Сърдити роднини заради името на детето

• 82 509
  • 853
  •   1
Отговори
# 75
  • град-държава
Среден пръст му били показали.... 😂
НоминирВам телефона за Драма Куин!
Сигурно и майка ми е показала на баща си от трите най-дългия, пък той разбрал, че има кръстена внучка.

# 76
Майките в чужбина - въпрос.
Тази тъпа традиция само в БГ ли я има? Thinking
Същите проблеми с имената съм ги чела и в немските форуми, където свекърите се тръшкат по същия начин. И то за немци става въпрос, а не за малцинствата.

# 77
Същите проблеми с имената съм ги чела и в немските форуми, където свекърите се тръшкат по същия начин. И то за немци става въпрос, а не за малцинствата.

Брей! ooooh!
Мислех, че е само при нас тази простотия... Rolling Eyes

# 78

Не мога да говоря с универсалност, но в САЩ не е нечувано, зависи от културата. В родата на мъжа ми, който е трето поколение от немско потекло, със сигурност съществува и разни семейни имена се рецилират периодично. Сестра му е кръстена с име производно на баба си, но той пък си е с ново име и не е на никой. Нашата дъщеря е с българско малко име (или по-точно, славянско) и не е кръстена на никой (първата буква е като майка ми, но имената са много далечни като звучене и смисъл), но второто реших лично аз да е името на свекърва ми, съвсем леко изменено за да е в крак с времето. Отиват си двете имена, тя много се трогна, а второто име освен по документи, не се ползва в ежедневието. Не го очакваше, много се изненада.

# 79
elenna, ама не се е обидила жената, че е видоизменено, нали?

Стига с тия обиди за щяло и нещяло, животът е по-динамичен вече.

# 80
Ами обиждат се хората, не е нещо невероятно.

# 81
Ами да се обиждат. Аз не бих се обидила дори внучето ми да се казва Сури или Тилайла Уан. Да е живо и здраво само Simple Smile

# 82
  • София

И даже се сещам какво ще направя, ако някога моят син ми покаже полусреден пръст в кръщаването. Ще го оставя без наследство, а всичко ще завещая на внука Simple Smile Уточнявам - няма да го накажа, ако не кръсти детето на мен. Ще го накажа, ако го полукръсти на мен.

Твоят син може да го " полукръсти" само ако ти си достатъчно голям ръб, за да намекваш и натвърдваш, че искаш да те " уважат".
Всички които обявяват, че кръщават на буквичка, го правят от зор, а не от кеф.
Така че, каквото повикало- такова се обадило.

# 83
Е, то изменянето в този случай е с една буква. Да кажем, подобно на разликата между Стефани и Стефания. Или поне това ми хрумва като сравнение. Главно беше с цел звукова хармония с първото име, за да не завършват с еднаква буква и двете. Колкото и да е леко перната, не е чак толкова зле свекърва ми, при положение, че това и дойде като "бонус."

Този свекър не е в правото си да реагира така. Дано да се намери някакъв начин да си оправят отношенията. Точно в този супер важен и емоционален момент не е хубаво, че е създал това напрежение. Явно е имал някакви очаквания, но не са особено реалистични, особено след като не е било предварително коментирано.

# 84
В Англия не е така.Всеки си избира каквото име им харесва.Даже и презимето не е на бащата,а е някакво измислено(дори женско;например Роузи) и от това не може да се разбере чий син/дъщеря си...Може да има някои,които да ги кръщават на родителите,но е рядко и не е традиция.

А в Гърция доколкото знам  са и по-строги традиционалисти.Там се знае как ще се казват децата-на бабата и дядото дословно и няма хър -мър.Едни същи имена се въртят поколения наред-примерно Костас,Ставраки,Николас и т.н..

# 85
  • Бургас
Естествено, че е остаряло Петко. Стотици имена на деца минават през погледа ми, не съм го срещала въобще. Петър  е един по-приемлив вариант на името, доколкото се запазва корена, но не и значението. Петко, значело роден в петък, а Петър  - "камък, скала". Не считам, че и първата буква само не показва уважение. А и уважението не се измерва с това да възпризведеш дословно нечие остаряло име и бабите и дядовците трябва да започнат да го разбират. Петко, Пенчо, Пенка, Ганка, Сийка срещам като имена само в "махалата".  Може и да са традиционни, български, но са остарели и грозни, според мен лично.

# 86
  • Пловдив
И околните страни. Особено при гърците.

# 87
  • София
Може и да има смисъл- да се запази идентичността- гърците държат на това и се гордеят с корените си.
Всъщност, има една прослойка дори в САЩ, чиито деца носят имената на бащи и дядовци с прибавката " младши".
Те и са сред тези, които се женят официално, а не съжителстват по няколко години с този и онзи.
Нали не си представя някой, че наследниците от известните фамилии, ще бъдат записани от родителите си с някаква идиотска фамилия?!

# 88
Това с имената, уважението и полууважението е невероятна селяния.

Дори английската кралица чака доста, докато решиха да кръстят на нея правнучката й - Шарлота Елизабет Даяна. Кръстена на баба си, дядо си и прабаба си едновременно - всички трябва да са доволни!!!

Да е жив и здрав Пламен

# 89
Сега като каза АбсурТ, то второто име на мъжа ми е като първото на баща му, а първородния син, по-големият му брат е с идентично, макар и да не се пише джуниър формално. Има нещо вярно, че са може би по-големи традиционалисти от средното. И все пак, макар и с известни коментари, които продължават до днес, приеха това, че съпругата на този въпросен брат не прие тяхната велика фамилия и си запази нейната. После дойде покорната им източноевропейска снаха, че им взе името, детето кръсти на тях и оправи положението. Ха! Това последното е в кръга на майтапа донякъде, донякъде не, защото аз наистина направих и двете неща по собствено желание и усет, а не под натиск.

Общи условия

Активация на акаунт