Употребявате ли алкохол и ако да – колко често?

• 43 648
  • 389
  •   1
Отговори
# 255
Мен ми е интересно как хората, убедени, че чаша вино всяка вечер те прави алкохолик започват със "За мен това е алкохолизъм". При болестите (а алкохолизмът е болестно състояние) няма такова нещо като "за мен" и лично мнение. Или човека е болен медицински, или не е.
По същата логика за мен някой, който нагъва по 2 шоколада на ден може да е диабетик, но по медицински показатели кръвната му захар да си е в норма. Това, че аз намирам консумирането на много захар за кофти не означава, че хората са болни само, защото на мен тяхната норма ми се вижда голяма.
В тази връзка нито честотата, нито дори количеството (в някакви граници все пак) е признак на алкохолизъм. Истинските алкохолици се диагностицират като такива по много показатели - не по един, а и в болшинството случаи имат генетична предразположеност.
Например, аз съм 47 кг. Ако започна да се храня неудържимо с много и вредна храна, ще кача 10 кг, 20 кг, 30 кг над нормата... ама никога няма да стана 300 кг, защото това ми го няма в гените, а съществуват хора, които действително достигат 300 кг.
Така и с пиенето. Едни имат това предразположение и за тях няма спирачка, други го нямат и дори да искат не могат да продължат да пият след една граница (заспиват, повръщат, става им лошо, вкуса им става неприятен, замайват се), която за алкохолика не съществува или е мноооого далечна.
Много алкохолици изобщо не пият всеки ден, но в случаите, в които започнат не спират и се докарват до много брутални състояния, имат бели петна и тн.
А тези, които ежедневно се напиват имат множесто симптоми - пият още от сутринта със ставането, нервни са, имат загуба на концентрация, безсъние, бели петна, при липса на питие могат да имат дори халюцинации... и да се сравнява това с работеща жена, която вечер си налива 100 г уиски или чаша вино с вечерята е меко казано нелепо.

# 256

Google76, много добре написано. Съгласна съм.  Peace

# 257
  • София
Аз правя разлика между алкохолик (онези крайностите, които винаги коментирате, защото така е изгодно за тезата, че видиш ли алкохолиците падали под пейките) и битов алкохолик. Едното е болест, другото е някаква зависимост.

А ако хванем твоята теза с показателите, как пък някой заявява, че не е алкохолик, без да се е изследвал.
От 9 кладенци вода носиш и сравняваш шоколад с алкохол, което е нелепо. И двете увреждат тялото, но едното ти изпива мозъка.

Жалко е да обясняваш, че без алкохол на масата ти е скучно, че трезвениците са скучни или че да пиеш веднъж на две свдмици е отклонение от нормата.
Не, нормата не е всекидневно пиене, колкото и да ви се иска и след като се промотира това да не се начуква канчето на тоя, дето пие всеки ден, е парадоксално да се прави абсолютно същото към останалите и то с епитети, касаещи личността. Такава реакция сама по себе си говори за някои неща.

# 258
  • MI
Гугъл, много точно. И всъщност захарта създава зависимост, която носи почти толкова големи здравословни проблеми, колкото алкохола. Очевидно не какаото е проблема на шоколада. Wink

И, уважаеми трезвеници, давате ли си сметка че спорът тръгна от там, че вие скочихте на цитат от Достоевски?!! Толкова е абсурдно, че чак е смешно. После се сърдите, че някой казал, че нямате чувство за хумор, а аз бих добавила - не сте в състояние да разграничите стила на някоя бг-мама от този на един от най-големите писатели, живели някога. Joy

# 259
Аз правя разлика между алкохолик (онези крайностите, които винаги коментирате, защото така е изгодно за тезата, че видиш ли алкохолиците падали под пейките) и битов алкохолик. Едното е болест, другото е някаква зависимост.

А ако хванем твоята теза с показателите, как пък някой заявява, че не е алкохолик, без да се е изследвал.
От 9 кладенци вода носиш и сравняваш шоколад с алкохол, което е нелепо. И двете увреждат тялото, но едното ти изпива мозъка.

Жалко е да обясняваш, че без алкохол на масата ти е скучно, че трезвениците са скучни или че да пиеш веднъж на две свдмици е отклонение от нормата.
Не, нормата не е всекидневно пиене, колкото и да ви се иска и след като се промотира това да не се начуква канчето на тоя, дето пие всеки ден, е парадоксално да се прави абсолютно същото към останалите и то с епитети, касаещи личността. Такава реакция сама по себе си говори за някои неща.

Аз никога не съм писала, че на маса ми е скучно без алкохол. Grinning А приятеля ми е кажи речи трезвеник, май споменах някъде назад. Не е в това въпроса.
Сравнението на шоколад с алкохол си е съвсем релевантно, когато не обсъждаме наливане с алкохол до степен да ти изпие мозъка. Аз поне не съм била пияна от пуберските ми години, когато се напих с едно шампанско и повърнах. Вярвам, че повечето, които пишат в темата са горе долу по същия начин. Всъщност лекарите препоръчват по чашка червено вино на вечеря за добро здраве и за дълголетие. Шоколад на вечер, обаче, не съм чула да препоръчват. И в много случаи хората, пристрастени към захар имат далеч по-сериозни проблеми от тези, които пийват по чашка на вечер. Чашка, не бидон. Самия начин, по който един алкохолик гледа на чаша алкохол е коренно различен от този, по който гледа обикновен човек, който обича вкуса и му е приятно да изпие чаша вино. Единия има необходимост, нужда, неудържимост, сухи устни, другия го свързва с това, че ще му достави удоволствие и ще върви с пържолата, например.

# 260
  • София
Сравнението на шоколад с алкохол си е съвсем релевантно
И в много случаи хората, пристрастени към захар имат далеч по-сериозни проблеми от тези, които пийват по чашка на вечер.
Ами, тези със сериозните проблеми със захарта прекаляват с нея и количеството, което означава, че сравнението ти е несъразмерно, което го прави нерелеванто.
Ядящите много сладко срещу пиещите по чашка вечер.
Или сравняваш 2 редчета шоколад с чашка алкохол, или ще сравняваме 2 шоколада с литър.

Сравнението извън здравословните проблеми за мен е неадекватно поради простата причина, че променливи се сравняват най- ясно в динамика, а от там разглеждаме увеличаване/намаляване на количеството и реакциите спрямо това.
Т.е. ако при увеличено количество шоколад се наблюдават ефекти върху талото, то при увеличено количество ашкохол- не само.
Или просто казано: ако с един нагъващ сладко мога да си говоря на всякакви теми, с един алкохолик- не мога.

Нели, не съм прочела цитата на Достоевски, но подобни принизявания на думите му до махленски спор кой колко си е налял или цитиращите Хемингуей селяни, начукващи канчета, че "всичко, което не е море, е провинция" са жалки и смехотворни, но не и смешни.

# 261
О, вече имаш причина да се ограничаваш? Такива неща имах предвид, както и това.
Въпросната причина няма общо с възрастта Simple Smile

И при битов и при всякакъв алкохолик и има характерни черти, които са доста по-различни.

# 262
И ям,и пия,и спортувам...,не ми пречи.Тоя живот трябва да се живее !! Ей,големи драми с тоя алкохол Simple Smile Всеки си преценява сам за себе си,от ментори никой няма нужда !!

# 263
  • MI
Е, как си го пропуснала, беше наречено мизерия дори, оттам се тръгна май с обясненията колко са по-зле пиещите от трезвениците Joy
Скрит текст:
Всичките ми приятели и  роднини консумират Simple Smile родителите ми също,аз по принцип се отнасям много подозрително към напълно непиещи хора и не ги допускам до себе си Simple Smile Достоевски го е казал :
Има нещо нездраво и съмнително в трезвеника.
Скрит текст:
Възприемам хората, които не пушат, тяхна си работа, дори възприемам тези, които не се заглеждат след жените по улицата, макар че... Но както и да се мъча, не мога да възприема непиещия за нормален. Непиещият е маниак и точка по въпроса. Всеки, който се опита да облече трезвеността в благообразно обяснение, е гад, мръсник, безочлив продажник. Да не пиеш означава да живееш като идиот. Да си противоестестен и пластмасов като вегетарианец. Липсата на алкохол води до оглупяване и тежка шизофрения. Изкривяват се представите за света.
Това ако не е доказателство за липса на чувство за хумор (и на обща култура), здраве му кажи. А дали ти харесва какво е казал Достоевски или Хемингуей в случая не е важно.

А за захарта, виж последните становища на СЗО и после пак ще си говорим доколко е сериозен проблема и дали нанася много по-малки вреди от алкохола. А на диабетик му трябва МИНИМАЛНО количество захар,  както на алкохолик - минимално количество алкохол, за да им навреди СЕРИОЗНО. На ЗДРАВ човек и умерено количество алкохол ежедневно, и умерено количество захар няма да навредят. И да, и на здрав човек системното прекаляване и с алкохол, и със захар най-вероятно ще докара здравословни проблеми. Не мисля, че при захарта вероятността да пипнеш диабет ще е по-малка, отколкото с алкохола - цироза. Същото е със солта, само дето там проблемите са свързани със сърдечно съдовата система, иначе пак има зависимост и пак вероятността да се разболееш е огромна.

# 264
Нали стана ясно, че цитатът не е на Достоевски, а някакъв друг е вмъкнал неговото име в разни интерпретации на тема въздържание.
За мен няма никакво значение кой колко му е дозата, дали пие или не. Важното е да няма ексцесии и последствия за здравето и близките му.
То вече и въздуха, който дишаме стана вреден, а ние сме зависими от него по тази логика, нали. Simple Smile
Не забравяйте, че всеки има различна поносимост към алкохола и възможност да го преработва.
Понятието "битов алкохолизъм" е гражданствено наименование на навика да се пийва всеки ден (обикновено вечер) някакъв алкохол и няма общо с болестта "алкохолизъм", която е официално такава и описана с определените симптоми, последствия за здравето и т.н.

И да съм по темата – не понасям сладки алкохоли. Напиванията и наливането по клубове, ресторанти, механи – също.
Изборът на алкохол и начинът на консумирането му е като вкуса към живота. Когато го правиш е да допълва усещанията и радостта от живота. Самоцелното наливане или ползването му за притъпяване на сетивата, компенсиране на липси, е друга тема.

# 265

Ами, тези със сериозните проблеми със захарта прекаляват с нея и количеството, което означава, че сравнението ти е несъразмерно, което го прави нерелеванто.
Ядящите много сладко срещу пиещите по чашка вечер.
Или сравняваш 2 редчета шоколад с чашка алкохол, или ще сравняваме 2 шоколада с литър.
Чашка вино на вечеря е еднакво вредно с 2 редчета шоколад след вечеря - т.е практически не е вредно за здрав човек без обремененост.

Битовия алкохолизъм, ако визираме вреда е нещо малко по-различно. Битовия алкохолик си сипва вечер сам и си пийва докато не му се приспи - ляга си с червените бузи и премрежения поглед, буди се в 5 часа сутринта, защото му се пикае та 2 не вижда и е жаден за вода. Да, това би могло да прерасне в проблем. Това не става с чаша вино или със споменатите 100 г уиски. Нека и дамите, които си признават тези прегрешения да споделят имат ли подобни симптоми. Аз лично ги нямам.

# 266
Цитат
Самия начин, по който един алкохолик гледа на чаша алкохол е коренно различен от този, по който гледа обикновен човек, който обича вкуса и му е приятно да изпие чаша вино.
Съгласна съм с Гугъл. Имам роднина, който е алкохолик, та той ми казва: "Чудя ти се защо пиеш, като не искаш да се напиеш?" За него изпиването на едно питие не е сериозно, само се хаби алкохола.Simple Smile

# 267
  • MI
Възможно е, срещала съм го често и не съм подлагала под съмнение, предвид богатия набор от подобни цитати. При всички положения разликата в стила на писане се вижда от километър и фейкът е добре направен.  Странно ми е да се обиди някой от цитат, особено когато е очеизвадно шеговито сложен. Все едно да се обидя от виц за блондинки - да, бе,да.
Скрит текст:
"Что-то недоброе таится в мужчинах, избегающих вина, игр, общества прелестных женщин, застольной беседы. Такие люди или тяжело больны, или втайне ненавидят окружающих. Правда, возможны исключения"
Булгаков в Майстора и Маргарита, да не цитирам извстни пияници като Хемингуей например.

# 268
Обичам бяло вино, леко изстудено (дори и зимата) и вечер пия понякога по чаша. Лятото си поръчвам коктейли - маргарита, мохито, дайкири.

# 269
  • София
Не знам за обида, но е глупаво и да скокнеш да кажеш, че някой е сухар, защото не му е смешен подобен плосък хумор, което пък е следствие от това, че бил трезвеник. Laughing

Гугъл, хванала си си частта, която ти изнася- в долния спектър на количеството. Няма да се повтарям. Смятам, че две променливи могат да са сравними, ако подлежат на сравнение в  множество различни интервали, което тук не е така.

Една линия месечно може би е равно като вреда на 1шоколад дневно, но това не значи, че кокаинът и шоколадът са сравними. Същото важи и за алкохола. Качи ли се количеството, ставаш подобие на човек в главата и тялото. Качи ли се количеството на шоколада/ цигарите, ставаш подобие на човек само в тялото.
Т.е. несравними са двата продукта.
Мога да изпия лъжица веро и пак нищо особено няма да ми стане, ама не съм тръгнала да сравнявам.

Общи условия

Активация на акаунт