази диета. (лично мнение). Има една тема само за такива рецепти с повече мазнини и без В, ето я:

http://old.bg-mamma.com/?topic=675266;topicrefid=4

Тъй като все пак не казваш да е на кетонна диета, т.е. съвсем да реже В, предлагам ти следните идеи:

- гювеч - с повечко зелени зеленчуци (зелена чушка, бамя, зелен боб), патладжан, и малко по-мъничко моркови и червена чушка, че те са с повечко В. Картофите просто ги пропускаш.
- пържоли (каквито обича) и за гарнитура задушени броколи със сметанов / сиренов сос
- късчета (свински, телешки, пилешки) на тиган само с чушки (доколкото знам, има подобно ядене от арменската кухня, подобно съм чела при Ани Шакарян)
- запечени сирена (напр.: сирена във фолио на Пепчо), но аз лично ги правя на тиган, към това всякакви задушени зеленчуци
- френски зелен боб - доколкото помня, той беше с малко въглехидрати. Може да стане основно като бланшираните бобчета запечеш в тавичка със сирена...
- всякакви крем супи
- всякакви салати
- рибни вариации, мисля, че черният ориз имаше съвсем малко В за гарнитура... Иначе аз харесвам риба с гарнитура броколи или гратен с карфиол.
- Карфиолът има много малко В - може паниран (само с яйце), запечен със сирена вече казах, на туршийка (ако правиш)
- омлети всякакви
- салатата Сельодка под шуба си става за наяждане, но без картофения слой
- таратор
- сега ще те учудя, но съм правила суши и вместо ориз - карфиол на "зрънца", слепваха се със сметана и беше вкусно, ето снимка Simple Smile

Спирам, че прекалих май. Simple Smile

# 604
  • München, Deutschland
Пускам си моя въпрос като втори пост, за по-лесно четене.

Имам много бадемово брашно останало. Дайте идеи как да го оползотворя. Да не са сладки, защото покрай Коледа изядохме дузини, да не са и макарони, защото нито ми се получават, нито ми харесват на вкус.

Идеята ми засега е за някаква торта с белтъчени платки и бадемово брашно, а между платките - шоколадов крем, че и шоколад имам доста... Правила съм тортата Фереро Роше на Федорка и беше страхотна, но ми се иска някаква друга. Ще нагодя продуктите и на око и пак ще стане, но ще ми е по-лесно ако имате готова рецепта. Simple Smile Идеята ми е да я направя довечера и да ми стане утрешния десерт за 14.02.

# 605
  • On the sea
Някакви идеи какво мога да приготвя с маскарпоне? (Като изключим cheesecake и Тирамису)

# 606
Бисквитена торта също може.

# 607
Марчева, точно този нагарчащ вкус искам да избегна, разваля ми салата.Преди използвах един ,който ми докараха от Гърция, беше страхотен, но не запомних име.Та затова се допитвам до вас , ако някой е срещал такъв ,който не горчи.

# 608
  • София
Марчева, точно този нагарчащ вкус искам да избегна, разваля ми салата.Преди използвах един ,който ми докараха от Гърция, беше страхотен, но не запомних име.Та затова се допитвам до вас , ако някой е срещал такъв ,който не горчи.
Гръцки и това е! Има най-различни разфасовки от 1 л до 5 л.

# 609
  • София
Някакви идеи какво мога да приготвя с маскарпоне? (Като изключим cheesecake и Тирамису)

Този сладкиш ми е много любим: Черно-бял сладко-солен тарт (без печене)

# 610
  • София
Момичета , мога ли да смеся заквасена сметана и  бита сметана за крем за торта?

# 611
Благодаря на Ваня77 з арецептата за кекс с банани и какао.Много е хубав.

# 612
  • София
Благодаря на Ваня77 з арецептата за кекс с банани и какао.Много е хубав.

Много се радвам, че съм била полезна.  Hug

Момичета , мога ли да смеся заквасена сметана и  бита сметана за крем за торта?

Може.  Peace

# 613
Коя стевия е подходяща и за сладкиши и за кафе?

# 614
  • On the sea

Този сладкиш ми е много любим: Черно-бял сладко-солен тарт (без печене)
Благодаря ти, точно нещо подобно търсех, още утре ще се изпробва и после ще се похваля.

Общи условия

Активация на акаунт