Сърдити роднини заради името на детето

• 82 523
  • 853
  •   1
Отговори
# 90
Нофелет е заседнал яко някъде в годините. Обществата се променят и традициите също. Някои традиции изобщо трябва да умрат. В днешно време уважението не е по право, а по заслуги. Роднините не се уважават на ВСЯКА ЦЕНА, а когато това е взаимно и заслужено. И как ще кръстиш детето, котката или папагала си няма абсолютно никакво отношение към уважението.

# 91
Да. От много акъл аз  на близо 40 години не си харесвам името и не се представям с него. Кръстена съм на двете баби, но името е тромаво и остаряло. Затова реших и кръстих  и двете си деца с хубави и звучни имена. Да не ги е срам и яд като мен.За нищо на света неща някой да кръщава не мен. Ако не ми се виждаше тъпо на тия години да сменям имена,  бих го разкарала с голям кеф!  
Да ви е живо и здраво детето, свекърите да си гледат работата. Детето си е ваше и е редно да си го кръстите както искате.

# 92
Да. От много акъл аз  на близо 40 години не си харесвам името и не се представям с него. Кръстена съм на двете баби, но името е тромаво и остаряло. Затова реших и кръстих  и двете си деца с хубави и звучни имена. Да не ги е срам и яд като мен.За нищо на света неща някой да кръщава не мен. Ако не ми се виждаше тъпо на тия години да сменям имена,  бих го разкарала с голям кеф!  
Да ви е живо и здраво детето, свекърите да си гледат работата. Детето си е ваше и е редно да си го кръстите както искате.

Рибозом, сменяй го! Аз моето го смених на 40 години. Мразех го, не беше моето име. Никой не ме наричаше така, а с името, което нося сега, с него фогурирах и в много документи. Става чрез съда с двама свидетели, които да докажат, че си позната в обществото с това име. Ако се интересуваш от още подробности, пиши ми на лични. Когато го смених законно, една колежка ми каза, че не било добре да си сменяш името, защото си подменяш и кармата, отговорих и, че наистина съм я променила, но към по-добро.

# 93
  • София

На мен лично Пламен ми харесва. Петко - не особено.
А що се отнася до сърдития дядо - ще му мине. Не го мисли. Ако пък не му мине, проблемът (и загубата) са си негови.
Те са имали своя шанс да дадат име/на на детето/цата си.
Ти си дала собственото си тяло назаем на това човече в продължение на 9 месеца. Буквално. С/у това имаш право да му дадеш собствено име. Стига да не е нещо абсурдно, което би довело до подигравки по-късно - де да знам, като Пръц или Шаро - каквото име му избереш, това е. Разбира се, добре е бащата също да харесва името, доста тъпо е да наречеш общото ви дете с име, което е противно на бащата. Но бабите и дядовците... не получават дори съвещателен глас. Точно както и съседката или съфорумката (аз).

# 94
  • София
За скандала за полукръщаването (Пламен на Петко е точно това - ПОЛУКРЪЩАВАНЕ) винаги са виновни и двете страни. Ако сте искали да уважите свекъра си, сте щели да го кръстите Петко. Ако пък не ви харесва името Петко, абсолютно ваше право е да кръстите детето с каквото си поискате име. Но да очаквате от някого да се сметне за уважен, щото внукът му ще се казва с име, което започва с неговата буква, е пълна идиотия.

Това е предимно женска група и в нея една майка, като авторката, няма да осъзнае грешката си, тъй като масовото мнение е "еби му майката на свекъра". Което е супер тъп съвет. Този мъж е баща на съпруга ѝ и дядо на внука ѝ? На жената хич не ѝ е лесно и по никакъв начин такива съвети не помагат. Не вие, а тя има скапани отношения с родителите на съпруга си. И не вие, а той сега е с прецакани отношения с родителите си.

Съветът ми към авторката е просто да преглътне, че shit happens. Ясно е, че със свекърите ще си имаш забавни отношения оттук насетне. Изключително голям песимист съм. Но това не значи, че трябва да са в лоши отношения и с внука си.

Т.е. ако твоят свекър не ще да си говори с теб, аз го разбирам, и дори смятам, че е прав. Полусреден пръст сте му показали. Не цял Simple Smile Полу.
Обаче ако реши да прави фасони и на малкото. И да отхвърля и него и да е обиден и на него. На това няма право. Въобще не е длъжен вас да ви обича. Но малкото за нищо не е виновно.

И даже се сещам какво ще направя, ако някога моят син ми покаже полусреден пръст в кръщаването. Ще го оставя без наследство, а всичко ще завещая на внука Simple Smile Уточнявам - няма да го накажа, ако не кръсти детето на мен. Ще го накажа, ако го полукръсти на мен.

Да бе.
И ако ти се казваш, примерно, Никул, а жената на сина ти още от детството е мечтала да има син Никола, освен да те помоли да се прекръстиш с друга буква, че да не полукръщава детето на теб... не се сещам какво може да направи.  Mr. Green

Майките в чужбина - въпрос.
Тази тъпа традиция само в БГ ли я има? Thinking

Разбира се, че не.
Получават и допълнения като Младши, Още по-Младши (майтап - но да, Младши Младши)... Номера получават (ама това само ако се кралски особи), получават по множество имена - от всеки род и куп светци, които да се грижат за болестите - и вкл. и множество фамилни имена - отразяващо принадлежност към множество географски области и родове / къщи...

Последна редакция: пн, 22 яну 2018, 23:56 от katiABV

# 95
  • Atlanta
Всеки има право да си кръсти детето както иска. В този смисъл не е прав свекърът да се сърди как се казва детето. Но да очаквате да се радва и да "оценява жест" за първа буква не мисля, че е редно. За мен лично ако се кръщава на някой, се използва действителното му име, няма как да повярвам че Даяна е на баба Донка кръстена примерно. Пламен е чудесно име, да е жив и здрав, дано го харесвате достатъчно и без идеята, че сте го кръстили на дядото.

# 96
В конкретната ситуация бих говорила с мъжа ми за смяна на името на детето - с име, което няма връзка с нито един близък. Щом има проблеми заради името, най-добре е да е неутрално.

И даже се сещам какво ще направя, ако някога моят син ми покаже полусреден пръст в кръщаването. Ще го оставя без наследство, а всичко ще завещая на внука Simple Smile Уточнявам - няма да го накажа, ако не кръсти детето на мен. Ще го накажа, ако го полукръсти на мен.
Подобно изнудване мен лично би ме разочаровала до степен, че повече нито ще ме видиш, нито ще видиш внуците си. И въобще не става дума за парите/наследството, въпросът е в отношението.
Не разбирам с какво единият дядо или баба са по-заслужили от другите...

# 97
Аз мисля, че всеки родител трябва да се развива заедно с децата си. Както ние ги учим, така и те нас. И няма значение дали "детето" е на 3 или 30 години и вече си има свои деца. Трябва да се уважават взаимно, да си помагат, когато и с каквото могат. Тези опити за подчинение и диктат са ми толкова грозни и никак не подхождам с разбиране, дори напредналата възраст не ги оправдава.

# 98
Майките в чужбина - въпрос.
Тази тъпа традиция само в БГ ли я има? Thinking
И околните страни. Особено при гърците.
И в Германия я има по селата.
Моите деца са кръстени на свекъра и свекървата с второ име, но цялото. Но без тире. Така детето само си решава дали да го използва.

# 99
Аз продължавам да не схващам как така някоя ще кръщава на свекър и свекърва. На майка си и баща си иди дойди, ако има желание разбира се. Ама на свекърите, които без това дават фамилията как изобщо им хрумва да имат каквито и да било претенции. Ще се напъва жената, че на някакви си там да им е кеф. Друго , което не схващам е в 21 век как реално има хора дето се връзват на този цирк.

# 100
  • Най-красивата страна
Аз мисля,че само родителите имат право да решават как ще се казва детето.Ако искат ще го кръстят на някого,ако не искат няма.Ако искат и първа буква ще използват.Това си е тяхна работа,не на родата.
Относно уважението-за някои от по-възрастните уважение означава подчинение.Така го разбират.От там идват конфликтите.

Имам приятелка рускиня,която е женена за българин.Разказвала ми е ,че в нейния роден край има поверие ,че дете не трябва да носи името на някой от роднините си,защото по-възрастния ще се спомине бързо.
Ами нямаше сърдити ,когато си кръсти детето с неутрално име.

# 101
  • Бургас
няма как да повярвам че Даяна е на баба Донка кръстена примерно.
Аз пък познавам една доволна баба Донка, която има две внучки  - Даниела и Десислава, кръстени на нея, с ясното съзнание, че синовете й дори  за миг не биха помислили да "възпроизведат" това остаряло име. И Динко познавам, с внук - Данаил и тн. Масово е това преиначавена на остарели имена, поне край мен, и никой не го намира за неуважително или "полууважително". И възрастните Динко, Дочьо, Пенчо, Петко,  Ганчо...и пр., ако имат малко осъзнатост, не биха се сърдили.

# 102
🤔 темата ме доведе до размисли и страсти относно нашите имена. Вкъщи още от преди 45 год.имената се видоизменят за децата( току-що споменатото полууважително явно), но никой не се е сърдил. Само майка ми е "изтеглила късата клечка" и е кръстена на баба си Милева ( за 20-те год, когато се раждала прабаба ми, много хубаво име и дори ми звучи и днес красиво), ОБАЧЕ не знам как и защо моята баба записала майка ми Митка...на галеното име на майка си (?!)...
Както и да е...минали 20 и кусур години от случая и съм се явила аз. Майка ми- да се подмаже на баба ( свекърва й)- седнала да мисли име, подобно, ама не същото като нейното...Стигнала до Танина...😣( ...ми не... мерси) на баба си Тодорка...
Добре, че имало един свестен в това семейство, при това същата баба Тодорка. И като скастрила майка ми, че името е грозно и че собствената й майка (другата баба)има красиво и съвременно име, защо не на нея? Майка ми се поусъзнала, пак ми е измислила странно име, обаче аз го харесвам. Съвременно е, изключително рядко е, отива ми. 
Обаче при много близки наши роднини- от преди 3 год. същия спор и същите циркаджийства. Детето има толкова красиво име, с него си е дошло, ама не, за името на детето не се споменава, свекърите се сърдят, защото наистина по чиста случайност момченцето носи буквата на другия дядо. Нищо, че между двете имена няма никаква връзка, че даже и съзвучие. За името на детето не се говори...

# 103
Много мразя такива просташки изцепки! Затова аз лично никога няма да кръстя дете на свекъри. Затова детето ни носи напълно неутрално име. Никой никога не посмя да ми направи дори и намек за кръщаване на роднини. Съвсем в началото заявих,че няма да спазвам тази традиция. Да не се надява никой. Майка ми и баба ми много ми опяваха, и се опитаха да ме увещаят да е поне с буква от името на свеки.Защо го мислят за толкова важно това не знам. Спрях им мераците Овреме.
 Не стига,че буквичката сте дали ами и претенции. Аз бих им отвърнала подобаващо! Само това ти липсва сега да се тревожиш за глупости.
Как не ги е срам? Откъде тези претенции да казваш как ще се наричат чуждите деца, така и не го разбрах това.
Такива истории ме потрисат. Да се сърдят, много им здраве!
Пламен е едно от малкото имена, които много харесвам. Да ви е жив и здрав!

# 104
  • Най-красивата страна
Когато аз съм се родила ,пристигнала кумата на майка ми и баща ми .Носела два куфара с подаръци.Заявила,че трябва да нося нейното име-Димитричка.Обаче  майка ми твърдо отказала,а баща ми я подкрепил.Кумата си заминала бясна заедно с куфарите и повече не се вяснала.Но аз пък нося хубаво българско име и съм доволна,че не съм Димитричка.

Общи условия

Активация на акаунт