За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 73 687
  • 747
  •   1
Отговори
# 645
Моля ви малко помощ за избор на торта....след 4 дни имам РД и искам да си направя тортата сама,но ще ми е за първи път и малко ме е страх,дали ще се получи......
Обичаме леки торти,да не са сметанови.Украса,ако може да ми предложите,лесна,че да съм сигурна.Имам бадеми,може да ги обеля и да ги настържа,знам ли....
Ето тези рецепти съм избрала,като блата смятам да е пандишпанов:
Крем Рафаело

1 консерва подсладено кондензирано мляко / около 400г
250г меко масло
около 100 г кокосови стърготини(може да сложите и повече, ако ви се стори, че крема е по-рядък).
(по желание 100г настърган бял шоколад, но може да ви се стори доста сладко)
Първо се разбива маслото, като по малко се прибавя на струйка кондензираното мляко до получаване на пухкав крем и после се прибавят стърготините. Така приготвения крем се оставя за около час-два да се стегне хладилника.
Крем, който докарва доста на белия крем на Неделя (Taneto):
4 яйца, 250 гр масло, 250 гр захар, ванлия

Крем, който докарва доста на белия крем на Неделя (Taneto):
4 яйца, 250 гр масло, 250 гр захар, ванлия

Приготвяне на крема:
Яйцата и захарта се варят на водна баня при непрекъснато бъркане до сгъстяване (отнема около 25-35 мин), охлажда се и се смесва с маслото, разбито с ванилията.
Към тази смес добавям разбита сметана Президент - количеството е на око.....колкото повече, толкова повече, т.е. по-хубаво

Шоколадов пудинг

Съставки:
100 гр шоколад (горчив)
2 жълтъка
5 с.л. захар
500 мл мляко
40 нишесте
ванилия

Приготвяне:
Начупвате шоколада на малки парченца. Разбивате жълтъците със захарта на кремообразна смес. 125 мл мляко разбърквате с нишестето. В останалото мляко добавяте шоколада и загрявате. Прибавяте ванилията. При непресттано бъркане оставяте да заври. Прибавяте нишестената смес, разбърквате и оставяте да се сгъсти. Махате от котлона. Малко като поизстине добавяте яйцата, разбърквате хубаво още малко и изсипвате в порционни купички.

Крем Роял (маслено-белтъчен крем за шприцоване) (pina)

прясно мляко - 250гр
кристална захар - 250гр
белтъци - 2 бр
кр. масло - 250гр
пудра захар - 30гр
ванилия - 1бр

# 646
Аз съм правила тортата Рафаело, но тя няма нужда от специална украса, отгоре стъргах бял шоколад.

# 647
Аз ползвам готови теста, от баничарница, замразени, от бяло брашно, от типово. Нямам смелост да го направя сама. Но като чета рецептите, които сте дали наистина е лесно. Защо пък да не опитам следващия път?

# 648
beauty_magnolia,

опитай, разбира се. Това е възможно най-лесното тесто, за 5 минути го правя. От същото пека и селски хляб.

# 649
Опитайте, дори и да нямате опит с месенето не би трябвало да ви затрудни, поне за пица тестото е малко количество и ще се омеси лесно.

# 650
Нямам никакъв опит с месенето и все заобикалям случаите, в които да се пробвам. И така си оставам ненаучена. С тия готови заготовки е лесно и бързо.  А от домашното по-вкусно няма...

# 651
  • София
Моля ви малко помощ за избор на торта....след 4 дни имам РД и искам да си направя тортата сама,но ще ми е за първи път и малко ме е страх,дали ще се получи......
Обичаме леки торти,да не са сметанови.Украса,ако може да ми предложите,лесна,че да съм сигурна.Имам бадеми,може да ги обеля и да ги настържа,знам ли....
Ето тези рецепти съм избрала,като блата смятам да е пандишпанов:
Крем Рафаело
................................
Ето торта Рафаело

# 652
За първи път правих еклери. Станаха страхотни. Сега къде да ги съхранявам- хладилник?

# 653
За първи път правих еклери. Станаха страхотни. Сега къде да ги съхранявам- хладилник?

Да, или навън. Трябва да са на студено.

# 654
Притеснявам се от влагата(примерно в хладилника) да не станат леко влажни. Трябва да са затворени плътно....друго?

# 655
Те ако са вече напълнени, ще си станат меки и ще се овлажнят така или иначе. Поемат си от крема.

# 656
Момичета, имам домашни маслени бисквити, натрошени на ситно, правени преди около 45-50 дни, дали са годни за нещо все още? Държа ги в пликче в хладилника?
И също, какво мога да направя с около 400 мл сладкарска сметана?
Такава е: https://receptite.com/graphs/articles/hopla-sweet-smetana.gif

И също, ако замеся тесто за хляб със суха мая, вода, мед и сол (както си го правя по принцип), ако го оставя след втасването в хладилника примерно, мога ли да го ползвам след няколко дни? Идеята ми е уикенда да замеся количество за 2-3 хляба и да ги пека през седмицата във фурната? Нямам пекарна, ако има значение.

# 657
  • София

И също, ако замеся тесто за хляб със суха мая, вода, мед и сол (както си го правя по принцип), ако го оставя след втасването в хладилника примерно, мога ли да го ползвам след няколко дни? Идеята ми е уикенда да замеся количество за 2-3 хляба и да ги пека през седмицата във фурната? Нямам пекарна, ако има значение.
Сложи го в хладилника веднага щом го замесиш, не чакай да втасва. То ще си втаса в и хладилника, бавничко. Няма проблеми да издържи няколко дни.

# 658
  • София
Здравейте, преди 11 дни правих тесто за пица, но дойде в повече количеството. И вместо във фризера домашните го прибрали в хладилника. Сега го намерих, дали все още е годно или да отива в кофата?

# 659
 хвърляй го. Много е. Ако беше 4-5- дни - да.
Момичета, имам домашни маслени бисквити, натрошени на ситно, правени преди около 45-50 дни, дали са годни за нещо все още? Държа ги в пликче в хладилника?
И също, какво мога да направя с около 400 мл сладкарска сметана?
Такава е: https://receptite.com/graphs/articles/hopla-sweet-smetana.gif

натрошаваш бисквитите, разбиваш сметаната, смесваш я с толкова заквасена сметана. Слагаш в чаша ред от крема, ред бисквити, пак крем,  някакви ядки поръси, плодчета можеш да нарежеш и ще имаш нещо такова вкусно, сладко и свежо за десерт  http://pep-4o.blogspot.bg/2013/06/blog-post_20.html

Общи условия

Активация на акаунт