За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 73 704
  • 747
  •   1
Отговори
# 630
  • Русе
Като правите пица върху тестото първо какво нанасяте, за да бъде мекичко и да не става на подметка? Ще правя от готово типово тесто и не правя за първи път, но всеки път се "държи" различно при печенето. Винаги намазвам първо тестото с доматено пюре или сос и после нареждам шунка, сирена, кашкавал най-отгоре. Но веднъж се изпича много добре и остава сочна, друг път се отделя повече течност и докато изври отдолу изгаря... Бъркам ли нещо?

# 631
Благодаря ви за съветите  bouquet Всички са ми много полезни  Heart Eyes Лесно, лесно и много лесно да ... объркаш нещо  Laughing
Понякога слагам наистина повечко доматен сос или пюре... Ей така, да има повечко, не ми се свиди  Laughing

# 632
Аз слагам кетчуп или домашна лютеница.

# 633
Знам, Марчева, знам и затова ме е яд като я объркам... Не са ли много 200 градуса? Ако печката е с вентилатор пак ли да е на 200 печенето?  Днес ще спазя точно съветите ти  Peace
Не са много 200 градуса, ако се пече в пещ температурата е доста повече, непостижима в домашна фурна. Даже тавата слагам да се загрее добре, докато оформям пицата и после я слагам. Ако искам по-мокра плънка и повече доматен сос, тогава слагам соса и по-мокрите неща от сорта на кисели краставички и пека първо така, намалям на около 200 тогава. (Нямам вентилатор на фурната.) Сирена, колбас и прочие слагам после и допичам за малко, на тях не им трябва много. Това след като доматеният сос се е изпарил и няма видимо останала течност, понякога и цяла чаша домати от консерва съм слагала на една тава на фурната, в тях слагам и 1-2 лъжици зехтин и ригана и пак не ми е оставала глетава по този начин, хем често правя с наполовина типово и наполовина бяло брашно.

# 634
Сега като ви чета се сещам и друго, че явно бъркам. През цялото време пека на горен и долен реотан и вентилатор. С идеята тестото да не остане сурово, защото всичко друго е в готов вид. А в един момент трябва да оставя само на горен.  Peace

# 635
  • София
Сега като ви чета се сещам и друго, че явно бъркам. През цялото време пека на горен и долен реотан и вентилатор. С идеята тестото да не остане сурово, защото всичко друго е в готов вид. А в един момент трябва да оставя само на горен.  Peace
Ползвам всички възможни реотани + вентилатор, но моята е тъничка пица. но както вече писах, малко  дом сос,  малко плънка, основно сирена, босилек   и готова си. Simple Smile

# 636
Щом сме на вълна пици и аз да питам - правило ми е впечатление, че една приятелка пече пицата покрита с фолио, отделно разточва блата. Вие как процедирате с тези готовите блатове?

# 637
  • София
Щом сме на вълна пици и аз да питам - правило ми е впечатление, че една приятелка пече пицата покрита с фолио, отделно разточва блата. Вие как процедирате с тези готовите блатове?
Не зная какво е това "готов блат", приготвям си тестото, то е толкова елементарно. Брашно, мая, вода, сол, зехтин, готово.

# 638
  • Русе
Тесто за пица
За две дози - 500 г бяло брашно, 1 ч.л. сол, 1ч.л. захар, 2 с.л. зехтин, 2 ч.ч. вода /или топло мляко/ -400 мл, 40 г мая.

Предварително загряваме фурната на най-ниската степен.
Разбъркваме внимателно маята в 1/2 ч.ч. топла вода около 5 мин. ,после я слагаме във фурната да набъбне леко. Смесваме брашното с останалата вода и зехтина, като го бъркаме няколко минути. Прибавяме маята, солта, захарта и още една с.л. брашно. Месим докато получим тесто. Може към него да се добавят още 2 с.л. зехтин. Слагаме тестото в дълбок съд, покриваме го с кърпа и го оставяме във фурната или някъде на топло място за два часа да бухне.

По тази рецепта го правя

Изпичам пицата за около 20 мин. на 200 градуса предварително загрята фурна. Отгоре на няколко места слагам малки бучици краве масло. Кашкавалът настърган го поръсвам отгоре 5-6 мин. преди да извадя окончателно изпечената пица. Успех!

Последна редакция: ср, 14 фев 2018, 18:19 от i_peych

# 639
Да споделя рецептата за тесто от,което правя пица,"пликчета"със сирене,мекици:срещу нас има пицария-винарна и го знам от "пицарката"им-1кг.брашно,1пак.суха мая -7гр.,3 равни ч.л.сол,1и1/2 до 2 ч.ч.топла вода.Всичко това се разбърква с лъжица и се сипва олио до усвояването му(около 1-до 1 1/2ч.ч).Покривам тестото в купата със стреч фолио и оставям да удвои обема си.Става много и го деля на три-едната част ползвам за голяма пица(тънък блат)другите две прибирам в пликчета във фризера(винаги имам готово,когато ми потрябва).

# 640
В тестото за пица има само вода, мая, сол, брашно. Маята е минимално количество и се търси ефекта на бавното втасване.

# 641
  • София
В тестото за пица има само вода, мая, сол, брашно. Маята е минимално количество и се търси ефекта на бавното втасване.
не само е това и зехтин, около 1 с.л. Мога и да посоча източници веднага.

# 642
не само е това и зехтин, около 1 с.л. Мога и да посоча източници веднага.
И аз знам че се слага и малко зехтин и наистина става по-добре ако се меси с много малко мая и се остави в хладилника до другия ден, има по-различна структура при такова бавно втасване и пиците стават по-добри, стига човек да има време да си го предвиди от предния ден.

# 643
  • В царството на игрите:)
http://www.bg-mamma.com/?topic=297129.315
В тази страница на Лабрекс по надолу има рецепта за "Чудесно тесто за пица". Любимо ми е и винаги сполучливо!

# 644
  • София
Ето още едно видео за приготвянето на пица: https://www.vbox7.com/play:c8cacbe1

Общи условия

Активация на акаунт