Сърдити роднини заради името на детето

• 82 541
  • 853
  •   1
Отговори
# 195
На майките с деца на име Майкъл хич не им пука, не го мисли Simple Smile

# 196
  • Пловдив
Ами ти попита защо хората са толкова закостенели, та заклеймяват избора им, и аз помислих, че може пък и да им пука. Ако не им пука, добре.

# 197
Мен ме учудва по-скоро мнението, което съм срещала тук, как като си си кръстил детето Майкъл, значи не си патриот и т.н. глупости. Аз си живея в Бг, но повече ми харесват чуждестранни имена за моите деца конкретно.

# 198
  • София
Винаги бих предпочела българско име пред чуждо и не бих кръстила децата си с чужди имена, колкото и да са модерни или пък международно признати.

# 199
Mного ми е интересно да разбера по какъв признак имената се разделят на остарели и съвременни, защото виждам как Петко, Рангел и Стоян например биват обявени за архаични и поради тази причина грозни и недостойни за едно съвременно момченце, докато в същото време Крум, Борис и Калоян съвсем не се броят за такива, ами даже се радват на особена популярност. Че даже се навъдиха и разни малки Тервеловци и Севаровци, чиито имена явно не са сред остарелите. А за момиче - Пресияна и Преслава.
пп: понеже темата е за претренции, когато бях бременна, само зълвата подпита дали смятаме да спазим традицията и да кръстим бебето на свекъра, при което веднага ѝ отговорих, че не, но когато тя някой хубав ден забременее, може сама да спази традицията и да кръсти собственото си дете на свекър си. И повече не се е обаждала. Вторият ми син не е кръстен на никого от родата, първата му буква съвпада с тази на мъжа ми, но аз такива съвпадения не ги броя за кръщаване, с една и съща буква започват хиляди имена.

Последна редакция: ср, 24 яну 2018, 09:12 от Янeчeк

# 200
  • Наблизо
И за мен има неблагозвучно вече имена в България,но съм и против англосаксонски версии примерно като си имаме хубава българска такава.
В чужбина,особено в романските страни,Кевин,Раян,Стивън и т.н в тази си версия са синоним на глупак,защото основно такива на социални помощи си кръщават така децата.

# 201
 Предпочитам хиляди пъти Антъни пред Петко. Ще ме извинявате.😀
Никол и на мен не ми харесва. Доста от масовите имена не ми харесват. От мъжките пък съвсем. Свекъра е с мн хубаво име иначе-Валери. Бях се замислила ако имам момче да е Велизар, Велин. Това са от малкото имена, които харесвам. Живот и здраве,може и да се замисля,така ще "уважа" и майка си.
Абе аз съм гадина. Бях си харесала името Магдалина. Но свека направи едни простотии дето няма да й ги простя never и бързо размислих да й взема буквата.

# 202
  • Стара Загора
Ще се радват на "полууважението", защото и без него ще останат.
Ако дядо Минчо, се ядоса че внука е Майкъл, като кажеш еми добре, на никой не е кръстен, ще видиш как дядото ще запее друга песен.
Много ме дразнят как се вдетиняват възрастните хора, майката вместо да се възстановява от раждането, да се опита да се напасне с бебето и всичкото му такива емоции, тя трябва да мисли и за полуубиден дядо.
Имаше и тема преди за свекърва, която беше изхвърлила снахата с бебето посред зима, защото не било кръстено на нея.
Просто ако сте знаели че е бил такъв мърморко, изобщо не е трябвало да го кръщавате на него.

# 203
Ще се радват на "полууважението", защото и без него ще останат.
Ако дядо Минчо, се ядоса че внука е Майкъл, като кажеш еми добре, на никой не е кръстен, ще видиш как дядото ще запее друга песен.
Много ме дразнят как се вдетиняват възрастните хора, майката вместо да се възстановява от раждането, да се опита да се напасне с бебето и всичкото му такива емоции, тя трябва да мисли и за полуубиден дядо.
Имаше и тема преди за свекърва, която беше изхвърлила снахата с бебето посред зима, защото не било кръстено на нея.
Просто ако сте знаели че е бил такъв мърморко, изобщо не е трябвало да го кръщавате на него.
Един от малкото смислени и  логично подредени коментари.

# 204
За какво (полу)уважение изобщо става дума? Извинявайте, но човек, който буквално осира най-хубавия момент в живота на детето си заслужава едно голямо нищо. Не да не си чуе името, а очите няма да ми види!

# 205
  • Nice
То авторката май вече не чете.
Но ако бях на нейно място, точно в такъв момент бих преосмислила дали да имам контакт с тези хора и дали искам и детето ми да има.
Ако ми ги направят тези номера, при положение, че съм в родилното и се възстановявам аз лично бих им се обадила и бих им казала, че не искам изобщо да идват нито на изписването, нито когато и да е.

# 206
Честито бебе и изобщо не се тормози за глупости.

# 207
Поради липса на авторката темата избяга в доста малоумна посока Simple Smile Спорове кое име е остаряло и кое е хубаво.... Ма това е въпрос на вкус, уважаеми.

Но като се пишат глупости, не мога да не се включа.
1. Петър и Петко нямат нищо общо
2. Йордан не е българско име

# 208
  • Nice
Кой твърди, че Йордан е българско име?
Иван също не е с български произход. То Иван и руско не е, както много хора си мислят.

Това какво значение има, остават си едни от най-използваните имена в България, така че са свързани с нашата традиция по някакъв начин.
Вече сме ги възприели и звучат добре по нашите ширини и с нашите фамилии.

Последна редакция: ср, 24 яну 2018, 12:48 от nikaia

# 209
  • София
Има много имена, станали " международни", които не звучат като кръпка, пришита към българската фамилия.
Но, има и типични за англосаксонците, например, при които се получават гротескови съчетания като Ричард Груев, например.
За мен, е въпрос на усет към езика и съчетанията, за да се избегнат парвенюшките звучения.
Освен това- ние имаме окончания за женски род, което е огромно предимство на езика ни и което от години са се заели да ликвидират, и да ни уравнят двата пола- като кажеш Дениз/с, да не знаеш мъж или жена се крие зад името.

Общи условия

Активация на акаунт