Употребявате ли алкохол и ако да – колко често?

• 43 643
  • 389
  •   1
Отговори
# 270
А колко жени тук споделиха, че пият в големи количества всяка вечер? Аз не видях. Всички говорят за чашка вино, 100г концентрат или коктейл. Това не води до замъгляване на съзнанието, изпиване на мозъка и прочие, които ти споменаваш. Горе съм писала и за битовия алкохолизъм. Извън жаргонното значение, той не е просто да пийнеш чашка вино след работа.

# 271
  • Буркина Фасо
[quote author=The Catcher in the Rye link=topic=1014571.msg36249482#msg36249482
 Същото важи и за алкохола. Качи ли се количеството, ставаш подобие на човек в главата и тялото. Качи ли се количеството на шоколада/ цигарите, ставаш подобие на човек само в тялото.
Т.е. несравними са.
[/quote]
а ако се качи количеството на грим и силикон к`во се получава ? Laughing

пп. ударих едно с качествено мезе. и вчера , и онзи ден. ако нема мезе - не пия.
до сега не са ми казвали , че съм алкохолик. и пиян не са ме виждали. но пък се боря с/у алкохола - унищожавам го.  Joy

# 272
  • MI
Много по-безумно е да сравняваш вино с кокаин, отколкото с шоколад. Това според лекарите.

# 273
  • София
А колко жени тук споделиха, че пият в големи количества всяка вечер? Аз не видях.
Понеже вадиш от 9 кладенци вода, ще отговоря по същия начин. 14 единици били максималното за седмица, т.е. средно по 2 ед/ден. 1ед=85мл вино. Налей си чашата с 200мл или 2чашки по 2 пръста а не по пръст и половина и си ги минала. Тия 170мл са си баш "една чашка"
Та в този ред на мисли няма как да знаем какво е количеството и дали не ходят по ръба съфорумките.

За бирите- същото. Тия 21 единици по 190мл са близо 4л/ седмично. Което прави малко повече от бира дневно. Изпивайки 2-3 пъти в седмицата две вместо една, ги минаваш. И то за мъжете...
За жена една бира седмично минава границата.

Това, защото все на изследвания и показатели ви избива и цитирахте изчисленията на СЗО.

# 274
Да си гледат работата СЗО-то, както и цитиращите ги. Първите поне оправдават съществуването, т.е. финансирането си, пишейки подобни глупотевини. Вторите на голи глупотевини я карат.

# 275
  • София
Ами, не знам, доста от любителките на всекидневната чашка ги цитираха и на тези граници стъпиха в тезата си.
Може да действа благоприятно на чувството за хумор, но не и на капацитета Laughing

# 276
  • MI
Има си одобрен от Сзо метод за определяне рисково ли е пиенето, слагам линк, но ще го намерите на всички езици пишейки А.У.Д.И.Т. на латиница:
https://patient.info/doctor/alcohol-use-disorders-identification-test-audit
Иначе и на мен хората без чувство за хумор и инатливи са ми неприятни, но не твърдя че това е болест и са параноици например. Просто са с кофти характер по моите критерии. Wink

# 277
  • София
И на мен са ми неприятни инатливите, които не падат по гръб.
Болест е- дълбоко вкоренено чувство за несигурност или поне някакъв дисонанс в избора ти, тласкащ те да защитаваш въпросния избор, че и да го натякваш, ползвайки квалификации за личността, не за навика.

Там е разликата между двете обособили се групички.
Едните казаха: пиенето е еди- какво си.
Другите започнаха да правят заключения за личността на коментиралите.

# 278
Никой не пие вкъщи. Лятно време понякога си разделяме една бира. За мен 2/3, за мъжа ми 1/3. Казва, че и това му е много Laughing
С хубава компания, при подходящи случаи, мога да изпия повече, бира през лятото, червено вино зимата.
За толкова много години свекърите така и не се научиха, че не пия. Все напират да ми сипват. Мъжът ми се измъква по-лесно с думите, че трябва да шофира.

# 279
  • MI
Който си направи труда да направи теста ще схване веднага колко са комплксни критериите и че не е ограничен нито до количество, нито до честота на прием. Който не желае няма проблем, просто да не говори за СЗО. Малко като веганите, които твърдяха че според СЗО от месо се хваща рак стана - има зрънце истина, но много малко.

# 280
От всичко изчетено до тук - явно съм алкохоличка.. Crazy

# 281
А колко жени тук споделиха, че пият в големи количества всяка вечер? Аз не видях.
Понеже вадиш от 9 кладенци вода...
Не виждам защо мислиш така. Излагам си гледната точка. Тя е, че чашка вино на вечер е ОК и дори според лекарите е здравословна. Ти си противоречиш. В началото заяви, че количеството за теб няма значение, а честотата, за да определиш дадено поведение като битов алкохолизъм. Сега боравиш с количества. Нека не търся сега и цитати за замаяност, объркан ум, изпит мозък, което предполага доста по-големи дневни дози от цитираните от участниците в темата. Майка ми имаше навика (навик, не зависимост) да си сипва по 80-100 г водка вечер. При прием на антибиотици, боледуване, липса на алкохол (забравила е да купи) и прочие спокойно е пропускала без да го мисли изобщо. Сега от 2-3 години не е пила въобще, защото в един момент спря да й е вкусно и й мина мерака. Та толкова по въпроса за тежката зависимост, която се развива от малки количества алкохол всяка вечер дето е толкова неизбежна, че й "минава" за ден.

# 282
  • София
Ти си противоречиш. В началото заяви, че количеството за теб няма значение, а честотата, за да определиш дадено поведение като битов алкохолизъм. Сега боравиш с количества.

Количеството при всекидневен прием коментирах, че за мен чвстотата не е нормална.
А сравняването на два продукта, каквото ти направи, изисква съизмеримост при различни количества.
Едното е моята гледна точка относно явление, касаещо само алкохола, другото е контрааргумент при сравняването на различни "пороци". Т.е. противоречие няма.

По- нагоре някой репликира мой коментар за двете чашки, защото дори според СЗО еди- какво си. Ами, ето, в частта от поста ми, която си избрала да не коментираш аргументативно, а да търсиш противоречия (възникващи при биещи се коментари на едно и също нещо, а не на две различни), съм дала пример как това, което няколко страници назад бе посочено за норма може и да е ходене по границата.

# 283
Aз не сравнявах алкохола със захарта буквално, както се опитваш да го изкараш от толкова постове.

Аз се опитах да ти обясня, че твоята лична представа дали някой е алкохолик не може да означава нищо, ако хората не са диагностицирани като алкохолици, в което има бая повече параметри от това дали пият вечер или не по същия начин, по който моята оценка, че употребата на някои хора на сладки изделия ги прави диабетици не значи нищо, ако според изследванията им те не са диабетици.

Въобще... чудя се дали осъзнаваш, че това е доста сериозно обвинение дори, когато се опиташ да се измъкнеш с това, че си имала в предвид битов алкохолизъм, а не най-тежките стадии на болестта алкохолизъм.

За да наречеш някой зависим, е необходимо доста повече от това дали си позволява нещо всеки ден. Всеки прави нещо всеки ден. Дали пие кафе, дали яде сладко, дали друго - по твоята логика всичко, което обичаш да правиш ежедневно е зависимост.
Ама като иде реч за алкохол било друго и ПО-вредно - може, ако иде реч за някакви големи количества и осезаема симптоматика (демек бг-мамите дето писаха за навиците си трябва да страдат от замаяност, загуба на концентрация, изнервеност, периоди, за които нямат спомен, слабост на сутринта, нужда от алкохол на закуска, будене с жажда нощем, епизоди и тн.), а ако не иде реч за такива количества нещата седят горе долу по същия начин като с всички останали зависимости.

Та ще перифразирам за последно - ако някой има навика (специално за тебе пиша - ако е "зависим", макар че такава зависимост видимо минава бързичко, при майка ми за ден-2) да прави нещо, което не му вреди въобще ежедневно, той трябва ли да бъде съден като алкохолик, битов алкохолик, захарен наркоман, кафе-наркоман и така нататък? Защото ти това правиш в момента.

# 284
  • София
Въобще... чудя се дали осъзнаваш, че това е доста сериозно обвинение дори, когато се опиташ да се измъкнеш с това, че си имала в предвид битов алкохолизъм, а не най-тежките стадии на болестта алкохолизъм.

той трябва ли да бъде съден като алкохолик, битов алкохолик, захарен наркоман, кафе-наркоман и така нататък? Защото ти това правиш в момента.

По 1: Не вменявай, ако обичаш, че имам нужда или се опитвам да се измъквам. Като го казваш, не става истина, защото нямам подобна нужда. Казала съм го точно и ясно в първия си пост по темата и съм ползвала точно въпросното наименование.

По 2: Не съдя, нямам и потребност да се оправдавам, защото ти така си решила. Написала съм мнението си, което не е по- различно от това на доста други в темата по съдържание, а по изява не е по- различно и от заклеймяването на непиещите като сухари, без чувство за хумор, глупчовци и подобни. Дори бих казала, че е една идея по- любезно, защото коментирам навика, не човека.

Фактът, че аз самата обичам определени алкохоли и ги употребявам, макар и по- рядко от пишещите тук говори сам за себе си, че се опитвам да дам обективна оценка на дадени навици, посочвайки лицемерието в някои постове.
"Ти си заядлив щом  говориш кофти за навиците ми, но аз мога да коментирам негативно твоята персона, защото няма същите навици, обръщайки нормата в ненормално."

Скрит текст:
Моята лична представа за шизофреници ме пази от тях. Някои не са диагностицирани като такива, но са такива и предпочитам да значи "нещо" за мен Wink

Общи условия

Активация на акаунт