Сърдити роднини заради името на детето

• 82 532
  • 853
  •   1
Отговори
# 285
Добре, добре - календарът пълен със светици с тези имена, ма трябвало руснаците да ни светнат за тях. А жив грък българите не са били виждали, нищо, че иначе са живели с гърците в една държава и често в едни и същи населени места. И нищо, че гърчеенето по времето на Паисий и след него е било на мода като западнеенето сега и като русеенето в ранния соц. (Всъщност никъде не съм писала, че сме ги възприели под гръцко влияние, само попитах защо звученето да не е гръцко, ами точно руско. За 1944 г. пък съвсем нищо не съм писала, струва ми се.)

Тази са я кръстили Анастасия под руско влияние също:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0% … D0%BE%D0%B2%D0%B0

Календара и църовния "език" мнооого отдавна нямат нищо общо с гръцкия. Църковно славянското звучене взето заедно с популярните личности от руския двор, естествено, че са руско звучащи ... Пък аз гъркиня Катя и до ден днешен не съм срещнала.

# 286
  • Най-красивата страна
Найден е ужасно име според мен.Не защото е остаряло,а заради значението.Означава намерен.Така са кръщавали подхвърлените деца.
Ами не бих си кръстила така детето.
Ханските имена ми харесват.Севар,Тервел,Аспарух,Кубрат...
От чуждите имена харесвам тези,които са класически и се  изговарят по един и същи начин навсякъде-Анна,Валентина,Вероника,Елизабет,Кристиан,Мария,София,Филип,Виктор.
Съпругът ми много харесваше името Клавдия или Клаудия,но като му казах,че означава,,куца,,и се отказа.

Имената,които смятаме за руски,всъщност са гръцки или латински.
А при руснаците сега са на мода славянските имена.

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 12:56 от -veni-

# 287
  • София
Проблемът със зле звучаштите женски имена за мен идва от това добавяне на великата наставка -ка.
Не знам от къде идва, ако някой има информация да каже.
Много имена бих ги приела във варианта им без -ка накрая и дори ми звучат доста приемливи.
Между Йорданка и Йордана виждам огромна разлика, Йордана дори ми е симпатично.
Иванка и Ивана. Като чуя Иванка и нещо ми бърка в мозъка. Защо е толкова сложно да си остане просто Ивана, което за мен е много хубаво име.
Славка и Слава
Радка и Рада
Леля ми е кръстена на баба си Тодорка, колко пъти е питала баба ми защо не е просто Тодора, пак е леко по-добре от Тодорка. Излишно е да казвам, че не си ползва цялото име, винаги се представя като Дора.
Името на майка ми е много рядко срещано, но и то е с -ка накрая. Иначе много по-добре ми звучи без наставката.

Всъщност, наставката се слага, за да се образува женския вариант на името- по правилото за образуване на женски род при съществителните.
приятел- приятелка
Иван- Иванка
Когато името е женско по " произход", това "к", толкова ненавиждано, изчезва, а ако го сложат е за да звучи умалително името.

За мен, езикът ни е уникален в зачитането на женския род- абсолютно равноправно, но за съжаление, за 30 години почти успяхме да го унищожи- женския род, стремейки се да докараме всичко в мъжки род като при англосаксонците.
И за радост на крайните феминистки, за които е гордост да са еднакви с мъжете.

# 288
  • София
Проблемът със зле звучаштите женски имена за мен идва от това добавяне на великата наставка -ка.
В същия ред на мисли - Мария е прекрасно име, Марийка звучи идиотски. Както и всички умалителни имена, с които някои си кръщават децата - Кольо, Мишо, Тошко ...  Докато са малки - добре, ама като пораснат - несериозно звучи за уважаван мъж да се представи с такова име. Два метра мъж и като трябва да се представи - "Мишо".  Laughing
По темата - и мен са ме кръстили уж на баба ми, за да загладят скандала с името на брат ми. Дядо ми се казва Иван, а майка ми е заявила, че и десет сина да има - нито един няма да кръсти Иван, просто не харесва името. Кръстила го е с модерното тогава име - Пламен. Сърдитни, скандали... Компромиса с моето име не е помогнал много. Като деца ходехме при баба през лятото и за комшиите там бяхме "Иван" и "Радка".  Wink
Но все пак това беше миналия век, но явно глупостите са удивително жизнеспособни.

# 289
  • Пловдив
ОК, Анастасия сме го взели от руснаците, а Анастас?

Цитат на: NumLock
В същия ред на мисли - Мария е прекрасно име, Марийка звучи идиотски. Както и всички умалителни имена, с които някои си кръщават децата - Кольо, Мишо, Тошко ...
И не мен не ми харесват нито Марийка и повечето други с -ка (с отделни изключения като Елка и Любка), нито изобщо умалителните, но мисля, че е въпрос И на мода и настройка - преди десетки години са били май предпочитани в някаква степен, т.е. имало е известна тенденция децата да се кръщават така по мои наблюдения.
Не мога да уточня преди колко години, но някъде първата половина на 20-ти век, струва ми се.

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 13:06 от Магдена

# 290
Най-грозно звучащите ми женски имена: Недялка, Тодорка, Йорданка. Имам една позната Проданка, познайте дали някой я нарича така, всички я знаят Петя, ама баща и навремето като се запънал... Преди години познавах и една Пагонка, жената ужасно се срамуваше да си каже името, все имаше смехове и подмятания. И не си мислете, че е толкова лесно да го смениш, минах по този път, въпреки,
че отидох в съда с една чанта документи, където съм записана с новото име, с две свидетелки, едната от детските години, другата от работата, изтъпани се някакъв районен прокурор и заяви, че няма причина да си сменя името, защото не звучало осмиващо и опозоряващо. Евалла на адвокатката ми, че веднага го контрира и благодарение на това, че случих на млада съдийка, успях.

# 291
  • Nice
В днешно време образуваните женски имена с наставка -а са много по-благозвучни.
Ако преди повечето население е било концентритано в селата, за това сега Иванка се счита за селско име, а Ивана минава дори за модерно.

За мен образуването с -ка осакатява тотално името и го прави много тромаво.

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 14:20 от nikaia

# 292
И на мен не ми допадат женски имена, произлезли директно от някои мъжки - напр. Бориса. Направо нищо хубаво не мога да намеря в женския вариант на това име, нищо. А е пълно с малки момиченца, кръстени така. Явно на много хора им харесва - различни сме.

# 293
  • Най-красивата страна
Анастасия е гръцко име и означава възкръснала.
Мъжката форма е Анастасий и от там Анастас.

И аз не харесвам женския вариант на Борис.Звучи ми доста грубо за момиче.

# 294
Марийка звучи идиотски. Както и всички умалителни имена, с които някои си кръщават децата - Кольо, Мишо, Тошко ... 

Има и такива, които въобще не знаят, че си кръщават детето с умалително име, типичните и прекалено често срещани Ния и Рая например - Ния е съкратено от Евгения, което е разпространено по македонския край и ударението пада върху "и", а Рая е съкратено от Райна. Или Рени, от моя набор има доста жени с това име, съкратено е от Ирена.
Чела съм във форума за имена разни мнения, че предложеното име било грубо за бебе, ама че това бебе ще порасне и ще се превърне в мъжище, не се мисли.
А това "к", което ви звучи селско, не е въпрос на харесване, а на масова мода, точно така ще звучат след 20 години имената като Изабела, Жаклин, Каролин, Ванеса, Никол и подобните. Малкият ми син още не може да проумее как Никол е женско, а Никола мъжко име, има такива съученици в класа.
Отдавна не съм срещала името Чавдар, но пък Румена набира популярност, освен ханските, имената на войводите винаги са нещо сигурно, на което може да се заложи.

Последна редакция: чт, 25 яну 2018, 14:06 от Янeчeк

# 295
  • Пловдив
Цитат
Или Рени, от моя набор има доста жени с това име, съкратено е от Ирена.
И още повече - от Райна. Wink
Рая аз по-скоро го възприемам като "уголемително" от Райка, тоест от женския вариант на Райчо.

# 296
Имам бивша колежка, която има две близначки - Ния и Рая. Едва ли знае произхода на имената, просто е харесала звученето им.

# 297
По отношение на ханските имена - интересни са. Някой ден като се зажени новото поколение, ще имаме лесна табелка, по която да се познават хората относно убеждения и произход. Както и при други лингвистични странности с имената.

# 298
Рая аз по-скоро го възприемам като "уголемително" от Райка, тоест от женския вариант на Райчо.
Райчо - еволюцията на Пикачу Wink
Сирен, как ще познаеш принцеса Изабела каква е по произход, очевидно няма да става дума за наследница на Филип Хубави, ами ще е я от Смолян, я от Русе, нещо като мадам Бовари от Сливен.

# 299
Никол никога не ми е харесвало. Бориса също. Е как точно ще звучат споменатите имена? Като нормални и класически. Клавдия  е един от фаворит за име,ако имам пак момиче,но наистина значениено е гадно.

Общи условия

Активация на акаунт