
Стана ми много забавно, защото на местата, където си чета за разни кърмачески работи, също много често се ползва любопитна информация относно кравите - и неслучайно, защото там лактацията е на почит и логично е много по-проучена от човешката


А за маслеността на млякото - там масленост се изследва и се комбинират млека, за да се получи стандартизирания 3,6%. Вероятно маслеността варира (т.е. със сигурност варира, защото кравите се доят рядко, само 2х дневно - ако се дояха по-често, и маслеността щеше да се повишава) - но това няма отношение към развитието на теленцата, които биха получили въпросното мляко, ако им беше позволено


Мъни, на сайта на ЛЛЛ има сравнения на различните видове животински млека с човешкото - с над 20-тина вида, включително с маймунско и делфинско, ако не се лъжа (отдолу на статията има линк за кликване към продължение на таблицата с още животински видове). Не ми е под ръка линка, но ако ти е интересно - го потърси.